„Ubuwiki:Közösségi portál” változatai közötti eltérés

Innen: Ubuwiki
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
(irányelvek átlopva a régi doksiból)
11. sor: 11. sor:
 
**Ha nincs megoldás, akkor keresd meg! ;)
 
**Ha nincs megoldás, akkor keresd meg! ;)
 
*Ha megvan a probléma és a megoldása is, akkor nyiss egy új wikioldalt a címlapon található témakör-oldalak egyikéről, és töltsd fel tartalommal.
 
*Ha megvan a probléma és a megoldása is, akkor nyiss egy új wikioldalt a címlapon található témakör-oldalak egyikéről, és töltsd fel tartalommal.
 +
 +
===Hogyan írj dokumentációt===
 +
 +
Ebben a szakaszban összegyűjtöttük a legfontosabb irányelveket, ajánlásokat és tudnivalókat a dokumentációkat, útmutatókat készítők számára. Kérjük, ezeket tartsd szem előtt, amikor dolgozol:
 +
 +
*Törekedj az érthető fogalmazásra, és az egyértelmű terminológiára.
 +
 +
*Figyelj oda a helyesírásra, nyelvhelyességre és az áttekinthető tördelésre.
 +
 +
*Ahol lehet, használj magyar kifejezéseket - de nem mindenáron: ha a gyakorlatban az angol kifejezés terjedt el (például kernel) használd nyugodtan azt.
 +
 +
*Mindig a magyar felhasználói felület kifejezéseid használd - kivéve, ahol ez értelemszerűen nem lehetséges (mert az adott alkalmazás nem érhető el magyar nyelven), vagy értelmetlen lenne (például arról írsz, hogy hogyan lehet egy angol rendszerre a magyar nyelvi támogatást telepíteni utólag).
 +
 +
*Grafikus felületen a synaptic, konzolon az aptitude a preferált csomagkezelő, így a leírásokban is ezek szerepeljenek.
 +
 +
*Az alapértelmezett disztribúció az Ubuntu. Vagyis hacsak nem kifejezetten Kubuntu vagy Xubuntu specifikus a téma, akkor mindig az Ubuntu-t vedd alapul, és erről készüljenek a képernyőképek is.
 +
 +
*Grafikus alkalmazásokat grafikus csomagkezelővel (synaptic), konzolos alkalmazásokat konzolos csomagkezelővel (aptitude) telepítsd.
 +
 +
*Külső forrásból származó csomagokat csak akkor használj, ha ez tényleg elkerülhetetlen (például ABEVJava).
 +
 +
*Konzolos alkalmazásokat a
 +
 +
<code>sudo</code>
 +
 +
, grafikus alkalmazásokat a
 +
 +
<code>gksu</code>
 +
 +
(Ubuntu és Xubuntu esetében) vagy a
 +
 +
<code>kdesudo</code>
 +
 +
(Kubuntu esetében) paranccsal indítsd, ha rendszergazdai jogosultságot igényelnek. Vagyis
 +
 +
<code>sudo nano ...</code>
 +
 +
vagy
 +
 +
<code>gksu gedit ...</code>
 +
 +
, esetleg
 +
 +
<code><kdesudo kate ...</code>
 +
 +
- tehát például a
 +
 +
<code>sudo gedit</code>
 +
 +
forma kerülendő.
 +
 +
*Ha fájlokat kell másolgatni a könyvtárstruktúra különböző helyeire, akkor azt konzolon, a megfelelően paraméterezett
 +
 +
<code>cp</code>
 +
 +
parancs segítségével tedd, hogy a felhasználónak csak be kelljen másolnia a megfelelő sorokat a konzolba.
 +
 +
*Ha mellékelsz képeket, a <nowiki>[[Fájl:valami.png|thumb|none|alt=altszöveg]]</nowiki> szintaxist használd: ekkor balra igazított bélyegkép jelenik meg, az altszöveg helyettesítő szöveggel, amely a látássérültek számára is követhetővé teszi a leírást.
 +
 +
*A képernyőképeket PNG, a fotókat JPEG formátumban töltsd fel.
 +
 +
*Figyelj a licencekre és a jogszerűségre! Jelöld a felhasznált forrásokat, és ha más dokumentációjából használsz fel részleteket, akkor azt tedd jogszerűen: például a GNU-FDL (Free Documentation License) és a CC-by-sa licenc nem kompatibilis egymással. Vagyis ha az útmutatódban szerepelnek GNU-FDL alatt kiadott részletek, akkor az egész dokumentumot GNU-FDL licenc hatálya alá kell helyezni.
 +
 +
*Alapesetben minden, az oldalra beküldött dokumentáció a Creative Commons Nevezd meg!-Így add tovább! 3.0 Magyarország Licenc alá kerül. Kérlek jelezd, ha ez valamilyen okból (például mert a felhasznált anyagok ezt nem teszik lehetővé) nem felel meg - és nevezd meg a dokumentum felhasználási feltételeit.
 +
 +
*Az írásod úgy tudod a felhasználók számára egyszerűen elérhetővé tenni, ha felveszed a címlapon található valamelyik témagyűjtő oldalra. Figyelj oda, hogy a megfelelő szekcióba tedd, és igyekezz úgy elhelyezni a sorban, hogy a felhasználók számára a legáttekinthetőbb legyen.
 +
 +
*Ha bizonytalan vagy valamivel kapcsolatban (például hogy miről írj, milyen megoldási utat válassz, hova helyezd el a dokumentumot) akkor kérdezz bátran a [https://lists.ubuntu.com/mailman/listinfo/ubuntu-hu levelezőlistán] - végül is ezért van.
  
 
===A wikiszoftver használatával kapcsolatos súgó===
 
===A wikiszoftver használatával kapcsolatos súgó===

A lap 2011. február 4., 23:35-kori változata

Üdvözlünk a magyar Ubuntu dokumentációs wiki szerkesztői között

A magyar Ubuntu dokumentációs wiki célja az Ubuntu legutóbbi stabil és legutóbbi LTS kiadásának használatakor felmerülő problémák megoldásainak összegyűjtése. Ezen az oldalon az ebben való részvétellel kapcsolatos információkat találhatod meg.

Hogyan működhetek közre?

 • Először is, keress egy problémát, amely (feltételezhetően) számos felhasználót érint.
 • Ha magad nem találkozol ilyennel, akkor kitűnő vadászterület az ubuntu.hu fóruma.
  • Probléma alatt a hivatalos súgóban (ennek része a kiszolgáló kézikönyv is) meg nem található, „hogyan üzemelhető be ez a hardver/hogyan használható adott program adott feladatra” stb. típusú kérdéseket értjük.
 • Ha a probléma megvan, akkor már csak a megoldását kell megtalálni, ez jó esetben a fórumtémák valamelyikében már megvan.
  • Ha nincs megoldás, akkor keresd meg! ;)
 • Ha megvan a probléma és a megoldása is, akkor nyiss egy új wikioldalt a címlapon található témakör-oldalak egyikéről, és töltsd fel tartalommal.

Hogyan írj dokumentációt

Ebben a szakaszban összegyűjtöttük a legfontosabb irányelveket, ajánlásokat és tudnivalókat a dokumentációkat, útmutatókat készítők számára. Kérjük, ezeket tartsd szem előtt, amikor dolgozol:

 • Törekedj az érthető fogalmazásra, és az egyértelmű terminológiára.
 • Figyelj oda a helyesírásra, nyelvhelyességre és az áttekinthető tördelésre.
 • Ahol lehet, használj magyar kifejezéseket - de nem mindenáron: ha a gyakorlatban az angol kifejezés terjedt el (például kernel) használd nyugodtan azt.
 • Mindig a magyar felhasználói felület kifejezéseid használd - kivéve, ahol ez értelemszerűen nem lehetséges (mert az adott alkalmazás nem érhető el magyar nyelven), vagy értelmetlen lenne (például arról írsz, hogy hogyan lehet egy angol rendszerre a magyar nyelvi támogatást telepíteni utólag).
 • Grafikus felületen a synaptic, konzolon az aptitude a preferált csomagkezelő, így a leírásokban is ezek szerepeljenek.
 • Az alapértelmezett disztribúció az Ubuntu. Vagyis hacsak nem kifejezetten Kubuntu vagy Xubuntu specifikus a téma, akkor mindig az Ubuntu-t vedd alapul, és erről készüljenek a képernyőképek is.
 • Grafikus alkalmazásokat grafikus csomagkezelővel (synaptic), konzolos alkalmazásokat konzolos csomagkezelővel (aptitude) telepítsd.
 • Külső forrásból származó csomagokat csak akkor használj, ha ez tényleg elkerülhetetlen (például ABEVJava).
 • Konzolos alkalmazásokat a

sudo

, grafikus alkalmazásokat a

gksu

(Ubuntu és Xubuntu esetében) vagy a

kdesudo

(Kubuntu esetében) paranccsal indítsd, ha rendszergazdai jogosultságot igényelnek. Vagyis

sudo nano ...

vagy

gksu gedit ...

, esetleg

<kdesudo kate ...

- tehát például a

sudo gedit

forma kerülendő.

 • Ha fájlokat kell másolgatni a könyvtárstruktúra különböző helyeire, akkor azt konzolon, a megfelelően paraméterezett

cp

parancs segítségével tedd, hogy a felhasználónak csak be kelljen másolnia a megfelelő sorokat a konzolba.

 • Ha mellékelsz képeket, a [[Fájl:valami.png|thumb|none|alt=altszöveg]] szintaxist használd: ekkor balra igazított bélyegkép jelenik meg, az altszöveg helyettesítő szöveggel, amely a látássérültek számára is követhetővé teszi a leírást.
 • A képernyőképeket PNG, a fotókat JPEG formátumban töltsd fel.
 • Figyelj a licencekre és a jogszerűségre! Jelöld a felhasznált forrásokat, és ha más dokumentációjából használsz fel részleteket, akkor azt tedd jogszerűen: például a GNU-FDL (Free Documentation License) és a CC-by-sa licenc nem kompatibilis egymással. Vagyis ha az útmutatódban szerepelnek GNU-FDL alatt kiadott részletek, akkor az egész dokumentumot GNU-FDL licenc hatálya alá kell helyezni.
 • Alapesetben minden, az oldalra beküldött dokumentáció a Creative Commons Nevezd meg!-Így add tovább! 3.0 Magyarország Licenc alá kerül. Kérlek jelezd, ha ez valamilyen okból (például mert a felhasznált anyagok ezt nem teszik lehetővé) nem felel meg - és nevezd meg a dokumentum felhasználási feltételeit.
 • Az írásod úgy tudod a felhasználók számára egyszerűen elérhetővé tenni, ha felveszed a címlapon található valamelyik témagyűjtő oldalra. Figyelj oda, hogy a megfelelő szekcióba tedd, és igyekezz úgy elhelyezni a sorban, hogy a felhasználók számára a legáttekinthetőbb legyen.
 • Ha bizonytalan vagy valamivel kapcsolatban (például hogy miről írj, milyen megoldási utat válassz, hova helyezd el a dokumentumot) akkor kérdezz bátran a levelezőlistán - végül is ezért van.

A wikiszoftver használatával kapcsolatos súgó

Addig azonban a régi közösségi doksi migrálásáról lesz szó.

 • 1, Milyen kategóriák legyenek?
 • 2, A közösségi doksi melyik cikkeit kellene átmigrálni?
 • 3, A beküldött útmutatók közül melyikeket kellene átmigrálni?

Jelenleg a közösségi doksi így néz ki

karmic alatt sokkal több tartalom van, ez a lucidos... Megfontolandó lehet néhány kategória átvétele az angol közösségi doksiból is.

Telepítés (marad)

 • Ubuntu (marad)
  * Az Ubuntu telepítése desktop CD-ről
  * Az Ubuntu telepítése alternate CD-ről
  * Képfájl kiírása CD-re // == http://ubuntu.hu/letoltes/burn -> kuka
  * Frissítés korábbi Ubuntu kiadásról
 • Kubuntu (marad)
  * A Kubuntu 10.04 telepítése Desktop CD-ről
  * A Kubuntu 10.04 telepítése Alternate CD-ről
  * A Kubuntu Netbook Remix telepítése

Alapok (innen a leggyakrabban keresett megoldások című gyűjtőoldalt egy szinttel feljebb kell hozni)

  * Leggyakrabban keresett megoldások
  * Rendszergazdai jogosultságok Ubuntuban
  * Frissítések telepítése
  * Multimédia támogatás
  * Kiszolgáló kiválasztása
  * ATI és nVidia meghajtók telepítése
  * Compiz-Fusion konfigurálása
  * Magyar nyelvi támogatás telepítése
  * Gyakran szükséges extrák telepítése //http://sugo.ubuntu.hu/10.10/html/internet/hu/web-browsing.html#web-browsing-addons -> kuka
  * Microsoft alap betűkészlet
  * Java támogatás böngészőben // http://sugo.ubuntu.hu/10.10/html/internet/hu/web-browsing.html#web-browsing-addons -> kuka lenne, ha itt nem hülyeség lenne
  * Flash támogatás // http://sugo.ubuntu.hu/10.10/html/internet/hu/web-browsing.html#web-browsing-addons -> kuka
  * RAR csomagok kitömörítése
  * Ctrl+Alt+Backspace hatásának visszaállítása
  * Bluetooth fájlküldés telefonra
  * MPlayer telepítése
  * Automatikus bejelentkezés beállítása
  * Csatlakozás Windowsos hálózati helyekhez
  * Nem indul el a csomagkezelő
  * Man oldalak magyar nyelven
  * Az Ubuntu One szolgáltatás használata

GyIk (fölösleges, minden gyakori kérdés az alapokba mehet)

  * Oracle Java telepítése
  * Az ablakgombok pozíciójának módosítása

Hardverek (marad)

* T-Mobil Huawei E1750 modem beállítása Kubuntun

Alkalmazások leírása, telepítése (marad)

  * YouTube videók letöltése és konvertálása
  * Fájlszinkronizálás Ubuntu Linux, Windows és iPhone között // rossz a stílusa :(
  * A Thunderbird levelezőkliens telepítése
  * Naptárkezelés a Thunderbirdben

Virtualizáció (inkább kiszolgáló alkalmazások, nem?)

  * Ubuntu telepítése KVM virtuális gépre

2, Mindet, az egyszerűség kedvéért :)

3, Itt egyedi elbírálás kellene...

* 64-bites Ubuntu rendszeren Flash Player telepítése //IMHO fölösleges
* Ablak gombok "visszahelyezése" jobb oldalra (Ubuntu 10.04) // már van
* Apache webkiszolgáló alapértelmezett portjának megváltoztatása // túl kevés
* Apache2, php5, mysql, phpmyadmin, FTP szerver telepítése és beállítása // serverguide lefedi
* Aptana Studio Standalone version beüzemelése Ubuntu 9.04 alatt // elavult, az új verzió varázslás nélkül is megy
* Atheros ARxxxx Beüzemelése Ubuntu 9.10 -en // állítólag elavult, 10.x-en OOTB megy
* Autodesk MapGuide // 404-es a letölthető link
* Az asztal testreszabására allkalmas programok telepítése és használata // nem tetszik
* Billentyű-ismétléssel kapcsolatos beállítások // ezek guin állíthatók, fölösleges
* Firefox kinézetének testreszabása // jó
* GRUB és GRUB2 helyreállítás és bővítése // marad
* GRUB2 rendszertolto ujratelepitese (pl. Windows re-install utan) // kb uaz mint az elozo, csak ekezet nelkul - kuka
* Google Earth telepítése // elavulhatott
* Grub 2 útmutató // példamutatóan átfogó, marad
* Gwibber – Microblogger // elavult
* HP Laserjet 1020 és más Zenographics-ot használó nyomtató beüzemelése Ubuntu 10.04 alatt. // marad
* Hiányzó aláírás, nyilvános kulcs [Signature, Pub_key] megoldása // elavult, 404-es fájlra hivatkozik
* Hogyan változtassuk meg FTP szerverünk alapértelmezett portját (proFTPd) // kevés
* Kicsit nagyobb biztonságban // maradhat
* Külső kötetek csatolása jelszó megadása nélkül (polkit) // kérdéses...
* LTSP Szerver telepítése a gyakorlatban // talán... fele angol
* Lamp szerver + phpmyadmin telepítése // serverguide lefedi
* Linux kernel 2.6.35 telepítési útmutató // kuka
* Látványos Compiz-effektek az Ubuntu rendszeren // maradhat
* Mi a teendő, ha a grub rescue fogad? // maradhat, kétségbeesés ellen jó lehet :)
* Naplózó (journaled) quota telepítése // maradhat
* Notebook Touchpad görgető sáv megoldása // maradhat
* Notebook touchpad, mikrofon, hang problémák megoldásai // fele = előző, másik fele maradhat
* Néhány hasznos Nautilus konfigurációs kulcs leírása // maradhat
* Opera kinézetének testreszabása - netbook/notebook/netbook gépeken // maradhat
* PulseAudio Javítás & Rendszer Equalizer Támogatás // elavult
* Python telepítése Apache 2 webkiszolgálóhoz // kevés
* Quake Live! chrome-al vagy chromiummal karmic alatt // elavult
* Rendszerindító animációs-képernyők az Ubuntu rendszeren // maradhatna, de csomagletöltést javasol megbízhatatlan helyről
* Uzbl telepítése // kuka, ilyenekkel inkább ne foglalkozzunk :D
* Valódi 3D látvány Ubuntu Linux-ra // maradhat
* Virtualbox az Ubuntu szerveren // elavult, de jó lenne frissíteni
* Vodafone Huawei Modem grafikus frontend telepitese // külső debeket javasol... kuka
* Youtube videó letöltés és konvertálás Linuxon // már van
* magyar kiegészítés a fortune-hoz // ezt be kéne csomagolni rendesen :D
* sismedia driver Ubuntu 10.10 // hasznosnak tűnik, csak külső oldalra linkel...