„Csatlakozás windowsos hálózati helyekhez” változatai közötti eltérés

Innen: Ubuwiki
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
(Legyen már itt valami)
a
28. sor: 28. sor:
 
Sok esetben jelenhet frappáns megoldást különböző méretű cégeknek.
 
Sok esetben jelenhet frappáns megoldást különböző méretű cégeknek.
  
:<small>''Ez a szöveg a magyar Wikipédia [http//:hu.wikipedia.org/wiki/Samba Samba]] című szócikkéből származik, a [http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.hu CC-BY-SA-3.0] licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.''</small>
+
:<small>''Ez a szöveg a magyar Wikipédia [http://hu.wikipedia.org/wiki/Samba Samba] című szócikkéből származik, a [http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.hu CC-BY-SA-3.0] licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.''</small>

A lap 2012. május 5., 15:05-kori változata

Csatlakozás Windowsos hálózati helyekhez

A Windowsos (Samba) hálózatokat legegyszerűbben a menüben Helyek→ Hálózat → Windows hálózat pontot választva érheti el. A Samba a Windows "Fájl és nyomtatómegosztás", illetve a "Microsoft Networks Kliens" szolgáltatásokat, valamint sok hasznos segédprogramot tartalmazó programcsomag.

A szoftvercsomag hozzáférhető forráskódként, illetve a fontosabb Unix/Linux verziókhoz hozzáférhető lefordított (bináris) állományként.

A Samba egy programgyűjtemény, mely megvalósítja a Server Message Block (röviden: SMB) protokollt UNIX rendszereken. Erre a protokollra hivatkoznak néha Common Internet File System (CIFS) néven is. Bővebben a www.ubiqx.org/cifs címen. A Samba az nmbd részében a NetBIOS protokollt is kezeli. (Idézet a Samba felhasználói kézikönyvből)

A Samba a UNIX gépeken levő fájl- és nyomtató erőforrásokat tesz elérhetővé Windows operációs rendszert használó számítógépek részére. Lehetőséget teremt a fordított elérésre is: Windows megosztásokat használhatunk általa UNIX rendszerekből.

Két fő részből (smbd és nmbd), valamint sok kisebb segédprogramból áll, melyek a következő fő feladatok megvalósítására szolgálnak:

 • Fájl és nyomtatási szolgáltatások
 • Hitelesítések és engedélyek kezelése
 • Névfeloldás
 • Tallózás

Szerverként működhet mint:

  • 'Önálló szerver (Role Standalone)', ebben az esetben a jogosultságokat is a szerver kezeli
  • 'Domain member server' Ebben az esetben a jogosultságokat a Domain vezérlő kezeli
  • 'Primary Domain controller (PDC)' Elsődleges tartományvezérlő, ekkor a tartomány teljes körű kiszolgálója (azonosítás, profilok, névszolgáltatás)
  • 'Backup Domain controller (BDC)' (Csak sambás PDC mellett )

A 3.2 kiadással bevezették a clusterezési lehetőséget

A windows-os szerverekhez képest (azonos hardveren) teljesítménye általában kisebb, azonban a terhelés növekedésével a különbség csökken. Sok kis fájl olvasása esetén a teljesítménykülönbség "fájdalmas" lehet.

Sok esetben jelenhet frappáns megoldást különböző méretű cégeknek.

Ez a szöveg a magyar Wikipédia Samba című szócikkéből származik, a CC-BY-SA-3.0 licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.