„Hibásan működő Unity felhasználói környezet” változatai közötti eltérés

A Ubuwiki wikiből

(További lépések: Rejtett)
 
(2 szerkesztő 17 közbeeső változata nincs mutatva)
1. sor: 1. sor:
{{Szerkesztve|[[Szerkesztő:Csuhas32|Csuhas32]] 2013. december 30., 22:52 (CET)}}
+
Néha megesik, hogy a frissen telepített Ubuntu alapértelmezett '''Unity felhasználói környezetébe bejelentkezett felhasználót''' – hardverhiba, vagy -összeférhetetlenség, illetve videokártya meghajtó vagy más szoftver hiánya, esetleg hibás beállítása, működése miatt – '''mindössze a háttérkép és egy szál egérmutató fogadja'''. Bárhogy keresgéli is a felső- és az indítópanelt, egyiket sem leli, így aztán olybá tűnik, hogy semmit sem tud kezdeni az új rendszerével, képtelen például a telepített programokat elindítani, vagy a számítógépet kikapcsolni.  
==Bevezető==
+
 
Néha megesik, hogy a frissen telepített '''Ubuntu''' alapértelmezett '''Unity felhasználói környezetébe bejelentkezett felhasználót''' mindössze '''a háttérkép és egy szál egérmutató fogadja'''. Bárhogy keresgéli is '''a felső- és az indítópanelt''', egyiket '''sem leli''', így aztán olybá tűnik, hogy semmit sem tud kezdeni az új rendszerével, '''képtelen''' például '''telepített programokat elindítani''', vagy '''a számítógépet kikapcsolni'''. A '''Xubuntu asztali környezet telepítésével''' könnyen és gyorsan szert tehetünk egy jól működő és könnyen kezelhető grafikus felületre, melynek nincs szüksége sem 3D támogatásra, sem a Compizra, így aztán '''teljes értékűen használni tudjuk a rendszerünket'''. Amennyiben az Unity felhasználói környezet hibás működését nem hardverhiba, vagy összeférhetetlenség okozza, akkor Xubuntu alól '''jó esélyeink vannak a sikeres hibaelhárításra is'''.
+
'''Terminálból vagy karakteres felületről''' különböző parancsokat kiadva azonban még ebben a szituációban is '''kezelhetjük a számítógépünket'''.
  
 
==Terminál nyitása vagy váltás karakteres felületre==
 
==Terminál nyitása vagy váltás karakteres felületre==
 
====Terminál nyitása====
 
====Terminál nyitása====
A felső- és indító panel nélkül maradt fiókunkba bejelentkezve a korlátozott mozgásterünk közepette is a '''Ctrl+Alt+T billentyűkombinációt''' lenyomva tudunk terminált nyitni, ebben aztán különböző parancsokat megadva még ezen szituációban is kezelhetjük a számítógépünket.
+
A felső- és indító panel nélkül maradt fiókunkba bejelentkezve a korlátozott mozgásterünk közepette is a '''Ctrl+Alt+T''' billentyűkombinációt lenyomva tudunk terminált nyitni.
(Ha például begépeljük, hogy firefox, majd ütünk egy entert, akkor máris az alapértelmezetten települő internet böngésző mosolyoghat ránk, amivel már erre az oldalra tudunk navigálni, hogy innen követhessük a további lépéseket.)
+
(Ha például begépeljük, hogy:
 +
firefox
 +
majd ütünk egy ''entert'', akkor máris az alapértelmezetten települő internetböngésző mosolyoghat ránk, amivel már erre az oldalra tudunk navigálni, hogy innen követhessük a további lépéseket.)
  
 
===Váltás karakteres felületre===
 
===Váltás karakteres felületre===
Olyan is előfordult már, hogy bejelentkezés után még eddig sem jutottam, csak egy puszta fekete képernyővel találtam szembe magamat, a '''Ctrl+Alt+F2 billentyűkombináció segítségével''' azonban ''akár itt, akár a bejelentkezési képernyőn''  a grafikus felületről '''karakteres felületre lehet váltani'''.
+
Olyan is előfordult már, hogy bejelentkezés után még eddig sem jutottam, csak egy puszta fekete képernyővel találtam szembe magamat, a '''Ctrl+Alt+F2''' billentyűkombináció segítségével azonban ''akár itt, akár a bejelentkezési képernyőn''  a grafikus felületről karakteres felületre lehet váltani.
[kép01]
+
[[Fájl:01logintty01.png|thumb|none|400px|]]
 
====A felhasználónév megadása====
 
====A felhasználónév megadása====
A karakteres felületre való bejelentkezéshez először meg kell adni a felhasználónevünket
+
A karakteres felületre való bejelentkezéshez először meg kell adni a ''felhasználónevünket'', melyet természetesen ''enterrel'' nyugtázunk.
[kép02]
+
 
 +
(A mellékelt képen csuhas32 a felhasználónév, értelemszerűen ne ezt, hanem a sajátunkat gépeljük be.)
 +
[[Fájl:02logintty02.png|thumb|none|400px|]]
 
====A jelszó megadása====
 
====A jelszó megadása====
Most a rendszer be fogja kérni a jelszavunkat, adjuk meg, majd természetesen üssünk egy entert.
+
Most a rendszer be fogja kérni a ''jelszavunkat'', adjuk meg, majd üssünk egy ''entert''.
'''(A jelszó megadása közben biztonsági okokból a képernyőn nem fogunk tapasztalni semmilyen változást, nem jelennek meg a begépelt karakterek, de még az azokat helyettesítő csillagok sem, a kurzor egykedvűen villog, mintha semmi sem történne.)'''
+
[kép03]
+
 
+
==A Xubuntu asztali környezet telepítése:==
+
Gépeljük be a karakteres felületre, vagy másoljuk  be a terminálba:
+
sudo apt-get install xubuntu-desktop
+
majd nyomjunk egy entert.
+
[kép04]
+
Ekkor a rendszer bekéri a jelszavunkat.
+
 
+
Ezután kapunk egy tájékoztatást a csomagok telepítésével kapcsolatosan, valamint egy a folytatásra vonatkozó kérdést, melyre feleljünk igenlően.
+
(Ha a kérdőjel előtti zárójelben nagy „i” betű szerepel, akkor célszerű nekünk is azt adni meg helyeslés gyanánt.)
+
[kép05]
+
 
+
Ezt követően várjuk meg türelmesen míg a telepítés teljes folyamata végbemegy,  majd a sudo reboot parancs segítségével indítsuk újra számítógépünket.
+
 
+
== A Xubuntu asztali környezet választása a bejelentkezési képernyőn==
+
=== A Xubuntu asztali környezet Ubuntu 12.04.3 rendszerre történt telepítése után===
+
Kattintsunk a nevünk melletti ikonra
+
[kép06]
+
Válasszuk a Xubuntu munkamenetet
+
[kép07]
+
Írjuk be a jelszavunkat, majd nyomjunk entert, vagy kattintsunk az egérrel.
+
[kép08]
+
  
 +
''(A jelszó megadása közben biztonsági okokból a képernyőn nem fogunk tapasztalni semmilyen változást, nem jelennek meg a begépelt karakterek, de még az azokat helyettesítő csillagok sem, a kurzor egykedvűen villog, mintha semmi sem történne.)''
 +
[[Fájl:03logintty03.png|thumb|none|400px|Sikeres bejelentkezés a karakteres felületre]]
  
===A Xubuntu asztali környezet Ubuntu 13.10 rendszerre történt telepítése után===
+
==További lépések==
A képernyő jobb felső harmadában, a mellékelt képen jelzett helyen, válasszuk a Xubuntu munkamenetet, majd a képernyő közepén található mezőben adjuk meg a jelszavunkat és kattintsunk a Log In feliratú gombra.
+
A terminálban vagy a karakteres felületen ezután további lépéseket tehetünk a Unity felhasználói környezet működésének helyreállítását megcélozva, vagy akár telepíthetünk számos más asztali környezetet, köztük olyanokat is, melyek nem igényelnek 3D támogatást és Compizt (például: [[A Xubuntu asztali környezet#A Xubuntu asztali környezet telepítése terminálból illetve karakteres felületről| Xubuntu asztali környezet]]), így általuk a Unity felhasználói környezet hibájától függetlenül könnyen és gyorsan teljes értékűen használható rendszerhez juthatunk. <!--A Unityt pedig felejtsük el...-->
[kép09]
+
  
== A Xubuntu asztali környezet bejelentkezés után==
+
[[Kategória:Okosságok]] [[Kategória:Asztali környezet]]
[kép11]
+
[kép10]
+

A lap jelenlegi, 2016. március 27., 11:18-kori változata

Néha megesik, hogy a frissen telepített Ubuntu alapértelmezett Unity felhasználói környezetébe bejelentkezett felhasználót – hardverhiba, vagy -összeférhetetlenség, illetve videokártya meghajtó vagy más szoftver hiánya, esetleg hibás beállítása, működése miatt – mindössze a háttérkép és egy szál egérmutató fogadja. Bárhogy keresgéli is a felső- és az indítópanelt, egyiket sem leli, így aztán olybá tűnik, hogy semmit sem tud kezdeni az új rendszerével, képtelen például a telepített programokat elindítani, vagy a számítógépet kikapcsolni.

Terminálból vagy karakteres felületről különböző parancsokat kiadva azonban még ebben a szituációban is kezelhetjük a számítógépünket.

Terminál nyitása vagy váltás karakteres felületre

Terminál nyitása

A felső- és indító panel nélkül maradt fiókunkba bejelentkezve a korlátozott mozgásterünk közepette is a Ctrl+Alt+T billentyűkombinációt lenyomva tudunk terminált nyitni. (Ha például begépeljük, hogy:

firefox

majd ütünk egy entert, akkor máris az alapértelmezetten települő internetböngésző mosolyoghat ránk, amivel már erre az oldalra tudunk navigálni, hogy innen követhessük a további lépéseket.)

Váltás karakteres felületre

Olyan is előfordult már, hogy bejelentkezés után még eddig sem jutottam, csak egy puszta fekete képernyővel találtam szembe magamat, a Ctrl+Alt+F2 billentyűkombináció segítségével azonban akár itt, akár a bejelentkezési képernyőn a grafikus felületről karakteres felületre lehet váltani.

01logintty01.png

A felhasználónév megadása

A karakteres felületre való bejelentkezéshez először meg kell adni a felhasználónevünket, melyet természetesen enterrel nyugtázunk.

(A mellékelt képen csuhas32 a felhasználónév, értelemszerűen ne ezt, hanem a sajátunkat gépeljük be.)

02logintty02.png

A jelszó megadása

Most a rendszer be fogja kérni a jelszavunkat, adjuk meg, majd üssünk egy entert.

(A jelszó megadása közben biztonsági okokból a képernyőn nem fogunk tapasztalni semmilyen változást, nem jelennek meg a begépelt karakterek, de még az azokat helyettesítő csillagok sem, a kurzor egykedvűen villog, mintha semmi sem történne.)

Sikeres bejelentkezés a karakteres felületre

További lépések

A terminálban vagy a karakteres felületen ezután további lépéseket tehetünk a Unity felhasználói környezet működésének helyreállítását megcélozva, vagy akár telepíthetünk számos más asztali környezetet, köztük olyanokat is, melyek nem igényelnek 3D támogatást és Compizt (például: Xubuntu asztali környezet), így általuk a Unity felhasználói környezet hibájától függetlenül könnyen és gyorsan teljes értékűen használható rendszerhez juthatunk.

Személyes eszközök