„Telepítés Live CD-ről” változatai közötti eltérés

Innen: Ubuwiki
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a (Lemez hibaellenőrzése rövid magyarázat)
(Indító beállításokhoz leírás hozzáadva)
110. sor: 110. sor:
  
 
A különböző indítási beállítások a következő problémák megoldásában segíthetnek:
 
A különböző indítási beállítások a következő problémák megoldásában segíthetnek:
{{hiányos}}
+
* '''acpi=off''': kikapcsolja az ACPI (Advanced Configuration and Power Interface) rendszert, akkor érdemes ezt bejelölni, ha a számítógép egyáltalán nem, vagy rosszul támogatja a fejlett energiakezelést. Jellemző hibajelenség, ha a betöltőképernyő még látszik, azonban a grafikustelepítő vagy a belépőképernyőnél már kikapcsol (fekete) a képernyő.
* '''acpi=off''':  
+
* '''noapic''': kikapcsolja az APIC (Advanced Programmable Interrupt Controller) rendszert. Az APIC rendszer támogatása a [http://en.wikipedia.org/wiki/PC_2001 PC-2001 szabvány] alapkövetelménye, ezért csak nagyon régi számítógépek esetén lehet szükség a kikapcsolására.
* '''noapic''':
+
* '''nolapic''': kikapcsolja a helyi (local) APIC rendszert.
* '''nolapic''':
+
* '''edd=on''': bekapcsolja a BIOS EDD (Enhanced Disk Drive) szolgáltatását. Erre akkor lehet szükség, ha a BIOS nem találja azt a merevlemezt, amiről a rendszernek indulnia kellene.
* '''edd=on''':
+
* '''nodmraid''': kikapcsolja a RAID lemezek felderítését.
* '''nodmraid''':
+
* '''nomodeset''': kikapcsolja a Linux kernel videókezelését, és a BIOS-ra bízza a megjelenítést, amíg az X szerver be nem tölt. Általában akkor érdemes kikapcsolni, ha a töltőképernyő nem látszik.
* '''nomodeset''':
+
* '''Csak szabad szoftver''': a kiinduló fájlrendszer átmásolása után eltávolítja a nem szabad szoftvereket, gyakorlatilag azokat a csomagokat, amik a „restricted” és a „multiverse” tárolókból érkeznek. Csak csomag alapján tud szűrni, a rendszer egyes elemei (pl. Linux kernel) tartalmazhatnak lefordított nem szabad komponenseket, ezért ha a rendszer tisztasága fontos, érdemesebb a [http://www.gnu.org/distros/free-distros.html GNU által ajánlott teljesen szabad disztribúciókat] kipróbálni.
* '''Csak szabad szoftver''':
 
  
 
=== A grafikus beállítófelület ===
 
=== A grafikus beállítófelület ===

A lap 2012. február 12., 20:42-kori változata

Ezen az oldalon az Ubuntu 11.10 telepítési lépéseit követhetjük nyomon.

Telepítőmédia előkészítése

Telepítő CD készítése

Saját telepítőlemez készítéséhez szabadon letöltheti és kiírhatja CD-re a telepítőlemezt. A lemezre való írás előtt győződjön meg róla, hogy a letöltés során az ISO fájl nem sérült-e.

Ha nincs széles sávú internetkapcsolata, akkor szerezzen be egy eredeti kiadást. A Canonical beszüntette a promóciós célokra kiküldött ingyenes CD akcióját, azonban az eredeti CD-k továbbra is rendelhetőek a Canonical Store-ból, illetve az Ubuntu Közösség különböző rendezvényein is hozzá lehet jutni eredeti lemezhez.

Telepítő pendrive készítése

Saját telepítő pendrive készítéséhez (a CD lemezhez hasonlóan) szabadon letöltheti az ISO fájlt. A pendrive-ra való másoláshoz különböző operációs rendszerekhez különböző programokat használhat.

Ubuntu logóval ellátott, 4 GB-os pendrive-ot a Canonical Store-ból is rendelhet.

Telepítő pendrive készítése Ubuntu alatt

Indítólemez készítése alkalmazás

Indítólemez készítése

Az Ubuntu alaptelepítés része az indítólemez-készítő alkalmazás, amelyet az indítólemez készítése név alapján könnyen megtalálunk a dashben, illetve a menüben. A kezelése egyszerű, első lépésben tallózzuk be az előre letöltött telepítő ISO-t, második lépésben pedig válasszuk ki a pendrive-ot. Ha azon nincs elég hely, arra figyelmeztet minket a program, és a „Meghajtó törlése” gombbal le tudjuk formázni a céleszközt. Harmadik lépésben megadhatjuk, hogy szeretnénk-e a dokumentumoknak egy állandó, perzisztens helyet. Ha minden beállítással végeztünk, kattintsunk az „Indítólemez készítése” gombra a másolás megkezdéséhez.

UNetbootin

UNetbootin

Az UNetbootin egy népszerű, multiplatformos, ingyenes, nyílt forráskódú alkalmazás, amivel az Ubuntun kívül számos más GNU/Linux rendszer telepítőjét másolhatjuk a pendrive-ra. Figyelem: az UNetbootin saját menübetöltőt készít a telepítőkhöz, ezért az UNetbootinnal készült telepítő kezdeti lépései eltérhetnek az ebben a leírásban bemutatott lépésektől! Az UNetbootin részlegesen magyarítva van, azonban használata nagyon egyszerű.

Amennyiben még nem töltöttük le a telepítő ISO fájlját, válasszuk ki a disztribúció listából a kívánt rendszert és a megfelelő verziót, így az UNetbootin letölti nekünk a kijelölt telepítést. Amennyiben már előre letöltöttük a telepítő ISO fájlját, tallózzuk be a diskimage mezőbe. Ubuntu esetén megadhatunk a Live rendszer számára egy ún. perzisztens helyet, amiben a fájlok újraindítás után is megmaradnak.

Telepítő pendrive készítése Windows alatt

Universal USB Installer

Universal USB Installer

Az Universal USB Installer egy ingyenes, nyílt forráskódú megoldás Windowsra, amivel több más GNU/Linux rendszer mellett az Ubuntu telepítőjét is fel tudjuk másolni egy pendrive-ra. Letöltés után azonnal használható, a programnak nincs szüksége telepítésre. Angol nyelvű, azonban használata egyszerű: első lépésként válasszuk ki a legördülő listából a telepítendő rendszert, majd második lépésként tallózzuk be a letöltött ISO fájlt, ha ezt még nem töltöttük le, akkor az Universal USB Installer is le tudja nekünk ezt tölteni. Harmadik lépésként válasszuk ki a pendrive meghajtóját.

UNetbootin

Az UNetbootin multiplatformos alkalmazás, Windowsra is elérhető, használata megegyezik a korábban leírtakkal.

Telepítő pendrive készítése Mac OS X alatt

UNetbootin

Az UNetbootin multiplatformos alkalmazás, Mac OS X rendszerre is elérhető, használata megegyezik a korábban leírtakkal.

Óvintézkedések a telepítés megkezdése előtt

Minden egyes Ubuntu képfájl alapos tesztelésen esik át, azonban így is előfordulhat, hogy a telepítés során nem várt hiba lép fel. A telepítés megkezdése előtt érdemes a következő lépéseket megtenni:

 • Telepítés előtt készítsen biztonsági mentést a fontosabb adatairól!
 • Egy sikertelen telepítés után az is előfordulhat, hogy a számítógépen lévő egyéb operációs rendszerek sem érhetőek el, érdemes egy alternatív Live CD-t vagy telepítőt készenlétben tartani!
 • Gyakran előfordulhat, hogy a telepítő képfájl nem tartalmazza a számítógépéhez szükséges összes eszközmeghajtót, előfordulhat, hogy a számítógép WiFi kapcsolata nem fog megfelelően működni, ezért tartsa készenlétben az internet eléréséhez szükséges kábelt!

Az Ubuntu 11.10 telepítése

Indítás és indítási beállítások

A telepítő indításához helyezzük be a telepítőlemezt az optikai meghajtóba, vagy csatlakoztassuk a pendrive-ot. Győződjünk meg róla, hogy a BIOS beállításaiban a rendszerindításnál az optikai meghajtó vagy az USB tárhely az indítási sorrendben a merevlemez előtt van, mert enélkül a telepítőlemez helyett a merevlemezről fog indulni a rendszer. Ezek után indítsuk újra a számítógépet, vagy kapcsoljuk be, ha éppen nem fut.

Indul a telepítő

Az első képernyőn lila háttéren két ikon fogad minket jelezve, hogy az indítási beállításokhoz nyomjunk meg bármilyen gombot a billentyűzeten. Ha nem nyomunk le semmilyen gombot, akkor a telepítő folytatja a betöltést, és a következő lépés a grafikus üdvözlőképernyő lesz. Amennyiben lenyomunk egy gombot, akkor az indítási beállításokat a karakteres felületen folytathatjuk.

A karakteres beállítófelület

A karakteres beállítófelület első lépése

A karakteres beállítófelületen első lépésként a felület nyelvét kell megadnunk, a jelölőmező alapértelmezetten az angol nyelven fog állni.

Állítsuk a nyelvet magyarra!

A jelölőmezőt az iránybillentyűkkel tudjuk mozgatni, mozgassuk a „Magyar” feliratra, majd nyomjunk Entert, ezzel a beállítófelület nyelvét magyarra váltottuk, és megjelenik a teljes felület.

Indítási menü

A karakteres beállítófelület

A karakteres beállítófelületen középen találjuk a menüt a különböző indítási lehetőségekkel. A lehetőségek között a fel-le billentyűkkel mozoghatunk, és az Enter billentyűvel választhatjuk ki őket. Az indítási lehetőségek a következőket jelentik:

 • Az Ubuntu kipróbálása telepítés nélkül: elindul a Live rendszer, a telepítőmédiáról a memóriába töltődik a rendszer, anélkül próbálhatjuk ki az Ubuntut, hogy a számítógépen bármilyen változást végrehajtana.
 • Ubuntu telepítése: elindul a grafikus telepítőfelület. A telepítés beállításait a barátságosabb grafikus felületen keresztül végezhetjük el, a telepítés megszakítására később is lehetőségünk lesz.
 • Lemez hibaellenőrzése: leellenőrizhetjük a telepítőlemezen lévő fájlok épségét. Akkor érdemes lefuttatni, ha a telepítés hibás fájlokra panaszkodva megszakad.
 • Memóriateszt: elindul a számítógép memóriájának ellenőrzése. Ezt a tesztet akkor érdemes lefuttatni, ha a számítógép véletlenszerűen magától kikapcsol.
 • Rendszerindítás az első merevlemezről: elindíthatjuk a számítógép merevlemezén lévő rendszert. Ha véletlenül indítottuk el a telepítőt vagy meg szeretnénk szakítani a telepítést, akkor itt kényelmesen visszatérhetünk a számítógép korábbi rendszeréhez.

Kisegítő és beállítási lehetőségek

A képernyő alján találjuk a különböző segítségeket és beállításokat. Ezeket a leírásuk előtt álló funkcióbillentyű lenyomásával tudjuk elérni, pl. a súgóhoz megnyitásához nyomjunk F1-et, az akadálymentesítéshez F5-öt, stb.

Súgó

A súgót az F1 billentyű lenyomásával érjük el. A súgó tartalomjegyzékéből az egyes fejezetek előtt látható funkcióbillentyűk segítségével választhatunk, az előző oldalra való visszalépésre az Escape billentyűt használhatjuk. A szövegek görgetéséhez nyomjuk le a fel-le billentyűt.

Nyelv

A nyelv beállításához nyomjuk le az F2 billentyűt. A nyelvi választómenü megegyezik azzal a menüvel, amit a karakteres beállítófelület első lépésében láttunk.

Billentyűzet

A billentyűzet beállításához nyomjuk le az F3 billentyűt. A billentyűzetválasztó nagyban hasonlít a nyelvválasztóhoz, a jelölőmezőt az iránybillentyűkkel tudjuk mozgatni és az Enter billentyűvel tudjuk a választást rögzíteni.

Módok

A módválasztóhoz nyomjuk le az F4 gombot. A különböző módok erősen függnek a telepítőmédiától, ha csak nem vagyunk tisztában a különböző módok használatával, használjuk a normál módot.

Akadálymentesítés

Az akadálymentesítési menü eléréshez üssük le az F5 billentyűt. A listában különböző akadálymentesítési segítségeket kapnak a fogyatékkal élők.

Beállítások

Az indítási beállítások listájához nyomjuk le az F6 billentyűt. A listában az Enter billentyű lenyomásával aktiválhatjuk, illetve deaktiválhatjuk a különböző indítási paramétereket.

Beállítások aktiválva

A különböző indítási beállítások a következő problémák megoldásában segíthetnek:

 • acpi=off: kikapcsolja az ACPI (Advanced Configuration and Power Interface) rendszert, akkor érdemes ezt bejelölni, ha a számítógép egyáltalán nem, vagy rosszul támogatja a fejlett energiakezelést. Jellemző hibajelenség, ha a betöltőképernyő még látszik, azonban a grafikustelepítő vagy a belépőképernyőnél már kikapcsol (fekete) a képernyő.
 • noapic: kikapcsolja az APIC (Advanced Programmable Interrupt Controller) rendszert. Az APIC rendszer támogatása a PC-2001 szabvány alapkövetelménye, ezért csak nagyon régi számítógépek esetén lehet szükség a kikapcsolására.
 • nolapic: kikapcsolja a helyi (local) APIC rendszert.
 • edd=on: bekapcsolja a BIOS EDD (Enhanced Disk Drive) szolgáltatását. Erre akkor lehet szükség, ha a BIOS nem találja azt a merevlemezt, amiről a rendszernek indulnia kellene.
 • nodmraid: kikapcsolja a RAID lemezek felderítését.
 • nomodeset: kikapcsolja a Linux kernel videókezelését, és a BIOS-ra bízza a megjelenítést, amíg az X szerver be nem tölt. Általában akkor érdemes kikapcsolni, ha a töltőképernyő nem látszik.
 • Csak szabad szoftver: a kiinduló fájlrendszer átmásolása után eltávolítja a nem szabad szoftvereket, gyakorlatilag azokat a csomagokat, amik a „restricted” és a „multiverse” tárolókból érkeznek. Csak csomag alapján tud szűrni, a rendszer egyes elemei (pl. Linux kernel) tartalmazhatnak lefordított nem szabad komponenseket, ezért ha a rendszer tisztasága fontos, érdemesebb a GNU által ajánlott teljesen szabad disztribúciókat kipróbálni.

A grafikus beállítófelület

Töltődik a grafikus felület

Amennyiben az indítóképernyőn nem nyomtunk le egyetlen billentyűt sem, akkor a grafikus felület fog betöltődni a grafikus beállítófelülettel.

A grafikus beállítófelület

A grafikus felületen már lesz egérmutatónk, így az egyes elemek kiválasztása és aktiválása ismerős lesz. A bal oldali listában választhatjuk ki a rendszer nyelvét, első lépésként érdemes itt kiválasztani a magyar nyelvet, hogy a tájékozódás könnyebb legyen.

A jobb felső sarokban találjuk a különböző indikátorokat, sorrendben:

 • Rendszer indikátor: itt állíthatjuk be a kijelző felbontását, illetve itt állíthatjuk le a rendszert
 • Hang indikátor: a különböző hang és audioeszközökkel kapcsolatos beállításokat találjuk itt
 • Hálózati indikátor: a hálózat és a hálózati eszközök beállításai vannak itt
 • Kisegítő lehetőségek indikátora: a különböző kisegítő lehetőségeket lehet ezen keresztül igénybe venni

A telepítőablakban két lehetőséget találunk, választhatjuk az Ubuntu kipróbálása és az Ubuntu telepítése lehetőséget attól függően, hogy először ki szeretnénk-e próbálni a rendszert vagy rögtön telepíteni szeretnénk.

Az Ubuntu kipróbálása telepítés nélkül

Töltődik a grafikus felület

Ha a karakteres felületből indítjuk el ezt az módot, akkor először meg kell várnunk, amíg a rendszer betölt a memóriába. Ha a grafikus felületből választottuk ki ezt a lehetőséget, akkor jóval kevesebbet kell várnunk az asztal megjelenésére.

A Live rendszer asztala

A betöltés után a Live rendszer asztala fogad minket a Unity felülettel. Amennyiben ez a felület újdonság, érdemes a használata előtt megismerkedni vele.

Telepítés indítása a Live rendszerből

Ha már megismertük a rendszert, és készek vagyunk a telepítésre, akkor kattintsunk duplán az asztalon lévő telepítési ikonra, vagy az indítópult első elemére.

A telepítőablak a Live rendszerben

A telepítőikonra kattintással megjelenik a telepítőablak, és a nyelv kiválasztása után kezdhetjük is a telepítést.

Az Ubuntu telepítése

Előkészítés, telepítési mód kiválasztása

A telepítés előkészítése

A telepítés megkezdése előtt az Ubuntu ellenőrzi, hogy van-e elég hely a számítógépen a rendszer telepítéséhez, és a telepítő eléri-e az internetet. Figyelem, az internet elérése nem alapfeltétele a telepítésnek! Ezt csupán tájékoztatásként közli a rendszer, hogy van-e lehetőség a telepítés közben a frissítések letöltésére.

A frissítések letöltésére a telepítés után is lehetősége lesz, sőt akkor a frissítés alatt már használatba is veheti a rendszert (böngészhet, cseveghet, stb.), míg a telepítés közbeni frissítésnél kénytelen lesz kivárni a frissítés befejezését, mielőtt elindíthatja az új rendszerét. Ezért ha minél előbb használatba szeretné venni a rendszert, ne pipálja be a „Frissítések letöltése a telepítés közben” opciót.

Viszont az „Ezen szoftverek harmadik féltől származó szoftver telepítése” opciót érdemes bepipálni, mivel így a telepítés után rögtön élvezhet olyan népszerű, de zárt és licencelt formátumokat, mint az MP3 fájlok, és a Flash tartalmak.

A telepítés típusa

Az előkészítő képernyőről továbblépve a telepítés típusa képernyőre lépünk tovább. Itt a telepítő a számítógép merevlemezei és a merevlemezeken található operációs rendszerek felismerése után felajánl néhány lehetőséget. Ilyen lehet pl. a teljes merevlemez használatba vétele, vagy az Ubuntu telepítése a már létező másik rendszer mellé, illetve utolsó lehetőségként mindig ki tudjuk választani a „Valami más” lehetőséggel a kézi particionálást.

A telepítési mód kiválasztásának megerősítése

Amennyiben a telepítő által felajánlott telepítési módok egyikét választjuk, úgy a folytatásra kattintva a megerősítő képernyőre jutunk. Itt részleteiben is megvizsgálhatjuk, hogy a telepítő milyen változásokat fog a rendszerben végrehajtani. Amennyiben mégsem ezt a megoldást szeretnék, úgy kattintsunk a „Vissza” gombra. Figyelem, a „Telepítés most” gombra kattintva a telepítés azonnal megkezdődik!

Kézi particionálás

Ha a telepítő egyik felajánlott megoldása sem megfelelő, akkor a „Valami más” lehetőséggel válasszuk ki a kézi particionálást.

A particionáló ablak

A particionáló ablakban látni fogjuk a számítógépben lévő merevlemezeket, és a rajtuk lévő partíciókat. (Csak abban az esetben látunk üres listát, mint a képen, ha valóban particionálatlan a merevlemezünk.)

Új partíciós tábla létrehozása

Abban az esetben ha a merevlemezünk particionálatlan, illetve ha teljesen új particionálást szeretnénk kialakítani a merevlemezen, akkor kattintsunk az „Új partíciós tábla…” gombra.

Figyelmeztetés új partíciós tábla létrehozása előtt

Az új partíciós tábla létrehozása előtt kapunk egy figyelmeztetést, hogy a korábbi partíciós táblák törlésre kerülnek, de később visszavonható ez a művelet. A különböző particionálási műveletek csak akkor kerülnek alkalmazásra, ha a „Telepítés most” gombra kattintunk (ekkor a telepítés is elindul), a „Vissza” gombra kattintva minden módosításunk semmis lesz.

Új partíció létrehozása, létező partíció módosítása

Partíció tulajdonságai

Szabad területre kattintva aktiválódik a „Hozzáadás…” gomb, ahol új partíciót tudunk létrehozni a szabad területen, illetve létező partícióra kattintva aktiválódik a „Módosítás…” gomb, amivel a létező partíciót tudjuk módosítani. Mindkét lehetőség a partíció tulajdonságai ablakot nyitja meg különböző felirattal, illetve különböző tulajdonságokat tudunk módosítani.

 • Partíció típusa: egy merevlemezen belül maximum négy elsődleges partíció lehet. Ha ennél több partícióra van szükségünk, akkor logikai partíciót is használnunk kell, amik egyetlen kiterjesztett partíción belül helyezkednek el.
 • Partíció mérete megabájtokban: a partíció méretét adhatjuk meg. Ügyeljünk arra, hogy az Ubuntu mértékegység szabályzat alapján a merevlemez méretekhez az SI mértékegységeknek megfelelően az 1000-es váltószámot használjuk (1000 MB = 1 GB).
 • Partíció helye: megadhatjuk, hogy az új partíció a kiválasztott szabad hely melyik részén helyezkedjen el.
 • Használat: megadhatjuk a partíció fájlrendszerét:
Használat
 • Csatolási pont: megadhatjuk, hogy az adott partíciót a fájlrendszeren belül hová csatoljuk:
Csatolási pont

Ha végeztünk a partíció létrehozásával vagy módosításával, kattintsunk az „OK” gombra, és a változás meg fog jelenni a partíciók listájában.

Egymás után hozzuk létre a partíciókat

Egymás után létre tudjuk hozni a kívánt partíciókat, amíg van szabad hely.

Példa egy szokásos particionálásra (az arányok a rendelkezésre álló terület miatt csalókák)

Általában az Ubuntu számára érdemes létrehozni 3 külön partíciót: egyet az operációs rendszer számára (/), egyet a felhasználók számára (/home) és egyet a cserehelynek (swap). A partíciók méretét befolyásolja egyrészt a merevlemez mérete, másrészt, hogy mire fogjuk a rendszert használni.

Általános asztali használatnál egy idő után a felhasználók képei, zenéi, videó nagyobb helyet foglalnak el, mint a rendszerfájlok és programok, ezért érdemes a /home-nak szánni a nagyobb helyet, azonban már az Ubuntura is elérhetőek több száz megabájt nagyságú játékok, programok, így érdemes a rendszernek is elegendő helyet adni.

A cserehelynek általános szabályként érdemes legalább a számítógép memóriájának megfelelő méretű partíciót szánni, hiszen hibernáláskor ide kerül a memória tartalma. Amennyiben biztosak vagyunk benne, hogy nem lesz szükségünk a cserehelyre, illetve a cserehelyet egy fájlon belül szeretnénk megoldani, akkor el is hagyható.

Particionálás befejezése, a változások alkalmazása

Ha végeztünk a particionálással, és készek vagyunk a változásokat alkalmazni, és a telepítést megkezdeni, akkor kattintsunk a „Telepítés most” gombra. Ha a változásokat nem szeretnénk megtartani, és vissza szeretnénk térni az eredeti állapothoz, akkor kattintsunk a „Vissza” gombra.

A particionálás folyamatának jelzése

A „Telepítés most” gombot megnyomva a telepítőablak alja átvált folyamatjelzővé, és itt nyomon követhetjük a particionálásokat és formázásokat, ezután pedig elkezdődik a rendszer telepítése.

A rendszer beállítása a telepítés alatt

A rendszer telepítése a számítógép teljesítményétől, illetve a frissítések telepítése esetén az internet sávszélességétől függően 20-60 percet vehet igénybe. Ezért már a folyamat elejétől lehetőségünk van a rendszer beállításait megadni.

Hol tartózkodik?

Hol tartózkodik?

Először a rendszerre vonatkozó időzónát kell megadnunk. Magyar nyelvű telepítés esetén a rendszer automatikusan felajánlja Budapestet, ha szükséges módosítsuk ezt.

Billentyűzetkiosztás

Billentyűzetkiosztás

A billentyűzetkiosztás ablakban pontosan beállíthatjuk a billentyűzet típusát a billentyűk száma, az Y-Z, .-, gombok elhelyezkedése és a halott billentyűk tiltása, illetve engedélyezése alapján. A teszteléshez nyugodtan használjuk a bemeneti mezőt.

Kicsoda Ön?

Kicsoda Ön?

A következő ablakban a rendszer első felhasználójának adatait adhatjuk meg.

Kicsoda Ön? - kitöltve

A név kitöltése után a telepítő automatikusan felajánl egy számítógépnevet és egy felhasználónevet, természetesen ezeket módosíthatjuk. A jelszó kitöltésénél a telepítő a jelszó bonyolultsága alapján értékeli a jelszót, erős jelszóhoz használjunk kicsi és nagybetűket, számokat, esetleg írásjeleket is. A jelszóval kapcsolatban beállítható a bejelentkezés módja, valamint, hogy saját mappánkat szeretnénk-e titkosítani. Titkosítás esetén a jelszó nélkül senki nem tud a mappánkban lévő fájlokhoz hozzáférni.

A rendszer bemutatása

A beállítások után néhány, a rendszert bemutató dia kerül levetítésre. A diák között a bal és jobb oldalon található nyilak segítségével is váltogathatunk. Alul folyamatosan látjuk a telepítés állapotát, ha a telepítésből még sok van hátra, és a diákat is végignéztük, érdemes felállni a számítógéptől, sétálni, nyújtózni kicsit.

Üdvözli az Ubuntu 11.10
Fedezze fel a többi alkalmazást is!
Szórakoztató képkezelés
A személyes felhője
Vigye magával zenéit!
Maradjon kapcsolatban ismerőseivel
A világháló böngészése
Írjon és készítsen bemutatókat ingyenesen
Szabja személyre Ubuntuját!
Maradt még kérdése?

A telepítés befejezése

A telepítés befejeződött

A telepítés befejezéséről egy felugró ablak értesít minket, ilyenkor kattintsunk az „Újraindítás most” gombra, hogy a telepítő szabályosan leállhasson. A telepítőmédia eltávolítására később fog minket figyelmeztetni, addig ne távolítsuk el azt.

Első bejelentkezés újraindítás után

Újraindítás után a telepítés során létrehozott felhasználói adatokkal léphetünk be.

A frissen telepített asztal

Belépés után pedig egy új Ubuntu 11.10 fogad minket!