„Hibásan működő Unity felhasználói környezet” változatai közötti eltérés

A Ubuwiki wikiből

(Új oldal, tartalma: „{{Szerkesztve|~~~~}}”)
 
1. sor: 1. sor:
 
{{Szerkesztve|[[Szerkesztő:Csuhas32|Csuhas32]] 2013. december 30., 22:52 (CET)}}
 
{{Szerkesztve|[[Szerkesztő:Csuhas32|Csuhas32]] 2013. december 30., 22:52 (CET)}}
 +
==Bevezető==
 +
Néha megesik, hogy a frissen telepített '''Ubuntu''' alapértelmezett '''Unity felhasználói környezetébe bejelentkezett felhasználót''' mindössze '''a háttérkép és egy szál egérmutató fogadja'''. Bárhogy keresgéli is '''a felső- és az indítópanelt''', egyiket '''sem leli''', így aztán olybá tűnik, hogy semmit sem tud kezdeni az új rendszerével, '''képtelen''' például '''telepített programokat elindítani''', vagy '''a számítógépet kikapcsolni'''. A '''Xubuntu asztali környezet telepítésével''' könnyen és gyorsan szert tehetünk egy jól működő és könnyen kezelhető grafikus felületre, melynek nincs szüksége sem 3D támogatásra, sem a Compizra, így aztán '''teljes értékűen használni tudjuk a rendszerünket'''. Amennyiben az Unity felhasználói környezet hibás működését nem hardverhiba, vagy összeférhetetlenség okozza, akkor Xubuntu alól '''jó esélyeink vannak a sikeres hibaelhárításra is'''.
 +
 +
==Terminál nyitása vagy váltás karakteres felületre==
 +
====Terminál nyitása====
 +
A felső- és indító panel nélkül maradt fiókunkba bejelentkezve a korlátozott mozgásterünk közepette is a '''Ctrl+Alt+T billentyűkombinációt''' lenyomva tudunk terminált nyitni, ebben aztán különböző parancsokat megadva még ezen szituációban is kezelhetjük a számítógépünket.
 +
(Ha például begépeljük, hogy firefox, majd ütünk egy entert, akkor máris az alapértelmezetten települő internet böngésző mosolyoghat ránk, amivel már erre az oldalra tudunk navigálni, hogy innen követhessük a további lépéseket.)
 +
 +
===Váltás karakteres felületre===
 +
Olyan is előfordult már, hogy bejelentkezés után még eddig sem jutottam, csak egy puszta fekete képernyővel találtam szembe magamat, a '''Ctrl+Alt+F2 billentyűkombináció segítségével''' azonban ''akár itt, akár a bejelentkezési képernyőn''  a grafikus felületről '''karakteres felületre lehet váltani'''.
 +
[kép01]
 +
====A felhasználónév megadása====
 +
A karakteres felületre való bejelentkezéshez először meg kell adni a felhasználónevünket
 +
[kép02]
 +
====A jelszó megadása====
 +
Most a rendszer be fogja kérni a jelszavunkat, adjuk meg, majd természetesen üssünk egy entert.
 +
'''(A jelszó megadása közben biztonsági okokból a képernyőn nem fogunk tapasztalni semmilyen változást, nem jelennek meg a begépelt karakterek, de még az azokat helyettesítő csillagok sem, a kurzor egykedvűen villog, mintha semmi sem történne.)'''
 +
[kép03]
 +
 +
==A Xubuntu asztali környezet telepítése:==
 +
Gépeljük be a karakteres felületre, vagy másoljuk  be a terminálba:
 +
sudo apt-get install xubuntu-desktop
 +
majd nyomjunk egy entert.
 +
[kép04]
 +
Ekkor a rendszer bekéri a jelszavunkat.
 +
 +
Ezután kapunk egy tájékoztatást a csomagok telepítésével kapcsolatosan, valamint egy a folytatásra vonatkozó kérdést, melyre feleljünk igenlően.
 +
(Ha a kérdőjel előtti zárójelben nagy „i” betű szerepel, akkor célszerű nekünk is azt adni meg helyeslés gyanánt.)
 +
[kép05]
 +
 +
Ezt követően várjuk meg türelmesen míg a telepítés teljes folyamata végbemegy,  majd a sudo reboot parancs segítségével indítsuk újra számítógépünket.
 +
 +
== A Xubuntu asztali környezet választása a bejelentkezési képernyőn==
 +
=== A Xubuntu asztali környezet Ubuntu 12.04.3 rendszerre történt telepítése után===
 +
Kattintsunk a nevünk melletti ikonra
 +
[kép06]
 +
Válasszuk a Xubuntu munkamenetet
 +
[kép07]
 +
Írjuk be a jelszavunkat, majd nyomjunk entert, vagy kattintsunk az egérrel.
 +
[kép08]
 +
 +
 +
===A Xubuntu asztali környezet Ubuntu 13.10 rendszerre történt telepítése után===
 +
A képernyő jobb felső harmadában, a mellékelt képen jelzett helyen, válasszuk a Xubuntu munkamenetet,  majd a képernyő közepén található mezőben adjuk meg a jelszavunkat és kattintsunk a Log In feliratú gombra.
 +
[kép09]
 +
 +
== A Xubuntu asztali környezet bejelentkezés után==
 +
[kép11]
 +
[kép10]

A lap 2013. december 30., 23:12-kori változata

Szerkesztve.png Ezt a szócikket éppen szerkesztem, most ne változtass rajta. Köszönöm! -- [ Csuhas32 2013. december 30., 22:52 (CET) ]

Bevezető

Néha megesik, hogy a frissen telepített Ubuntu alapértelmezett Unity felhasználói környezetébe bejelentkezett felhasználót mindössze a háttérkép és egy szál egérmutató fogadja. Bárhogy keresgéli is a felső- és az indítópanelt, egyiket sem leli, így aztán olybá tűnik, hogy semmit sem tud kezdeni az új rendszerével, képtelen például telepített programokat elindítani, vagy a számítógépet kikapcsolni. A Xubuntu asztali környezet telepítésével könnyen és gyorsan szert tehetünk egy jól működő és könnyen kezelhető grafikus felületre, melynek nincs szüksége sem 3D támogatásra, sem a Compizra, így aztán teljes értékűen használni tudjuk a rendszerünket. Amennyiben az Unity felhasználói környezet hibás működését nem hardverhiba, vagy összeférhetetlenség okozza, akkor Xubuntu alól jó esélyeink vannak a sikeres hibaelhárításra is.

Terminál nyitása vagy váltás karakteres felületre

Terminál nyitása

A felső- és indító panel nélkül maradt fiókunkba bejelentkezve a korlátozott mozgásterünk közepette is a Ctrl+Alt+T billentyűkombinációt lenyomva tudunk terminált nyitni, ebben aztán különböző parancsokat megadva még ezen szituációban is kezelhetjük a számítógépünket. (Ha például begépeljük, hogy firefox, majd ütünk egy entert, akkor máris az alapértelmezetten települő internet böngésző mosolyoghat ránk, amivel már erre az oldalra tudunk navigálni, hogy innen követhessük a további lépéseket.)

Váltás karakteres felületre

Olyan is előfordult már, hogy bejelentkezés után még eddig sem jutottam, csak egy puszta fekete képernyővel találtam szembe magamat, a Ctrl+Alt+F2 billentyűkombináció segítségével azonban akár itt, akár a bejelentkezési képernyőn a grafikus felületről karakteres felületre lehet váltani. [kép01]

A felhasználónév megadása

A karakteres felületre való bejelentkezéshez először meg kell adni a felhasználónevünket [kép02]

A jelszó megadása

Most a rendszer be fogja kérni a jelszavunkat, adjuk meg, majd természetesen üssünk egy entert. (A jelszó megadása közben biztonsági okokból a képernyőn nem fogunk tapasztalni semmilyen változást, nem jelennek meg a begépelt karakterek, de még az azokat helyettesítő csillagok sem, a kurzor egykedvűen villog, mintha semmi sem történne.) [kép03]

A Xubuntu asztali környezet telepítése:

Gépeljük be a karakteres felületre, vagy másoljuk be a terminálba: sudo apt-get install xubuntu-desktop majd nyomjunk egy entert. [kép04] Ekkor a rendszer bekéri a jelszavunkat.

Ezután kapunk egy tájékoztatást a csomagok telepítésével kapcsolatosan, valamint egy a folytatásra vonatkozó kérdést, melyre feleljünk igenlően. (Ha a kérdőjel előtti zárójelben nagy „i” betű szerepel, akkor célszerű nekünk is azt adni meg helyeslés gyanánt.) [kép05]

Ezt követően várjuk meg türelmesen míg a telepítés teljes folyamata végbemegy, majd a sudo reboot parancs segítségével indítsuk újra számítógépünket.

A Xubuntu asztali környezet választása a bejelentkezési képernyőn

A Xubuntu asztali környezet Ubuntu 12.04.3 rendszerre történt telepítése után

Kattintsunk a nevünk melletti ikonra [kép06] Válasszuk a Xubuntu munkamenetet [kép07] Írjuk be a jelszavunkat, majd nyomjunk entert, vagy kattintsunk az egérrel. [kép08]


A Xubuntu asztali környezet Ubuntu 13.10 rendszerre történt telepítése után

A képernyő jobb felső harmadában, a mellékelt képen jelzett helyen, válasszuk a Xubuntu munkamenetet, majd a képernyő közepén található mezőben adjuk meg a jelszavunkat és kattintsunk a Log In feliratú gombra. [kép09]

A Xubuntu asztali környezet bejelentkezés után

[kép11] [kép10]

Személyes eszközök