Ubuwiki:Homokozó

A Ubuwiki wikiből

A lap korábbi változatát látod, amilyen Csuhas32 (vitalap | szerkesztései) 2011. május 30., 09:23-kor történt szerkesztése után volt.

  • Ebben a Homokozóban a gyakorlatlan szerkesztők bármilyen szerkesztést kipróbálhatnak (természetesen a civilizált viselkedés keretein belül).
  • Az itt olvasható szövegeket szerkesztőink a felület és a wikinyelv tesztelése céljából írták, azok tartalmát senki nem ellenőrizte, a helytelen vagy valótlan dolgokat nemigen javítja ki senki.

Valami

Hogy elsőként legyen is itt valami.

Más valami

Más valami még nincs itt. Más valaki se. Hamvába' dőlt holt project? Wikista Palackposta 2011. április 11., 15:49 (CEST)

Ez a főcím

Ez meg a duma

Első próbálkozás - A T. Term.

Bevezető

Nem olyan nagyon régen kezdtem használni Ubuntut. Előtte hosszú évekig egerésztem már a Windows grafikus felületén, de mivel parancssoros felületen soha nem dolgoztam, a terminál használatával igencsak meggyűlt a bajom. Talán Te is épp most ebben a cipőben jársz, remélem a tapasztalataim közreadásával tudok Neked segíteni.

Van a total commanderhez egy eléggé hasonló program amely passzítható az Ubuntuhoz, ez a gnome commander, ismerős felületű grafikus alkalmazás, hazai pálya érzését kelti a magamfajta Windowsról átkirándulóban, ezért ezzel összehasonlítva fogom bemutatni a terminált.

Neked még nincs a gépeden gnome commander és szeretnél? Akkor telepítened kell. Ezt megtehetnéd az Ubuntu szoftverközpontból is, de most ne ezt az utat válaszd, gyere velem kalandozni egy ismeretlen és érdekes területre. Meglátod nagy élmény lesz!

Valamilyen megoldandó helyzet elé kerül az ember fia, vagy lánya (mint most én, nincs a gépemen a gnome commander) és akkor azt olvassa az interneten, hogy „Nyiss egy terminált, majd írd bele:”, aztán jön valamilyen parancs, most mondjuk ez:

sudo apt-get install gnome-commander

– Na jó, de hogy nyissak terminált? –, kérdezed joggal.

Terminált a következő módokon tudsz nyitni:

  • ALT+F2 – megjelenik egy ablak, melybe írd be: gnome-terminal
  • Terminál nyitása Gnome asztali környezetben:

Alkalmazások-> Kellékek-> Terminál

Terminál nyitása Klasszikus Gnome asztali környezetben 400 px


  • Terminál nyitása Unity asztali környezetben:

Alkalmazások-> terminál

Unity open term.jpg

Parancs bemásolása a terminálba

Nyitottál terminált, próbáld meg belemásolni a következő parancsot:

sudo apt-get install gnome-commander

(Ne bepötyögd a terminálba, hanem másold ki a vágólapra és onnan másold be.)

A Windowson eddig megszokott CTRL+V-vel nem fog menni, a terminálba CTRL+SHIFT+V-vel (vagy jobb klikk „Beillesztéssel”; SHIFT+INSERT-tel; illetve középső egérgomb, vagy egérgörgő lenyomásával) tudsz bemásolni a vágólapról.

Most nyomj egy ENTER-t.(A parancs végén mindig ENTER-t kell nyomni!)

Terminál a parancs bemásolása után ALAP szélesség


Gépeld be a jelszavad és nyomj egy ENTERT.

(Amikor elkezded bepötyögni a jelszavad semmilyen változást nem fogsz tapasztalni a képernyőn, sem az általad begépelt karakterek, sőt még az azokat helyettesítő csillagok sem fognak megjelenni, de ne aggódj a gép valójában nagyon is veszi az adást. Az hogy a kurzor egykedvűen folytatja villogását mindaddig míg le nem ütöd az ENTER-t egy ésszerű óvintézkedés,így ugyanis senki sem láthatja a jelszavadat, de még azt se, hogy hány karakterből áll.)

Terminál a jelszó begépelése közben 400 px szélesség


Ha valakinek még nincs telepítve a gnome commander, akkor egy „Folytatni akarod [Y/n]?” kérdést kap. Természetesen „Y”, majd ENTER.

Ez látható, ha nincs még telepítve a gnome commander 500 px szélesség


Fehér hátterű (inverz) betűkkel jelzem a pár pillanat alatt megjelenő sorokat, már le is zajlott a telepítés, ha eddig nem volt gnome commadered, akkor most már van.

A gnome commander feltelepül 600 px szélesség


Amennyiben már telepítve volt a gépedre a gnome commander ezt az üzenetet kaptad: „gnome-commander már a legújabb verzió.”

A gnome-commander már a legújabb verzió

Meg is vagyunk, mehetünk tovább.

Melyik legyen majd az éles felületen? Melyik az amelyik már olvasható?

gnome commander és terminál egymás mellett alap szélességen.
gnome commander és terminál egymás mellett 400 px szélességen.
gnome commander és terminál egymás mellett 500 px szélességen.
gnome commander és terminál egymás mellett 600 px szélességen.
gnome commander és terminál egymás mellett 700 px szélességen.
gnome commander és terminál egymás mellett 800 px szélességen.


Lehet, hogy a képek, a magasságnak kellene egyformának lennie, hiszen a kiindulási képek szélessége eltérő?.

gnome commander és terminál egymás mellett ALAP magasság értéken.
A gnome commander feltelepül 200 px magasság értéken
gnome commander és terminál egymás mellett 200 magasság értéken.
gnome commander és terminál egymás mellett 300 magasság értéken.
A gnome commander feltelepül 300 px magasság értéken
gnome commander és terminál egymás mellett 400 magasság értéken.
A gnome commander feltelepül 400 px magasság értéken

Navigálás a terminálban

A másik történet ami a terminállal kapcsolatosan eleinte megtalálja a magamfajta kezdőt, hogy például a nyomtatójához letölt egy csomagot, amit aztán terminálból kellene feltenni valahogy. Előfordult, hogy egy csomagot az interneten fellelhető utasítások másolgatásával simán fel tudtam tenni, máskor viszont, elakadtam, mindig egy hibaüzenetet kaptam, hogy a könyvtár nem található, pedig akkor is letöltöttem, csak a terminál alapvető viselkedését nem értettem még. A Windowsnál ugye úgy volt, hogy egy fájlra (vagy mappára) vonatkozó parancsot (legyen az akár kicsomagolás, becsomagolás, megnyitás, másolás, vagy akár törlés... ) mindig abból a mappából kellett kiadni a fájl (vagy mappa) kijelölése után, amelyikben az adott fájl (mappa) megtalálható volt. Csakhogy ott akár az intézőben, akár a total commanderben láttam hol is vagyok éppen, és a fájlhierarchia (könyvtárszerkezet) ismeretében egy-kettőre odanavigáltam, ahová kellett. Adódik is a két kérdés:

– A terminál viszont nem grafikus felület, honnan tudjam hol nyílik meg?

– Lehet-e a terminálban ugyanúgy navigálni, mint egy grafikus felületen?


Ha elindítom a gnome commandert és a Saját könyvárra kattintok rögtön látom egyrészt, hogy a /home/csuhas mappában vagyok, másrészt látom ennek a mappának a tartalmát. (Nálad természetesen a /home után a saját felhasználóneved van, ami valószínűleg nem csuhas.)

Saját könyvtár tartalma a Gnome commanderben 600 px szélesség
Saját könyvtár tartalma a Gnome commanderben 400 px magasság
Személyes eszközök