„MPD (Media Player Daemon) telepítése és beállítása” változatai közötti eltérés

Innen: Ubuwiki
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
(Új oldal, tartalma: „{{Szerkesztve|~~~~}} Dolgozom rajta (lehet több napig), addig türelmeteket kérném...”)
 
1. sor: 1. sor:
 
{{Szerkesztve|[[Szerkesztő:Esőkirály|Esőkirály]] 2014. január 17., 14:59 (CET)}}
 
{{Szerkesztve|[[Szerkesztő:Esőkirály|Esőkirály]] 2014. január 17., 14:59 (CET)}}
  
Dolgozom rajta (lehet több napig), addig türelmeteket kérném...
+
===Bevezetés===
 +
 
 +
A '''Music Player Daemon''' (továbbiakban MPD) egy olyan szerver-oldali zenelejátszó, amely különböző hangfájlok lejátszását teszi lehetővé. Az MPD lényege, hogy egy hálózati protokol segítségével más gépekről (akár más operációs rendszerről) is vezérelhetjük. Ahhoz, hogy az MPD-ben (szerver-oldalon) elindítsunk egy zeneszámot, szükségünk van egy erre alkalmas kliensre. Számos kliens közül válogathatunk, amelyek közül a legtöbb rendelkezik GUI-vel, azaz grafikus felülettel. Példánkban a '''Sonata''' nevű programot fogjuk használni, mint MPD klienst. Ami még fontos, hogy választanunk kell, hogy melyik hangeszközt kívánjuk használni. Az itt leírtakban a '''PulseAudio''' hangeszköz használata kerül bemutatásra.
 +
 
 +
===Telepítés===
 +
 
 +
 
 +
===Használat===
 +
 
 +
 
 +
===Hálózati beállítások===

A lap 2014. január 17., 17:50-kori változata

Szerkesztve.png Ezt a szócikket éppen szerkesztem, most ne változtass rajta. Köszönöm! -- [ Esőkirály 2014. január 17., 14:59 (CET) ]

Bevezetés

A Music Player Daemon (továbbiakban MPD) egy olyan szerver-oldali zenelejátszó, amely különböző hangfájlok lejátszását teszi lehetővé. Az MPD lényege, hogy egy hálózati protokol segítségével más gépekről (akár más operációs rendszerről) is vezérelhetjük. Ahhoz, hogy az MPD-ben (szerver-oldalon) elindítsunk egy zeneszámot, szükségünk van egy erre alkalmas kliensre. Számos kliens közül válogathatunk, amelyek közül a legtöbb rendelkezik GUI-vel, azaz grafikus felülettel. Példánkban a Sonata nevű programot fogjuk használni, mint MPD klienst. Ami még fontos, hogy választanunk kell, hogy melyik hangeszközt kívánjuk használni. Az itt leírtakban a PulseAudio hangeszköz használata kerül bemutatásra.

Telepítés

Használat

Hálózati beállítások