RAR csomagok kitömörítése

A Ubuwiki wikiből

A lap korábbi változatát látod, amilyen 10.1.1.254 (vitalap) 2011. február 18., 14:34-kor történt szerkesztése után volt.

RAR csomagok kitömörítése

Telepítse a csomagkezelő segítségével az unrar csomagot, vagy adja ki terminálban a

sudo apt-get install unrar

parancsot.


- Mindennapok egy pingvinnel - zLego - 69. oldal -

RAR for Linux

Az ismert Rar tömörítő programnak szintén létezik parancssoros, Linux-ban használható változata. A rar-ba való tömörítés sajnos nem oldható meg ingyenesen, a www.rarlab.com -oldalról letölthető rarlinux-3.2.0.tar.gz illetve rarlinux-3.4.b4.tar.gz programok 40 napos, kipróbálható (shareware) termékek. A próbaidő lejárta után 30 Euro-t kell fizetnünk a regisztrációért. Erre azonban valószínűleg nem is lesz szükség, ugyanis úgy a fenti állományok, mint a http://linux.tucows.com/preview/8753.html és a http://linux.iconet.com.br/system/preview/8753.html címen elérhető unrar-2.71.tar.gz tartalmazza az unrar névre hallgató programocskát. Az unrar freeware, így szabadon használható. Másként szólva fizetnünk csak a becsomagolásért kellene, de ez megkerülhető: ne használjunk rar-t tömörítésre! ()

Mindhárom programcsomag tartalmaz Makefile-t, tehát konzolból root-ként csak a make utasítást kell kiadnunk, a több teendőnk a telepítés során nincs. A 3.2.0. és 3.4.b4 (shareware) verziókban erre a kérdéses fájlok egyszerűen bemásolódnak a megfelelő helyre. A 2.71 -es (free) a make hatására csak lefordítódik, és ezután kézzel kell a létrejött unrar -fájlt a /usr/local/bin könyvtárba bemásolnunk. Ezt egyébként a 3.2.0. és 3.4.b4 használata esetén is megtehetjük, ekkor a .tar.gz kitömörítése után csak a free unrar-t másoljuk a /usr/local/bin könyvtárba, a Makefile futtatása nélkül. Sajnos úgy tűnik továbbá, hogy az unrar a 4GB körüli méretet meghaladó (ménkű nagy) állományokkal sem boldogul.

Fájlok kicsomagolása: unrar e szundi.rar - minden alkönyvtár minden fájlját az aktuális könyvtárba rakja unrar x -r szende.rar - az alkönyvtárakat is létrehozva csomagol ki unrar x -r -pjelszo kuka.rar - mint a felső, csak a kuka.rar jelszo-val védett rar x -r morgo.rar - az alkönyvtárakat is létrehozva csomagol ki a rar programmal

Fájlok becsomagolása: rar a -r -m5 hapci.rar - az alkönyvtárakat is becsomagolja, a maximális (5) tömörítéssel rar a -v1440 -m5 vidor.rar - a legerősebb tömörítéssel 1,44 Mb-os méretre szabdalva tömörít rar a -r ~/tudor.rar - az aktuális mappa tartalmát a home könyvtárunkba tömöríti rar a -r ~/beno.rar levelek - mint feljebb, csak a levelek könyvtár tartalmát tömöríti

Személyes eszközök