„Conky használata Ubuntu alatt” változatai közötti eltérés

A Ubuwiki wikiből

a (Konfigurációs változók)
a (Konfigurációs változók)
461. sor: 461. sor:
 
|}
 
|}
  
(leírás)
+
Egy sorban megjeleníthető karakterek maximális száma. (ennyi karakter kiírása után, új sort fog kezdeni a program) Amennyiben nem szeretnénk, hogy a sorok szétessenek, értékét állítsuk nullára!
 +
 
 +
:<code>max_text_width 0 (ajánlott)</code>
 +
:<code>max_text_width 31</code>
  
 
----
 
----

A lap 2012. február 6., 10:53-kori változata

Conky alap.png

A Conky egy ingyenes és egyszerű kis program, amellyel rendszer információkat jeleníthetünk meg. A programra a GPL (General Public Licence) vonatkozik, Linux és BSD rendszereken futtatható.

Keletkezése óta jelentős változásokon esett át az elődjeihez képest, az egyszerűséget és a konfigurálhatóságot szemelőtt tartva. A mai Conky-k majdnem mindent képesek megjeleníteni az asztalon vagy egy ablakban. Rendelkeznek rengeteg beépített (built-in) objektummal, emellett külső programok és szkriptek használatával szinte tényleg bármit megjeleníthetünk általa.

A Conky egy kanadai tévésorozat, a Trailer Park Boys egyik karakteréről kapta a nevét.

(forrás: A Conky hivatalos oldala (angol nyelvű))

Telepítés

A programot könnyen telepíthetjük a csomagkezelőből, vagy terminálban adjuk ki a parancsot.

sudo apt-get install conky

(Amennyiben terminálból telepítjük, kérni fogja a root jogosultsághoz szükséges jelszót, amelyet gépelés közben nem látunk!)

Konfigurálás

Alapismeretek

A telepítést követően (terminálban vagy ALT+F2) adjuk ki a „conky” parancsot! Így már is láthatunk néhány rendszerinformációt, igaz picit „fapados” formában. Ahhoz, hogy szebb külsőt varázsoljunk, a conky konfigurációs fájlját kell átírnunk a saját igényeink szerint.


A Conky konfigurációs fájlja a /home/felhasználónév/ mappában található .conkyrc néven. (Ezt a fájlt alapesetben nem látjuk mivel rejtett, de a CTRL+H billentyűk lenyomásával megjeleníthetjük a mappában lévő rejtett fájlokat is.)


A program lehetőséget nyújt arra is, hogy ne az alap konfigurációs fájlt (.conkyrc) használjuk, hanem egy általunk létrehozott fájlt. Ilyenkor nincs más dolgunk, mint a „-c” kapcsoló mögé beírni az általunk készített konfigurációs fájl nevét. (esetünkben myconfig.rc)

conky -c myconfig.rc


Ha nem létező fájlnevet adunk meg, a következő hibaüzenetet kapjuk!

Conky invalidconf red.png

Ebben az esetben a conky elindul, viszont az alap (.conkyrc) konfigurációs fájl fog érvénybe lépni.


A konfigurációs fájl alapvetően két részre bontható: a beállító (konfigurációs) részre illetve a megjelenítendő részre. A két szakaszt a „TEXT” választja el. Értelemszerűen a „TEXT” előtt kell konfigurálni, a „TEXT” után pedig jöhet a megjelenítendő rész.

Első programunk: Hello world!

Conky helloworld01.png

Ezen ismereteink alapján már könnyedén elkészíthetjük az első egyszerű konfigurációnkat, amely egy „Hello world!” feliratot varázsol az asztalunkra. Adjuk ki a „gedit .conkyrc” parancsot, majd cseréljük a fájl tartalmát a jobb oldali ábrán látható konfigurációra!

Mint minden programba, ide is írhatunk megjegyzéseket (comment). A megjegyzéseket a sor elején lévő kettős kereszt jelzi. A példaprogramunkban a konfigurációs illetve megjelenítendő rész elkülönítésére használjuk. (szaggatott vonal formájában)

A kettős kereszttel kezdődő sorokat a program figyelmen kívül hagyja!

(kizárólag informatív szerepük van ill. csak hexadecimális számok előtt használatos)

A példaprogram letöltése: 01.HelloWorld.rc


Megfigyelhető hogy mind a beállító részben, mind a megjelenítendő részben úgynevezett változókat használunk, viszont eltérő formában.

A beállítást végző változók értékét a yes,no,desktop,override stb. értékekkel tudjuk megadni. Például az "alignment" (igazítás) változónk a "tm" értéket kapta (tm = Top Middle), amíg a "double_buffer" logikai változónknak a "yes" értéket adtuk (yes = True).


A megjelenítő változók dollárjellel kezdődnek és az ezt követő kapcsoszárójel közé kell írnunk magát a változót, majd szóközzel elválasztva az értéket. Példánkban is jól látható: ${color white}


A továbbiakban a beállító/megjelenítendő változókat fogjuk megismerni, hogy segítségük által mindenki eltudja készíteni a számára legmegfelelőbb Conky-t.

A leírások (angol nyelven) a Conky honlapján elérhetőek: Konfigurációs változók / Megjelenítést végző változók

Konfigurációs változók

Konfigurációs változók (A-Z)
alignment
Conky align.png

A Conky elhelyezkedését határozza meg a képernyőn. A következő értékeket veheti fel: top_left, top_right, top_middle, bottom_left, bottom_right, bottom_middle, middle_left, middle_middle, middle_right vagy none. (Ezen értékeket rövidíthetjük is, ha a tl, tr, tm, bl, br, bm, ml, mm, mr értékeket használjuk) Amennyiben a none-t használjuk, a képernyő (0,0) pozíciójában jelenik meg a Conky, ilyenkor nincs hatása a gap_x ill. gap_y beállításoknak! (ld. a későbbi leírásban)

Megjegyzés: Ha own_window_type-ot dock-ra állítjuk nem minden esetben működik!

alignment top_left
alignment br

append_file

Az itt megadott fájlhoz hozzáfűzi a Conky szöveges részét. (amit a képernyőn látunk és kizárólag a szöveget) Folyamatosan ír a fájlba, mindaddig, amíg le nem állítjuk a program futását. Mivel hozzáfűzésről van szó, a fájlban többször lesz egymás alatt a Conky megjelenítendő része. Elérési út megadásánál a kis/nagybetűkre oda kell figyelni! A fájl neve és kiterjesztése szabadon választható.

append_file Myconky.txt (ebben az esetben a home könyvtárba menti a fájlt)
append_file /home/thomas/Logs/Conky.log (ebben az esetben a /home/thomas/Logs könyvtárba menti a fájlt)

background

Bekapcsolása esetén átlátszó ablakot kapunk. Az own_window tulajdonságai persze felülbírálhatják hatását.

background yes
background no

border_inner_margin
Conky innermargin.png

A keret (border) és a benne lévő margó távolságát adhatjuk meg pixelben. (alapesetben nulla, azaz egymás mellett vannak) Az ábrán sárga színnel van jelölve.

border_inner_margin 10
border_inner_margin 42

border_outer_margin

Az ablak és a benne lévő keret (border) távolságát adhatjuk meg pixelben. (alapesetben nulla, azaz egymás mellett vannak) Az ábrán kék színnel van jelölve.

border_outer_margin 12
border_outer_margin 31

border_width

Itt adhatjuk meg a keret vastagságát pixelben, amennyiben a draw_borders bevan kapcsolva.

border_width 4
border_width 2

colorN

Lehetőségünk van, hogy 10 db színt előre definiáljunk. Az "N" helyére kerül a sorszám (0..9), a TEXT rész után pedig ${color0},${color1},${color2} stb. beírásával máris ki tudjuk választani a használni kívánt színt. (ld. a későbbi leírásban) Ami fontos, hogy ezen változó definiálásakor NEM KELL kettőskereszt a hexadecimális érték elé!

Hexadecimális színtábla

color1 FFFFFF (a color1 lesz a fehér szín)
color5 FF0000 (a color5 lesz a piros szín)

cpu_avg_samples

Az itt megadott szám azt mondja meg, hogy a processzor teljesítményének monitorozásakor, hány darab mintát átlagoljon. Minél kisebb értéket választunk, annál inkább a pillanatnyi teljesítmény értéket fogjuk látni, nem pedig az átlagos teljesítményt. (érték=0 nem megengedett!)

cpu_avg_samples 2
cpu_avg_samples 10

default_bar_size

Az úgynevezett szintmérők (bar) alapértelmezett méreteit tudjuk itt beállítani. A szintmérők mérete külön-külön is állítható, amennyiben nem adunk azoknak méretre vonatkozó paramétereket, akkor az itt beállított értékeket veszik alapul. Ilyen mérőeszköz például a ${cpubar} vagy a ${membar}. (ld. a későbbi leírásban)

default_bar_size 10 10
default_bar_size 0 6 (0 = a Conky szélessége)

default_color

Alapértelmezett szín, ez a szín vonatkozik a keretre is, amennyiben a draw_borders-t bevan kapcsolva.

A színeket megadhatjuk a szín nevével: RGB.txt

Illetve hexadecimális kóddal: Hexadecimális színtábla

default_color white
default_color #FFFFFF

default_gauge_size

Az úgynevezett mérőeszközök (gauge) alapértelmezett méreteit tudjuk itt beállítani. A mérőeszközök mérete külön-külön is állítható, amennyiben nem adunk azoknak méretre vonatkozó paramétereket, akkor az itt beállított értékeket veszik alapul. Ilyen mérőeszköz például a ${cpugauge} vagy a ${memgauge}. (ld. a későbbi leírásban)

default_gauge_size 25 25 (ajánlott)
default_gauge_size 0 10 (0 = a Conky szélessége)

default_graph_size

A Conky-ban szereplő grafikák (nem képek!) alapértelmezett méreteit tudjuk itt beállítani. A grafikák mérete külön-külön is állítható, amennyiben nem adunk azoknak méretre vonatkozó paramétereket, akkor az itt beállított értékeket veszik alapul. Ilyen grafika például a ${cpugraph} vagy a ${memgraph}. (ld. a későbbi leírásban)

default_graph_size 10 10
default_graph_size 0 25 (0 = a Conky szélessége)

default_outline_color

A körülrajzolás színét adhatjuk meg, amennyiben draw_outline értéke yes.

A színeket megadhatjuk a szín nevével: RGB.txt

Illetve hexadecimális kóddal: Hexadecimális színtábla

default_outline_color black
default_outline_color #6600FE

default_shade_color

Az árnyékolás színét adhatjuk meg, amennyiben draw_shades értéke yes.

A színeket megadhatjuk a szín nevével: RGB.txt

Illetve hexadecimális kóddal: Hexadecimális színtábla

default_shade_color yellow
default_shade_color #11FF33

disable_auto_reload

Ha éppen a használatban lévő konfigurációs fájlt szerkesztjük (pl. .conkyrc), a fájl mentése esetén automatikusan újraindul a Conky. Alapértelmezett állapota a no, amennyiben yes-re állítjuk, nekünk kell manuálisan bezárni, majd újraindítani a programot, miután végeztünk a konfiguráció szerkesztésével.

Megjegyzés: a gyakorlati tapasztalat azt mutatja, hogy kétszeri mentés után működik rendesen. (2x CTRL+S)

disable_auto_reload yes
disable_auto_reload no (ajánlott)

diskio_avg_samples

Meghajtó (HDD, CD-ROM, stb.) I/O-k megjelenítése esetén, itt választhatjuk meg az átlagolt minták számát. Ilyen I/O-k például a ${diskio_read} vagy a ${diskio_write}. Minél kisebb az itt megadott szám, annál inkább a pillanatnyi értékeket fogjuk látni. (érték=0 nem megengedett!)

diskio_avg_samples 1
diskio_avg_samples 8

display

(leírás)


double_buffer

Használja-e az Xdbe kiterjesztést? Ezen funkció a villódzás kiküszöbölését szolgálja, own_window használata esetén erősen javasolt értékét yes-re állítani! (máskülönben a Conky villogni fog minden frissüléskor)

double_buffer yes (ajánlott)
double_buffer no

draw_borders

Téglalap alakú keret rajzolása a Conky köré yes érték esetén.

draw_borders yes
draw_borders no

draw_graph_borders

Bekapcsolása esetén a Conky-ban szereplő grafikák (nem képek!) köré keretet rajzol. Ilyen grafika például a $(memgraph). (ezen grafikákról a későbbiekben lesz még szó, a megjelenítendő részben)

draw_graph_borders yes
draw_graph_borders no

draw_outline

Amennyiben érteke yes, a szöveges részek betűit körülrajzolja a megadott színnel. A körülrajzolás színét a default_outline_color értékének módosításával tudjuk változtatni.

Megjegyzés: a körülrajzolás XFT font-ok használata esetén nem mindig működik tökéletesen!

draw_outline yes
draw_outline no

draw_shades

Amennyiben érteke yes, a szöveges részeket árnyékolja a megadott színnel. Az árnyékolás színét az default_shade_color értékének módosításával tudjuk változtatni.

draw_shades yes
draw_shades no

extra_newline

(leírás)


font

(leírás)


format_human_readable

Amennyiben engedélyezzük, azaz a logikai változó értékét yes-re állítjuk, a megjelenítendő bájtok helyett "az ember számára olvasható" formában jelennek meg az adott értékek. (Kb,Mb stb...) Ha értéke no, akkor a le/feltöltésünk értékét bájtokban fogjuk látni. Ezen beállításhoz kapcsolódik még a short_units. (ld. a későbbi leírásban)

format_human_readable yes (ajánlott)
format_human_readable no

gap_x

A Conky elhelyezkedését határozza meg, egyfajta offszet (eltolás). Miután az alignment-tel beállítottuk a pozíciót a képernyőn, az itt megadott értékkel eltolhatjuk azt "X" irányba. (vízszintes eltolás)

gap_x 25
gap_x 46

gap_y

Szerepe ugyanaz, mint a gap_x-nek, viszont itt "Y" irányú eltolásról beszélünk. (függőleges eltoltás)

gap_y 12
gap_y 31

hddtemp_host

(leírás)hddtemp_port

(leírás)


if_up_strictness

(leírás)


imap

(leírás)


imlib_cache_flush_interval

(leírás)


imlib_cache_size

(leírás)


lua_draw_hook_post

(leírás)


lua_draw_hook_pre

(leírás)


lua_load

(leírás)


lua_shutdown_hook

(leírás)


lua_startup_hook

(leírás)


mail_spool

(leírás)


max_port_monitor_connections

(leírás)


max_specials

(leírás)


max_text_width

Egy sorban megjeleníthető karakterek maximális száma. (ennyi karakter kiírása után, új sort fog kezdeni a program) Amennyiben nem szeretnénk, hogy a sorok szétessenek, értékét állítsuk nullára!

max_text_width 0 (ajánlott)
max_text_width 31

max_user_text

A megjelentítendő részben lévő karakterek maximális számát adhatjuk meg. Ha például 20-ra állítjuk és ennél több karakter szerepel a TEXT után, a Conky egy része nem fog megjelenni. (szóköz és ENTER is beleszámít a méretbe, alapértelmezett mérete: 16384 byte)

max_user_text 20
max_user_text 100

maximum_width

Az ablak maximális szélességét adhatjuk meg pixelben. Ennél szélesebb még akkor sem lesz az ablak, ha a szöveg kilóg belőle.

maximum_width 450
maximum_width 532

minimum_size

Az ablak minimális méretét adhatjuk meg pixelben.

minimum_size 120 200
minimum_size 235 235

mpd_host

(leírás)


mpd_password

(leírás)


mpd_port

(leírás)


music_player_interval

(leírás)


net_avg_samples

Hálózati adatforgalom megjelenítése esetén, itt választhatjuk meg az átlagolt minták számát. Ilyen megjelenítők például a ${upspeed} vagy a ${downspeed}. Minél kisebb az itt megadott szám, annál inkább a pillanatnyi sebesség értékeket fogjuk látni. (érték=0 nem megengedett!)

net_avg_samples 2
net_avg_samples 5

no_buffers

(leírás)


nvidia_display

(leírás)


out_to_console

Kozolból (terminálból) indítva a Conky-t, yes érték esetén, a megjelenítendő rész tartalma megjelenik a konzolon belül is. (folyamatosan, egymás alá írja a terminálba, mindaddig amíg fut a program)

out_to_console yes
out_to_console no

out_to_ncurses

(leírás)


out_to_stderr

(leírás)


out_to_x

(leírás)


override_utf8_locale

UTF-8 karakterkódolás felülbírálása. Értékét no-ra állítva, a megjelenítendő részben az ékezetes betűk UTF-8-as karakterkódja fog megjelenni. További információk: UTF-8 (Wikipédia)

override_utf8_locale yes
override_utf8_locale no

overwrite_file

Hasonlóan működik, mint az append_file, de itt mindig felülírja a megadott fájlt, azaz a Conky (szöveges) tartalma csak egyszer fog megjelenni a fájlban. (mindig a kilépés előtti utolsó állapotot fogjuk látni) Folyamatosan ír a fájlba, mindaddig, amíg le nem állítjuk a program futását. Elérési út megadásánál a kis/nagybetűkre oda kell figyelni! A fájl neve és kiterjesztése szabadon választható.

overwrite_file ConkyText.txt (ebben az esetben a home könyvtárba menti a fájlt)
overwrite_file /home/thomas/Logs/Conky_last.log (ebben az esetben a /home/thomas/Logs könyvtárba menti a fájlt)

own_window

"Saját ablak" bekapcsolása. Értékét yes-re állítva, a saját ablakszabályaink lesznek érvényesek. (a saját ablakunk tulajdonságait az own_window_class, own_window_colour, own_window_hints, own_window_title, own_window_argb_visual, own_window_argb_value, own_window_transparent valamint az own_window_type változókkal tudjuk beállítani)

own_window yes
own_window no

own_window_class

WM_CLASS név manuális megadása. (Alapesetben "Conky")


own_window_colour

Saját ablakunk színének megadása. Csak abban az esetben érvényes, ha az own_window_transparent értéke no illetve az own_window értéke yes.

A színeket megadhatjuk a szín nevével: RGB.txt

Illetve hexadecimális kóddal: Hexadecimális színtábla

own_window_colour red
own_window_colour #CC0033

own_window_hints

Az ablakunk tulajdonságait (szabályait) állíthatjuk itt be, amelyek a következők lehetnek:

below: Conky "alultartása", mindig a többi ablak alatt jelenjen meg.
skip_taskbar: "tálca mellőzése", programok közti lapozáskor (pl.: ALT+TAB) nem fog látszani.
undecorated: Ablakdíszítés eltávolítása. (keret + gombok)
override: Ablakkezelő felülbírálása. (metacity)
sticky: Ragadás bekapcsolása, hozzátapad az asztalhoz. (valamint ilyenkor minden munkaterületen megjelenik)
own_window_hints skip_taskbar,sticky,skip_pager
own_window_hints below,skip_pager,undecorated,override

own_window_title

Amennyiben az ablakdíszítés nincs kikapcsolva, itt adható meg az ablak neve. (alapértelmezett: "Conky")

own_window_title My system monitor

own_window_argb_visual

Amennyiben értékét yes-re állítjuk, a own_window_argb_value-nél megadott értéknek megfelelően átlátszó lesz az ablakunk. Megengedett értéktartomány: 0-255, ahol a 0=átlátszatlan, a 255=átlátszó. Itt két fontos dolgot kell szemelőtt tartanunk: hatástalan, ha own_window_transparent értéke yes ill. az asztalt nem fogjuk alatta látni, (egyenlőre) az átlátszóság kizárólag más albakok felett működik.

own_window_argb_visual yes
own_window_argb_visual no

own_window_argb_value

own_window_argb_visual bekapcsolása esetén itt adhatjuk meg az átlátszóság mértékét. (0-255)

own_window_argb_value 0 (átlátszatlan)
own_window_argb_value 127 (áttetsző)
own_window_argb_value 255 (átlátszó)

own_window_transparent

Bekapcsolása esetén a Conky ablakának háttere (teljesen) átlátszóvá válik.

own_window_transparent yes
own_window_transparent no

own_window_type

Amennyiben own_window értéke yes, itt adhatjuk meg milyen típusú ablakra lesz szükségünk. A választható típusok a következők: normal, desktop, dock, panel vagy override. (Az alapértelmezés a "normal")

normal: normál ablak, különösebb magyarázatra nem szorul.
desktop: speciális, díszétés nélküli ablak az asztalon, amely nem jelenik meg az éppen futó alkalmazások között (ALT+TAB) ill. a tálcán sem. Ezen felül "hozzáragad" az asztalhoz és minden munkaterületen megjelenik.
dock: mindig felül marad, valamilyen oknál fogva azonban az alignment-et figyelmen kívül hagyja, így pozícióját csak a gap_x, gap_y segítségével tudjuk állítani. Minden munkaterületen megjelenik és nem látjuk a futó programok között (ALT+TAB) ill. a tálcán sem.
panel: mindig felül marad, megakadályozva az ablakok maximalizását is. Maximalizáláskor az ablak egy élhez igazodik, amely függ a Conky méretétől ill. elhelyezkedésétől is. (ld. alignment) Minden munkaterületen megjelenik és nem látjuk a futó programok között (ALT+TAB) ill. a tálcán sem.
override: ebben az esetben az ablakra nem vonatkoznak az ablakmenedzser (WM) szabályai, sok helyzetben igen hasznos lehet.
own_window_type desktop
own_window_type dock

pad_percents

(leírás)


pop3

(leírás)


short_units

Mértékegységek rövidítésének bekapcsolása. (KiB → K , MiB → M stb.) Alapértelmezett állapotban kivan kapcsolva, tehát a mértékegységeket a hosszú formájukban látjuk.

short_units yes
short_units no

show_graph_range

(leírás)


show_graph_scale

(leírás)


stippled_borders

Szaggatott keret/vonal (border/line) rajzolását teszi lehetővé. Az itt megadott értékkel a szagatottság mértékét tudjuk szabályozni (mértékegysége: pixel). A funkciónak csak akkor van valós szerepe, ha a draw_borders bevan kapcsolva vagy szaggatott vonalat rajzolunk ${stippled_vr} segítségével. (ld. későbbi leírásban)

stippled_borders 2
stippled_borders 5

temperature_unit

A hőmérsékletet megjelenítő változók mértékegysége alapesetben a Celsius, de lehetőségünk van átállítani Fahrenheit-re is. Ilyen változók például a ${acpitemp}. (ld. későbbi leírásban)

temperature_unit celsius (alapértelmezett)
temperature_unit fahrenheit

templateN

(leírás)


text_buffer_size

(leírás)


times_in_seconds

(leírás)


top_cpu_separate

(leírás)


top_name_width

(leírás)


total_run_times

Az itt megadott érték azt határozza meg, hogy hányszor fusson le egymás után a program.

total_run_times 14
total_run_times 0 (ebben az esetben folyamatosan fut, amíg be nem zárjuk)

update_interval

A Conky frissítésének idejét tudjuk megadni másodpercekben. (ha például 2-re állítjuk az értéket, csak minden második másodpercben fognak frissülni a megjelenített adatok)

update_interval 1 (ajánlott)
update_interval 0.5

update_interval_on_battery

(leírás)


uppercase

Nagybetűs üzemmód bakapcsolása yes érték esetén, a Conky-ban megjelenő karakterek mindegyike nagybetűs lesz.

uppercase yes
uppercase no

use_spacer

(leírás)


use_xft

Xft használata, élsimított betűk bekapcsolása yes érték esetén.

use_xft yes
use_xft no

xftalpha

(leírás)


xftfont
Személyes eszközök