Telepítés Live CD-ről

Innen: Ubuwiki
A lap korábbi változatát látod, amilyen Htibi (vitalap | szerkesztései) 2012. február 9., 08:05-kor történt szerkesztése után volt. (-t)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Ezen az oldalon az Ubuntu 11.10 telepítési lépéseit követheti nyomon.

Telepítőmédia előkészítése

Telepítő CD készítése

Saját telepítőlemez készítéséhez szabadon letöltheti és kiírhatja CD-re a telepítőlemezt. A lemezre való írás előtt győződjön meg róla, hogy a letöltés során az ISO fájl nem sérült-e.

Ha nincs széles sávú internetkapcsolata, akkor szerezzen be egy eredeti kiadást. A Canonical beszüntette a promóciós célokra kiküldött ingyenes CD akcióját, azonban az eredeti CD-k továbbra is rendelhetőek a Canonical Store-ból, illetve az Ubuntu Közösség különböző rendezvényein is hozzá lehet jutni eredeti lemezhez.

Telepítő pendrive készítése

Saját telepítő pendrive készítéséhez (a CD lemezhez hasonlóan) szabadon letöltheti az ISO fájlt. A pendrive-ra való másoláshoz különböző operációs rendszerekhez különböző programokat használhat.

Telepítő pendrive készítése Ubuntu alatt

Telepítő pendrive készítése Windows alatt

Universal USB Installer

Universal USB Installer

Az Universal USB Installer egy ingyenes, nyílt forráskódú megoldás Windowsra, amivel több más GNU/Linux rendszer mellett az Ubuntu telepítőjét is fel tudjuk másolni egy pendrive-ra. Letöltés után azonnal használható, a programnak nincs szüksége telepítésre. Angol nyelvű, azonban használata egyszerű: első lépésként válasszuk ki a legördülő listából a telepítendő rendszert, majd második lépésként tallózzuk be a letöltött ISO fájlt, ha ezt még nem töltöttük le, akkor az Universal USB Installer is le tudja nekünk ezt tölteni. Harmadik lépésként válasszuk ki a pendrive meghajtóját.

UNetbootin

UNetbootin

Az UNetbootin egy népszerű, multiplatformos, ingyenes, nyílt forráskódú alkalmazás, amivel az Ubuntun kívül számos más GNU/Linux rendszer telepítőjét másolhatjuk a pendrive-ra. Figyelem: az UNetbootin saját menübetöltőt készít a telepítőkhöz, ezért az UNetbootinnal készült telepítő kezdeti lépései eltérhetnek az ebben a leírásban bemutatott lépésektől! Az UNetbootin részlegesen magyarítva van, azonban használata nagyon egyszerű.

Amennyiben még nem töltöttük le a telepítő ISO fájlját, válasszuk ki a disztribúció listából a kívánt rendszert és a megfelelő verziót, így az UNetbootin letölti nekünk a kijelölt telepítést. Amennyiben már előre letöltöttük a telepítő ISO fájlját, tallózzuk be a diskimage mezőbe. Ubuntu esetén megadhatunk a Live rendszer számára egy ún. perzisztens helyet, amiben a fájlok újraindítás után is megmaradnak.

Telepítő pendrive készítése Mac OS X alatt

Ubuntu logóval ellátott, 4 GB-os pendrive-ot a Canonical Store-ból is rendelhet.

Óvintézkedések a telepítés megkezdése előtt

Minden egyes Ubuntu képfájl alapos tesztelésen esik át, azonban így is előfordulhat, hogy a telepítés során nem várt hiba lép fel. A telepítés megkezdése előtt érdemes a következő lépéseket megtenni:

 • Telepítés előtt készítsen biztonsági mentést a fontosabb adatairól!
 • Egy sikertelen telepítés után az is előfordulhat, hogy a számítógépen lévő egyéb operációs rendszerek sem érhetőek el, érdemes egy alternatív Live CD-t vagy telepítőt készenlétben tartani!
 • Gyakran előfordulhat, hogy a telepítő képfájl nem tartalmazza a számítógépéhez szükséges összes eszközmeghajtót, előfordulhat, hogy a számítógép WiFi kapcsolata nem fog megfelelően működni, ezért tartsa készenlétben az internet eléréséhez szükséges kábelt!

Az Ubuntu 11.10 telepítése

Indítás és indítási beállítások

A telepítő indításához helyezzük be a telepítőlemezt az optikai meghajtóba, vagy csatlakoztassuk a pendrive-ot. Győződjünk meg róla, hogy a BIOS beállításaiban a rendszerindításnál az optikai meghajtó vagy az USB tárhely az indítási sorrendben a merevlemez előtt van, mert enélkül a telepítőlemez helyett a merevlemezről fog indulni a rendszer. Ezek után indítsuk újra a számítógépet, vagy kapcsoljuk be, ha éppen nem fut.

Indul a telepítő

Az első képernyőn lila háttéren két ikon fogad minket jelezve, hogy az indítási beállításokhoz nyomjunk meg bármilyen gombot a billentyűzeten. Ha nem nyomunk le semmilyen gombot, akkor a telepítő folytatja a betöltést, és a következő lépés a grafikus üdvözlőképernyő lesz. Amennyiben lenyomunk egy gombot, akkor az indítási beállításokat a karakteres felületen folytathatjuk.

A karakteres beállítófelület

A karakteres beállítófelület első lépése

A karakteres beállítófelületen első lépésként a felület nyelvét kell megadnunk, a jelölőmező alapértelmezetten az angol nyelven fog állni.

Állítsuk a nyelvet magyarra!

A jelölőmezőt az iránybillentyűkkel tudjuk mozgatni, mozgassuk a „Magyar” feliratra, majd nyomjunk Entert, ezzel a beállítófelület nyelvét magyarra váltottuk, és megjelenik a teljes felület.

Indítási menü

A karakteres beállítófelület

A karakteres beállítófelületen középen találjuk a menüt a különböző indítási lehetőségekkel. A lehetőségek között a fel-le billentyűkkel mozoghatunk, és az Enter billentyűvel választhatjuk ki őket. Az indítási lehetőségek a következőket jelentik:

 • Az Ubuntu kipróbálása telepítés nélkül: elindul a Live rendszer, a telepítőmédiáról a memóriába töltődik a rendszer, anélkül próbálhatjuk ki az Ubuntut, hogy a számítógépen bármilyen változást végrehajtana.
 • Ubuntu telepítése: elindul a grafikus telepítőfelület. A telepítés beállításait a barátságosabb grafikus felületen keresztül végezhetjük el, a telepítés megszakítására később is lehetőségünk lesz.
 • Lemez hibaellenőrzése:
 • Memóriateszt: elindul a számítógép memóriájának ellenőrzése. Ezt a tesztet akkor érdemes lefuttatni, ha a számítógép véletlenszerűen magától kikapcsol.
 • Rendszerindítás az első merevlemezről: elindíthatjuk a számítógép merevlemezén lévő rendszert. Ha véletlenül indítottuk el a telepítőt vagy meg szeretnénk szakítani a telepítést, akkor itt kényelmesen visszatérhetünk a számítógép korábbi rendszeréhez.

Kisegítő és beállítási lehetőségek

A képernyő alján találjuk a különböző segítségeket és beállításokat. Ezeket a leírásuk előtt álló funkcióbillentyű lenyomásával tudjuk elérni, pl. a súgóhoz megnyitásához nyomjunk F1-et, az akadálymentesítéshez F5-öt, stb.

Súgó

A súgót az F1 billentyű lenyomásával érjük el. A súgó tartalomjegyzékéből az egyes fejezetek előtt látható funkcióbillentyűk segítségével választhatunk, az előző oldalra való visszalépésre az Escape billentyűt használhatjuk. A szövegek görgetéséhez nyomjuk le a fel-le billentyűt.

Nyelv

A nyelv beállításához nyomjuk le az F2 billentyűt. A nyelvi választómenü megegyezik azzal a menüvel, amit a karakteres beállítófelület első lépésében láttunk.

Billentyűzet

A billentyűzet beállításához nyomjuk le az F3 billentyűt. A billentyűzetválasztó nagyban hasonlít a nyelvválasztóhoz, a jelölőmezőt az iránybillentyűkkel tudjuk mozgatni és az Enter billentyűvel tudjuk a választást rögzíteni.

Módok

A módválasztóhoz nyomjuk le az F4 gombot. A különböző módok erősen függnek a telepítőmédiától, ha csak nem vagyunk tisztában a különböző módok használatával, használjuk a normál módot.

Akadálymentesítés

Az akadálymentesítési menü eléréshez üssük le az F5 billentyűt. A listában különböző akadálymentesítési segítségeket kapnak a fogyatékkal élők.

Beállítások

Az indítási beállítások listájához nyomjuk le az F6 billentyűt. A listában az Enter billentyű lenyomásával aktiválhatjuk, illetve deaktiválhatjuk a különböző indítási paramétereket.

Beállítások aktiválva

A különböző indítási beállítások a következő problémák megoldásában segíthetnek:

 • acpi=off:
 • noapic:
 • nolapic:
 • edd=on:
 • nodmraid:
 • nomodeset:
 • Csak szabad szoftver:

A grafikus beállítófelület

Töltődik a grafikus felület

Amennyiben az indítóképernyőn nem nyomtunk le egyetlen billentyűt sem, akkor a grafikus felület fog betöltődni a grafikus beállítófelülettel.

A grafikus beállítófelület

A grafikus felületen már lesz egérmutatónk, így az egyes elemek kiválasztása és aktiválása ismerős lesz. A bal oldali listában választhatjuk ki a rendszer nyelvét, első lépésként érdemes itt kiválasztani a magyar nyelvet, hogy a tájékozódás könnyebb legyen.

A jobb felső sarokban találjuk a különböző indikátorokat, sorrendben:

 • Rendszer indikátor: itt állíthatjuk be a kijelző felbontását, illetve itt állíthatjuk le a rendszert
 • Hang indikátor: a különböző hang és audioeszközökkel kapcsolatos beállításokat találjuk itt
 • Hálózati indikátor: a hálózat és a hálózati eszközök beállításai vannak itt
 • Kisegítő lehetőségek indikátora: a különböző kisegítő lehetőségeket lehet ezen keresztül igénybe venni

A telepítőablakban két lehetőséget találunk, választhatjuk az Ubuntu kipróbálása és az Ubuntu telepítése lehetőséget attól függően, hogy először ki szeretnénk-e próbálni a rendszert vagy rögtön telepíteni szeretnénk.

Az Ubuntu kipróbálása telepítés nélkül

Töltődik a grafikus felület

Ha a karakteres felületből indítjuk el ezt az módot, akkor először meg kell várnunk, amíg a rendszer betölt a memóriába. Ha a grafikus felületből választottuk ki ezt a lehetőséget, akkor jóval kevesebbet kell várnunk az asztal megjelenésére.

A Live rendszer asztala

A betöltés után a Live rendszer asztala fogad minket a Unity felülettel. Amennyiben ez a felület újdonság, érdemes a használata előtt megismerkedni vele.

Telepítés indítása a Live rendszerből

Ha már megismertük a rendszert, és készek vagyunk a telepítésre, akkor kattintsunk duplán az asztalon lévő telepítési ikonra, vagy az indítópult első elemére.

A telepítőablak a Live rendszerben

A telepítőikonra kattintással megjelenik a telepítőablak, és a nyelv kiválasztása után kezdhetjük is a telepítést.

Az Ubuntu telepítése

Előkészítés, telepítési mód kiválasztása

A telepítés előkészítése

A telepítés megkezdése előtt az Ubuntu ellenőrzi, hogy van-e elég hely a számítógépen a rendszer telepítéséhez, és a telepítő eléri-e az internetet. Figyelem, az internet elérése nem alapfeltétele a telepítésnek! Ezt csupán tájékoztatásként közli a rendszer, hogy van-e lehetőség a telepítés közben a frissítések letöltésére.

A frissítések letöltésére a telepítés után is lehetősége lesz, sőt akkor a frissítés alatt már használatba is veheti a rendszert (böngészhet, cseveghet, stb.), míg a telepítés közbeni frissítésnél kénytelen lesz kivárni a frissítés befejezését, mielőtt elindíthatja az új rendszerét. Ezért ha minél előbb használatba szeretné venni a rendszert, ne pipálja be a „Frissítések letöltése a telepítés közben” opciót.

Viszont az „Ezen szoftverek harmadik féltől származó szoftver telepítése” opciót érdemes bepipálni, mivel így a telepítés után rögtön élvezhet olyan népszerű, de zárt és licencelt formátumokat, mint az MP3 fájlok, és a Flash tartalmak.

A telepítés típusa

Az előkészítő képernyőről továbblépve a telepítés típusa képernyőre lépünk tovább. Itt a telepítő a számítógép merevlemezei és a merevlemezeken található operációs rendszerek felismerése után felajánl néhány lehetőséget. Ilyen lehet pl. a teljes merevlemez használatba vétele, vagy az Ubuntu telepítése a már létező másik rendszer mellé, illetve utolsó lehetőségként mindig ki tudjuk választani a „Valami más” lehetőséggel a kézi particionálást.

A telepítési mód kiválasztásának megerősítése

Amennyiben a telepítő által felajánlott telepítési módok egyikét választjuk, úgy a folytatásra kattintva a megerősítő képernyőre jutunk. Itt részleteiben is megvizsgálhatjuk, hogy a telepítő milyen változásokat fog a rendszerben végrehajtani. Amennyiben mégsem ezt a megoldást szeretnék, úgy kattintsunk a „Vissza” gombra. Figyelem, a „Telepítés most” gombra kattintva a telepítés azonnal megkezdődik!

Kézi particionálás

Ha a telepítő egyik felajánlott megoldása sem megfelelő, akkor a „Valami más” lehetőséggel válasszuk ki a kézi particionálást.

A particionáló ablak

A particionáló ablakban látni fogjuk a számítógépben lévő merevlemezeket, és a rajtuk lévő partíciókat. (Csak abban az esetben látunk üres listát, mint a képen, ha valóban particionálatlan a merevlemezünk.)

Új partíciós tábla létrehozása

Abban az esetben ha a merevlemezünk particionálatlan, illetve ha teljesen új particionálást szeretnénk kialakítani a merevlemezen, akkor kattintsunk az „Új partíciós tábla…” gombra.

Figyelmeztetés új partíciós tábla létrehozása előtt

Az új partíciós tábla létrehozása előtt kapunk egy figyelmeztetést, hogy a korábbi partíciós táblák törlésre kerülnek, de később visszavonható ez a művelet. A különböző particionálási műveletek csak akkor kerülnek alkalmazásra, ha a „Telepítés most” gombra kattintunk (ekkor a telepítés is elindul), a „Vissza” gombra kattintva minden módosításunk semmis lesz.

Új partíció létrehozása, létező partíció módosítása

Partíció tulajdonságai

Szabad területre kattintva aktiválódik a „Hozzáadás…” gomb, ahol új partíciót tudunk létrehozni a szabad területen, illetve létező partícióra kattintva aktiválódik a „Módosítás…” gomb, amivel a létező partíciót tudjuk módosítani. Mindkét lehetőség a partíció tulajdonságai ablakot nyitja meg különböző felirattal, illetve különböző tulajdonságokat tudunk módosítani.

 • Partíció típusa: egy merevlemezen belül maximum négy elsődleges partíció lehet. Ha ennél több partícióra van szükségünk, akkor logikai partíciót is használnunk kell, amik egyetlen kiterjesztett partíción belül helyezkednek el.
 • Partíció mérete megabájtokban: a partíció méretét adhatjuk meg. Ügyeljünk arra, hogy az Ubuntu mértékegység szabályzat alapján a merevlemez méretekhez az SI mértékegységeknek megfelelően az 1000-es váltószámot használjuk (1000 MB = 1 GB).
 • Partíció helye: megadhatjuk, hogy az új partíció a kiválasztott szabad hely melyik részén helyezkedjen el.
 • Használat: megadhatjuk a partíció fájlrendszerét:
Használat
 • Csatolási pont: megadhatjuk, hogy az adott partíciót a fájlrendszeren belül hová csatoljuk:
Csatolási pont

Ha végeztünk a partíció létrehozásával vagy módosításával, kattintsunk az „OK” gombra, és a változás meg fog jelenni a partíciók listájában.

Egymás után hozzuk létre a partíciókat

Egymás után létre tudjuk hozni a kívánt partíciókat, amíg van szabad hely.

Példa egy szokásos particionálásra (az arányok a rendelkezésre álló terület miatt csalókák)

Általában az Ubuntu számára érdemes létrehozni 3 külön partíciót: egyet az operációs rendszer számára (/), egyet a felhasználók számára (/home) és egyet a cserehelynek (swap). A partíciók méretét befolyásolja egyrészt a merevlemez mérete, másrészt, hogy mire fogjuk a rendszert használni.

Általános asztali használatnál egy idő után a felhasználók képei, zenéi, videó nagyobb helyet foglalnak el, mint a rendszerfájlok és programok, ezért érdemes a /home-nak szánni a nagyobb helyet, azonban már az Ubuntura is elérhetőek több száz megabájt nagyságú játékok, programok, így érdemes a rendszernek is elegendő helyet adni.

A cserehelynek általános szabályként érdemes legalább a számítógép memóriájának megfelelő méretű partíciót szánni, hiszen hibernáláskor ide kerül a memória tartalma. Amennyiben biztosak vagyunk benne, hogy nem lesz szükségünk a cserehelyre, illetve a cserehelyet egy fájlon belül szeretnénk megoldani, akkor el is hagyható.

Particionálás befejezése, a változások alkalmazása

Ha végeztünk a particionálással, és készek vagyunk a változásokat alkalmazni, és a telepítést megkezdeni, akkor kattintsunk a „Telepítés most” gombra. Ha a változásokat nem szeretnénk megtartani, és vissza szeretnénk térni az eredeti állapothoz, akkor kattintsunk a „Vissza” gombra.

A particionálás folyamatának jelzése

A „Telepítés most” gombot megnyomva a telepítőablak alja átvált folyamatjelzővé, és itt nyomon követhetjük a particionálásokat és formázásokat, ezután pedig elkezdődik a rendszer telepítése.

A rendszer beállítása a telepítés alatt

A rendszer telepítése a számítógép teljesítményétől, illetve a frissítések telepítése esetén az internet sávszélességétől függően 20-60 percet vehet igénybe. Ezért már a folyamat elejétől lehetőségünk van a rendszer beállításait megadni.

Hol tartózkodik?

Hol tartózkodik?

Először a rendszerre vonatkozó időzónát kell megadnunk. Magyar nyelvű telepítés esetén a rendszer automatikusan felajánlja Budapestet, ha szükséges módosítsuk ezt.

Billentyűzetkiosztás

Billentyűzetkiosztás

A billentyűzetkiosztás ablakban pontosan beállíthatjuk a billentyűzet típusát a billentyűk száma, az Y-Z, .-, gombok elhelyezkedése és a halott billentyűk tiltása, illetve engedélyezése alapján. A teszteléshez nyugodtan használjuk a bemeneti mezőt.

Kicsoda Ön?

Kicsoda Ön?

A következő ablakban a rendszer első felhasználójának adatait adhatjuk meg.

Kicsoda Ön? - kitöltve

A név kitöltése után a telepítő automatikusan felajánl egy számítógépnevet és egy felhasználónevet, természetesen ezeket módosíthatjuk. A jelszó kitöltésénél a telepítő a jelszó bonyolultsága alapján értékeli a jelszót, erős jelszóhoz használjunk kicsi és nagybetűket, számokat, esetleg írásjeleket is. A jelszóval kapcsolatban beállítható a bejelentkezés módja, valamint, hogy saját mappánkat szeretnénk-e titkosítani. Titkosítás esetén a jelszó nélkül senki nem tud a mappánkban lévő fájlokhoz hozzáférni.

A rendszer bemutatása

A beállítások után néhány, a rendszert bemutató dia kerül levetítésre. A diák között a bal és jobb oldalon található nyilak segítségével is váltogathatunk. Alul folyamatosan látjuk a telepítés állapotát, ha a telepítésből még sok van hátra, és a diákat is végignéztük, érdemes felállni a számítógéptől, sétálni, nyújtózni kicsit.

Üdvözli az Ubuntu 11.10
Fedezze fel a többi alkalmazást is!
Szórakoztató képkezelés
A személyes felhője
Vigye magával zenéit!
Maradjon kapcsolatban ismerőseivel
A világháló böngészése
Írjon és készítsen bemutatókat ingyenesen
Szabja személyre Ubuntuját!
Maradt még kérdése?

A telepítés befejezése

A telepítés befejeződött

A telepítés befejezéséről egy felugró ablak értesít minket, ilyenkor kattintsunk az „Újraindítás most” gombra, hogy a telepítő szabályosan leállhasson. A telepítőmédia eltávolítására később fog minket figyelmeztetni, addig ne távolítsuk el azt.

Első bejelentkezés újraindítás után

Újraindítás után a telepítés során létrehozott felhasználói adatokkal léphetünk be.

A frissen telepített asztal

Belépés után pedig egy új Ubuntu 11.10 fogad minket!