„Hibásan működő Unity felhasználói környezet” változatai közötti eltérés

A Ubuwiki wikiből

a (További lépések)
1. sor: 1. sor:
 
==Bevezető==
 
==Bevezető==
Néha megesik, hogy a frissen telepített '''Ubuntu''' alapértelmezett '''Unity''' felhasználói környezetébe bejelentkezett felhasználót – hardverhiba, vagy -összeférhetetlenség, illetve videokártya meghajtó vagy más szoftver hiánya, esetleg hibás beállítása, működése miatt – '''mindössze a háttérkép''' és egy szál '''egérmutató fogadja'''. Bárhogy keresgéli is '''a felső- és az indítópanelt''', egyiket '''sem leli''', így aztán '''olybá tűnik''', hogy semmit sem tud kezdeni az új rendszerével, '''képtelen''' például '''a telepített programokat elindítani''', vagy a '''számítógépet kikapcsolni'''.  
+
Néha megesik, hogy a frissen telepített Ubuntu alapértelmezett '''Unity felhasználói környezetébe bejelentkezett felhasználót''' – hardverhiba, vagy -összeférhetetlenség, illetve videokártya meghajtó vagy más szoftver hiánya, esetleg hibás beállítása, működése miatt – '''mindössze a háttérkép és egy szál egérmutató fogadja'''. Bárhogy keresgéli is a felső- és az indítópanelt, egyiket sem leli, így aztán olybá tűnik, hogy semmit sem tud kezdeni az új rendszerével, képtelen például a telepített programokat elindítani, vagy a számítógépet kikapcsolni.  
  
 
'''Terminálból vagy karakteres felületről''' különböző parancsokat kiadva azonban még ebben a szituációban is '''kezelhetjük a számítógépünket'''.
 
'''Terminálból vagy karakteres felületről''' különböző parancsokat kiadva azonban még ebben a szituációban is '''kezelhetjük a számítógépünket'''.
6. sor: 6. sor:
 
==Terminál nyitása vagy váltás karakteres felületre==
 
==Terminál nyitása vagy váltás karakteres felületre==
 
====Terminál nyitása====
 
====Terminál nyitása====
A felső- és indító panel nélkül maradt fiókunkba bejelentkezve a korlátozott mozgásterünk közepette is a '''Ctrl+Alt+T billentyűkombinációt''' lenyomva tudunk terminált nyitni, ebben aztán különböző parancsokat megadva még ezen szituációban is kezelhetjük a számítógépünket.
+
A felső- és indító panel nélkül maradt fiókunkba bejelentkezve a korlátozott mozgásterünk közepette is a '''Ctrl+Alt+T''' billentyűkombinációt lenyomva tudunk terminált nyitni.
 
(Ha például begépeljük, hogy:
 
(Ha például begépeljük, hogy:
 
  firefox
 
  firefox
majd ütünk egy '''entert''', akkor máris az alapértelmezetten települő internetböngésző mosolyoghat ránk, amivel már erre az oldalra tudunk navigálni, hogy innen követhessük a további lépéseket.)
+
majd ütünk egy ''entert'', akkor máris az alapértelmezetten települő internetböngésző mosolyoghat ránk, amivel már erre az oldalra tudunk navigálni, hogy innen követhessük a további lépéseket.)
  
 
===Váltás karakteres felületre===
 
===Váltás karakteres felületre===
Olyan is előfordult már, hogy bejelentkezés után még eddig sem jutottam, csak egy puszta fekete képernyővel találtam szembe magamat, a '''Ctrl+Alt+F2 billentyűkombináció segítségével''' azonban ''akár itt, akár a bejelentkezési képernyőn''  a grafikus felületről '''karakteres felületre lehet váltani'''.
+
Olyan is előfordult már, hogy bejelentkezés után még eddig sem jutottam, csak egy puszta fekete képernyővel találtam szembe magamat, a '''Ctrl+Alt+F2''' billentyűkombináció segítségével azonban ''akár itt, akár a bejelentkezési képernyőn''  a grafikus felületről karakteres felületre lehet váltani.
 
[[Fájl:01logintty01.png|thumb|none|400px|]]
 
[[Fájl:01logintty01.png|thumb|none|400px|]]
 
====A felhasználónév megadása====
 
====A felhasználónév megadása====
A karakteres felületre való bejelentkezéshez először meg kell adni a '''felhasználónevünket''', melyet természetesen '''enterrel''' nyugtázunk.
+
A karakteres felületre való bejelentkezéshez először meg kell adni a ''felhasználónevünket'', melyet természetesen ''enterrel'' nyugtázunk.
  
 
(A mellékelt képen csuhas32 a felhasználónév, értelemszerűen ne ezt, hanem a sajátunkat gépeljük be.)
 
(A mellékelt képen csuhas32 a felhasználónév, értelemszerűen ne ezt, hanem a sajátunkat gépeljük be.)
 
[[Fájl:02logintty02.png|thumb|none|400px|]]
 
[[Fájl:02logintty02.png|thumb|none|400px|]]
 
====A jelszó megadása====
 
====A jelszó megadása====
Most a rendszer be fogja kérni a jelszavunkat, '''adjuk meg''', majd üssünk egy '''entert'''.
+
Most a rendszer be fogja kérni a ''jelszavunkat'', adjuk meg, majd üssünk egy ''entert''.
  
'''(A jelszó megadása közben biztonsági okokból a képernyőn nem fogunk tapasztalni semmilyen változást, nem jelennek meg a begépelt karakterek, de még az azokat helyettesítő csillagok sem, a kurzor egykedvűen villog, mintha semmi sem történne.)'''
+
''(A jelszó megadása közben biztonsági okokból a képernyőn nem fogunk tapasztalni semmilyen változást, nem jelennek meg a begépelt karakterek, de még az azokat helyettesítő csillagok sem, a kurzor egykedvűen villog, mintha semmi sem történne.)''
 
[[Fájl:03logintty03.png|thumb|none|400px|Sikeres bejelentkezés a karakteres felületre]]
 
[[Fájl:03logintty03.png|thumb|none|400px|Sikeres bejelentkezés a karakteres felületre]]
  
 
==További lépések==
 
==További lépések==
A terminálban vagy a karakteres felületen ezután további lépéseket tehetünk a Unity felhasználói környezet működésének helyreállítását megcélozva, vagy akár telepíthetünk számos más asztali környezetet, köztük olyanokat is, melyek nem igényelnek 3D támogatást és Compizt (például: [[A Xubuntu asztali környezet telepítése#A Xubuntu asztali környezet telepítése terminálból illetve karakteres felületről| Xubuntu asztali környezet]]), így általuk a Unity felhasználói környezet hibájától függetlenül könnyen és gyorsan teljes értékűen használható rendszerhez juthatunk.
+
A terminálban vagy a karakteres felületen ezután további lépéseket tehetünk a Unity felhasználói környezet működésének helyreállítását megcélozva, vagy akár telepíthetünk számos más asztali környezetet, köztük olyanokat is, melyek nem igényelnek 3D támogatást és Compizt (például: [[A Xubuntu asztali környezet#A Xubuntu asztali környezet telepítése terminálból illetve karakteres felületről| Xubuntu asztali környezet]]), így általuk a Unity felhasználói környezet hibájától függetlenül könnyen és gyorsan teljes értékűen használható rendszerhez juthatunk.

A lap 2014. január 4., 08:58-kori változata

Bevezető

Néha megesik, hogy a frissen telepített Ubuntu alapértelmezett Unity felhasználói környezetébe bejelentkezett felhasználót – hardverhiba, vagy -összeférhetetlenség, illetve videokártya meghajtó vagy más szoftver hiánya, esetleg hibás beállítása, működése miatt – mindössze a háttérkép és egy szál egérmutató fogadja. Bárhogy keresgéli is a felső- és az indítópanelt, egyiket sem leli, így aztán olybá tűnik, hogy semmit sem tud kezdeni az új rendszerével, képtelen például a telepített programokat elindítani, vagy a számítógépet kikapcsolni.

Terminálból vagy karakteres felületről különböző parancsokat kiadva azonban még ebben a szituációban is kezelhetjük a számítógépünket.

Terminál nyitása vagy váltás karakteres felületre

Terminál nyitása

A felső- és indító panel nélkül maradt fiókunkba bejelentkezve a korlátozott mozgásterünk közepette is a Ctrl+Alt+T billentyűkombinációt lenyomva tudunk terminált nyitni. (Ha például begépeljük, hogy:

firefox

majd ütünk egy entert, akkor máris az alapértelmezetten települő internetböngésző mosolyoghat ránk, amivel már erre az oldalra tudunk navigálni, hogy innen követhessük a további lépéseket.)

Váltás karakteres felületre

Olyan is előfordult már, hogy bejelentkezés után még eddig sem jutottam, csak egy puszta fekete képernyővel találtam szembe magamat, a Ctrl+Alt+F2 billentyűkombináció segítségével azonban akár itt, akár a bejelentkezési képernyőn a grafikus felületről karakteres felületre lehet váltani.

01logintty01.png

A felhasználónév megadása

A karakteres felületre való bejelentkezéshez először meg kell adni a felhasználónevünket, melyet természetesen enterrel nyugtázunk.

(A mellékelt képen csuhas32 a felhasználónév, értelemszerűen ne ezt, hanem a sajátunkat gépeljük be.)

02logintty02.png

A jelszó megadása

Most a rendszer be fogja kérni a jelszavunkat, adjuk meg, majd üssünk egy entert.

(A jelszó megadása közben biztonsági okokból a képernyőn nem fogunk tapasztalni semmilyen változást, nem jelennek meg a begépelt karakterek, de még az azokat helyettesítő csillagok sem, a kurzor egykedvűen villog, mintha semmi sem történne.)

Sikeres bejelentkezés a karakteres felületre

További lépések

A terminálban vagy a karakteres felületen ezután további lépéseket tehetünk a Unity felhasználói környezet működésének helyreállítását megcélozva, vagy akár telepíthetünk számos más asztali környezetet, köztük olyanokat is, melyek nem igényelnek 3D támogatást és Compizt (például: Xubuntu asztali környezet), így általuk a Unity felhasználói környezet hibájától függetlenül könnyen és gyorsan teljes értékűen használható rendszerhez juthatunk.

Személyes eszközök