Szerkesztővita:Csuhas32

Innen: Ubuwiki
A lap korábbi változatát látod, amilyen Htibi (vitalap | szerkesztései) 2018. március 9., 17:30-kor történt szerkesztése után volt. (→‎Köszönöm szépen!)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Szia! A Homokozóban létrehozott Gnome Commanderedet átmásoltam, mint új cikket. A Homokozóból akár törölheted is. Üdv! Wikista Palackposta 2011. május 30., 12:28 (CEST)

Szia! Még nem volt kész, de most már mindegy, majd befejezem itt. A Homokozóból javaslatodnak megfelelően töröltem. Ez az írás egy átirat, az eredeti címe is „A Titokzatos Terminál”, ezért átneveztem arra. További magyarázatokat ideiglenesen az írás alján találsz. Üdvözlettel: Csuhas32

Inkább ne magyarázkodj az oldalak alján, meg sehol se. Ha nincs kész hát nincs kész, az sem baj. Sőt, a tökéletes wikioldal definíció szerint sosincs kész :). Az oldalakra lehetőleg csak a felhasználóknak szánt tartalom kerüljön. Köszönöm. Kelemeng 2011. május 31., 01:42 (CEST)
Rendben, de amint látom az oldal aljáról valaki már le is kapta a magyarázkodó részt. Csuhas32 2011 május 31., 03:23

Egy javaslat

Szia, látom egész jól alakul a dolog.

Volna egy javaslatom. Ebben a mondatban a linkeknek adj egy emberi szemnek emészthetőbb "nevet".

A http://harminckettes.hu/index.php?topic=159.msg48758#msg48758 címen megjelent írásom Ubuwikire szabott átirata lesz a http://ubuntu.hu/node/25442 oldalon a közösség más tagjainak megtisztelő javaslatának hatására.

Például így (igaz egy kicsit átfogalmaztam a mondatot is, de nem az a lényeg, hanem a linkek "kinézete"):

A "Harminckettes fórum" -on megjelent írásom Ubuwikire szabott átirata ez, az ubuntu.hu-s közösség tagjainak megtisztelő javaslatának hatására.

Htibi 2011. május 31., 01:43 (CEST)

Ez a tanács is megfogadva, köszönöm. (És milyen egyszerűen megoldható! Kapcsos zárójelben: a link; szóköz; megjelenő szöveg.) Csuhas32 2011. május 31., 08:35 (CEST)

Elkészültem

Körülbelül ezt szerettem volna beletenni a A Titokzatos Terminál című cikkembe, most nem látok rajta javítani valót. A terep most már a szerkesztőtársakat illeti meg.

Bízom benne, hogy az írás végén 5. pontban lévő Külső hivatkozásokat a szabályoknak és az elvárásoknak megfelelően sikerült létrehoznom.


Az írást elsősorban nem a Linux guruknak szántam, hanem a frissen Windowsos környezetből érkezőknek (Reményeim szerint az Ubuntu felhasználók megsokszorozására irányuló törekvés sikerrel fog járni, és akkor bizony sokan fognak érkezni az ablakos platformról). Sajnos azt még nem tudom, milyen kategóriába kellene ahhoz tennem, hogy ezek a felhasználók jó esélyjel rátaláljanak és esetlegesen hasznukra lehessen, illetve hogy az erre az oldalra történő hivatkozásokkal kapcsolatban volna-e még valami teendőm.


Mindenesetre a megjelenés lehetőségét és az eddigi segítségeiteket is köszönöm! Csuhas32 2011. május 31., 18:41 (CEST)

A terep továbbra is a tiéd, a többiekkel együtt. :-)
Aki talál benne kivetni-, javítani valót, az megteszi, megteheti. A Wiki már csak ilyen (ahhoz képest, hogy még csak pelenkás vagyok ezen a vidéken, egész fellengzősen tudok írni :-) ).
Htibi 2011. május 31., 20:11 (CEST)

A lap alján lévő kategóriával kapcsolatban látom, hogy a Programok kategóriába van betéve, ami jó is volna, csakhogy az IDE mutat, és van az Ubuwikin egy szintén Programok nevű kategória (Útvonala: Kezdőlap-> Az Ubuntu közösségi dokumentáció témakörei-> Asztali alkalmazások leírása, telepítése), az meg EMITT. Ki-kivel van, vagy ez most dupla elnevezés? De jó annak aki már pelenkás és ezt érti!

Nincs itt semmi gubanc. Az egyik: kategória (a kategóriákba tetszés szerinti szócikk tartozhat), a másik: szócikk (nincs még (?) kategóriába sorolva).

Ld. még: Névterek Wikista Palackposta 2011. május 31., 23:23 (CEST)

Hosszú utasítássor

Ismét sziasztok! (Még mindig eléggé idegen nekem ez az egész, remélem azért jó helyre írok, és itt kell ezt megkérdezni.)

Ebben a részben az utasítássor sajnos használhatatlanul széthúzta az oldalt (még görgetősáv is lett). :(

A szóköz helyett milyen más kódot lehetne megadni a helyzet normalizálásának érdekében, vagy pedig az utassítássort kell átszerkesztenem? Amennyiben az utóbbi, akkor milyen formát kell válassszak?

  • Szerk: Azt hiszem megvan. Az utasítások „&&” jellel való összefűzése helyett enterrel kell őket egymás alá tagolni. Szívbajt kapok ettől az élesben történő szerkesztéstől. Bocsánat a zavargásért!

Szerkesztéssel kapcsolatos tippek

Mikor ilyen hosszabb hangvételű szerkesztésbe fogsz, tedd ki a szócikk elejére a [Szerkesztve sablont], amit a végén leveszel. Igaz, hogy nincs nagy forgalom a Wikin, de nyugisabban szórakozhatsz a szócikkel. (A sablonban emlegetett max. egy óra kicsit túlzás, de napokig akkor se hagyd rajta, inkább vedd le, majd másnap tedd ki megint, mikor nekiülsz. Vagy egy éjszakára, most látom a naplóban. :-D)

Más:

Az előnézet gombot nem szoktad használni? Másfél órán belül tíz-tizenöt mentés, plusz-mínusz néhány(tíz) karakterrel. Igaz, hogy ha elveszíti az ember a munkáját egy szerveroldali baki miatt, az dühítő tud lenni, de azért nem kell miden apró javítás után menteni, elég az előnézet, így marad a szerkesztőablak is, és lehet folytatni a dolgot, nem kell újra megnyitni szerkesztésre (arról nem is beszélve, hogy ideg kell kivárni az Ubuwiki szerverének a válaszát, tíz másodperc egy oldalbetöltés :-().

Más2: :-D

Ne légy lusta aláírni a vitalapon a bejegyzéseidet, mint itt fentebb látható többször is. Így csak tippelni lehet, hogy ki, mit írt, kinek (és az időpont is lemarad, ami frissiben nem hiányzik, de később hasznos tud lenni).

Htibi Üzenj, ha baj van 2013. november 30., 08:20 (CET)

Kedves Htibi bátyám! A „Szerkesztve” tippet köszönöm, kicsit később utánajárok! Jól hangzik!

Az előnézeti gombot sokszor használtam, azonban jópárszor valóban előfordult, hogy azt hittem megvagyok, mehet, aztán mégis találtam benne egy-egy hibát, lehet hogy még mindig van benne, de akkor azt nem vettem észre. A másik amiért többször is megesett, hogy az előnézet nem volt elég az a következő: ebben az anyagban az Ubuntu Live VirtualBoxban való használatára bátorítok, és remélem hogy onnan is fogják olvasni az elkészült oldalt, fognak innen a Skype telepítéséhez parancsot másolni, tehát fontosnak éreztem, hogy tudjam miként fest a tartalom nem csak a főgépemről bejelentkezve, hanem a VirtualBoxból Live alól rápillantva is. Ehhez itt elmentettem, és a VitrtualBoxban lévő Live rókájában pedig frissítettem.

Az aláírás nem lustaságból maradt le, sok idő telt el azóta, mióta ezt megelőzően itt jártam és nem is emlékeztem rá, hogy alá lehet/kell itt írni a mondandót, mint ahogy arra sem, hogyan kell ezt megtenni. Mint ahogy sok egyébre sem, a képek tényleges méretnél kisebb formátumban való beszúrását a szövegbe is a korábbi közreműködésemből puskáztam ki, hogy akkor honnan tudtam, hogy ez a módja az rejtély. Jó, persze a mondóka aláírását láthattam volna, ha az oldal felső harmadában jobban körülnézek, de akkor kissé pánik hangulat volt, mert a parancssorozat széthúzta az oldalt, és nyilvános felületen ilyen ocsmányságot semmikép se akartam otthagyni.

A bajtársi felajánlást is köszönöm, bár igyekszem úgy sakkozni, hogy ne kelljen vele élni, de a leggondosabb tervezés ellenére (szöveg előre meg volt írva, fényképek elkészítve, megszerkesztve, átnevezve) ért most is meglepetés, úgyhogy ezt kizárni azért nem lehet, de azért bízom benne, hogy ezen a felületen is egyre gyakorlottabb leszek, így a nagy galiba előfordulásának esélye azért csökkenő tendenciát mutat majd.

--Csuhas32 2013. november 30., 14:30 (CET)


Szia!

Nagyon jó cikk, gratulálok hozzá.

Mindössze két kérdésem lenne.

A live rendszer indítása résznél azt írod, hogy a magyar nyelv kiválasztása után válassza az Ubuntu kipróbálása részt, UEFI/EFI esetén pedig a Try Ubuntu without installing. Mi a különbség a magyar és angol nyelvű kipróbálás között? Magyar nyelven nem lehet UEFI-s telepítést csinálni?

A másik észrevételem pedig a Skype telepítése Live CD-re résznél lenne. Az első pont, hogy amennyiben nincs automatikusan net, akkor hozzon létre. A második pont az, hogy nyisson egy terminált. Ezek után már a csomagok telepítéséről van szó. Szerintem kicsit félreérthető így, én legalábbis azt vártam, hogy a terminálnyitás után netkapcsolatot fogunk csinálni. Esetleg egy zárójeles kiegészítés a lehetőségekről (pppoe,Networkmanager...), csak azért, hogy egyértelmű legyen. De ezek csak kérdések. A cikk pedig nagyon jó lett.

--Rapfen 2013. december 1., 07:28 (CET)

Szia!

A gratulációt köszönöm, a cikk még jobb lesz, ha hozzáteszitek a magatokét. A második észrevétellel kapcsolatban nyugodtan nyúlj is hozzá ennek szellemében! ;)

Az első észrevétellel kapcsolatban: (VirtualBoxból saját képernyőképet nem tudok készíteni erről, ezért inkább linkelgetnék.) UEFI boot esetén nem a hagyományos választóképernyő töltödik be, hanem egy nagyjából ilyen. Itt nincs lehetőség nyelvet választani. (Lehet, hogy egész a betöltődés elején elő lehet csalni a hagyományos menűt, de ez a cikk kezdőknek készült, nem szerettem volna ebbe az irányba bonyolítani.) (Amivel én találkoztan az nem egészen ilyen volt mondjuk, hanem pont ilyen, de ez egy nagyon kicsi kép, nem fogsz rajta látni szinte semmit.)

--Csuhas32 2013. december 1., 08:32 (CET)

Hello Rapfen! Javaslataidat igyekeztem megvalósítani. Az EFI bootot virtualban elindítani annyira bonyolultnak tűnt, hogy inkább fényképezővel és GIMP-pel oldottam meg a választómenű megörökítését. --Csuhas32 2013. december 2., 22:34 (CET)


Szia!

Nagyon szépen köszönöm, hogy foglalkoztál a kérésemmel. Azért szerintem ez most már így teljes. Gratulálok a munkádhoz, igazán jól sikerült. (Akár csak az eddigiek.)

Az EFI/UEFI boothoz kapcsolódóan megjegyezném, hogy kérdésem alapját tudatlanságom okozta, arra alkalmas gép híján még sosem próbáltam. Most már láttam ezt is. Köszi. :-)

--Rapfen 2013. december 2., 22:49 (CET)

Vastagított betűk a szövegben.

A Hibásan működő Unity felhasználói környezet szócikkben egyre-másra vastagított betűket használsz. Így már zavaró az olvasásnál, egy-két fontosabb kifejezést megvastagít az ember szövegen belül, de nem ennyit. Változtass rajta, ha kérhetlek.

Htibi Üzenj, ha baj van 2014. január 4., 07:32 (CET)

Javítottam, remélem így már megfelel, ha mégsem jelezd nyugodtan. --Csuhas32 2014. január 4., 08:01 (CET)

Na, így már elfogadható. (Aztán meg ki tudja, más mit alakít rajta. Face-smile.png)
Htibi Üzenj, ha baj van 2014. január 4., 09:19 (CET)

Scennered

Jó helyre írtál. :-)

Na jó, a csuhádat megtarthatod.

Htibi Üzenj, ha baj van 2015. május 17., 21:43 (CEST)

Hibás képfájl

Néhány kép nem található a szerveren, valószínűleg a feltöltésnél hiba csúszott a dologba. Hogy egyszerűbb legyen azokat a „képeket” törlöm, te pedig töltsd fel újra.

Htibi Üzenj, ha baj van 2015. október 23., 21:14 (CEST)

Tartalomjegyzék

Nem akarta senki megnyirbálni vagy eltüntetni. Wikista letette a cikkbe (talán a második bekezdés utánra), én meg szóltam hogy az elején legyen (egységesen, mindenhol, meg egyébként is oda teszi a Wiki-motor). Aztán arról volt szó, hogy van-e lehetőség az alapból rejtett állapot kikényszerítésére (ez a becsukom-kinyitom link a Tartalomjegyzék felirat mellett). Nem tudunk róla. :-( Htibi Üzenj, ha baj van 2015. december 8., 22:09 (CET)

Ja, hogy úgy rejtett! (Az ubuntu.hu fórumán a rejtés kissé más értelemmel bír.) Így már értem és jogos, egy ilyen hosszú tartalomjegyzék esetén jobb volna az alapértelmezett rejtett állapot. --Csuhas32 (vita) 2015. december 9., 03:48 (CET)

=TOC_hidden=
https://en.wikipedia.org/wiki/Template:TOC_hidden
Most láttam, hogy mit írtál ezzel kapcsolatban (nem kaptam értesítést, vagy átsiklottam felette :-(). Megnéztem, kellene egy sablont gyártani hozzá, viszont elég cifra a kódja. Ha lesz egy kis időm, akkor megpróbálom bevarázsolni az ubuwikibe (előfeltétel, hogy semmilyen plusz modult ne kérjen, mert akkor bajban vagyunk). Azért még néha hozd elő, mert most biztosan nem lesz időm egy darabig.
Htibi Üzenj, ha baj van 2016. február 2., 09:08 (CET)

Ez aztán egy szép „korrekt túra” lett. :-)

      • 5.2.3 Majd ezt is ismételjük meg a felhasználói könyvtárunkkal (Nálam a példában „teszt” a felhasználónév, de mindenki találja meg a sajátját!)

+

      • 5.2.3 .ajd ezt is ismételjük meg a felhasználói könyvtárunkkal. (Nálam a példában „teszt” a felhasználónév, de mindenki találja meg a sajátját!)

http://wiki.ubuntu.hu/index.php?title=Az_%C3%81NYK_telep%C3%ADt%C3%A9se_Ubuntu_16.04_rendszerre&curid=1576&diff=4158&oldid=4157

Nézd meg a változásokat. :-)

Htibi Üzenj, ha baj van 2018. március 9., 15:16 (CET)

Köszönöm szépen!

Köszönöm, hogy időt szakítottál rá!

--Csuhas32 (vita) 2018. március 9., 17:40 (CET)

Időt igen, mert erre jártam. De nem javítottam. Neked hagytam. :-)
Htibi Üzenj, ha baj van 2018. március 9., 18:30 (CET)