Conky használata Ubuntu alatt

A Ubuwiki wikiből

A lap korábbi változatát látod, amilyen Esőkirály (vitalap | szerkesztései) 2013. december 26., 18:00-kor történt szerkesztése után volt.

Conky alap.png

A Conky egy ingyenes és egyszerű kis program, amellyel rendszer információkat jeleníthetünk meg. A programra a GPL (General Public Licence) vonatkozik, Linux és BSD rendszereken futtatható.

Keletkezése óta jelentős változásokon esett át az elődjeihez képest, az egyszerűséget és a konfigurálhatóságot szemelőtt tartva. A mai Conky-k majdnem mindent képesek megjeleníteni az asztalon vagy egy ablakban. Rendelkeznek rengeteg beépített (built-in) objektummal, emellett külső programok és szkriptek használatával szinte tényleg bármit megjeleníthetünk általa.

A Conky egy kanadai tévésorozat, a Trailer Park Boys egyik karakteréről kapta a nevét.

(forrás: A Conky hivatalos oldala (angol nyelvű))

Telepítés

A programot könnyen telepíthetjük a csomagkezelőből, vagy terminálban adjuk ki a parancsot.

sudo apt-get install conky

(Amennyiben terminálból telepítjük, kérni fogja a root jogosultsághoz szükséges jelszót, amelyet gépelés közben nem látunk!)

Konfigurálás

Alapismeretek

A telepítést követően (terminálban vagy ALT+F2) adjuk ki a „conky” parancsot! Így már is láthatunk néhány rendszerinformációt, igaz picit „fapados” formában. Ahhoz, hogy szebb külsőt varázsoljunk, a conky konfigurációs fájlját kell átírnunk a saját igényeink szerint.


A Conky konfigurációs fájlja a /home/felhasználónév/ mappában található .conkyrc néven. (Ezt a fájlt alapesetben nem látjuk mivel rejtett, de a CTRL+H billentyűk lenyomásával megjeleníthetjük a mappában lévő rejtett fájlokat is.)


A program lehetőséget nyújt arra is, hogy ne az alap konfigurációs fájlt (.conkyrc) használjuk, hanem egy általunk létrehozott fájlt. Ilyenkor nincs más dolgunk, mint a „-c” kapcsoló mögé beírni az általunk készített konfigurációs fájl nevét. (esetünkben myconfig.rc)

conky -c myconfig.rc


Ha nem létező fájlnevet adunk meg, a következő hibaüzenetet kapjuk!

Conky invalidconf red.png

Ebben az esetben a conky elindul, viszont az alap (.conkyrc) konfigurációs fájl fog érvénybe lépni.


A konfigurációs fájl alapvetően két részre bontható: a beállító (konfigurációs) részre illetve a megjelenítendő részre. A két szakaszt a „TEXT” választja el. Értelemszerűen a „TEXT” előtt kell konfigurálni, a „TEXT” után pedig jöhet a megjelenítendő rész.


Első programunk: Hello world!

Ezen ismereteink alapján már könnyedén elkészíthetjük az első egyszerű konfigurációnkat, amely egy „Hello world!” feliratot varázsol az asztalunkra. Adjuk ki a „gedit .conkyrc” parancsot, majd cseréljük a fájl tartalmát a jobb oldali ábrán látható konfigurációra!

gedit .conkyrc

Mint minden programba, ide is írhatunk megjegyzéseket (comment). A megjegyzéseket a sor elején lévő kettős kereszt jelzi. A példaprogramunkban a konfigurációs illetve megjelenítendő rész elkülönítésére használjuk. (szaggatott vonal formájában)

A kettős kereszttel kezdődő sorokat a program figyelmen kívül hagyja!

(kizárólag informatív szerepük van ill. csak hexadecimális számok előtt használatos)


Megfigyelhető hogy mind a beállító részben, mind a megjelenítendő részben úgynevezett változókat/objektumok használunk, viszont eltérő formában.


A beállítást végző változók értékét a yes,no,desktop,override stb. értékekkel tudjuk megadni. Például az "alignment" (igazítás) változónk a "tm" értéket kapta (tm = Top Middle), amíg a "double_buffer" logikai változónknak a "yes" értéket adtuk (yes = True).


A megjelenítő változók/objektumok dollárjellel kezdődnek és az ezt követő kapcsoszárójel közé kell írnunk magát a változót/objektumot, majd szóközzel elválasztva az értéket. Példánkban is jól látható: ${color white}


A továbbiakban a beállító/megjelenítendő változókat fogjuk megismerni, hogy segítségük által mindenki eltudja készíteni a számára legmegfelelőbb Conky-t.

A leírások (angol nyelven) a Conky honlapján elérhetőek: Konfigurációs változók / Megjelenítésért felelős változók/objektumok

Konfigurációs változók

Ez a szakasz egyelőre erősen hiányos, vagy még nem írtuk meg. Segíthetsz te is a kibővítésében.
Konfigurációs változók (A-Z)
alignment
Conky align.png

A Conky elhelyezkedését határozza meg a képernyőn. A következő értékeket veheti fel: top_left, top_right, top_middle, bottom_left, bottom_right, bottom_middle, middle_left, middle_middle, middle_right vagy none. (Ezen értékeket rövidíthetjük is, ha a tl, tr, tm, bl, br, bm, ml, mm, mr értékeket használjuk) Amennyiben a none-t használjuk, a képernyő (0,0) pozíciójában jelenik meg a Conky, ilyenkor nincs hatása a gap_x ill. gap_y beállításoknak! (ld. a későbbi leírásban)

Megjegyzés: Ha own_window_type-ot dock-ra állítjuk nem minden esetben működik!

alignment top_left
alignment br

append_file

Az itt megadott fájlhoz hozzáfűzi a Conky szöveges részét. (amit a képernyőn látunk és kizárólag a szöveget) Folyamatosan ír a fájlba, mindaddig, amíg le nem állítjuk a program futását. Mivel hozzáfűzésről van szó, a fájlban többször lesz egymás alatt a Conky megjelenítendő része. Elérési út megadásánál a kis/nagybetűkre oda kell figyelni! A fájl neve és kiterjesztése szabadon választható.

append_file Myconky.txt (ebben az esetben a home könyvtárba menti a fájlt)
append_file /home/thomas/Logs/Conky.log (ebben az esetben a /home/thomas/Logs könyvtárba menti a fájlt)

background

Bekapcsolása esetén átlátszó ablakot kapunk. Az own_window tulajdonságai persze felülbírálhatják hatását.

background yes
background no

border_inner_margin
Conky innermargin.png

A keret (border) és a benne lévő margó távolságát adhatjuk meg pixelben. (alapesetben nulla, azaz egymás mellett vannak) Az ábrán sárga színnel van jelölve.

border_inner_margin 10
border_inner_margin 42

border_outer_margin

Az ablak és a benne lévő keret (border) távolságát adhatjuk meg pixelben. (alapesetben nulla, azaz egymás mellett vannak) Az ábrán kék színnel van jelölve.

border_outer_margin 12
border_outer_margin 31

border_width

Itt adhatjuk meg a keret vastagságát pixelben, amennyiben a draw_borders bevan kapcsolva.

border_width 4
border_width 2

colorN

Lehetőségünk van, hogy 10 db színt előre definiáljunk. Az "N" helyére kerül a sorszám (0..9), a TEXT rész után pedig ${color0},${color1},${color2} stb. beírásával máris ki tudjuk választani a használni kívánt színt. (ld. a későbbi leírásban) Ami fontos, hogy ezen változó definiálásakor NEM KELL kettőskereszt a hexadecimális érték elé!

Hexadecimális színtábla

color1 FFFFFF (a color1 lesz a fehér szín)
color5 FF0000 (a color5 lesz a piros szín)

cpu_avg_samples

Az itt megadott szám azt mondja meg, hogy a processzor teljesítményének monitorozásakor, hány darab mintát átlagoljon. Minél kisebb értéket választunk, annál inkább a pillanatnyi teljesítmény értéket fogjuk látni, nem pedig az átlagos teljesítményt. (érték=0 nem megengedett!)

cpu_avg_samples 2
cpu_avg_samples 10

default_bar_size

Az úgynevezett szintmérők (bar) alapértelmezett méreteit tudjuk itt beállítani. A szintmérők mérete külön-külön is állítható, amennyiben nem adunk azoknak méretre vonatkozó paramétereket, akkor az itt beállított értékeket veszik alapul. Ilyen mérőeszköz például a ${cpubar} vagy a ${membar}. (ld. a későbbi leírásban)

default_bar_size 10 10
default_bar_size 6 0 (0 = a Conky szélessége)

default_color

Alapértelmezett szín, ez a szín vonatkozik a keretre is, amennyiben a draw_borders-t bevan kapcsolva.

A színeket megadhatjuk a szín nevével: RGB.txt

Illetve hexadecimális kóddal: Hexadecimális színtábla

default_color white
default_color #FFFFFF

default_gauge_size

Az úgynevezett mérőeszközök (gauge) alapértelmezett méreteit tudjuk itt beállítani. A mérőeszközök mérete külön-külön is állítható, amennyiben nem adunk azoknak méretre vonatkozó paramétereket, akkor az itt beállított értékeket veszik alapul. Ilyen mérőeszköz például a ${cpugauge} vagy a ${memgauge}. (ld. a későbbi leírásban)

default_gauge_size 25 25 (ajánlott)
default_gauge_size 0 10 (0 = a Conky szélessége)

default_graph_size

A Conky-ban szereplő grafikonok alapértelmezett méreteit tudjuk itt beállítani. A grafikonok mérete külön-külön is állítható, amennyiben nem adunk azoknak méretre vonatkozó paramétereket, akkor az itt beállított értékeket veszik alapul. Ilyen grafikon például a ${cpugraph} vagy a ${memgraph}. (ld. a későbbi leírásban)

default_graph_size 10 10
default_graph_size 0 25 (0 = a Conky szélessége)

default_outline_color

A körülrajzolás színét adhatjuk meg, amennyiben a draw_outline értéke yes.

A színeket megadhatjuk a szín nevével: RGB.txt

Illetve hexadecimális kóddal: Hexadecimális színtábla

default_outline_color black
default_outline_color #6600FE

default_shade_color

Az árnyékolás színét adhatjuk meg, amennyiben a draw_shades értéke yes.

A színeket megadhatjuk a szín nevével: RGB.txt

Illetve hexadecimális kóddal: Hexadecimális színtábla

default_shade_color yellow
default_shade_color #11FF33

disable_auto_reload

Ha éppen a használatban lévő konfigurációs fájlt szerkesztjük (pl. .conkyrc), a fájl mentése esetén automatikusan újraindul a Conky. Alapértelmezett állapota a no, amennyiben yes-re állítjuk, nekünk kell manuálisan bezárni, majd újraindítani a programot, miután végeztünk a konfiguráció szerkesztésével.

Megjegyzés: a gyakorlati tapasztalat azt mutatja, hogy kétszeri mentés után működik rendesen. (2x CTRL+S)

disable_auto_reload yes
disable_auto_reload no (ajánlott)

diskio_avg_samples

Meghajtó (HDD, CD-ROM, stb.) I/O-k megjelenítése esetén, itt választhatjuk meg az átlagolt minták számát. Ilyen I/O-k például a ${diskio_read} vagy a ${diskio_write}. Minél kisebb az itt megadott szám, annál inkább a pillanatnyi értékeket fogjuk látni. (érték=0 nem megengedett!)

diskio_avg_samples 1
diskio_avg_samples 8

display

(leírás)


double_buffer

Használja-e az Xdbe kiterjesztést? Ezen funkció a villódzás kiküszöbölését szolgálja, own_window használata esetén erősen javasolt értékét yes-re állítani! (máskülönben a Conky villogni fog minden frissüléskor)

double_buffer yes (ajánlott)
double_buffer no

draw_borders

Téglalap alakú keret rajzolása a Conky köré yes érték esetén.

draw_borders yes
draw_borders no

draw_graph_borders

Bekapcsolása esetén a Conky-ban szereplő grafikonok köré keretet rajzol. Ilyen grafikon például a $(memgraph). (ezen grafikonokról a későbbiekben lesz még szó, a megjelenítendő részben)

draw_graph_borders yes
draw_graph_borders no

draw_outline

Amennyiben érteke yes, a szöveges részek betűit körülrajzolja a megadott színnel. A körülrajzolás színét a default_outline_color értékének módosításával tudjuk változtatni.

Megjegyzés: a körülrajzolás XFT font-ok használata esetén nem mindig működik tökéletesen!

draw_outline yes
draw_outline no

draw_shades

Amennyiben érteke yes, a szöveges részeket árnyékolja a megadott színnel. Az árnyékolás színét az default_shade_color értékének módosításával tudjuk változtatni.

draw_shades yes
draw_shades no

extra_newline

(leírás)


font

(leírás)


format_human_readable

Amennyiben engedélyezzük, azaz a logikai változó értékét yes-re állítjuk, a megjelenítendő bájtok helyett "az ember számára olvasható" formában jelennek meg az adott értékek. (Kb,Mb stb...) Ha értéke no, akkor a le/feltöltésünk értékét bájtokban fogjuk látni. Ezen beállításhoz kapcsolódik még a short_units. (ld. a későbbi leírásban)

format_human_readable yes (ajánlott)
format_human_readable no

gap_x

A Conky elhelyezkedését határozza meg, egyfajta offszet (eltolás). Miután az alignment-tel beállítottuk a pozíciót a képernyőn, az itt megadott értékkel eltolhatjuk azt "X" irányba. (vízszintes eltolás)

gap_x 25
gap_x 46

gap_y

Szerepe ugyanaz, mint a gap_x-nek, viszont itt "Y" irányú eltolásról beszélünk. (függőleges eltoltás)

gap_y 12
gap_y 31

hddtemp_host

(leírás)



hddtemp_port

(leírás)


if_up_strictness

(leírás)


imap

(leírás)


imlib_cache_flush_interval

(leírás)


imlib_cache_size

(leírás)


lua_draw_hook_post

(leírás)


lua_draw_hook_pre

(leírás)


lua_load

(leírás)


lua_shutdown_hook

(leírás)


lua_startup_hook

(leírás)


mail_spool

(leírás)


max_port_monitor_connections

(leírás)


max_specials

"Speciális dolgok" maximális száma a TEXT részben. (speciálisnak számít minden, ami nem szimpla szöveg, mint pl. ${alignr}, ${font}, ${membar} stb.) Nem megfelelő beállítás esetén, a program leáll és a "too many special things in text" hibaüzenetet kapjuk.

Alapértelmezett értéke: 512.

max_specials 42
max_specials 512 (alapértelmezett)

max_text_width

Egy sorban megjeleníthető karakterek maximális száma. (ennyi karakter kiírása után, új sort fog kezdeni a program) Amennyiben nem szeretnénk, hogy a sorok szétessenek, értékét állítsuk nullára!

max_text_width 0 (ajánlott)
max_text_width 31

max_user_text

A megjelentítendő részben lévő karakterek maximális számát adhatjuk meg. Ha például 20-ra állítjuk és ennél több karakter szerepel a TEXT után, a Conky egy része nem fog megjelenni. (szóköz és ENTER is beleszámít a méretbe, alapértelmezett mérete: 16384 byte)

max_user_text 20
max_user_text 100

maximum_width

Az ablak maximális szélességét adhatjuk meg pixelben. Ennél szélesebb még akkor sem lesz az ablak, ha a szöveg kilóg belőle.

maximum_width 450
maximum_width 532

minimum_size

Az ablak minimális méretét adhatjuk meg pixelben.

minimum_size 120 200
minimum_size 235 235

mpd_host

(leírás)


mpd_password

(leírás)


mpd_port

(leírás)


music_player_interval

(leírás)


net_avg_samples

Hálózati adatforgalom megjelenítése esetén, itt választhatjuk meg az átlagolt minták számát. Ilyen megjelenítők például a ${upspeed} vagy a ${downspeed}. Minél kisebb az itt megadott szám, annál inkább a pillanatnyi sebesség értékeket fogjuk látni. (érték=0 nem megengedett!)

net_avg_samples 2
net_avg_samples 5

no_buffers

(leírás)


nvidia_display

(leírás)


out_to_console

Kozolból (terminálból) indítva a Conky-t, yes érték esetén, a megjelenítendő rész tartalma megjelenik a konzolon belül is. (folyamatosan, egymás alá írja a terminálba, mindaddig amíg fut a program)

out_to_console yes
out_to_console no

out_to_ncurses

(leírás)


out_to_stderr

(leírás)


out_to_x

(leírás)


override_utf8_locale

UTF-8 karakterkódolás felülbírálása. Értékét no-ra állítva, a megjelenítendő részben az ékezetes betűk UTF-8-as karakterkódja fog megjelenni.

További információk: UTF-8 (Wikipédia)

override_utf8_locale yes
override_utf8_locale no

overwrite_file

Hasonlóan működik, mint az append_file, de itt mindig felülírja a megadott fájlt, azaz a Conky (szöveges) tartalma csak egyszer fog megjelenni a fájlban. (mindig a kilépés előtti utolsó állapotot fogjuk látni) Folyamatosan ír a fájlba, mindaddig, amíg le nem állítjuk a program futását. Elérési út megadásánál a kis/nagybetűkre oda kell figyelni! A fájl neve és kiterjesztése szabadon választható.

overwrite_file ConkyText.txt (ebben az esetben a home könyvtárba menti a fájlt)
overwrite_file /home/thomas/Logs/Conky_last.log (ebben az esetben a /home/thomas/Logs könyvtárba menti a fájlt)

own_window

"Saját ablak" bekapcsolása. Értékét yes-re állítva, a saját ablakszabályaink lesznek érvényesek. (a saját ablakunk tulajdonságait az own_window_class, own_window_colour, own_window_hints, own_window_title, own_window_argb_visual, own_window_argb_value, own_window_transparent valamint az own_window_type változókkal tudjuk beállítani)

own_window yes
own_window no

own_window_class

WM_CLASS név manuális megadása. (Alapesetben "Conky")


own_window_colour

Saját ablakunk színének megadása. Csak abban az esetben érvényes, ha az own_window_transparent értéke no illetve az own_window értéke yes.

A színeket megadhatjuk a szín nevével: RGB.txt

Illetve hexadecimális kóddal: Hexadecimális színtábla

own_window_colour red
own_window_colour #CC0033

own_window_hints

Az ablakunk tulajdonságait (szabályait) állíthatjuk itt be, amelyek a következők lehetnek:

below: Conky "alultartása", mindig a többi ablak alatt jelenjen meg.
skip_taskbar: "tálca mellőzése", programok közti lapozáskor (pl.: ALT+TAB) nem fog látszani.
undecorated: Ablakdíszítés eltávolítása. (keret + gombok)
override: Ablakkezelő felülbírálása. (metacity)
sticky: Ragadás bekapcsolása, hozzátapad az asztalhoz. (valamint ilyenkor minden munkaterületen megjelenik)
own_window_hints skip_taskbar,sticky,skip_pager
own_window_hints below,skip_pager,undecorated,override

own_window_title

Amennyiben az ablakdíszítés nincs kikapcsolva, itt adható meg az ablak neve. (alapértelmezett: "Conky")

own_window_title My system monitor

own_window_argb_visual

Amennyiben értékét yes-re állítjuk, a own_window_argb_value-nél megadott értéknek megfelelően átlátszó lesz az ablakunk. Megengedett értéktartomány: 0-255, ahol a 0=átlátszatlan, a 255=átlátszó. Itt két fontos dolgot kell szemelőtt tartanunk: hatástalan, ha own_window_transparent értéke yes ill. az asztalt nem fogjuk alatta látni, (egyenlőre) az átlátszóság kizárólag más albakok felett működik.

own_window_argb_visual yes
own_window_argb_visual no

own_window_argb_value

own_window_argb_visual bekapcsolása esetén itt adhatjuk meg az átlátszóság mértékét. (0-255)

own_window_argb_value 0 (átlátszatlan)
own_window_argb_value 127 (áttetsző)
own_window_argb_value 255 (átlátszó)

own_window_transparent

Bekapcsolása esetén a Conky ablakának háttere (teljesen) átlátszóvá válik.

own_window_transparent yes
own_window_transparent no

own_window_type

Amennyiben own_window értéke yes, itt adhatjuk meg milyen típusú ablakra lesz szükségünk. A választható típusok a következők: normal, desktop, dock, panel vagy override. (Az alapértelmezés a "normal")

normal: normál ablak, különösebb magyarázatra nem szorul.
desktop: speciális, díszétés nélküli ablak az asztalon, amely nem jelenik meg az éppen futó alkalmazások között (ALT+TAB) ill. a tálcán sem. Ezen felül "hozzáragad" az asztalhoz és minden munkaterületen megjelenik.
dock: mindig felül marad, valamilyen oknál fogva azonban az alignment-et figyelmen kívül hagyja, így pozícióját csak a gap_x, gap_y segítségével tudjuk állítani. Minden munkaterületen megjelenik és nem látjuk a futó programok között (ALT+TAB) ill. a tálcán sem.
panel: mindig felül marad, megakadályozva az ablakok maximalizását is. Maximalizáláskor az ablak egy élhez igazodik, amely függ a Conky méretétől ill. elhelyezkedésétől is. (ld. alignment) Minden munkaterületen megjelenik és nem látjuk a futó programok között (ALT+TAB) ill. a tálcán sem.
override: ebben az esetben az ablakra nem vonatkoznak az ablakmenedzser (WM) szabályai, sok helyzetben igen hasznos lehet.
own_window_type desktop
own_window_type dock

pad_percents

(leírás)


pop3

(leírás)


short_units

Mértékegységek rövidítésének bekapcsolása. (KiB → K , MiB → M stb.) Alapértelmezett állapotban kivan kapcsolva, tehát a mértékegységeket a hosszú formájukban látjuk.

short_units yes
short_units no

show_graph_range

Értékét yes-re állítva, a megjelenített grafikonok időintervallumát ráírja a grafikonokra. (azt mutatja meg, hogy az adott grafikon vízszintes tengelye, mennyi időt foglal magába)

show_graph_range yes
show_graph_range no

show_graph_scale

Értékét yes-re állítva, a megjelenített grafikonok maximális értékét ráírja a grafikonokra.

show_graph_scale yes
show_graph_scale no

stippled_borders

Szaggatott keret/vonal (border/line) rajzolását teszi lehetővé. Az itt megadott értékkel a szagatottság mértékét tudjuk szabályozni (mértékegysége: pixel). A funkciónak csak akkor van valós szerepe, ha a draw_borders bevan kapcsolva vagy szaggatott vonalat rajzolunk ${stippled_vr} segítségével. (ld. későbbi leírásban)

stippled_borders 2
stippled_borders 5

temperature_unit

A hőmérsékletet megjelenítő változók mértékegysége alapesetben a Celsius, de lehetőségünk van átállítani Fahrenheit-re is. Ilyen változók például a ${acpitemp}. (ld. későbbi leírásban)

temperature_unit celsius (alapértelmezett)
temperature_unit fahrenheit

templateN

(leírás)


text_buffer_size

A Text Buffer méretét adhatjuk meg, amely azt jelenti, hogy a megjelentő változók (pl. ${exec}) után mennyi legyen a maximálisan megengedett karakterek száma. Növelése esetén, több karaktert írthatunk egy-egy változó paraméterei közé, viszont drasztikusan csökkenhet a Conky teljesítménye! Alapértelmezett értéke 256byte, ennél kisebb értéket nem lehet beállítani, célszerű ezen hagyni.

text_buffer_size 256 (ajánlott)
text_buffer_size 512

times_in_seconds

Az idővel kapcsolatos megjelenítendő változók mértékegységét másodpercre állítja. (a későbbiekben a ${format_time}-nál lesz szerepe)

times_in_seconds yes
times_in_seconds no

top_cpu_separate

Amennyiben többmagos processzorral dolgozunk, lehetőségünk van arra, hogy a magokat egyként vagy szétbontva értelmezzük, a futó programok teljesítménylistáján. Értékét no-ra állítva, az egy processzorra vonatkoztatott teljesítményt látjuk. Ezen beállításnak a kesőbbiekben a ${top}-nál lesz fontos szerepe.

top_cpu_separate yes
top_cpu_separate no

top_name_width

A ${top} folyamatok listázásakor megjelenítendő folyamatok nevének hosszúságát állíthatjuk be. (n+1 karakter fog látszódni a folyamatok nevéből, tehát 0 értéknél is 1 karaktert látni fogunk, amely értelemszerűen a folyamat nevének kezdőbetűje lesz)

Alapértelmezett értéke: 15

top_name_width 10
top_name_width 6

total_run_times

Az itt megadott érték azt határozza meg, hogy hányszor fusson le egymás után a program.

total_run_times 14
total_run_times 0 (ebben az esetben folyamatosan fut, amíg be nem zárjuk)

update_interval

A Conky frissítésének idejét tudjuk megadni másodpercekben. (ha például 2-re állítjuk az értéket, csak minden második másodpercben fognak frissülni a megjelenített adatok)

update_interval 1 (ajánlott)
update_interval 0.5

update_interval_on_battery

Funkciója megegyezik az update_interval-lal, de ezen beállítás csak akkor lép érvénybe, ha akkumulátoros üzemmódra kapcsolunk. (kihúzzuk a hálózati töltőt → battery mode)

update_interval_on_battery 10
update_interval_on_battery 32

uppercase

Nagybetűs üzemmód bakapcsolása yes érték esetén, a Conky-ban megjelenő karakterek mindegyike nagybetűs lesz.

uppercase yes
uppercase no

use_spacer

(leírás)


use_xft

Xft használata, élsimított betűk bekapcsolása yes érték esetén.

use_xft yes
use_xft no

xftalpha

(leírás)


xftfont

(leírás)

Megjelenítésért felelős változók

Ez a szakasz egyelőre erősen hiányos, vagy még nem írtuk meg. Segíthetsz te is a kibővítésében.
Megjelenítésért felelős változók/objektumok (A-Z)
acpiacadapter

(leírás)


acpifan

(leírás)


acpitemp

(leírás)


addr

(leírás)


adt746xcpu

(leírás)


adt746xfan

(leírás)


alignc

A megjelenítendő szöveg/információ középre igazítására szolgáló utasítás. (CENTER)

${alignc}

alignr

A megjelenítendő szöveg/információ jobbra igazítására szolgáló utasítás. (RIGHT)

${alignr}

apcupsd

(leírás)


apcupsd_cable

(leírás)


apcupsd_charge

(leírás)


apcupsd_lastxfer

(leírás)


apcupsd_linev

(leírás)


apcupsd_load

(leírás)


apcupsd_loadbar

(leírás)


apcupsd_loadgauge

(leírás)


apcupsd_loadgraph

(leírás)


apcupsd_model

(leírás)


apcupsd_name

(leírás)


apcupsd_status

(leírás)


apcupsd_temp

(leírás)


apcupsd_timeleft

(leírás)


apcupsd_upsmode

(leírás)


apm_adapter

(leírás)


apm_battery_life

(leírás)


apm_battery_time

(leírás)


audacious_bar

(leírás)


audacious_bitrate

(leírás)


audacious_channels

(leírás)


audacious_filename

(leírás)


audacious_frequency

(leírás)


audacious_length

(leírás)


audacious_length_seconds

(leírás)


audacious_main_volume

(leírás)


audacious_playlist_length

(leírás)


audacious_playlist_position

(leírás)


audacious_position

(leírás)


audacious_position_seconds

(leírás)


audacious_status

(leírás)


audacious_title

(leírás)


battery

(leírás)


battery_bar

(leírás)


battery_percent

(leírás)


battery_short

(leírás)


battery_time

(leírás)


blink

(leírás)


bmpx_album

(leírás)


bmpx_artist

(leírás)


bmpx_bitrate

(leírás)


bmpx_title

(leírás)


bmpx_track

(leírás)


bmpx_uri

(leírás)


buffers

(leírás)


cached

(leírás)


cmdline_to_pid

(leírás)


color

A szöveg színének megadását teszi lehetővé. Többféleképpen megadhatjuk a használni kívánt szín értékét.


Szín kiválasztása a szín neve alapján:

${color black}


Szín megadása előre definiált értékkel:

${color1}
Ebben az esetben előre kell definiálni a "color1" értékét (pl. fehér), a konfigurációs részben:
color1 FFFFFF


Szín megadása hexadecimális értékkel (pl. piros):

${color #FF0000}

colorN

(leírás)


combine

(leírás)


conky_build_arch

(leírás)


conky_build_date

(leírás)


conky_version

A Conky verziószámát jeleníti meg. (pl. 1.8.1)

${conky_version}

cpu

A processzor terhelését jeleníti meg, százalékos formában. Több magos processzor esetén lehetőségünk van a magonkénti (CORE) terhelés megjelenítésére is.

${cpu cpu}
${cpu cpu1}
${cpu cpu2}

Egymagos processzornál csak a ${cpu cpu} használható! (különben a Conky hibakóddal leáll)


cpubar

(leírás)


cpugauge

(leírás)


cpugraph

(leírás)


curl

(leírás)


desktop

(leírás)


desktop_name

(leírás)


desktop_number

(leírás)


disk_protect

(leírás)


diskio

(leírás)


diskio_read

(leírás)


diskio_write

(leírás)


diskiograph

(leírás)


diskiograph_read

(leírás)


diskiograph_write

(leírás)


downspeed

Az éppen aktuális letöltési sebességet mutatja egy adott eszközön. Amennyiben nem tudjuk az adott eszköz nevét, használjuk (terminálban) a ifconfig parancsot. (kilistázza az adott hálózati eszközöket, névvel és egyéb információkkal)

${downspeed eth0}
${downspeed wlan0}

downspeedf


Gyakorlatilag ua. mint az sima downspeed, annyi különbséggel, hogy itt kilóbájtokban jeleníti meg az értékeket. Ha a konfigurációs részben a short_units értéke yes -re van állítva, akkor nincs különbség az előbb említett parancs és ezen parancs között.

${downspeedf eth0}
${downspeedf wlan0}

downspeedgraph

(leírás)


draft_mails

(leírás)


else

(leírás)


endif

(leírás)


entropy_avail

(leírás)


entropy_bar

(leírás)


entropy_perc

(leírás)


entropy_poolsize

(leírás)


eval

(leírás)


eve

(leírás)


exec

(leírás)


execbar

(leírás)


execgauge

(leírás)


execgraph

(leírás)


execi

(leírás)


execibar

(leírás)


execigauge

(leírás)


execigraph

(leírás)


execp

(leírás)


execpi

(leírás)


flagged_mails

(leírás)


font

(leírás)


format_time

(leírás)


forwarded_mails

(leírás)


freq

(leírás)


freq_g

(leírás)


fs_bar

(leírás)


fs_bar_free

(leírás)


fs_free

(leírás)


fs_free_perc

(leírás)


fs_size

(leírás)


fs_type

(leírás)


fs_used

(leírás)


fs_used_perc

(leírás)


goto

(leírás)


gw_iface

(leírás)


gw_ip

(leírás)


hddtemp

(leírás)


head

(leírás)


hr

(leírás)


hwmon

(leírás)


i2c

(leírás)


i8k_ac_status

(leírás)


i8k_bios

(leírás)


i8k_buttons_status

(leírás)


i8k_cpu_temp

(leírás)


i8k_left_fan_rpm

(leírás)


i8k_left_fan_status

(leírás)


i8k_right_fan_rpm

(leírás)


i8k_right_fan_status

(leírás)


i8k_serial

(leírás)


i8k_version

(leírás)


ibm_brightness

(leírás)


ibm_fan

(leírás)


ibm_temps

(leírás)


ibm_volume

(leírás)


iconv_start

(leírás)


iconv_stop

(leírás)


if_empty

(leírás)


if_existing

(leírás)


if_gw

(leírás)


if_match

(leírás)


if_mixer_mute

(leírás)


if_mounted

(leírás)


if_mpd_playing

(leírás)


if_running

(leírás)


if_smapi_bat_installed

(leírás)


if_up

(leírás)


if_updatenr

(leírás)


if_xmms2_connected

(leírás)


image

(leírás)


imap_messages

(leírás)


imap_unseen

(leírás)


include

(leírás)


ioscheduler

(leírás)


kernel

(leírás)


laptop_mode

(leírás)


lines

(leírás)


loadavg

(leírás)


loadgraph

(leírás)


lua

(leírás)


lua_bar

(leírás)


lua_gauge

(leírás)


lua_graph

(leírás)


lua_parse

(leírás)


machine

(leírás)


mails

(leírás)


mboxscan

(leírás)


mem

(leírás)


membar

(leírás)


memeasyfree

(leírás)


memfree

(leírás)


memgauge

(leírás)


memgraph

(leírás)


memmax

(leírás)


memperc

(leírás)


mixer

(leírás)


mixerbar

(leírás)


mixerl

(leírás)


mixerlbar

(leírás)


mixerr

(leírás)


mixerrbar

(leírás)


moc_album

(leírás)


moc_artist

(leírás)


moc_bitrate

(leírás)


moc_curtime

(leírás)


moc_file

(leírás)


moc_rate

(leírás)


moc_song

(leírás)


moc_state

(leírás)


moc_timeleft

(leírás)


moc_title

(leírás)


moc_totaltime

(leírás)


monitor

(leírás)


monitor_number

(leírás)


mpd_album

(leírás)


mpd_artist

(leírás)


mpd_bar

(leírás)


mpd_bitrate

(leírás)


mpd_elapsed

(leírás)


mpd_file

(leírás)


mpd_length

(leírás)


mpd_name

(leírás)


mpd_percent

(leírás)


mpd_random

(leírás)


mpd_repeat

(leírás)


mpd_smart

(leírás)


mpd_status

(leírás)


mpd_title

(leírás)


mpd_track

(leírás)


mpd_vol

(leírás)


nameserver

(leírás)


new_mails

(leírás)


nodename

(leírás)


nodename_short

(leírás)


nvidia

(leírás)


offset

(leírás)


outlinecolor

(leírás)


pb_battery

(leírás)


pid_chroot

(leírás)


pid_cmdline

(leírás)


pid_cwd

(leírás)


pid_environ

(leírás)


pid_environ_list

(leírás)


pid_exe

(leírás)


pid_nice

(leírás)


pid_openfiles

(leírás)


pid_parent

(leírás)


pid_priority

(leírás)


pid_read

(leírás)


pid_state

(leírás)


pid_state_short

(leírás)


pid_stderr

(leírás)


pid_stdin

(leírás)


pid_stdout

(leírás)


pid_threads

(leírás)


pid_thread_list

(leírás)


pid_time_kernelmode

(leírás)


pid_time_usermode

(leírás)


pid_time

(leírás)


pid_uid

(leírás)


pid_euid

(leírás)


pid_suid

(leírás)


pid_fsuid

(leírás)


pid_gid

(leírás)


pid_egid

(leírás)


pid_sgid

(leírás)


pid_fsgid

(leírás)


pid_vmpeak

(leírás)


pid_vmsize

(leírás)


pid_vmlck

(leírás)


pid_vmhwm

(leírás)


pid_vmrss

(leírás)


pid_vmdata

(leírás)


pid_vmstk

(leírás)


pid_vmexe

(leírás)


pid_vmlib

(leírás)


pid_vmpte

(leírás)


pid_write

(leírás)


pid_nice

(leírás)


platform

(leírás)


pop3_unseen

(leírás)


pop3_used

(leírás)


pre_exec

(leírás)


processes

(leírás)


read_tcp

(leírás)


replied_mails

(leírás)


rss

(leírás)


running_processes

(leírás)


running_threads

(leírás)


scroll

(leírás)


seen_mails

(leírás)


shadecolor

(leírás)


smapi

(leírás)


smapi_bat_bar

(leírás)


smapi_bat_perc

(leírás)


smapi_bat_power

(leírás)


smapi_bat_temp

(leírás)


sony_fanspeed

(leírás)


stippled_hr

(leírás)


swap

(leírás)


swapbar

(leírás)


swapfree

(leírás)


swapmax

(leírás)


swapperc

(leírás)


sysname

(leírás)


tab

(leírás)


tail

(leírás)


tcp_portmon

(leírás)


templateN

(leírás)


texeci

(leírás)


threads

(leírás)


time

(leírás)


to_bytes

(leírás)


top

(leírás)


top_io

(leírás)


top_mem

(leírás)


top_time

(leírás)


totaldown

(leírás)


totalup

(leírás)


trashed_mails

(leírás)


tztime

(leírás)


gid_name

(leírás)


uid_name

(leírás)


unflagged_mails

(leírás)


unforwarded_mails

(leírás)


unreplied_mails

(leírás)


unseen_mails

(leírás)


updates

(leírás)


upspeed


Az éppen aktuális feltöltési sebességet mutatja egy adott eszközön. Amennyiben nem tudjuk az adott eszköz nevét, használjuk (terminálban) a ifconfig parancsot. (kilistázza az adott hálózati eszközöket, névvel és egyéb információkkal)

${upspeed eth0}
${upspeed wlan0}

upspeedf

Gyakorlatilag ua. mint az sima upspeed, annyi különbséggel, hogy itt kilóbájtokban jeleníti meg az értékeket. Ha a konfigurációs részben a short_units értéke yes -re van állítva, akkor nincs különbség az előbb említett parancs és ezen parancs között.

${upspeedf eth0}
${upspeedf wlan0}

upspeedgraph

(leírás)


uptime

A rendszer indítása óta eltelt időt jeleníti meg.

${uptime}

uptime_short


A rendszer indítása óta eltelt időt jeleníti meg, viszont rövidebb formában, mint az ${uptime} parancs.

${uptime_short}

user_names

(leírás)


user_number

(leírás)


user_terms

(leírás)


user_times

(leírás)


user_time

(leírás)


utime

(leírás)


voffset

(leírás)


voltage_mv

(leírás)


voltage_v

(leírás)


weather

(leírás)


weather_forecast

(leírás)


wireless_ap

(leírás)


wireless_bitrate

(leírás)


wireless_essid

(leírás)


wireless_link_bar

(leírás)


wireless_link_qual

(leírás)


wireless_link_qual_max

(leírás)


wireless_link_qual_perc

(leírás)


wireless_mode

(leírás)


words

(leírás)


xmms2_album

(leírás)


xmms2_artist

(leírás)


xmms2_bar

(leírás)


xmms2_bitrate

(leírás)


xmms2_comment

(leírás)


xmms2_date

(leírás)


xmms2_duration

(leírás)


xmms2_elapsed

(leírás)


xmms2_genre

(leírás)


xmms2_id

(leírás)


xmms2_percent

(leírás)


xmms2_playlist

(leírás)


xmms2_size

(leírás)


xmms2_smart

(leírás)


xmms2_status

(leírás)


xmms2_timesplayed

(leírás)


xmms2_title

(leírás)


xmms2_tracknr

(leírás)


xmms2_url

(leírás)


Példaprogramok (kezdőknek)

CPU + NET + KERNEL

${color} , ${cpu} , ${downspeed} , ${upspeed} , ${alignr} , ${text} , ${kernel}


A "Hello World" programunk után lássunk neki egy kissé komolyabb konfignak, amely már valós rendszeradatokat jelenít meg. Tulajdonképpen három dolgot fogunk megjeleníteni: a processzor terhelését, a hálózati sebességeket (le/feltöltés), valamint az aktuális kernel verziószámát. Mindezek mellett használni fogjuk az előre definiált színeket és láthatjuk, hogyan kell betűtípust megadni ill. a szöveget jobbra igazítani.


A példaprogram kommentezve van, letöltés a kép alatt.

Amennyiben a processzornak csupán egy magja van, a CORE-1/CORE-2 sorokat ki kell szedni!!!

CORE-1${alignr}${cpu cpu1}%
CORE-2${alignr}${cpu cpu2}%:


MEM + Processes

${mem} , ${memmax} , ${memperc} , ${top}


Következő példaprogramunkban memória információkat fogunk megjeleníteni, ill. a "Top10" folyamatok közül az első ötöt.

Megjegyzés: mint az a nevében is benne van, a Top10 folyamatok kiíratásánál a maximális megengedett érték a 10.

${top name 10}
${top mem 10}
${top cpu 10}

lm-sensors

${execi}

Mindenekelőtt az "lm-sensors"-t kell telepítenünk. (csomagkezelőből vagy terminálból)

sudo apt-get install lm-sensors

Ezután terminálban adjuk ki a következő parancsot:

sudo sensors-detect

Ha a sensors-detect sikeresen lefutott nézzük meg, hogy mit is jeleznek valójában a szenzorok.

sensors
Terminal-sensors.png


Ezután már nincs is más dolgunk, mint a terminálban látható szövegből kiollózni azt az információt, amelyet szeretnénk megjeleníteni.

Lássunk egy példát! Szeretnénk a processzor hőmérsékletét kiíratni. Az ${execi} -vel 10 másodpercenként meghívjuk a sensors parancsot, majd a grep -pel kiíratjuk a számunkra hasznos karaktereket.


${execi 10 sensors | grep -A 0 'CPU Temperature' | cut -c 23-30}


Jelen esetben megkeressük a "CPU Temperature" sort, majd 23-30 karaktereket kivágjuk az adott sorból. (eredmény: +34.0°C)



HDD Usage

${swap} , ${swapmax} , ${swap} , ${fs_used_perc} , ${fs_used} , ${fs_size}

Ebben a konfigban néhány egyszerű változót használva a merevlemezünk használatáról/méreteiről kaphatunk hasznos információkat.

A különböző változóknál mindig meg kell adni egy adott könyvárat/elérési utat, hogy mely terület méreteire vagyunk kíváncsiak. Példaprogramunkban kiíratjuk a felhasznált terület százalékos arányát, ill. megjelenítjük a felhasznált/maximális méretet is.

Példa a HOME könyvtár méretének megjelenítésére:

${fs_size /home}

Calendar (Python)

${time} , ${uptime_short} , ${execp}

A ${time} és az ${uptime_short} azt hiszem nem szorul különösebb magyarázatra. A naptár megjelenítéséért egy Python program a felelős, amelyet a Conky hív meg az ${execp} utasítással.

Amennyiben a *.py fájl valamilyen hibát tartalmaz, a Conky nem tudja azt megjeleníteni.

Ezért fontos, hogy először mindig ellenőrizzük le terminálban a *.py fájlt!

python ConkyCalendar.py

Egy nagyon egyszerű naptár: ConkyCalendar.py

Az interneten rengeteg szebb naptárat is lehet találni, ezzel csupán az megjelenítés bemutatása volt a cél.



Szkriptek, RSS-ek használata

AccuWeather (szkript)

Az AccuWeather használatával, egy igen tetszetős időjárás előrejelzést tudunk megvalósítani. Működése igen egyszerű, az acc_int_images szkriptet lefuttatva, lekérhetjük az aktuális időjárás paramétereit, majd ezeket a kívánt módon megjeleníthetjük. A kép és szöveg elhelyezése tetszőleges, az ábra csak illusztáció.

Telepítés menete:

Töltsük le az alábbi csomagot: AccuWeather scripts/images

Csomagoljuk ki a Saját mappánkba (jelen esetben: /home/thomas/)

Ezt követően nincs más dolgunk, mint futtatni a szkriptet, majd kiíratni a lekért adatokat.

Lássunk egy példát, amely a curr_cond fájlból kiolvassa/megjeleníti a páratartalmat, az ezt követő sor pedig egy kép (a nagy Nap) megjelenítését mutatja be.


Páratartalom: ${execpi 600 sed -n '33p' /home/thomas/Accuweather_Conky_Int_Images/curr_cond}
${image /home/thomas/Accuweather_Conky_Int_Images/cc.png -p -15,40 -s 180x108}


A képek méretét nem célszerű nagyobbra állítani, hiszen azok 180x108 méretűek.

Az elérési útvonalak (home/.../Accuweather_Conky_Int_Images) helyesen legyenek megadva, kis és nagybetűk nem egyenértékűek!

(Nem létező útvonal esetén, a szkript nem fog lefutni)


Hely kiválasztása (localization): Nyissuk meg az acc_int_images szkriptet, majd cseréljük ki az address-t, a kívánt hely címére.

address="http://www.accuweather.com/hu/hu/vac/189904/weather-forecast/189904"


Televízióműsor (RSS)

Az aktuális tévéműsorok megjelenítéséhez csupán az ${rss} objektumra lesz szükségünk. Persze ha a szöveget megfűszerezzük a csatorna logójával, sokkal szebb megjelenést érhetünk el. A képek megjelenítését az ${image}-vel fogjuk megvalósítani, ahol megadhatjuk a kép pozícióját ill. méretét is. A csatornák logói és a szöveges részek elhelyezkedése tetszőleges, az ábra csupán illusztráció.


Az elérési útvonalak (home/.../Channels/32.png) helyesen legyenek megadva, kis és nagybetűk nem egyenértékűek!


(ide fog kerülni a csatornák sorszáma: Channels.txt)


(ide fog kerülni a csatornák logója: Channels_logos.tar.bz)


Lássunk egy példát (mondjuk a kiemelt csatornát):

${color black}Kiemelt csatorna ${hr}
${image /home/thomas/Képek/Channels/32.png -p 0,250 -s 100x50}
${rss http://tv.animare.hu/rssfeed.aspx?tartalom=aktualistvmusor&tvcsatorna=32 1 item_titles 1}

Forex árfolyamok (RSS + szkript)

Élő valutaárfolyamokat is könnyedén megjeleníthetünk a Conky segítségével. Technikailag ezt úgy oldjuk meg, hogy egy RSS-ből kiszedjük a számunkra hasznos információkat (egy szkript segítségével). Minden árfolyamhoz külön szkript tartozik, tehát azok egyenként, külön-külön konfigurálhatók.

A szkripteket a ${execi} segítségével tudjuk futtatni, ahol a futtatások közti időintervallumot is megadhatjuk.

A világ zászlóinak ikonjait innen tölthetjük le: World flags (PNG)


${execi 30 /home/thomas/eur-huf.sh}
${execi 30 /home/thomas/usd-huf.sh}


Az RSS olvasó szkript letöltése: eur-huf.sh

Az elérési útvonalak (home/.../eur-huf.sh) helyesen legyenek megadva, kis és nagybetűk nem egyenértékűek!

A többi szkript megírása már gyerekjáték, csupán a "$rssPage = "http://eur.fx-exchange.com/huf.xml" sorban kell átírnunk a kívánt valuták szabványos nevét. (jelen esetben eur és huf) Amennyiben a kijelzett értékek mögött nem kívánt karakterek jelennének meg, a $maxTitleLenght-nél lévő értéket csökkentsük!


G-mail szkriptek

(leírás)


GY.I.K. (gyakran ismételt kérdések)

Indítás után nem kívánt keret marad az ablak körül:

Miután az indítópultba tettük a Conky-t, újraindítást követően az ablakbeállítások nem minden esetben működnek megfelelően. Ennek az az oka, hogy a Conky hamarabb indul, mint a rendszer/albakkezelő. A probléma könnyen orvosolható, a Conky indítása előtt késleltetést kell alkalmazni.

Megoldás:

conky -p 15

Több conky futtatása egyidőben:

Ha több Conky-t szeretnénk futtatni egyidőben, nincs más dolgunk, mint külön-külön elindítani azokat, különböző konfigurációs fájlokat használva. (Erre nyújt lehetőséget a "-c" kapcsoló)

Megoldás:

Hozzunk létre egy héj-parancsfájlt More_conky.sh névvel:

gedit More_conky.sh

A fájlba írjuk be a következő sorokat, majd mentsük el és lépjünk ki!

#!/bin/bash
sleep 15
conky -c config_01.rc&
conky -c config_02.rc&
conky -c config_03.rc

Ezen héj-parancsfájl 3 Conky-t fog elindítani (közvetlenül egymás után), 3 különböző konfigurációval.

sh More_conky.sh

A Conky villog (minden frissítésnél):

Főként akkor jelentkezik, ha own_window-ot használunk. Ebben az esetben nincs más dolgunk, mint bekapcsolni a double_buffer-t a konfigurációs részben.

Megoldás:

double_buffer yes

Az asztalra kattintáskor a Conky eltűnik:

Főként akkor jelentkezik, ha own_window_type-ot nem megfelelő értékre állítjuk.

A fent említett hiba esetén, próbáljuk a normal vagy az override értéket megadni.

Megoldás:

own_window_type override
vagy
own_window_type normal

Letölthető konfigurációk (.conkyrc)

(Az Ubuntu közösség megosztott munkái lesznek itt elérhetőek)

Személyes eszközök