Telepítés alternate CD-ről (LTS)

Innen: Ubuwiki
A lap korábbi változatát látod, amilyen Wikista (vitalap | szerkesztései) 2011. február 14., 11:46-kor történt szerkesztése után volt. (→‎Lépések: tagolás)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Az Ubuntu telepítése alternate CD-ről

Az alternate CD kevésbé ismert lehetőség a telepítésre, de semmiben nem marad el a desktop CD-től, a feltelepített rendszer megegyezik a Live telepítős megoldással. Ha a gépében nincs elegendő memória a desktop CD használatához, szeretné RAID-re vagy LVM-re telepíteni, esetleg valamilyen gond miatt nem indul el a telepítő, használja az alternate CD-t, amely már elindul akár 128 MB memóriával is (ha csak ennyi memória van a gépében, érdemes inkább az Xfce4 alapú Xubuntut használnia a kisebb memóriaigény miatt).

Letöltés

Az alternate CD-t letöltheti az ubuntu.hu letöltési oldaláról. Ezt követően a letöltött képfájlt írja ki CD-re. Ezt megteheti Linux, Windows és MacOS X alatt is.

Lépések

A következő lépés, hogy újraindítja a számítógépet a CD-ről. Előfordulhat, hogy ehhez bizonyos BIOS beállításokat módosítania kell. Erről részletesebb információkat az alaplaphoz kapott leírásban vagy az alaplap gyártójának weboldalán találhat.

Nyelv választása
Az Ubuntu telepítése

A számítógép újraindítása után, ha a BIOS beállítások megfelelőek, rövidesen megjelenik a nyelvválasztó menü. Itt válassza a magyar nyelvet, amennyiben magyarul szeretné telepíteni az Ubuntut.

Ekkor megjelenik egy fekete képernyő, rajta nagy Ubuntu logóval, és néhány opcióval. Válassza az alapértelmezett, Az Ubuntu telepítése lehetőséget, így hamarosan elindul a telepítő.

A következő lépésben meg kell adnia a billentyűzetkiosztást. Ezt kiválaszthatja egy listából, vagy néhány gomb megnyomásával rábízhatja a telepítőre ennek felismerését.

Billentyűzet kiosztásának felismerése
Billentyűzet kiosztásának kiválasztása - ország
Billentyűzet kiosztásának kiválasztása - változat

Ezt követően nem kell semmit csinálnia, a rendszer beolvassa a CD-ROM-ot.

CD-ROM beolvasása

Az adatok beolvasása után a telepítő megpróbálja magától beállítani a hálózatot DHCP-re. Ha routere vagy kábeles internete van, valószínűleg sikeres lesz, ellenkező esetben lehetőség van kézzel beállítani a hálózatot. ADSL esetén azinternet beállítására telepítés után lesz lehetősége.

A következő lépés a gép nevének beállítása, ami azonosítja a hálózaton.

Gépnév

Ezután adja meg az időzónáját. A telepítő automatikusan felajánlja a választott nyelvnek megfelelő időzónát.

Időzóna beállítása

Az időzóna beállítása után a következő feladat a lemezek particionálása. Ha a számítógépen nincs semmilyen adat, semmilyen operációs rendszer, vagy ezeket lementette és már nincs rájuk szüksége, válassza az Irányított - egész lemez felhasználása lehetőséget.

Irányított - az egész lemez felhasználása

Ha van más partíció a merevlemezen, amire szüksége van, válassza a Kézi particionálást. Dolgozzon nagyon figyelmesen, ha a végén lemezre írja a változásokat, már nincs lehetőség visszavonni azokat. Ha van fontos adat a lemezen, és nem biztos a dolgában, kérjen segítséget. Amennyiben a Kézi particionálást választja, figyeljen az alábbiakra:

További lépések 1

 1. A gyökér fájlrendszer (/) számára legalább 5 GB helyet biztosítson; 15 GB-nál nagyobb partíció nem szükséges a gyökér fájlrendszernek
  A cserehely (swap partíció) méretét a következőek szerint határozza meg:
  Amennyiben 1 GB-nál kevesebb memória van a számítógépében, a cserehely mérete egyezzen meg a memória méretével
  Amennyiben 2 és 4 GB között van memóriájának mérete, a cserehely mérete legyen a memória méretének a fele
  Amennyiben több mint 4 GB memória van a számítógépében, a cserehely mérete legyen 2 GB
 2. A fennmaradó hely lesz a /home, ahol a felhasználók saját könyvtárai kapnak helyet.

További lépések 2

Lemezek particionálása
Változások jóváhagyása
Alaprendszer telepítése

A particionálás után következik az alaprendszer telepítése.

 • Miután az alaprendszer feltelepült, létrehozhatja az első felhasználót. Adja meg a teljes nevét, a felhasználónevet ami majd a belépéshez szükséges, illetve írjon be egy tetszőleges, de nehéz jelszót, amit mások nem tudnak kitalálni.
Teljes név megadása
Felhasználónév megadása
Jelszó megadása
Jelszó megerősítése
 • A felhasználó létrehozása után titkosíthatja a saját mappáját, így akkor is biztonságban tudhatja a privát adatait, ha valaki ellopja a számítógépét.
Saját mappa titkosítása
 • Ezt követi a csomagkezelő beállítása. Ha használ proxy szervert, itt adja meg az adatait. Amennyiben nem proxy szerveren keresztül éri el az internetet, egyszerűen hagyja üresen.
Proxy megadása
 • Ha a telepítés elején a magyar nyelvet választotta, és van már működő internet kapcsolat, most lehetősége van letölteni és feltelepíteni a megfelelő nyelvi csomagokat. Ha nincs internet kapcsolata, később a kész rendszeren is beállíthatja majd ezt.
Nyelvi támogatás letöltése
 • Ezután következik egy hosszabb szakasz, a rendszer telepítése, amely a gép teljesítményétől függően eltarthat hosszabb-rövidebb ideig.
Szoftverválasztás és telepítés
 • Sikeres telepítés után a GRUB rendszerbetöltő beállítása jön.
GRUB telepítése
 • Az utolsó lépés a rendszeróra időzónájának megadása. Amennyiben a rendszeróra UTC szerint jár, az Ubuntu a megadott időzónának megfelelően írja ki a helyi időt.
Óra konfigurálása
 • Ha sikeresen végzett, vegye ki a lemezt a meghajtóból, majd indítsa újra a számítógépet.
Telepítés befejezése
Bejelentkezés
 • Ha minden jól ment, a grafikus bejelentkező ablak fogadja, ahol belépve használatba veheti a frissen telepített Ubuntu rendszerét.