Python kezdőknek kurzus 1. lecke

Innen: Ubuwiki
A lap korábbi változatát látod, amilyen Grus (vitalap | szerkesztései) 2019. április 26., 12:35-kor történt szerkesztése után volt.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Üdvözöllek a ‘Programozás kezdőknek Python nyelven’ kurzuson!

Ez a kurzus kezdőknek illetve olyan embereknek szól, akik csak kevés programozói tapasztalattal rendelkeznek, de bárkit szívesen „látunk”.

Szövegszerkesztők és egyéb eszközök

A kurzus során a programokat szövegszerkesztőben írjuk. Nem használhatunk dokumentumszerkesztőket (például LibreOffice-t), mert ezek különleges formázó kódokat használnak, amiknek Pythonban nincs értelme.

Programozók végeláthatatlanul képesek arról vitatkozni, hogy vim vagy emacs, de ne foglalkozz vele. Bármilyen szövegszerkesztőt használhatsz. Valószínűleg már telepítve van a gedit a számítógéped (ha Gnome-ot használsz), vagy a Kate (ha KDE-t). Számos egyéb lehetőséged is van: használhatsz nano-t, pico-t vagy akár leafpad-ot is.

A kurzus során feltesszük azt, hogy a többség Linuxot használ. A Python példáknak persze működniük kellene bármilyen platformon, de lehetséges, hogy néha lesznek megjegyzések, azzal kapcsolatban, hogy egyéb platformon milyen változtatás szükséges. Például a Mac vagy Windows felhasználóknak más szövegszerkesztők állnak rendelkezésére, mint a fent említettek.

Parancssorban fogunk dolgozni a kurzus során. Nyissunk egy terminált és vágjunk bele!

Python verzió

Először is bizonyosodjunk meg róla, hogy a Python telepítve van. Gépeljük be a terminál ablakba az alábbit:

python --version

Valami ilyesmit kellene látni: Python 2.6.5

Bármelyik Python verzió, ami 2-vel kezdődik, megfelelő a kurzushoz. A Python 3 széleskörben még nem elfogadott és jó néhány változtatás van benne. A kurzus során elsősorban Python 2-t tanulunk, mivel ezt használják legtöbben. Az eredeti kurzusban csak Python 2 szerepelt, a magyar fordításban Python 2 kódok mellett szerepelnek a megfelelő Python 3-ban írt kódok is.

Ha 3-as verziónk van, akkor valószínűleg emellett van 2-es is telepítve. Derítsük ki ezt, gépeljük be a terminálba:

python<tab><tab>

A python szó után közvetlenül üssünk egy pár tabot.

A parancsértelmező automatikusan kiegészíti a parancsot, így látni fogjuk az összes elérhető python verziót. Ha ezek közül bármelyik 2-vel kezdődik, akkor azt használjuk a továbbiakban. Például, amikor azt írom gépeljük be a python –version parancsot, akkor ehelyett a python2 --version vagy python2.6 –version parancsot kell begépelni - annak megfelelően, hogy milyen verzió van a saját számítógépeden..


Programok írása és futtatása

Itt az idő, hogy nekiálljunk a programozásnak! Fogadni mernék rá, hogy azt gondoltad sosem jutunk el ide.

Nyissuk meg a szövegszerkesztőnket és készítsünk egy fájlt, ami a következő egy sort tartalmazza:

Python 2.x Python 3.x
print "Helló világ!"
print("Helló világ!")

Ez az egész program. Fogadok, hogy van tipped, mit is csinál ez. :-)

Mentsük el a fájlt, például hello.py néven. Ezután bizonyosodjunk meg arról a parancsértelmezőben, hogy ugyanabban a könyvtárban vagyunk, ahova a fájlt mentettük, majd futtassuk a programot:

python hello.py

Gratulálok – most már Python programozó vagy!

Változók

Egy program, ami mindig ugyanazt a dolgot írja ki, nem túl érdekes. Szükségünk lesz olyan értékekre, amelyek változhatnak. Ezeket hívjuk változóknak.

A változó az egyik módja az értékek tárolásának. Tárolhatunk számot, szöveget vagy bármi mást is benne.

Például van egy name nevű változóm, amiben a nevemet tárolom:

Python 2.x Python 3.x
name = "Akkana"
name = "Akkana"

Ezt kiírathatom:

Python 2.x Python 3.x
print "Helló,", name
print("helló ",name)

Egészítsük ki a fenti két sorral az előző 'Helló világ' fájlunkat. Használjuk a saját nevünket. :)

Futtassuk, majd ellenőrizzük, hogy működik-e.

Bemenet

Lehetséges, hogy szeretnéd megkérdezni a felhasználó nevét, így attól függne mit írsz ki, hogy ki futtatja a programot. Pythonban 2-ben erre a raw_input használható , Python 3-ban az input:

Python 2.x Python 3.x
name = raw_input("Mi a neved? ")
print "Helló,", name
name=input("Mi a neved?")
print("Helló, ", name)

Miért raw_input volt a neve Python 2-ben ahelyett, hogy input? Valamilyen oknál fogva, a Python tervezői úgy döntöttek, hogy az input valami bonyolultabbat jelentsen, őszintén szólva, sokkal kevésbé hasznosat: ez mindent kiértékel amit Python2 parancsként begépelsz. Python2-ben nem fogod az input-ot gyakran használni, viszont a raw_input egy nagyszerű eszköz, ha a felhasználótól szeretnék valamilyen adatot bekérni.

Ennyi volt mára -- nem akartam túl hosszúra nyújtani az első leckét.

Gyakorló feladatok

Általában lesznek programozási feladatok házi feladatként – néhány könnyebb, néhány nehezebb. De most elsőre csak néhány kérdés lesz.

Programozni úgy lehet megtanulni, ha gyakoroljuk. Ezért minden lecke végén pár gyakorló feladatot fogtok találni. A megoldásaitokat és a felmerült kérdéseiteket hozzászólásban várjuk.

  1. Ki milyen Python verziót használ, melyik operációs rendszeren és disztribúción?
  2. Ki tudja miért lett Python a nyelv neve?
  3. Vajon miért van két vessző az alábbi parancsban? Mit gondolsz mi a különbség a két vessző között?
Python 2.x Python 3.x
print "Helló,", name
print("Helló,", name)


További leckék