„Telepítés Live CD-ről” változatai közötti eltérés

Innen: Ubuwiki
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
(Új oldal, tartalma: „A következő oldalon az '''Ubuntu 11.10''' telepítési lépéseit követheti nyomon = Telepítőmédia előkészítése = == Telepítő CD készítése == Saját tele…”)
 
98. sor: 98. sor:
 
* '''Csak szabad szoftver''':
 
* '''Csak szabad szoftver''':
  
=== A grafikus beállítási felület ===
+
=== A grafikus beállítófelület ===
  
 
[[Image:u11.10-desktop-telep-3-01.png|thumb|400px|center|Töltődik a grafikus felület]]
 
[[Image:u11.10-desktop-telep-3-01.png|thumb|400px|center|Töltődik a grafikus felület]]

A lap 2012. február 5., 16:35-kori változata

A következő oldalon az Ubuntu 11.10 telepítési lépéseit követheti nyomon

Telepítőmédia előkészítése

Telepítő CD készítése

Saját telepítőlemez készítéséhez szabadon letöltheti és kiírhatja CD-re a telepítőlemezt. A lemezre való írás előtt győződjön meg róla, hogy a letöltés során az ISO fájl nem sérült-e.

Ha nincs széles sávú internetkapcsolata, akkor szerezzen be egy eredeti kiadást. A Canonical beszüntette a promóciós célokra kiküldött ingyenes CD akcióját, azonban az eredeti CD-k továbbra is rendelhetőek a Canonical Store-ból, illetve az Ubuntu Közösség különböző rendezvényein is hozzá lehet jutni eredeti lemezhez.

Telepítő pendrive készítése

Saját telepítő pendrive készítéséhez (a CD lemezhez hasonlóan) szabadon letöltheti az ISO fájlt. A pendrive-ra való másoláshoz különböző operációs rendszerekhez különböző programokat használhat.

Telepítő pendrive készítése Ubuntu alatt

Telepítő pendrive készítése Windows alatt

Telepítő pendrive készítése Mac OS X alatt

Ubuntu logóval ellátott, 4 GB-os pendrive-ot a Canonical Store-ból is rendelhet.

Óvintézkedések a telepítés megkezdése előtt

Minden egyes Ubuntu képfájl alapos tesztelésen esik át, azonban így is előfordulhat, hogy a telepítés során nem várt hiba lép fel. A telepítés megkezdése előtt érdemes a következő lépéseket megtenni:

 • Telepítés előtt készítsen biztonsági mentést a fontosabb adatairól!
 • Egy sikertelen telepítés után az is előfordulhat, hogy a számítógépen lévő egyéb operációs rendszerek sem érhetőek el, érdemes egy alternatív Live CD-t vagy telepítőt készenlétben tartani!
 • Gyakran előfordulhat, hogy a telepítő képfájl nem tartalmazza a számítógépéhez szükséges összes eszközmeghajtót, előfordulhat, hogy a számítógép WiFi kapcsolata nem fog megfelelően működni, ezért tartsa készenlétben az internet eléréséhez szükséges kábelt!

Az Ubuntu 11.10 telepítése

Indítás és indítási beállítások

A telepítő indításához helyezzük be a telepítőlemezt az optikai meghajtóba, vagy csatlakoztassuk a pendrive-ot. Győződjünk meg róla, hogy a BIOS beállításaiban a rendszerindításnál az optikai meghajtó vagy az USB tárhely az indítási sorrendben a merevlemez előtt van, mert enélkül a telepítőlemez helyett a merevlemezről fog indulni a rendszer. Ezek után indítsuk újra a számítógépet, vagy kapcsoljuk be, ha éppen nem fut.

Indul a telepítő

Az első képernyőn lila háttéren két ikon fogad minket jelezve, hogy az indítási beállításokhoz nyomjunk meg bármilyen gombot a billentyűzeten. Ha nem nyomunk le semmilyen gombot, akkor a telepítő folytatja a betöltést, és a következő lépés a grafikus üdvözlőképernyő lesz. Amennyiben lenyomunk egy gombot, akkor az indítási beállításokat a karakteres felületen folytathatjuk.

A karakteres beállítófelület

A karakteres beállítófelület első lépése

A karakteres beállítófelületen első lépésként a felület nyelvét kell megadnunk, a jelölőmező alapértelmezetten az angol nyelven fog állni.

Állítsuk a nyelvet magyarra!

A jelölőmezőt az iránybillentyűkkel tudjuk mozgatni, mozgassuk a „Magyar” feliratra, majd nyomjunk Entert, ezzel a beállítófelület nyelvét magyarra váltottuk, és megjelenik a teljes felület.

Indítási menü

A karakteres beállítófelület

A karakteres beállítófelületen középen találjuk a menüt a különböző indítási lehetőségekkel. A lehetőségek között a fel-le billentyűkkel mozoghatunk, és az Enter billentyűvel választhatjuk ki őket. Az indítási lehetőségek a következőket jelentik:

 • Az Ubuntu kipróbálása telepítés nélkül: elindul a Live rendszer, a telepítőmédiáról a memóriába töltődik a rendszer, anélkül próbálhatjuk ki az Ubuntut, hogy a számítógépen bármilyen változást végrehajtana.
 • Ubuntu telepítése: elindul a grafikus telepítőfelület. A telepítés beállításait a barátságosabb grafikus felületen keresztül végezhetjük el, a telepítés megszakítására később is lehetőségünk lesz.
 • Lemez hibaellenőrzése:
 • Memóriateszt: elindul a számítógép memóriájának ellenőrzése. Ezt a tesztet akkor érdemes lefuttatni, ha a számítógép véletlenszerűen magától kikapcsol.
 • Rendszerindítás az első merevlemezről: elindíthatjuk a számítógép merevlemezén lévő rendszert. Ha véletlenül indítottuk el a telepítőt vagy meg szeretnénk szakítani a telepítést, akkor itt kényelmesen visszatérhetünk a számítógép korábbi rendszeréhez.

Kisegítő és beállítási lehetőségek

A képernyő alján találjuk a különböző segítségeket és beállításokat. Ezeket a leírásuk előtt álló funkcióbillentyű lenyomásával tudjuk elérni, pl. a súgóhoz megnyitásához nyomjunk F1-et, az akadálymentesítéshez F5-öt, stb.

Súgó

A súgót az F1 billentyű lenyomásával érjük el. A súgó tartalomjegyzékéből az egyes fejezetek előtt látható funkcióbillentyűk segítségével választhatunk, az előző oldalra való visszalépésre az Escape billentyűt használhatjuk. A szövegek görgetéséhez nyomjuk le a fel-le billentyűt.

Nyelv

A nyelv beállításához nyomjuk le az F2 billentyűt. A nyelvi választómenü megegyezik azzal a menüvel, amit a karakteres beállítófelület első lépésében láttunk.

Billentyűzet

A billentyűzet beállításához nyomjuk le az F3 billentyűt. A billentyűzetválasztó nagyban hasonlít a nyelvválasztóhoz, a jelölőmezőt az iránybillentyűkkel tudjuk mozgatni és az Enter billentyűvel tudjuk a választást rögzíteni.

Módok

A módválasztóhoz nyomjuk le az F4 gombot. A különböző módok erősen függnek a telepítőmédiától, ha csak nem vagyunk tisztában a különböző módok használatával, használjuk a normál módot.

Akadálymentesítés

Az akadálymentesítési menü eléréshez üssük le az F5 billentyűt. A listában különböző akadálymentesítési segítségeket kapnak a fogyatékkal élők.

Beállítások

Az indítási beállítások listájához nyomjuk le az F6 billentyűt. A listában az Enter billentyű lenyomásával aktiválhatjuk, illetve deaktiválhatjuk a különböző indítási paramétereket.

Beállítások aktiválva

A különböző indítási beállítások a következő problémák megoldásában segíthetnek:

 • acpi=off:
 • noapic:
 • nolapic:
 • edd=on:
 • nodmraid:
 • nomodeset:
 • Csak szabad szoftver:

A grafikus beállítófelület

Töltődik a grafikus felület

Amennyiben az indítóképernyőn nem nyomtunk le egyetlen billentyűt sem, akkor a grafikus felület fog betöltődni a grafikus beállítófelülettel.

A grafikus beállítófelület

A grafikus felületen már lesz egérmutatónk, így az egyes elemek kiválasztása és aktiválása ismerős lesz. A bal oldali listában választhatjuk ki a rendszer nyelvét, első lépésként érdemes itt kiválasztani a magyar nyelvet, hogy a tájékozódás könnyebb legyen.

A jobb felső sarokban találjuk a különböző indikátorokat, sorrendben:

 • Rendszer indikátor: itt állíthatjuk be a kijelző felbontását, illetve itt állíthatjuk le a rendszert
 • Hang indikátor: a különböző hang és audioeszközökkel kapcsolatos beállításokat találjuk itt
 • Hálózati indikátor: a hálózat és a hálózati eszközök beállításai vannak itt
 • Kisegítő lehetőségek indikátora: a különböző kisegítő lehetőségeket lehet ezen keresztül igénybe venni

A telepítőablakban két lehetőséget találunk, választhatjuk az Ubuntu kipróbálása és az Ubuntu telepítése lehetőséget attól függően, hogy először ki szeretnénk-e próbálni a rendszert vagy rögtön telepíteni szeretnénk.

Az Ubuntu kipróbálása telepítés nélkül

Töltődik a grafikus felület

Ha a karakteres felületből indítjuk el ezt az módot, akkor először meg kell várnunk, amíg a rendszer betölt a memóriába. Ha a grafikus felületből választottuk ki ezt a lehetőséget, akkor jóval kevesebbet kell várnunk az asztal megjelenésére.

A Live rendszer asztala

A betöltés után a Live rendszer asztala fogad minket a Unity felülettel. Amennyiben ez a felület újdonság, érdemes a használata előtt megismerkedni vele.

Telepítés indítása a Live rendszerből

Ha már megismertük a rendszert, és készek vagyunk a telepítésre, akkor kattintsunk duplán az asztalon lévő telepítési ikonra, vagy az indítópult első elemére.

A telepítőablak a Live rendszerben

A telepítőikonra kattintással megjelenik a telepítőablak, és a nyelv kiválasztása után kezdhetjük is a telepítést.

Az Ubuntu telepítése

Előkészítés, telepítési mód kiválasztása

Kézi particionálás

A rendszer beállítása a telepítés alatt

Hol tartózkodik?

Billentyűzetkiosztás

Kicsoda Ön?

A rendszer bemutatása