„Szerkesztővita:Udi” változatai közötti eltérés

Innen: Ubuwiki
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
(Ha már emlegetve vagyok.)
56. sor: 56. sor:
 
:Ha már emlegetve vagyok. :-) Olvasva a Linuxal foglalkozó doksikat, leírásokat, program súgókat, az a '''jellemző''', hogy mappát használnak, nem könyvtárat. Ezért javasoltam, hogy akkor használjuk következetesen ezt az egész wikiben mindenhol. Néha én is könyvtárat emlegetek, de próbálom kerülni. Ha mindenhol mappa van, akkor az mindenhol ugyanazt jelenti, egy kezdő, vagy kevésbé tájékozott felhasználó itt mappát lát, arrébb könytárat és összezavarodik, hogy akkor melyiket mikor, hol kell használni, ugyanarról a helyről van szó, vagy egy másikról?
 
:Ha már emlegetve vagyok. :-) Olvasva a Linuxal foglalkozó doksikat, leírásokat, program súgókat, az a '''jellemző''', hogy mappát használnak, nem könyvtárat. Ezért javasoltam, hogy akkor használjuk következetesen ezt az egész wikiben mindenhol. Néha én is könyvtárat emlegetek, de próbálom kerülni. Ha mindenhol mappa van, akkor az mindenhol ugyanazt jelenti, egy kezdő, vagy kevésbé tájékozott felhasználó itt mappát lát, arrébb könytárat és összezavarodik, hogy akkor melyiket mikor, hol kell használni, ugyanarról a helyről van szó, vagy egy másikról?
 
:[[Szerkesztő:Htibi|Htibi]] <sup>[[Szerkesztővita:Htibi|Üzenj, ha baj van]]</sup> 2012. március 4., 20:37 (CET)
 
:[[Szerkesztő:Htibi|Htibi]] <sup>[[Szerkesztővita:Htibi|Üzenj, ha baj van]]</sup> 2012. március 4., 20:37 (CET)
 +
 +
::Szerintem a fájlrendszeren lévő dolgokra kivétel nélkül azt használjuk, hogy mappa. Most rákeresve a neten a következő megkülönböztetéseket találtam:
 +
::* DOS hagyomány: a DOS-os időkből származik a könyvtár fordítás, de ez idővel változott, aki korábban tanulta az informatikát annak könyvtár, aki később annak mappa, de ez a megkülönböztetés nem igazán megalapozott.
 +
::* [http://windows.microsoft.com/hu-HU/windows7/Libraries-frequently-asked-questions Windows 7 megkülönböztetés]: Windows 7 esetén azért hívják könyvtárnak a Dokumentumokat, Képeket, Zenéket, mert a merevlemez különböző részeiből, mappáktól függetlenül egy helyen jeleníti meg a képfájlokat, zenefájlokat, stb. A Linuxos Dokumentumok, Képek, Zenék nem tud ilyet, ezért azok csak mappák.
 +
::* [http://wiki.hup.hu/index.php/Library Library fordítása]: (Erre régebbről emlékszem, de most nem találtam erre utaló dolgot.) A programozásban a különböző library-ket, (pl. libpurple, libpng, libjpg) is magyarítani kell valahogy, és ez alapján a library legyen a könyvtár, a folder/directory (ami a fájlrendszerhez kapcsolódik) pedig a mappa.
 +
::[[Szerkesztő:Udi|Udi]] 2012. március 4., 20:41 (CET)

A lap 2012. március 4., 19:41-kori változata

Üdvözlet!
Köszöntjük a magyar Ubuntu dokumentációs wikiben, kedves Udi! A magyar Ubuntu dokumentációs wiki célja az Ubuntu legutóbbi stabil és legutóbbi LTS kiadásának használatakor felmerülő problémák megoldásainak összegyűjtése. Ehhez szerkesztéseiddel te is hozzá tudsz járulni. A közreműködéssel kapcsolatos információkat a Közösségi portálon találsz. A személyes vitalapokat üzenőfalként használjuk, ez az üdvözlet is példa rá. A vitalapokon így írhatod alá hozzászólásaidat: ~~~~. Sok sikert és jó szerkesztést! Wikista Palackposta 2011. december 29., 10:54 (CET)

Most nem próbáltam.

Most nem próbáltam, valami gond lehet a szerverrel. A bejelentkezési gondod is innen eredhetett. Később próbáld meg megint. Htibi 2011. december 29., 13:39 (CET)

To do

Bajosan, de tanulom! A Sablondokumentáció nevű sablont se sikerül összekalapálnom, ráadásul az itthoni Wikimen pont azt csinálja, amit kell. Néztem a "To do"-t, az talán még cifrább.

De ha nem jutok előrébb (azért még egy kicsit kínozom :-) ), akkor írok Karmela-nak, hátha tud segíteni.

Még egy kicsit bírjad a sablonmentes életet, négy-öt év múlva, ha addig ki nem hal az Ubuwiki, lesznek sablonok, több is a kelleténél. :-)

Htibi 2012. február 11., 06:41 (CET)


Ha minden igaz beüzemeltem ezt a "todo" sablont. Leírás még nincs (talán lesz), addig is tettem két "tennivalót", példának a telepítős oldalra. A todo doboz jobb felső sarkában van a szerkeszt gomb, ott tudod módosítani.
Htibi 2012. február 11., 07:31 (CET)

Haj, haj!

Szóval, ez egy Wiki. Jóízűen szerkesztgesd, ha valami nincs, megcsinálod (ha tudod). :-)

Komolyra fordítva. Elég kevés tapasztalatom van nekem is, csak tanulgatom. A sablonkészítés elég cifra mulatság, még egy Wikipédiáról átvett kész sablon beüzemelése is. Ha találsz egy sablont más wikin, ami megfelelne akkor vagy áthozod ide, vagy írsz nekem (egy linket a sablonról), vagy Karmela-nak (ha tud szívesen segít ő is).

Folyamatban van egy kis "fejlesztés", illetve a lehetőségek bővítése sablonügyben, de az is csak a hozzáértők munkáját fogja megkönnyíteni. (Remélem a héten összejön, mert a Sablondokumentációs sablon se megy rendesen.) Egyúttal a regisztrációt is megnehezítjük a spamrobotoknak.

Htibi 2012. február 13., 14:05 (CET)

Javaslat, kategória.

Írd csak le, hogy milyen kategorizálást gondoltál el. És ezek automatizálásán mit értesz? A vitalapomra. Még nem igazán értem, hogy mire lenne szükséged.

Ha egy szócikknek adsz egy kategóriát, az megjelenik ott. De csak ennyi az automatikus benne. Te, vagy a szerkesztője kell odaírja a kategóriát. Botok nincsenek az UbuWikin, és nagy valószínűséggel nem is lesznek.

Htibi Üzenj, ha baj van 2012. február 13., 16:29 (CET)


Nézegettem azt a galenosmed képet. Valami hasonló sablont biztosan össze lehet ütni. Írd meg, hogy pontosan mi kellene bele (Státusz, Felelős, stb.), és megpróbálok összekalapálni valamit, amíg várom a fejlesztések beüzemelését a másik oldalról.

Htibi Üzenj, ha baj van 2012. február 13., 16:56 (CET)

Könyvtár

Láttam, hogy bővítetted a Terminál parancsok leírást. Htibinek volt egy olyan kérése felém, hogy ne a könyvtár, hanem inkább a mappa szót használjuk, mert a linux doksikban is ez szerepel. Jó lenne, valami közös nevezőre jutni, és akár az Ubuwiki:Közösségi portálra is felvinni, mert így egymást javítgatjuk majd. Melyeket nevezzünk könyvtárnak? A Dokumentumok, a Letöltések, stb., maradhat könyvtár, és csak az alkönyvtárak legyenek mappa névre keresztelve, vagy egyáltalán ne használjuk a könyvtár szót? A könyvtárszerkezet új oldalra vitele szerintem jó ötlet, akkor itt nem kell bővíteni a továbbiakban. Ha elkészül a bővebb leírás elég lesz ide betenni egy oda mutató linket is.Rapfen 2012. március 4., 20:05 (CET)

Ha már emlegetve vagyok. :-) Olvasva a Linuxal foglalkozó doksikat, leírásokat, program súgókat, az a jellemző, hogy mappát használnak, nem könyvtárat. Ezért javasoltam, hogy akkor használjuk következetesen ezt az egész wikiben mindenhol. Néha én is könyvtárat emlegetek, de próbálom kerülni. Ha mindenhol mappa van, akkor az mindenhol ugyanazt jelenti, egy kezdő, vagy kevésbé tájékozott felhasználó itt mappát lát, arrébb könytárat és összezavarodik, hogy akkor melyiket mikor, hol kell használni, ugyanarról a helyről van szó, vagy egy másikról?
Htibi Üzenj, ha baj van 2012. március 4., 20:37 (CET)
Szerintem a fájlrendszeren lévő dolgokra kivétel nélkül azt használjuk, hogy mappa. Most rákeresve a neten a következő megkülönböztetéseket találtam:
  • DOS hagyomány: a DOS-os időkből származik a könyvtár fordítás, de ez idővel változott, aki korábban tanulta az informatikát annak könyvtár, aki később annak mappa, de ez a megkülönböztetés nem igazán megalapozott.
  • Windows 7 megkülönböztetés: Windows 7 esetén azért hívják könyvtárnak a Dokumentumokat, Képeket, Zenéket, mert a merevlemez különböző részeiből, mappáktól függetlenül egy helyen jeleníti meg a képfájlokat, zenefájlokat, stb. A Linuxos Dokumentumok, Képek, Zenék nem tud ilyet, ezért azok csak mappák.
  • Library fordítása: (Erre régebbről emlékszem, de most nem találtam erre utaló dolgot.) A programozásban a különböző library-ket, (pl. libpurple, libpng, libjpg) is magyarítani kell valahogy, és ez alapján a library legyen a könyvtár, a folder/directory (ami a fájlrendszerhez kapcsolódik) pedig a mappa.
Udi 2012. március 4., 20:41 (CET)