„Conky használata Ubuntu alatt” változatai közötti eltérés

A Ubuwiki wikiből

(Üres sorok: ki, kategória: be)
(Első programunk: Hello world!)
33. sor: 33. sor:
  
 
[[Fájl:Conky_helloworld.png|thumb|529px]]
 
[[Fájl:Conky_helloworld.png|thumb|529px]]
 +
  
 
Ezen ismereteink alapján már könnyedén elkészíthetjük az első egyszerű konfigurációnkat, amely egy "Hello world!" feliratot varázsol az asztalunkra.
 
Ezen ismereteink alapján már könnyedén elkészíthetjük az első egyszerű konfigurációnkat, amely egy "Hello world!" feliratot varázsol az asztalunkra.

A lap 2012. január 24., 12:15-kori változata

Conky alap.png

A Conky egy ingyenes és egyszerű kis program, amellyel rendszerinformációkat jeleníthetünk meg. A programra a GPL (General Public Licence) vonatkozik, Linux és BSD rendszereken futtatható.

Keletkezése óta jelentős változásokon esett át az elődjeihez képest, az egyszerűséget és a konfigurálhatóságot szem előtt tartva. A mai Conky-k majdnem mindent képesek megjeleníteni az asztalon vagy egy ablakban. Rendelkeznek rengeteg beépített (built-in) objektummal, emellett külső programok és szkriptek használatával szinte tényleg bármit megjeleníthetünk általa.

A Conky egy kanadai tévésorozat, a Trailer Park Boys egyik karakteréről kapta a nevét.

Telepítés

Conky telepit.png

A programot könnyen telepíthetjük a csomagkezelőből, vagy terminálban adjuk ki a "sudo apt-get install conky" parancsot (amennyiben terminálból telepítjük, kérni fogja a root jogosultsághoz szükséges jelszót, amelyet gépelés közben nem látunk!)

Konfigurálás

Alapismeretek

A telepítést követően (terminálban vagy ALT+F2) adjuk ki a 'conky' parancsot! Így már is láthatunk néhány rendszerinformációt, igaz picit "fapados" formában. Ahhoz, hogy szebb külsőt varázsoljunk, a conky konfigurációs fájlját kell átírnunk a saját igényeink szerint.

Conky conkyrc.png

A Conky konfigurációs fájlja a /home/felhasználónév/ mappában található .conkyrc néven. (Ezt a fájlt alapesetben nem látjuk mivel rejtett, de a CTRL+H billentyűk lenyomásával megjeleníthetjük a mappában lévő rejtett fájlokat is.)

Conky myconfig.png

A program lehetőséget nyújt arra is, hogy ne az alap konfigurációs fájlt (.conkyrc) használjuk, hanem egy általunk létrehozott fájlt. Ilyenkor nincs más dolgunk, mint a "-c" kapcsoló mögé beírni az általunk készített konfigurációs fájl nevét. (esetünkben myconfig.rc)

Ha nem létező fájlnevet adunk meg, a következő hibaüzenetet kapjuk!

Conky invalidconf.png

Ebben az esetben az alap (.conkyrc) fájl fog érvénybe lépni.

A konfigurációs fájl alapvetően két részre bontható: a beállító (konfigurációs) részre illetve a megjelenítendő részre. A két szakaszt a 'TEXT' választja el. Értelemszerűen a 'TEXT' előtt kell konfigurálni, a 'TEXT' után pedig jöhet a megjelenítendő rész.

Első programunk: Hello world!

Conky helloworld.png


Ezen ismereteink alapján már könnyedén elkészíthetjük az első egyszerű konfigurációnkat, amely egy "Hello world!" feliratot varázsol az asztalunkra. Adjuk ki a "gedit .conkyrc" parancsot, majd cseréljük a fájl tartalmát a jobb oldali ábrán látható konfigurációra!

Mint minden programba, ide is írhatunk megjegyzéseket (comment). A comment-et a sor elején lévő kettőskereszt jelzi. A példaprogramunkban a konfigurációs ill. megjelenítendő rész elkülönítésére használjuk. (szaggatott vonal formájában)

A kettőskereszttel kezdődő sorokat a program figyelmen kívül hagyja!

(kizárólag informatív szerepük van)

Személyes eszközök