Conky használata Ubuntu alatt

A Ubuwiki wikiből

A lap korábbi változatát látod, amilyen Esőkirály (vitalap | szerkesztései) 2012. január 24., 00:44-kor történt szerkesztése után volt.

Conky alap.png

A Conky egy ingyenes és egyszerű kis program, amellyel rendszerinformációkat jeleníthetünk meg. A programra a GPL (General Public Licence) vonatkozik, Linux és BSD rendszereken futtatható.

Keletkezése óta jelentős változásokon esett át az elődjeihez képest, az egyszerűséget és a konfigurálhatóságot szem előtt tartva. A mai Conky-k majdnem mindent képesek megjeleníteni az asztalon vagy egy ablakban. Rendelkeznek rengeteg beépített (built-in) objektummal, emellett külső programok és szkriptek használatával szinte tényleg bármit megjeleníthetünk általa.

A Conky egy kanadai tévésorozat, a Trailer Park Boys egyik karakteréről kapta a nevét.

Telepítés

A programot könnyen telepíthetjük a csomagkezelőből, vagy terminálban adjuk ki a sudo apt-get install conky parancsot (amennyiben terminálból telepítjük, kérni fogja a root jogosultsághoz szükséges jelszót, amelyet gépelés közben nem látunk!)

Konfigurálás

Alapismeretek

A telepítést követően (terminálban vagy ALT+F2) adjuk ki a 'conky' parancsot! Így már is láthatunk néhány rendszerinformációt, igaz picit "fapados" formában. Ahhoz, hogy szebb külsőt varázsoljunk, a conky konfigurációs fájlját kell átírnunk a saját igényeink szerint.

A Conky konfigurációs fájlja a /home/felhasználónév/ mappában található .conkyrc néven. (Ezt a fájlt alapesetben nem látjuk mivel rejtett, de a CTRL+H billentyűk lenyomásával megjeleníthetjük a mappában lévő rejtett fájlokat is.) Az imént említett fájl alapvetően két részre bontható: a konfigurációs részre illetve a megjelenítendő részre.

A két szakaszt a 'TEXT' választja el, értelemszerűen a 'TEXT' előtt kell konfigurálni, a 'TEXT' után pedig jöhet a megjelenítendő rész.


Külső hivatkozások

A conky hivatalos honlapja

Baustelle-mittel.png Ez a lap sajnos még nagyon rövid („csonk”). Segíts te is, hogy megfelelő tartalmú cikk legyen belőle!

Személyes eszközök