Szerkesztővita:Wikista/Archív01

Innen: Ubuwiki
< Szerkesztővita:Wikista
A lap korábbi változatát látod, amilyen Htibi (vitalap | szerkesztései) 2013. január 27., 16:35-kor történt szerkesztése után volt. (Így nem jobb?)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Archive
Ez egy korábbi vitákat és beszélgetéseket tartalmazó archiv vitalap. Ne változtass rajta. Ha fel akarsz éleszteni egy itt szereplő vitát, beszélgetést, az aktuális vitalapon tedd!

Palackpostád ide mutat, gondolom figyeled ezt a lapot. :-)

Valamelyik nap "sírtál", hogy kihalt/elhalt a Wiki. Na, akkor most van forgalom! (Zárójelben, ha a kezem közé kaphatnám!).

Htibi 2011. április 12., 22:50 (CEST)

Random IP-ről? Tudja a csoda, annyira (semennyire sem) nem értek a hálózatokhoz. De nem egészen ép az emeletem, aki elindította. Most látom, hogy Te is rákerestél, én is néztem egy párat, és gyakorlatilag lefedik a földet.

Htibi 2011. április 12., 23:07 (CEST)

Párhuzamosan csináljuk ugyanazt :-)

Robot

Nem tudom mit mondjak erre.

Remélem elér a mai napon egy fejest Kelemen Gábor, és letiltják a bejelentkezés nélküli szerkesztést.

Htibi 2011. április 13., 10:29 (CEST)

Nos, ma délelőtt óta nincs anonim szerkesztés. Úgy tűnik, ez megtette a hatását, köszönöm hogy feltakarítottál! :) Kelemeng 2011. április 13., 20:44 (CEST)

Sablon gyártásról egy kérdés.

Látom, hogy megint bűvészkedtél és hogy nem igazán azt csinálta, amit szerettél volna. (Legalábbis a megjegyzéseidből ez érződött.)

Volt egy ilyen szöveg, amit később töröltél:

<includeonly>[[Kategória:Ubuwiki andminsztráció|{{PAGENAME}}]]</includeonly>


Az nem lehet hiba okozó, hogy "andminsztráció"-t írtál "adminisztráció" helyett

Htibi 2011. április 18., 21:45 (CEST)

Gondolom, az eddigi Wikis tapasztalatod nyomán hoztad létre ezt a sablont. Máshol (Wikipédia?) működik, használtad? Esetleg kell valami "bővítmény" ide, hogy jó legyen? Érdeklődöm, nekem semmilyen wikis tapasztalatom nincs, nem tudom, hogyan működnek ezek a sablonok.

Htibi 2011. április 19., 02:07 (CEST)

Csak, hogy ne érezd magad elhagyatva! :-)

Te vagy az egyedüli Wikis(ta) aki a szerkesztéssel foglalkozik. Ha figyelembe vesszük, hogy a Wikipédia mennyi idős, akkor néhány év múlva talán itt is lesz "élet".

Htibi 2011. június 18., 20:48 (CEST)


Tulajdonképpen az "eredeti közösségi dokumentációt" lapátolta be ide Kelemen Gábor. Azzal az volt a helyzet, hogy volt, de senki nem (illetve nagyon kevesen) foglalkozott vele, és sok minden már elavult benne. Volt valakinek egy ötlete, hogy egy Wiki jobb lenne erre a célra, és ha valakinek van egy jó leírása, az egyszerűen berakhatja ide. Csak éppen az a baj, hogy nem nagyon akad olyan ubuntus, aki írni is hajlandó (és tud is!). Én is csak beestem ide mint "Pilátus a Credóba", Ubuntusítottam a kinézetét, de hogy írjak is bele valamit - ez a része távol áll tőlem. Azért reméljük nem hal meg egészen az Ubuwiki.

Htibi 2011. június 20., 16:42 (CEST)

Ügyes

Ezt nem hagyhattam ki! Előre is bocsánat! :-)

Lássunk neki: Helyeírási katasztrófahelyzet van!!! -> Teljes mértékben igazat adok neked.

Itt találtam: http://wiki.ubuntu.hu/index.php?title=A_Nagy_Internet_megoszt%C3%A1s_t%C3%A9ma&curid=347&diff=897&oldid=896

-	Szügésgünk lesz egy programra rögtön:			+	Szükésgünk lesz egy programra rögtön:


Szükésgem lenne egy írás értelmezőre, mert a beépített értelmezőm felmondta a szolgálatot. :-)


Htibi 2011. július 17., 09:56 (CEST)

Nem köll aztat ertelmez -ni. Ölég ösmerni. Mekbocsássá...! Wikista Palackposta 2011. július 17., 15:34 (CEST)

Mi lesz itt, ha megszaporodnak a szerkesztők. Htibi 2011. július 17., 15:45 (CEST)

Lenne egy kérdésem! :-)

Van ez a lap: http://wiki.ubuntu.hu/index.php/Conky_haszn%C3%A1lata_Ubuntu_alatt

Kezd elnyúlni (és ahogy nézem még ezután is fog) mint a rétestészta. A konfigurációs részt nem lenne jobb egy külön lapra költözteni, és ehhez linkelni?

Neked van tapasztalatod Wiki-téren, mit szólsz hozzá? Vagy csak én érzem hosszúnak.

Htibi 2012. február 1., 16:55 (CET)


Conky használata Ubuntu alatt

Tudok róla, csak tudod könnyebb volt egerészve kopi-pasztázni az egész linket, mint gépelni a pontos címét. A lustaság nagy úr! :-) Egyébként nem a szoftvert féltettem, annak meg se kottyan ennyi adat, inkább a sok görgetés miatt érzem hosszúnak. Ezért kérdeztem rá, arra voltam kíváncsi, hogy a Wikipédiában mi a gyakorlat. A szerzője még javában írja/bővíti, aztán biztosan kerül „valaki”, aki csinosít rajta. Rapfent épp láttam, hogy javítgatott benne, gondolom bántották a szemét a helyesírási hibák.

Htibi 2012. február 1., 19:00 (CET)


Sziasztok! Bocsánat, ha sok a helyesírási hiba, próbálok rá odafigyelni, de napi 10-12 óra munka után nem mindig könnyű. :) Remélem azért a tartalom tetszik, próbálom a lehető legegyszerűbb módon megfogalmazni/fordítani a dolgokat. Csinosítás alatt mit értesz? Nagyon ronda a külalak/elrendezés?

Esőkirály 2012. február 1., 19:46 (CET)

Megint zargatlak!

Nem tehetek róla, te vagy az egyedüli, tapasztalt wikiszerkesztő itt.

Baloldalt, a menüben van egy „Segítség” menüpont. Megnyit egy oldalt: „Segítség:Tartalom”.

Amikor szerkesztesz egy lapot, a szerkesztőablak alján van egy „Szerkesztési súgó” nevü link. Ez viszont egy üres lapra (Segítség:Szerkesztés) mutat. Ez is inkább az előbbire kellene mutasson, ott megtalálható minden, ami kell. Úgy sincs saját szerkesztési súgónk, a „Segítség:Tartalom” oldalon minden link kűlső oldalra mutat.

Esetleg lenne értelme a Wikipédia szerkesztési súgóját importálni ide (ha szabad, és lehet, mondjuk a szoftver tud ilyet), vagy fölösleges lenne?

Htibi 2012. február 1., 21:03 (CET)

Ha nem baj tanulok.

Látom betettél egy sablon szöveget az általam kiürített lapokra: {{azonnali|Spam}}

Akkor ezentul nem csak kipucolom, hanem teszek oda egy indoklást is.

Htibi 2012. február 2., 08:06 (CET)


Scroll a leíráson belül lehetséges?

Conky használata Ubuntu alatt

A leíráson belül, egy adott témával kapcsolatban, nem lehet valahogyan egy külön "scroll-os ablakot" használni? Arra gondoltam, hogy a konfigurációs változókat egy ilyen ablakba tenném, így nem lenne túl hosszú a leírás, viszont egy kis görgetéssel mindent meglehetne keresni az ablakon belül.

Esőkirály 2012. február 3., 21:37 (CET)


Sablon:Scroll

Kivettem belőle egy stílus-jelölőt (moz-border-radius), mert ez csak a Mozilla termékeinél él. A „border-radius” CSS3-as tulajdonság, de csak az újabb böngészők kezelik rendesen, a „moz-” előtag nem is szabványos. Amúgy sincs semmi kerekítés az oldalon, egyelőre mellőzzük.

Htibi 2012. február 4., 10:22 (CET)


Oké! Te értesz hozzá, én csak áthozom ezeket innen-onnan.

Maradjunk annyiban, hogy egy ideje már tanulom. :-) Tényleg, hoztam én is két sablont, kínlódtam velük egy jó adagot, mert nem igazán akarta azt anit én. De öszejött! Ezekhez meg te értesz.

Szerk.

Valamelyik kategóriába besorolhatnád azokat is, nem tudom hova kellene.

Htibi 2012. február 4., 11:47 (CET)

Sablonok - fejlesztés

A Wikipédián láttam, hogy a sablonok alatt van egy szakasz, az adott sablon használatával kapcsolatos információkkal (tulajdonképpen az is egy sablon segítségével van egységesítve). Azon gondolkodtam, átültetem ide (a kinézetén, színezetén faragnék), hogy az esetleges sablonhasználó szerkesztőknek legyen egy kis segítség. Mint gyakorlott Wikis(ta), mit szólsz hozzá?

Htibi 2012. február 4., 13:51 (CET)

Azonnali törlés.

Látom próbálkozol megint valamit összehozni.

Azt lenne a cél, hogy mikor beteszed egy lapra ezt a törlésjelzőt, akkor automatikusan megjelenjen az adott lapnak a linkje a "kuka" oldalon?

Htibi 2012. február 5., 14:11 (CET)


Ezek szerint a Wikipédián ha megjelölsz egy lapot egy ilyen törlésre figyelmeztető sablonnal, az megjelenik valahol egy "kuka" lapon, és az arra jogosultak egy helyen találják a szemetet. Nem lehet, hogy valami MediaWiki beállítás/bővítőmodul kellene hozzá? Továbblépve, te otthon vagy a Wikipédián, rá kellene kérdezz, hátha tud valaki egy kis okosságot mondani.

U.I. látom, adminjogot kaptál. Hurrá!

Ennek miért örülsz ennyire? :-)

Htibi 2012. február 5., 14:23 (CET)

Közben teszteltem az itthoni példányon, de nem sikerült elérni amit kellene. Olvasgattam a Wikipédián ezt-azt, arra jutottam, hogy egy "bot"-ot kellene telepíteni ehhez a funkcióhoz, (de az is benne van a pakliban, hogy tévedek). A kérdés csak az, hogy melyiket (rengeteg van), és a "Barack" üzemeltetője mennyire lesz hajlandó beengedni. Gondolom, te sem jutottál még semmire a Wikipédiánál.

Htibi 2012. február 8., 11:33 (CET)


Pont azt a sablont próbálgattam, sőt ott helyben teszteltem is (gyakorlatilag egyből megjelent a törlendő oldal a "kuka"-lapon), de átvéve egy a gépemen lévő wikibe, már semmit se csinált. Megpróbáltam egy teljesen tiszta, frissen telepített wikivel is, azzal is néma marad. Ezért gondolom, hogy valamilyen kiegészítő kellene még, tippem szerint egy bot (tévedhetek is). Maradjunk annyiban, hogy én olvasgatok, keresgélek tovább, te pedig megpróbálsz elérni egy gurut a Wikipédián, vagy az Unciklopedián.

Htibi 2012. február 8., 17:46 (CET)


Mit mondhatnék, tényleg villámgyors szerkesztőtársaid vannak odaát.

Htibi 2012. február 8., 21:58 (CET)

Hiányos tartalom megjelölése

Mit szólsz egy ilyenhez:

Ez a szakasz egyelőre erősen hiányos, vagy még nem írtuk meg. Segíthetsz te is a kibővítésében.

Nem lesz jó így. Az <includeonly></includeonly> páros kell a sablon törzse köré. Nézd csak meg a Sablonok lapot, szerepel a vitalapod is benne, és a telepítős lap is. Mind a két helyen használva van a sablon. Viszont most a H betűnél szerepel, azt nem tudom, hogy előtte miért tette az S-hez.

Htibi 2012. február 10., 17:47 (CET)


Most teszteltem, ha a leírás a <noinclude></noinclude> páros között van, akkor nem feltétlenül kell a fentebbi. A <br>-ket gondolom azért tetted bele, hogy hagyjon egy kis térközt maga előtt a sablon. Ha a <noinclude> új sorba kerül, akkor a sablon után is lesz egy extra szünet.

Htibi 2012. február 10., 18:10 (CET)


Közben megnéztem egy másik sablon besorolását, az a H kell oda, csak én ezt nem tudtam. Az utolsó változat már jó lesz, ha igaz. Nézz rá.

Htibi 2012. február 10., 18:28 (CET)

Képek, és használati jogaik.

Szóval ezekkel a licenc dolgokkal soha nem voltam tisztában, megint a Wikis tapasztalatodra apellálok. Kellene nekem (egyelőre) egy kép, de nem akarom csak úgy simán feltölteni ide, és aztán kapjak a fejemre, hogy (így) nem szabad. Ez lenne az. Megnézed, és esetleg feltöltöd a "jogokat" is figyelembe véve? Vagy feltöltöm én, ha azt mondod, hogy mehet egyéb kiegészítések nélkül.

Htibi 2012. február 12., 19:57 (CET)


Tehát, a feltöltésnél megadom a Wikipédiás linket (az összefoglalóban), és azzal le van tudva?

Szerk. Közben elintézted. Köszönöm!

Htibi 2012. február 12., 20:27 (CET)

Ha minden igaz, lesz ellenőrző kérdés a regisztrációnál.

Tegnap Gáborral arról beszéltünk, hogy bonyolítjuk a robotok életét a regisztrációnál. Összeállította a kérdés-válasz csomagot, én meg az előbb postáztam neki, hogy mit kell változtatni a beállításoknál, és egyuttal a "parser függvényeket" is bekapcsoljuk. Igaz ez az egész még függ a rendszergazdától, de remélem meglesz.

Htibi 2012. február 13., 08:27 (CET)

Ambox

Azon gondolkodom, hogy az Ambox sablont át kellene ültetni ide (meg még egy rakat másik hasznosságot, de az most nem kérdés), de még nem vagyok meggyőződve arról, hogy kell nekünk. Elég összetett (számomra), nem feltétlenül fogjuk kihasználni a tulajdonságait, talán a távoli jövőben. Viszont, ha szaporodnak az ilyen-olyan sablonok, utána problémásabb lesz egységesíteni őket. Te mit szólsz, elvagyunk nélküle, aztán majd meglátjuk mit hoz a jövő, vagy inkább most üzemeljük be?

Htibi Üzenj, ha baj van 2012. február 14., 12:40 (CET)

Szerintem elvagyunk nélküle. Az amboxok elég faxnis dolgok, sablonba ágyazott sablonok. A különböző sablonok egységes tipográfiai képe miatt hozták létre őket, igazi látványértelmüket akkor nyerik el, ha több sablon kerül egymás fölé-alá. Wikista Palackposta 2012. február 14., 16:20 (CET)

"Sablon:Üdv"

Szia! Már megint zargatlak.

Van ez az Üdv sablon, a használatánál azt írtad, hogy így kell használni: {{subst:üdv|user=~~~~}} vagyis kell a "subst:" is.

Hogy őszinte legyek, erre nem figyeltem (észre se vettem, csak most, hogy a sablondokumentációs lapot próbálom beüzemelni), és így használtam: {{üdv|~~~~}}, de a szöveg végére beteszi az aláírásom így is.

A kérdés az, hogy baj, ha így használom, vagy lényegtelen.

Htibi Üzenj, ha baj van 2012. február 15., 15:33 (CET)

így már igen! Ha "subst:"-gel írom, akkor a későbbiekben megváltoztatott sablon már nem befolyásolja adott helyen a tartalmat. Viszont, az én változatom esetén mindenhol megváltozik a tartalom, ha változik a sablon. Egyébként a linkelt oldalt már olvasgattam, de képtelenség mindent megjegyezni/megérteni egyszerre. Ismét meg kell köszönjem a segítséget.
Htibi Üzenj, ha baj van 2012. február 15., 17:05 (CET)

Anontalkpagetext

Valami hibádzik, mert a kód jelenik meg a lapon ({| id="anontalktext" class="plainlinks noeditsection" style...), az első felében. Hol tudnék ránézni élőben? A MediaWikin? Elég összetett, még nem merek belepiszkálni. Még nézegetem, és ha tudsz valami plusz infót, akkor írj.

Egyébként csak bejelentkezett felhasználók tudnak szerkeszteni, a tavaly ?nyár? óta, mikor volt az a spam hullám a linkcsomagokkal, mindenféle IP címekről.

Htibi Üzenj, ha baj van 2012. február 20., 14:44 (CET)


Szerk.
Na most úgy néz ki, hogy menne, de most meg a képet nem akarja megjeleníteni. Közben az Unciklopédián megtaláltam, gondolom te is onnan másoltad. Htibi Üzenj, ha baj van 2012. február 20., 14:52 (CET)

Az Unciklopédiát mintha kivettem volna belőle. Viszont nem tudom, hogy mire lehet használni. Nem mondasz róla valamit? Ja, és a végén lévő linksorban van egy olyan, hogy http://www.as3344.net/is-tor/?args={{PAGENAMEE}} Tor, viszont nem él az az oldal. Na van még egy Uncis link, az utolsó, de így nem jó: [http://wiki.ubuntu.hu/Special:Log/block?page=User:{{PAGENAMEE}} blokk log]. Szóval ezen még kell bütyköljek.

Nem is mondtál semmit!

Hogy tetszik a nyugalom az Ubuwikin? A kedves robotok nem boldogulnak a regisztrációval. Htibi Üzenj, ha baj van 2012. március 2., 18:30 (CET)

Mennyire igazad van (nyugi<>dili). Egyébként az történt, hogy meg kell válaszolni egy kérdést a regisztrációnál. Egy (magyar) emberke tudja a választ, egy robot nincs ahonnan összekaparja. Htibi Üzenj, ha baj van 2012. március 2., 19:27 (CET)

Edittools

Már láttam, de még nem foglalkoztam vele. Megpróbálom valamelyik nap összehozni, hacsak nem kell hozzá valami extra csomag. Az az igazság, hogy nekem még nem hiányzott, megkeresem a kellő karaktereket. A második felében lévőkkel bajban lennék én is. :-) Valami lesz belőle, remélem. Htibi Üzenj, ha baj van 2012. március 3., 10:45 (CET)

Harci helyzet az, hogy utánna néztem, és kiegészítőt kell telepíteni, config fájlt módosítani. Nem tudom, mikor lesz megoldható. Eddig csak olyasmit "kértünk", ami alapból benne volt a szoftverben, csak be kellett kapcsolni. Szerintem egy darabig még nélkülözni fogjuk.
Htibi Üzenj, ha baj van 2012. március 4., 21:15 (CET)

Kocsmafal

Kell nekünk egy ilyen közös vitahely? Vagy még ráér? Azzal kapcsolatban jutott eszembe, hogy hárman (Udi, Rapfen, én) arról beszélgettünk, hogy könytár, vagy mappa. Először Rapfen vitalapjára írtam én, aztán Udi vitalapján folytattuk, de a kérdés maga álltalános, az Ubuwikit érintő dolog volt, ami minden szerkesztőt érdekelhet (igaz, még nem nagyon tapossák le egymást, hogy szerkesszenek).

Htibi Üzenj, ha baj van 2012. március 4., 21:55 (CET)

Engem nem zavar. Kell hozzá valami extra, vagy egy sima lap és kész? Kelemeng 2012. március 5., 19:45 (CET)

A Wikipédia kocsmafala eléggé összetett, ide szerintem egy egyszerü oldal is megteszi, esetleg néhány alodallal. Még nem igazán van ötletem a kialakítására, kellene néhány ösztönző gondolat. Azt se tudom, hova kellene kategorizálni. Jó lenne, ha a szerkesztők egyszerűen elérnék. Htibi Üzenj, ha baj van 2012. március 5., 20:53 (CET) U.I. Láttam bulizol a hétvégén a Wikipédistákkal. :-)

Te voltál?

Szia!

Gusztáv rajzfilmfigura ismerős neked?

Te vagy itt: https://dl.dropbox.com/u/7309237/kepwikista.png

Én. Csak szenvedélyesen h-t tesznek a nevemhez egyesek. Sajthiba Wikista Palackposta 2012. július 16., 12:49 (CEST)

Hukiller

Szerintem csak próbálgatja a szárnyait. Azért nem is piszkáltam hozzá, melléütés is volt benne, formázva se igazán volt, csak úgy behajigálva a szöveg. A vitalapjára írok majd, hogy van homokozónk is.

Htibi Üzenj, ha baj van 2012. július 27., 13:35 (CEST)

Ez jó!

Éppen ideje üdvözölni a Ulysses-t, mert már bő másfél éve regisztrált. :-)

Htibi Üzenj, ha baj van 2012. augusztus 29., 18:59 (CEST)

Pakolgatás

Köszönöm a rendrakást. :-)