Ubuwiki:Kocsmafal

Innen: Ubuwiki
A lap korábbi változatát látod, amilyen Grus (vitalap | szerkesztései) 2014. december 14., 19:20-kor történt szerkesztése után volt. (Visszavontam Grus (vita | szerkesztései) szerkesztését (oldid: 3159))
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez


Üdvözlünk a Kocsmafalon!
Itt lehet megvitatni az Ubuwiki működését, felteheted kérdéseidet, leírhatod javaslataidat.
Ne felejtsd el aláírni a hozzászólásodat a ~~~~ jelek begépelésével, vagy a szerkesztőablak fölötti aláírás gomb használatával
.


Teszt I.

Szóval Próba I.

Wikista Palackposta 2012. március 5., 21:30 (CET)
Pontos pofás próba. :-)
Htibi Üzenj, ha baj van 2012. március 5., 22:14 (CET)
Nagyszerű megoldás. Azért így könnyebb mindenkit érintő kérdést megvitatni, vagy egyszerűen csak tudok róla akkor is, ha esetleg most még nem is érint.Rapfen 2012. március 6., 09:09 (CET)
Pont ezért lett létrehozva, és téged is érintő dolog kapcsán (mappa<>könyvtár) :-)
Htibi Üzenj, ha baj van 2012. március 6., 09:34 (CET)

Síri csend és...

Úgy látszik beköszöntött a tavaszi nyugalom (fáradtság). :-) Htibi Üzenj, ha baj van 2012. március 29., 21:36 (CEST)

Új témakör nem technikai jellegű cikkeknek

Szeretnék majd létrehozni két új cikket: egy szabad szoftveres irodalomjegyzéket, és egy Ubuntu a nagyvilágban címűt. Az előbbibe össze szeretném gyűjteni a szabad szoftver mozgalommal, nyílt forráskód mozgalommal, Ubuntuval kapcsolatos cikkeket, könyveket, interjúkat, hogy ezek egy helyen össze legyenek gyűjtve. Az utóbbiba olyan projektekről írnék cikket, ahol Ubuntut használnak, pl. München Város közigazgatásához használt LiMux projekt, vagy az Avatar rendereléséhez használt Ubuntu szerverfarm.

A kérdés az lenne, hogy az ilyen olvasmányos, nem technikai jellegű cikkeket milyen témakörbe csoportosítsuk vagy hogyan helyezzük el a főlapon?
Udi 2012. április 3., 08:39 (CEST)

A Ubuwiki:Közösségi portál lapon olvasható, hogy mi az Ubuwiki célja. Inkább megmaradnék a problémamegoldásoknál, programbeállítások „elmagyarázásánál”.
Htibi Üzenj, ha baj van 2012. április 4., 20:45 (CEST)
Mivel az egy nem védett lap, ezért ha átszerkesztem, akkor elhárul minden akadály a változtatás elől? :) Viccen kívül arra számítottam, hogy ennek nem kerítünk ekkora feneket, mert az ilyen cikkek nem ütnek el annyira a Wiki céljától, mint mondjuk a fejlesztés oldalai. De akkor felrakom IRC témának, és megkérdezem a feletteseket. Viszont összegyűjtöm ide az indokokat.
A múltkori IRC megbeszélés óta tudjuk, hogy az adatbázishoz korlátozott hozzáférés van, ezért a jelenleg elérhető rendszereket érdemes teljesen kihasználni. Úgy gondolom, hogy a Wiki ne legyen leszűkítve csak a közösségi dokumentációkra, hanem a Wiki célját a technikai képességénél fogva határozzuk meg. Ilyen módon pedig a Wiki alkalmas minden olyan tartalom kezelésére, amihez több szerkesztőnek szeretnénk hozzáférést biztosítani. Ez lehet azért, mert:
Ezek a tartalmak nem igényelnek plusz modulokat, az egyetlen változás az lenne, hogy a kezdőoldalon egy vagy kettő új szakaszt és linket kellene nyitni további aloldalakkal. Ezen kívül érdemes meggondolni, hogy az olyan, kidolgozatlan link gyűjteményeknek helyet adjunk-e, amik időnként felütik a fejüket a fórumban. Úgy gondolom, hogy igen, hiszen pusztán az a tény, hogy ezek a gyűjtemények a Wikin az aloldalakon keresztül hónapok múlva is két kattintással elérhetőek, míg a fórumban az inaktív bejegyzések lesüllyednek és elfelejtődnek. Így ezek a kezdeményezések (bármilyen kis erőforrás is van beleölve) sem vesznek kárba.
Udi 2012. április 23., 15:04 (CEST)
Mivel az egy nem védett lap, ezért ha átszerkesztem, akkor elhárul minden akadály a változtatás elől? - Na látod, ezen tudok segíteni, mindjárt levédem! :-D
Tulajdonképpen nem a nagy fenékről van szó, neked volt egy ötleted, én elmondtam a véleményem, és itt elhalt a dolog. Az aktív közösségi tagok elég kevesen vannak, a wiki pedig még ezen belül is elég elhagyatott. Nyílt, "bárki" szerkesztheti, tulajdonképpen felteheted amit akartál, nincs megtiltva (az meg távol áll tőlem, hogy megmondjam, mit lehet, mit nem), viszont a közösséget meg lehet kérdezni egy "nagyobb változtatásról" (habár a havi IRC-n is csak néhány ember van jelen).
Htibi Üzenj, ha baj van 2012. április 23., 15:26 (CEST)

Történés

Legalább egy pofa sört kérek, ha már nem történik semmi. Wikista Palackposta 2012. július 14., 11:09 (CEST)

Postáztam egy korsóval, ha megkaptad írj! :-)
Htibi Üzenj, ha baj van 2012. július 14., 11:14 (CEST)
Megjött, kösz! (Igaz, hogy barna sörre gondoltam, de hát nem mondtam...) Wikista Palackposta 2012. július 14., 17:32 (CEST)
Postázok még egy korsóval, a melegre való tekintettel citromos sört! (Érzésem szerint nem sok köze van a sörhöz, de kellemesen frissít)
Htibi Üzenj, ha baj van 2012. augusztus 29., 22:02 (CEST)

Lassulás

Az Ubuwiki kapcsolat napok óta szörnyen be van lassulva. Szerver szervetlenség rendetlenség??? Wikista Palackposta 2013. május 31., 10:11 (CEST)

27-én jártam erre, akkor rendesen ment nekem. Viszont most hosszú másodpercekig csak teker a róka, aztán bejön. Hm... Megpróbálok utánanézni.
Htibi Üzenj, ha baj van 2013. május 31., 11:45 (CEST)
Szóval a szerver le volt/van terhelve (oka még ismeretlen), ha marad így, akkor majd még zargatom az illetékeseket.
Htibi Üzenj, ha baj van 2013. május 31., 11:58 (CEST)
De legalább bejön. :-) Azt hiszem, hogy tegnapelött délután volt egy időszak, amikor be sem jött. --Rapfen 2013. május 31., 12:04 (CEST)

Sokat nem javult a helyzet. Úgy értem: semennyit sem. Wikista Palackposta 2013. június 13., 15:25 (CEST)

Nem volt aki foglalkozzon vele (gondolom a konferencia lefoglalta az illetékeseket), remélem helyrerakják hamarosan.
Htibi Üzenj, ha baj van 2013. június 13., 17:53 (CEST)
Végre-valahára helyrepofozódott a Wiki szervere! Most már normálisan válaszol, lehet szerkeszteni, népszerűsíteni. :-D
Htibi Üzenj, ha baj van 2014. április 13., 09:55 (CEST)
Látod? Csak állta atya a szavát. Néhány hónap, és pikk-pakk kész lett. Kérdés, meddig marad ilyen gyors . :-D Rapfen 2014. április 14., 12:31 (CEST)

Akkor jöhetnek a szerkesztők... Wikista Palackposta 2014. április 15., 15:27 (CEST)

Tartalomjegyzék helye

Szóval a tartalomjegyzék automatikusan létrejön amikor egy szócikkben több szakaszcím lesz (talán kettő, három kell hozzá?). Viszont, ha az első szakaszcím nem a szócikk elején van, akkor beágyazódik az írásba a tartalomjegyzék. Ez nem jó, előre kell hozni. A Conkys szócikknél megoldottam az előbb, de addig nem nyalom végig az egész wikit, amíg nem szóltok ti is valamit hozzá.

Htibi Üzenj, ha baj van 2013. december 29., 21:03 (CET)

Asszem négy szakaszcím kell az automatikus tartalomjegyzékhez. A __TOC__varázsigével lehet tartalomjegyzéket generálni kevesebb szakasz esetén is.

Aztán még van egy ilyen okosság is:

<div style="float: right; margin-left: 1em">__TOC__</div>

Ha "right" helyett "left"-t, vagy "center"-t adsz meg, akkor balra, vagy középre igazítva jelenik meg a tartalomjegyzék. A__NOTOC__ pedig megakadályozza a tartalomjegyzék létrejöttét.

Wikista Palackposta 2013. december 29., 22:56 (CET)

Ezeket ismerem (tőled, még az elején küldtél el doksi-olvasni :-)), csak most nem írtam megoldásokat. A dobozos ide-oda pakolást szerintem hagyjuk békén, alapból baloldalt jelenik meg, az megfelelő. Egységesen, minden szócikknél ugyanott legyen (ha van, mert egy rövidke leírás elé magától nem lesz, kényszeríteni meg fölösleges).

Htibi Üzenj, ha baj van 2013. december 30., 04:56 (CET)

Szoftverfrissítés

Sziasztok, ma este frissült a wiki szoftver, és emiatt bele kellett nyúlni a skinbe is. Most úgy tűnik, jól megy. Ha valami működésbeli hiányosságot tapasztaltok, ne lepődjetek meg, viszont panaszkodjatok ide bátran. Kelemeng (vita) 2014. május 9., 23:49 (CEST)

Stat

Látogatási statisztika: 2014. július 21., 12:21 (CEST)

Összes megtekintés (a nem létező és speciális lapok megtekintési adatai nincsenek beleszámolva): 687 660, megtekintések szerkesztésenként: 221,75
Vagyis érdemes csinálni ezt a wikit. De nemigen csinálódik... Wikista Palackposta 2014. július 21., 12:21 (CEST)
Sajnos nem akarnak tolongani a szerkesztők. :-(
Htibi Üzenj, ha baj van 2014. július 21., 14:30 (CEST)
Azért tényleg hízelgő ez a statisztikai adat. Kb. napi 600-620 megtekintés, de lehet, hogy egy kicsit még több is. És nagy reklámja továbbra sincs a wikinek. (Még az elérhetetlen oldalak is jobban megtalálhatóak az ubuntu.hu oldalon. :-( ) Sajnos a szakértői réteg továbbra sem aktív a szerkesztésben, de még a lektorálásban sem. (Ezt a mondatot kéretik nem félreérteni. :-) )
Bár, ha belegondolok, az igazi szakértő informatikusok, átfogó, sokéves tapasztalattal, a gyors, célirányos megoldásokkal valahogy az utóbbi időben a fórumon is megritkultak. Inkább a kisebb-nagyobb tapasztalattal rendelkező „civilek” a segítők. Például a „közösségi tagok” úgy eltűntek, mint a nyári harmat. Talán 15-20 szakember aktív (úgy-ahogy). Egyre többször tapasztalom, hogy egyszerű, több tucatszor előforduló hibánál van csak közvetlen megoldás, a bonyolultabbnál már inkább egy ötletekkel teli chat-szobára hasonlít a topik, még akkor is, ha végül sikerül megoldani a problémát. Rapfen (vita) 2014. július 26., 07:48 (CEST)

Üdv a fedélzeten!

Néhanap regisztrál valaki. Aztán nem csinál semmit. Nem értem a motívumaikat... Wikista Palackposta 2014. november 19., 13:28 (CET)

Jó nagy ez a fedélzet, mert nem találom sehol a matrózokat. :-(
Htibi Üzenj, ha baj van 2014. november 19., 14:03 (CET)
Én minden nap, reggel este idesétálok a kikötőbe. Ha ez picit megvigasztal titeket. :-) Rapfen (vita) 2014. november 19., 20:01 (CET)

Novemberben hét új szerkesztő regisztrált, viszont egy árva betűt nem tettek hozzá a wikihez. :-( Elfelejtettem aláírni. Bocs. Htibi Üzenj, ha baj van 2014. december 2., 15:13 (CET)

Lélekbúvár faggassa ki őket, hogy miért regisztrálnak. Wikista Palackposta 2014. december 2., 10:58 (CET)

Matrózok

A hajót egyféleképpen lehet gyorsítani (vagy kisérletet tenni rá): kapitány, kormányos, fedélzetmester matróznak áll, ameddig nem sikerül kétkezi matrózokat toborozni. (Ott vannak a kikötőben, a legközelebbi kocsmában mindannyian).
Én csak egy hajósinas vagyok. Sikálom a fedélzetet (az életben egyetlen hajósinas sem értette még meg azt, hogy mivégre). Wikista Palackposta 2014. december 8., 12:48 (CET)

Figyelmünkbe

Ubuntuguide logo.png
Hm... Ott is zajlik az élet. :-(
Az utolsó 30 napban te vagy az egyetlen "bejegyzés". A lapok "history"-ját nézve - azok is frissek 2012, 2013, stb. Pedig angol nyelvű, az egész világ bedolgozhatna.
Htibi Üzenj, ha baj van 2014. december 14., 12:14 (CET)
Aha. De felületesen rátekintve: van benne tartalom. Alaposabban nem tekintek rá, mert idegenek a nyelvei... Wikista Palackposta 2014. december 14., 12:59 (CET)