„Conky használata Ubuntu alatt” változatai közötti eltérés

Innen: Ubuwiki
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
917. sor: 917. sor:
 
|style="background: #c60;color: #fff;"|<center>'''Megjelenítésért felelős változók/objektumok (A-Z)'''</center>
 
|style="background: #c60;color: #fff;"|<center>'''Megjelenítésért felelős változók/objektumok (A-Z)'''</center>
 
|-
 
|-
|<div style="height:320px; overflow:auto; padding:5px; border:1px solid #aaa;">
+
|<div style="height:420px; overflow:auto; padding:5px; border:1px solid #aaa;">
  
 
{|
 
{|

A lap 2014. január 21., 18:05-kori változata

Bemutatás

Conky alap.png

A Conky egy ingyenes és egyszerű kis program, amellyel rendszer információkat jeleníthetünk meg. A programra a GPL (General Public Licence) vonatkozik, Linux és BSD rendszereken futtatható.

Keletkezése óta jelentős változásokon esett át az elődjeihez képest, az egyszerűséget és a konfigurálhatóságot szemelőtt tartva. A mai Conky-k majdnem mindent képesek megjeleníteni az asztalon vagy egy ablakban. Rendelkeznek rengeteg beépített (built-in) objektummal, emellett külső programok és szkriptek használatával szinte tényleg bármit megjeleníthetünk általa.

A Conky egy kanadai tévésorozat, a Trailer Park Boys egyik karakteréről kapta a nevét.

Forrás: A Conky hivatalos oldala (angol nyelvű)

Telepítés

A programot könnyen telepíthetjük a csomagkezelőből, vagy terminálban adjuk ki a parancsot.

sudo apt-get install conky

(Amennyiben terminálból telepítjük, kérni fogja a root jogosultsághoz szükséges jelszót, amelyet gépelés közben nem látunk!)

Konfigurálás

Alapismeretek

A telepítést követően (terminálban vagy ALT+F2) adjuk ki a „conky” parancsot! Így már is láthatunk néhány rendszerinformációt, igaz picit „fapados” formában. Ahhoz, hogy szebb külsőt varázsoljunk, a conky konfigurációs fájlját kell átírnunk a saját igényeink szerint.


A Conky konfigurációs fájlja a /home/felhasználónév/ mappában található .conkyrc néven. (Ezt a fájlt alapesetben nem látjuk mivel rejtett, de a CTRL+H billentyűk lenyomásával megjeleníthetjük a mappában lévő rejtett fájlokat is.)


A program lehetőséget nyújt arra is, hogy ne az alap konfigurációs fájlt (.conkyrc) használjuk, hanem egy általunk létrehozott fájlt. Ilyenkor nincs más dolgunk, mint a „-c” kapcsoló mögé beírni az általunk készített konfigurációs fájl nevét. (esetünkben myconfig.rc)

conky -c myconfig.rc


Ha nem létező fájlnevet adunk meg, a következő hibaüzenetet kapjuk!

Conky invalidconf red.png

Ebben az esetben a conky elindul, viszont az alap (.conkyrc) konfigurációs fájl fog érvénybe lépni.


A konfigurációs fájl alapvetően két részre bontható: a beállító (konfigurációs) részre illetve a megjelenítendő részre. A két szakaszt a „TEXT” választja el. Értelemszerűen a „TEXT” előtt kell konfigurálni, a „TEXT” után pedig jöhet a megjelenítendő rész.


Első programunk: Hello world!

Ezen ismereteink alapján már könnyedén elkészíthetjük az első egyszerű konfigurációnkat, amely egy „Hello world!” feliratot varázsol az asztalunkra. Adjuk ki a „gedit .conkyrc” parancsot, majd cseréljük a fájl tartalmát a jobb oldali ábrán látható konfigurációra!

gedit .conkyrc

Mint minden programba, ide is írhatunk megjegyzéseket (comment). A megjegyzéseket a sor elején lévő kettős kereszt jelzi. A példaprogramunkban a konfigurációs illetve megjelenítendő rész elkülönítésére használjuk. (szaggatott vonal formájában)

A kettős kereszttel kezdődő sorokat a program figyelmen kívül hagyja!

(kizárólag informatív szerepük van ill. csak hexadecimális számok előtt használatos)


Megfigyelhető hogy mind a beállító részben, mind a megjelenítendő részben úgynevezett változókat/objektumok használunk, viszont eltérő formában.


A beállítást végző változók értékét a yes,no,desktop,override stb. értékekkel tudjuk megadni. Például az "alignment" (igazítás) változónk a "tm" értéket kapta (tm = Top Middle), amíg a "double_buffer" logikai változónknak a "yes" értéket adtuk (yes = True).


A megjelenítő változók/objektumok dollárjellel kezdődnek és az ezt követő kapcsoszárójel közé kell írnunk magát a változót/objektumot, majd szóközzel elválasztva az értéket. Példánkban is jól látható: ${color white}


A továbbiakban a beállító/megjelenítendő változókat fogjuk megismerni, hogy segítségük által mindenki eltudja készíteni a számára legmegfelelőbb Conky-t.

A leírások (angol nyelven) a Conky honlapján elérhetőek: Konfigurációs változók / Megjelenítésért felelős változók/objektumok

Konfigurációs változók

Forrás: A Conky hivatalos olala - Configuration Settings

Ez a szakasz egyelőre erősen hiányos, vagy még nem írtuk meg. Segíthetsz te is a kibővítésében.
Konfigurációs változók (A-Z)
alignment
Conky align.png

A Conky elhelyezkedését határozza meg a képernyőn. A következő értékeket veheti fel: top_left, top_right, top_middle, bottom_left, bottom_right, bottom_middle, middle_left, middle_middle, middle_right vagy none. (Ezen értékeket rövidíthetjük is, ha a tl, tr, tm, bl, br, bm, ml, mm, mr értékeket használjuk) Amennyiben a none-t használjuk, a képernyő (0,0) pozíciójában jelenik meg a Conky, ilyenkor nincs hatása a gap_x ill. gap_y beállításoknak! (ld. a későbbi leírásban)

Megjegyzés: Ha own_window_type-ot dock-ra állítjuk nem minden esetben működik!

alignment top_left
alignment br

append_file

Az itt megadott fájlhoz hozzáfűzi a Conky szöveges részét. (amit a képernyőn látunk és kizárólag a szöveget) Folyamatosan ír a fájlba, mindaddig, amíg le nem állítjuk a program futását. Mivel hozzáfűzésről van szó, a fájlban többször lesz egymás alatt a Conky megjelenítendő része. Elérési út megadásánál a kis/nagybetűkre oda kell figyelni! A fájl neve és kiterjesztése szabadon választható.

append_file Myconky.txt (ebben az esetben a home könyvtárba menti a fájlt)
append_file /home/thomas/Logs/Conky.log (ebben az esetben a /home/thomas/Logs könyvtárba menti a fájlt)

background

Bekapcsolása esetén átlátszó ablakot kapunk. Az own_window tulajdonságai persze felülbírálhatják hatását.

background yes
background no

border_inner_margin
Conky innermargin.png

A keret (border) és a benne lévő margó távolságát adhatjuk meg pixelben. (alapesetben nulla, azaz egymás mellett vannak) Az ábrán sárga színnel van jelölve.

border_inner_margin 10
border_inner_margin 42

border_outer_margin

Az ablak és a benne lévő keret (border) távolságát adhatjuk meg pixelben. (alapesetben nulla, azaz egymás mellett vannak) Az ábrán kék színnel van jelölve.

border_outer_margin 12
border_outer_margin 31

border_width

Itt adhatjuk meg a keret vastagságát pixelben, amennyiben a draw_borders bevan kapcsolva.

border_width 4
border_width 2

colorN

Lehetőségünk van, hogy 10 db színt előre definiáljunk. Az "N" helyére kerül a sorszám (0..9), a TEXT rész után pedig ${color0},${color1},${color2} stb. beírásával máris ki tudjuk választani a használni kívánt színt. (ld. a későbbi leírásban) Ami fontos, hogy ezen változó definiálásakor NEM KELL kettőskereszt a hexadecimális érték elé!

Hexadecimális színtábla

color1 FFFFFF (a color1 lesz a fehér szín)
color5 FF0000 (a color5 lesz a piros szín)

cpu_avg_samples

Az itt megadott szám azt mondja meg, hogy a processzor teljesítményének monitorozásakor, hány darab mintát átlagoljon. Minél kisebb értéket választunk, annál inkább a pillanatnyi teljesítmény értéket fogjuk látni, nem pedig az átlagos teljesítményt. (érték=0 nem megengedett!)

cpu_avg_samples 2
cpu_avg_samples 10

default_bar_size

Az úgynevezett szintmérők (bar) alapértelmezett méreteit tudjuk itt beállítani. A szintmérők mérete külön-külön is állítható, amennyiben nem adunk azoknak méretre vonatkozó paramétereket, akkor az itt beállított értékeket veszik alapul. Ilyen mérőeszköz például a ${cpubar} vagy a ${membar}. (ld. a későbbi leírásban)

default_bar_size 10 10
default_bar_size 6 0 (0 = a Conky szélessége)

default_color

Alapértelmezett szín, ez a szín vonatkozik a keretre is, amennyiben a draw_borders-t bevan kapcsolva.

A színeket megadhatjuk a szín nevével: RGB.txt

Illetve hexadecimális kóddal: Hexadecimális színtábla

default_color white
default_color #FFFFFF

default_gauge_size

Az úgynevezett mérőeszközök (gauge) alapértelmezett méreteit tudjuk itt beállítani. A mérőeszközök mérete külön-külön is állítható, amennyiben nem adunk azoknak méretre vonatkozó paramétereket, akkor az itt beállított értékeket veszik alapul. Ilyen mérőeszköz például a ${cpugauge} vagy a ${memgauge}. (ld. a későbbi leírásban)

default_gauge_size 25 25 (ajánlott)
default_gauge_size 0 10 (0 = a Conky szélessége)

default_graph_size

A Conky-ban szereplő grafikonok alapértelmezett méreteit tudjuk itt beállítani. A grafikonok mérete külön-külön is állítható, amennyiben nem adunk azoknak méretre vonatkozó paramétereket, akkor az itt beállított értékeket veszik alapul. Ilyen grafikon például a ${cpugraph} vagy a ${memgraph}. (ld. a későbbi leírásban)

default_graph_size 10 10
default_graph_size 0 25 (0 = a Conky szélessége)

default_outline_color

A körülrajzolás színét adhatjuk meg, amennyiben a draw_outline értéke yes.

A színeket megadhatjuk a szín nevével: RGB.txt

Illetve hexadecimális kóddal: Hexadecimális színtábla

default_outline_color black
default_outline_color #6600FE

default_shade_color

Az árnyékolás színét adhatjuk meg, amennyiben a draw_shades értéke yes.

A színeket megadhatjuk a szín nevével: RGB.txt

Illetve hexadecimális kóddal: Hexadecimális színtábla

default_shade_color yellow
default_shade_color #11FF33

disable_auto_reload

Ha éppen a használatban lévő konfigurációs fájlt szerkesztjük (pl. .conkyrc), a fájl mentése esetén automatikusan újraindul a Conky. Alapértelmezett állapota a no, amennyiben yes-re állítjuk, nekünk kell manuálisan bezárni, majd újraindítani a programot, miután végeztünk a konfiguráció szerkesztésével.

Megjegyzés: a gyakorlati tapasztalat azt mutatja, hogy kétszeri mentés után működik rendesen. (2x CTRL+S)

disable_auto_reload yes
disable_auto_reload no (ajánlott)

diskio_avg_samples

Meghajtó (HDD, CD-ROM, stb.) I/O-k megjelenítése esetén, itt választhatjuk meg az átlagolt minták számát. Ilyen I/O-k például a ${diskio_read} vagy a ${diskio_write}. Minél kisebb az itt megadott szám, annál inkább a pillanatnyi értékeket fogjuk látni. (érték=0 nem megengedett!)

diskio_avg_samples 1
diskio_avg_samples 8

display

(leírás)


double_buffer

Használja-e az Xdbe kiterjesztést? Ezen funkció a villódzás kiküszöbölését szolgálja, own_window használata esetén erősen javasolt értékét yes-re állítani! (máskülönben a Conky villogni fog minden frissüléskor)

double_buffer yes (ajánlott)
double_buffer no

draw_borders

Téglalap alakú keret rajzolása a Conky köré yes érték esetén.

draw_borders yes
draw_borders no

draw_graph_borders

Bekapcsolása esetén a Conky-ban szereplő grafikonok köré keretet rajzol. Ilyen grafikon például a $(memgraph). (ezen grafikonokról a későbbiekben lesz még szó, a megjelenítendő részben)

draw_graph_borders yes
draw_graph_borders no

draw_outline

Amennyiben érteke yes, a szöveges részek betűit körülrajzolja a megadott színnel. A körülrajzolás színét a default_outline_color értékének módosításával tudjuk változtatni.

Megjegyzés: a körülrajzolás XFT font-ok használata esetén nem mindig működik tökéletesen!

draw_outline yes
draw_outline no

draw_shades

Amennyiben érteke yes, a szöveges részeket árnyékolja a megadott színnel. Az árnyékolás színét az default_shade_color értékének módosításával tudjuk változtatni.

draw_shades yes
draw_shades no

extra_newline

(leírás)


font

(leírás)


format_human_readable

Amennyiben engedélyezzük, azaz a logikai változó értékét yes-re állítjuk, a megjelenítendő bájtok helyett "az ember számára olvasható" formában jelennek meg az adott értékek. (Kb,Mb stb...) Ha értéke no, akkor a le/feltöltésünk értékét bájtokban fogjuk látni. Ezen beállításhoz kapcsolódik még a short_units. (ld. a későbbi leírásban)

format_human_readable yes (ajánlott)
format_human_readable no

gap_x

A Conky elhelyezkedését határozza meg, egyfajta offszet (eltolás). Miután az alignment-tel beállítottuk a pozíciót a képernyőn, az itt megadott értékkel eltolhatjuk azt "X" irányba. (vízszintes eltolás)

gap_x 25
gap_x 46

gap_y

Szerepe ugyanaz, mint a gap_x-nek, viszont itt "Y" irányú eltolásról beszélünk. (függőleges eltoltás)

gap_y 12
gap_y 31

hddtemp_host

A ${hddtemp} kiszolgáló címét adhatjuk meg, amennyiben nem az alapértelmezett (127.0.0.1) címet használjuk. Rossz cím esetén a a HDD hőmérséklet kiíratásakor az N/A üzenetet kapjuk. A hddtemp áltál használt HOST / PORT ellenőrizhető az etc/default/hddtemp fájlban. (általában nem célszerű elállítani)

hddtemp_host 127.0.0.2

hddtemp_port

A ${hddtemp} kiszolgáló portját adhatjuk meg, amennyiben nem az alapértelmezett (7634) portot használjuk. Rosz port esetén a a HDD hőmérséklet kiíratásakor az N/A üzenetet kapjuk. A hddtemp áltál használt HOST / PORT ellenőrizhető az etc/default/hddtemp fájlban. (általában nem célszerű elállítani)

hddtemp_port 9231

if_up_strictness

(leírás)


imap

(leírás)


imlib_cache_flush_interval

(leírás)


imlib_cache_size

(leírás)


lua_draw_hook_post

(leírás)


lua_draw_hook_pre

(leírás)


lua_load

(leírás)


lua_shutdown_hook

(leírás)


lua_startup_hook

(leírás)


mail_spool

(leírás)


max_port_monitor_connections

(leírás)


max_specials

"Speciális dolgok" maximális száma a TEXT részben. (speciálisnak számít minden, ami nem szimpla szöveg, mint pl. ${alignr}, ${font}, ${membar} stb.) Nem megfelelő beállítás esetén, a program leáll és a "too many special things in text" hibaüzenetet kapjuk.

Alapértelmezett értéke: 512.

max_specials 42
max_specials 512 (alapértelmezett)

max_text_width

Egy sorban megjeleníthető karakterek maximális száma. (ennyi karakter kiírása után, új sort fog kezdeni a program) Amennyiben nem szeretnénk, hogy a sorok szétessenek, értékét állítsuk nullára!

max_text_width 0 (ajánlott)
max_text_width 31

max_user_text

A megjelentítendő részben lévő karakterek maximális számát adhatjuk meg. Ha például 20-ra állítjuk és ennél több karakter szerepel a TEXT után, a Conky egy része nem fog megjelenni. (szóköz és ENTER is beleszámít a méretbe, alapértelmezett mérete: 16384 byte)

max_user_text 20
max_user_text 100

maximum_width

Az ablak maximális szélességét adhatjuk meg pixelben. Ennél szélesebb még akkor sem lesz az ablak, ha a szöveg kilóg belőle.

maximum_width 450
maximum_width 532

minimum_size

Az ablak minimális méretét adhatjuk meg pixelben.

minimum_size 120 200
minimum_size 235 235

mpd_host

(leírás)


mpd_password

(leírás)


mpd_port

(leírás)


music_player_interval

(leírás)


net_avg_samples

Hálózati adatforgalom megjelenítése esetén, itt választhatjuk meg az átlagolt minták számát. Ilyen megjelenítők például a ${upspeed} vagy a ${downspeed}. Minél kisebb az itt megadott szám, annál inkább a pillanatnyi sebesség értékeket fogjuk látni. (érték=0 nem megengedett!)

net_avg_samples 2
net_avg_samples 5

no_buffers

(leírás)


nvidia_display

(leírás)


out_to_console

Kozolból (terminálból) indítva a Conky-t, yes érték esetén, a megjelenítendő rész tartalma megjelenik a konzolon belül is. (folyamatosan, egymás alá írja a terminálba, mindaddig amíg fut a program)

out_to_console yes
out_to_console no

out_to_ncurses

(leírás)


out_to_stderr

(leírás)


out_to_x

(leírás)


override_utf8_locale

UTF-8 karakterkódolás felülbírálása. Értékét no-ra állítva, a megjelenítendő részben az ékezetes betűk UTF-8-as karakterkódja fog megjelenni.

További információk: UTF-8 (Wikipédia)

override_utf8_locale yes
override_utf8_locale no

overwrite_file

Hasonlóan működik, mint az append_file, de itt mindig felülírja a megadott fájlt, azaz a Conky (szöveges) tartalma csak egyszer fog megjelenni a fájlban. (mindig a kilépés előtti utolsó állapotot fogjuk látni) Folyamatosan ír a fájlba, mindaddig, amíg le nem állítjuk a program futását. Elérési út megadásánál a kis/nagybetűkre oda kell figyelni! A fájl neve és kiterjesztése szabadon választható.

overwrite_file ConkyText.txt (ebben az esetben a home könyvtárba menti a fájlt)
overwrite_file /home/thomas/Logs/Conky_last.log (ebben az esetben a /home/thomas/Logs könyvtárba menti a fájlt)

own_window

"Saját ablak" bekapcsolása. Értékét yes-re állítva, a saját ablakszabályaink lesznek érvényesek. (a saját ablakunk tulajdonságait az own_window_class, own_window_colour, own_window_hints, own_window_title, own_window_argb_visual, own_window_argb_value, own_window_transparent valamint az own_window_type változókkal tudjuk beállítani)

own_window yes
own_window no

own_window_class

WM_CLASS név manuális megadása. (Alapesetben "Conky")


own_window_colour

Saját ablakunk színének megadása. Csak abban az esetben érvényes, ha az own_window_transparent értéke no illetve az own_window értéke yes.

A színeket megadhatjuk a szín nevével: RGB.txt

Illetve hexadecimális kóddal: Hexadecimális színtábla

own_window_colour red
own_window_colour #CC0033

own_window_hints

Az ablakunk tulajdonságait (szabályait) állíthatjuk itt be, amelyek a következők lehetnek:

below: Conky "alultartása", mindig a többi ablak alatt jelenjen meg.
skip_taskbar: "tálca mellőzése", programok közti lapozáskor (pl.: ALT+TAB) nem fog látszani.
undecorated: Ablakdíszítés eltávolítása. (keret + gombok)
override: Ablakkezelő felülbírálása. (metacity)
sticky: Ragadás bekapcsolása, hozzátapad az asztalhoz. (valamint ilyenkor minden munkaterületen megjelenik)
own_window_hints skip_taskbar,sticky,skip_pager
own_window_hints below,skip_pager,undecorated,override

own_window_title

Amennyiben az ablakdíszítés nincs kikapcsolva, itt adható meg az ablak neve. (alapértelmezett: "Conky")

own_window_title My system monitor

own_window_argb_visual

Amennyiben értékét yes-re állítjuk, a own_window_argb_value-nél megadott értéknek megfelelően átlátszó lesz az ablakunk. Megengedett értéktartomány: 0-255, ahol a 0=átlátszatlan, a 255=átlátszó. Itt két fontos dolgot kell szemelőtt tartanunk: hatástalan, ha own_window_transparent értéke yes ill. az asztalt nem fogjuk alatta látni, (egyenlőre) az átlátszóság kizárólag más albakok felett működik.

own_window_argb_visual yes
own_window_argb_visual no

own_window_argb_value

own_window_argb_visual bekapcsolása esetén itt adhatjuk meg az átlátszóság mértékét. (0-255)

own_window_argb_value 0 (átlátszatlan)
own_window_argb_value 127 (áttetsző)
own_window_argb_value 255 (átlátszó)

own_window_transparent

Bekapcsolása esetén a Conky ablakának háttere (teljesen) átlátszóvá válik.

own_window_transparent yes
own_window_transparent no

own_window_type

Amennyiben own_window értéke yes, itt adhatjuk meg milyen típusú ablakra lesz szükségünk. A választható típusok a következők: normal, desktop, dock, panel vagy override. (Az alapértelmezés a "normal")

normal: normál ablak, különösebb magyarázatra nem szorul.
desktop: speciális, díszétés nélküli ablak az asztalon, amely nem jelenik meg az éppen futó alkalmazások között (ALT+TAB) ill. a tálcán sem. Ezen felül "hozzáragad" az asztalhoz és minden munkaterületen megjelenik.
dock: mindig felül marad, valamilyen oknál fogva azonban az alignment-et figyelmen kívül hagyja, így pozícióját csak a gap_x, gap_y segítségével tudjuk állítani. Minden munkaterületen megjelenik és nem látjuk a futó programok között (ALT+TAB) ill. a tálcán sem.
panel: mindig felül marad, megakadályozva az ablakok maximalizását is. Maximalizáláskor az ablak egy élhez igazodik, amely függ a Conky méretétől ill. elhelyezkedésétől is. (ld. alignment) Minden munkaterületen megjelenik és nem látjuk a futó programok között (ALT+TAB) ill. a tálcán sem.
override: ebben az esetben az ablakra nem vonatkoznak az ablakmenedzser (WM) szabályai, sok helyzetben igen hasznos lehet.
own_window_type desktop
own_window_type dock

pad_percents

(leírás)


pop3

(leírás)


short_units

Mértékegységek rövidítésének bekapcsolása. (KiB → K , MiB → M stb.) Alapértelmezett állapotban kivan kapcsolva, tehát a mértékegységeket a hosszú formájukban látjuk.

short_units yes
short_units no

show_graph_range

Értékét yes-re állítva, a megjelenített grafikonok időintervallumát ráírja a grafikonokra. (azt mutatja meg, hogy az adott grafikon vízszintes tengelye, mennyi időt foglal magába)

show_graph_range yes
show_graph_range no

show_graph_scale

Értékét yes-re állítva, a megjelenített grafikonok maximális értékét ráírja a grafikonokra.

show_graph_scale yes
show_graph_scale no

stippled_borders

Szaggatott keret/vonal (border/line) rajzolását teszi lehetővé. Az itt megadott értékkel a szagatottság mértékét tudjuk szabályozni (mértékegysége: pixel). A funkciónak csak akkor van valós szerepe, ha a draw_borders bevan kapcsolva vagy szaggatott vonalat rajzolunk ${stippled_vr} segítségével. (ld. későbbi leírásban)

stippled_borders 2
stippled_borders 5

temperature_unit

A hőmérsékletet megjelenítő változók mértékegysége alapesetben a Celsius, de lehetőségünk van átállítani Fahrenheit-re is. Ilyen változók például a ${acpitemp}. (ld. későbbi leírásban)

temperature_unit celsius (alapértelmezett)
temperature_unit fahrenheit

templateN

(leírás)


text_buffer_size

A Text Buffer méretét adhatjuk meg, amely azt jelenti, hogy a megjelentő változók (pl. ${exec}) után mennyi legyen a maximálisan megengedett karakterek száma. Növelése esetén, több karaktert írthatunk egy-egy változó paraméterei közé, viszont drasztikusan csökkenhet a Conky teljesítménye! Alapértelmezett értéke 256byte, ennél kisebb értéket nem lehet beállítani, célszerű ezen hagyni.

text_buffer_size 256 (ajánlott)
text_buffer_size 512

times_in_seconds

Az idővel kapcsolatos megjelenítendő változók mértékegységét másodpercre állítja. (a későbbiekben a ${format_time}-nál lesz szerepe)

times_in_seconds yes
times_in_seconds no

top_cpu_separate

Amennyiben többmagos processzorral dolgozunk, lehetőségünk van arra, hogy a magokat egyként vagy szétbontva értelmezzük, a futó programok teljesítménylistáján. Értékét no-ra állítva, az egy processzorra vonatkoztatott teljesítményt látjuk. Ezen beállításnak a kesőbbiekben a ${top}-nál lesz fontos szerepe.

top_cpu_separate yes
top_cpu_separate no

top_name_width

A ${top} folyamatok listázásakor megjelenítendő folyamatok nevének hosszúságát állíthatjuk be. (n+1 karakter fog látszódni a folyamatok nevéből, tehát 0 értéknél is 1 karaktert látni fogunk, amely értelemszerűen a folyamat nevének kezdőbetűje lesz)

Alapértelmezett értéke: 15

top_name_width 10
top_name_width 6

total_run_times

Az itt megadott érték azt határozza meg, hogy hányszor fusson le egymás után a program.

total_run_times 14
total_run_times 0 (ebben az esetben folyamatosan fut, amíg be nem zárjuk)

update_interval

A Conky frissítésének idejét tudjuk megadni másodpercekben. (ha például 2-re állítjuk az értéket, csak minden második másodpercben fognak frissülni a megjelenített adatok)

update_interval 1 (ajánlott)
update_interval 0.5

update_interval_on_battery

Funkciója megegyezik az update_interval-lal, de ezen beállítás csak akkor lép érvénybe, ha akkumulátoros üzemmódra kapcsolunk. (kihúzzuk a hálózati töltőt → battery mode)

update_interval_on_battery 10
update_interval_on_battery 32

uppercase

Nagybetűs üzemmód bakapcsolása yes érték esetén, a Conky-ban megjelenő karakterek mindegyike nagybetűs lesz.

uppercase yes
uppercase no

use_spacer

(leírás)


use_xft

Xft használata, élsimított betűk bekapcsolása yes érték esetén.

use_xft yes
use_xft no

xftalpha

(leírás)


xftfont

(leírás)

Megjelenítésért felelős változók

Forrás: a Conky hivatolos oldala - Conky Objects

Ez a szakasz egyelőre erősen hiányos, vagy még nem írtuk meg. Segíthetsz te is a kibővítésében.
Megjelenítésért felelős változók/objektumok (A-Z)
acpiacadapter

Az ACPI hálózati adapter állapotát figyeli. Tápellátással kapcsolatos állapot információkat jeleníti meg.

${acpiacadapter}

acpifan

Az ACPI hálózati adapter ventilátorának állapotával kapcsolatos információkat jeleníti meg.

${acpifan}

acpitemp

Az ACPI hálózati adapter hőmérsékletét figyeli és jeleníti meg.

${acpitemp}

addr

Megjeleníti egy adott eszköz lokális IP-címét, amennyiben nincs cím hozzárendelve az eszközhöz, a "nincs cím" (No Address) szöveget írja ki.

${addr eth0}
${addr wlan0}

Itt kell megemlítenünk azt is, hogy az ún. WAN IP is megjeleníthető. (Wide Area Network = Széles területre kiterjedő hálózat). Ehhez csupán futtatnunk kell a curl ifconfig.me/ip parancsot. Több másodpercig is eltarthat, amíg az említett parancs lefut és visszatér a WAN-IP címünkkel. (az adott parancsot nem szükséges minden ciklusban lefuttatni, ezért a példában is időzítve, 5 percenként futtatjuk)

Amennyiben a curl nincs telepítve, terminálban adjuk ki a következő parancsot:

sudo apt-get install curl

Ezt követően már futtathatjuk a Conky-ban a következő parancsot:

${execi 300 curl ifconfig.me/ip}

addrs
Conky-tux.png
Kizárólag Linux alatt használható!


Megjeleníti egy adott eszközhöz tartozó összes lokális IP-címet. Ha az eszközhöz csupán egyetlen cím tartozik, akkor gyakorlatilag ua. mintha az ${addr} változót használnák.

${addrs eth0}
${addrs wlan0}

adt746xcpu

(leírás)


adt746xfan

(leírás)


alignc

A megjelenítendő szöveg/információ középre igazítására szolgáló utasítás. (CENTER)

${alignc}

alignr

A megjelenítendő szöveg/információ jobbra igazítására szolgáló utasítás. (RIGHT)

${alignr}

apcupsd

A szünetmentes tápegység állapotát/kommunikációs állapotát mutatja.

${apcupsd}

apcupsd_cable

(leírás)


apcupsd_charge

(leírás)


apcupsd_lastxfer

(leírás)


apcupsd_linev

(leírás)


apcupsd_load

(leírás)


apcupsd_loadbar

(leírás)


apcupsd_loadgauge

(leírás)


apcupsd_loadgraph

(leírás)


apcupsd_model

(leírás)


apcupsd_name

(leírás)


apcupsd_status

(leírás)


apcupsd_temp

(leírás)


apcupsd_timeleft

(leírás)


apcupsd_upsmode

(leírás)


apm_adapter

(leírás)


apm_battery_life

(leírás)


apm_battery_time

(leírás)


Audacious (zenelejátszó)
Audacious-icon.png

Ahhoz, hogy az alábbi megjelenítőket megfelelően tudjuk használni, telepítenünk kell az Audacious zenelejátszó programot:

sudo apt-get install audacious

audacious_bar
Audacious-icon.png
Az Audacious zenelejátszó folyamatjelzőjét jeleníti meg.
${audacious_bar}

audacious_bitrate
Audacious-icon.png
Az Audacious zenelejátszóval lejátszott fájl bitsűrűségét jeleníti meg. (bit/second)
${audacious_bitrate}

audacious_channels
Audacious-icon.png
Az Audacious zenelejátszóval lejátszott fájl csatornáinak számát jeleníti meg. (pl. sztereó esetén 2)
${audacious_channels}

audacious_filename
Audacious-icon.png
Az Audacious zenelejátszóval lejátszott fájl nevét jeleníti meg, a teljes elérési úttal (path).
${audacious_filename}

audacious_frequency
Audacious-icon.png
Az Audacious zenelejátszóval lejátszott fájl mintavételezési frekvenciáját jeleníti meg. (Hz)
${audacious_frequency}

audacious_length
Audacious-icon.png
Az Audacious zenelejátszóval lejátszott fájl (lejátszási) hosszát jeleníti meg, percben és másodpercekben. (Minutes : Seconds)
${audacious_lenght}

audacious_length_seconds
Audacious-icon.png
Az Audacious zenelejátszóval lejátszott fájl (lejátszási) hosszát jeleníti meg másodpercekben. (Seconds)
${audacious_lenght_seconds}

audacious_main_volume
Audacious-icon.png
Az Audacious zenelejátszóban beállított hangerő értékét jeleníti meg. (min=0 ; max=100)
${audacious_main_volume}

audacious_playlist_length
Audacious-icon.png
Kiírja, hogy az Audacious zenelejátszó lejátszási listájában hány darab zeneszám van.
${audacious_playlist_length}

audacious_playlist_position
Audacious-icon.png
Kiírja, hogy az Audacious zenelejátszó lejátszási listájában éppen hányadik zeneszámnál tart a lejátszás.
${audacious_playlist_position}

audacious_position
Audacious-icon.png
Az Audaciousban éppen lejátszás alatt lévő szám pozícióját adja vissza, percben és másodpercben. (Minutes : Seconds)
${audacious_position}

audacious_position_seconds
Audacious-icon.png
Az Audaciousban éppen lejátszás alatt lévő szám pozícióját adja vissza másodpercben. (Seconds)
${audacious_position_seconds}

audacious_status
Audacious-icon.png
Az Audacious zenelejátszó aktuális állapotát adja vissza. (Playing, stopped etc...)
${audacious_status}

audacious_title
Audacious-icon.png
Az Audaciousban éppen lejátszás alatt lévő szám címét adja vissza. Fontos megjegyezni, hogy amennyiben az argomentumát üresen hagyjuk, a Conky hibakóddal leáll. Mindig írjunk mögé egy számot, hogy a kiírandó névből hány karaktert szeretnénk megjeleníteni!
${audacious_title 20}

battery

(leírás)


battery_bar

(leírás)


battery_percent

(leírás)


battery_short

(leírás)


battery_time

(leírás)


blink

(leírás)


bmpx_album

(leírás)


bmpx_artist

(leírás)


bmpx_bitrate

(leírás)


bmpx_title

(leírás)


bmpx_track

(leírás)


bmpx_uri

(leírás)


buffers

(leírás)


cached

(leírás)


cmdline_to_pid

(leírás)


color

A szöveg színének megadását teszi lehetővé. Többféleképpen megadhatjuk a használni kívánt szín értékét.


Szín kiválasztása a szín neve alapján:

${color black}

Szín megadása hexadecimális értékkel (pl. piros):

${color #FF0000}

colorN

Szín megadása előre definiált értékkel:

${color1}
Ebben az esetben előre kell definiálni a "color1" értékét (pl. fehér), a konfigurációs részben:
color1 FFFFFF

combine

(leírás)


conky_build_arch

(leírás)


conky_build_date

(leírás)


conky_version

A Conky verziószámát jeleníti meg. (pl. 1.8.1)

${conky_version}

cpu

A processzor terhelését jeleníti meg, százalékos formában. Több magos processzor esetén lehetőségünk van a magonkénti (CORE) terhelés megjelenítésére is.

${cpu}
${cpu cpu1}
${cpu cpu2}

Egymagos processzornál csak a ${cpu} használható! (különben a Conky hibakóddal leáll)


cpubar

A processzor állapotát/terhelését jelző sávot jelenít meg. Több processzor esetén lehetőségünk van a magonkénti megjelenítésre. Az argomentumába megadható a sáv mérete (szélesség,magasság) is, vesszővel elválasztva. Amennyiben az argomentumát üresen hagyjuk, a konfigurációs részben magadott default_bar_size értékek lépnek érvénybe.

${cpubar}
${cpubar 5,200}
${cpubar cpu1}
${cpubar cpu2 5,100}

cpugauge

(leírás)


cpugraph

(leírás)


curl

(leírás)


desktop

(leírás)


desktop_name

(leírás)


desktop_number

(leírás)


disk_protect

(leírás)


diskio

(leírás)


diskio_read

(leírás)


diskio_write

(leírás)


diskiograph

(leírás)


diskiograph_read

(leírás)


diskiograph_write

(leírás)


downspeed

Az éppen aktuális letöltési sebességet mutatja egy adott eszközön. Amennyiben nem tudjuk az adott eszköz nevét, használjuk (terminálban) a ifconfig parancsot. (kilistázza az adott hálózati eszközöket, névvel és egyéb információkkal)

${downspeed eth0}
${downspeed wlan0}

downspeedf


Gyakorlatilag ua. mint az sima ${downspeed}, annyi különbséggel, hogy itt kilóbájtokban jeleníti meg az értékeket. Ha a konfigurációs részben a short_units értéke yes -re van állítva, akkor nincs különbség az előbb említett parancs és ezen parancs között.

${downspeedf eth0}
${downspeedf wlan0}

downspeedgraph

(leírás)


draft_mails

(leírás)


else

(leírás)


endif

(leírás)


entropy_avail

(leírás)


entropy_bar

(leírás)


entropy_perc

(leírás)


entropy_poolsize

(leírás)


eval

(leírás)


eve

(leírás)


exec

(leírás)


execbar

(leírás)


execgauge

(leírás)


execgraph

(leírás)


execi

(leírás)


execibar

(leírás)


execigauge

(leírás)


execigraph

(leírás)


execp

(leírás)


execpi

(leírás)


flagged_mails

(leírás)


font

A betűtípus megváltoztatására szolgál. Az adott sortól lép érvénybe a betűtípus, mindaddig amíg nem adunk meg egy újabbat. Üresen hagyva az argomentumát, az alap (default) betűtípusra vált.

${font Ubuntu:style=Bold:pixelsize=12}
${font}

format_time

(leírás)


forwarded_mails

(leírás)


freq

A processzor frekvenciáját jeleníti meg MHz-ben. Az argomentumában megadhatjuk a kívánt mag (core) sorszámát. (amennyiben nem adunk meg paramétert, automatikusan az első mag frekvenciáját jeleníti meg)

${freq}
${freq 1}
${freq 2}

freq_g

A processzor frekvenciáját jeleníti meg GHz-ben. Az argomentumában megadhatjuk a kívánt mag (core) sorszámát. (amennyiben nem adunk meg paramétert, automatikusan az első mag frekvenciáját jeleníti meg)

${freq_g}
${freq_g 1}
${freq_g 2}

FS_változók (FileSytem)
Conky-fs-mount.png

Az 'FS' változók használata előtt, fontos megemlíteni, hogy amennyiben nem adunk meg semmit az argomentum részbe (csak önmagában használjuk a változókat), minden esetben a gyökérkönyvtárra fognak vonatkozni az értékek. ( / , ROOT)

Azt hogy milyen eszközök vannak csatolva milyen néven, könnyen megtudhatjuk, ha terminálban kiadjuk a következő parancsot:

mount

Ahogyan az ábrán is látható, jelenleg 3 eszköz van csatolva: sda1 , sda5 , sdb1. Jelen esetben az sda1 "/" néven (root), az sda5 "/home" néven (home könyvtár), az sdb1 pedig "/media/PENDRIVE" (pendrive) néven érhető el. Ugyan ez a helyzet CD/DVD lemezeknél is, amint behelyezünk egy CD/DVD lemezt, a rendszer csatolni fogja "/media/valami" néven.

Tehát az 'FS' változók értékei mindig az adott csatolási pontra lesznek érvényesek, a példák között lesz többféle csatolási pont is ezek szemléltetésére.
fs_bar

Egy adott eszköz állapotát/kihasználtságát jelző sávot jelenít meg. Az argomentumába megadható a sáv mérete (szélesség,magasság) is, vesszővel elválasztva. Amennyiben az argomentumát üresen hagyjuk, a konfigurációs részben magadott default_bar_size értékek lépnek érvénybe. Legutolsó paraméterként kell megadnunk a kívánt eszközt. (ha önmagában használjuk, azaz egyetlen paramétert sem adunk meg, akkor a ROOT állapotát jeleníti meg)

${fs_bar}
${fs_bar 5,100 /home}
${fs_bar /media/PENDRIVE}

fs_bar_free

Egy adott eszközön rendelkezésre álló szabad területet jelző sávot jelenít meg. Az argomentumába megadható a sáv mérete (szélesség,magasság) is, vesszővel elválasztva. Amennyiben az argomentumát üresen hagyjuk, a konfigurációs részben magadott default_bar_size értékek lépnek érvénybe. Legutolsó paraméterként kell megadnunk a kívánt eszközt. (ha önmagában használjuk, azaz egyetlen paramétert sem adunk meg, akkor a ROOT állapotát jeleníti meg)

${fs_bar_free}
${fs_bar_free 5,100 /home}
${fs_bar_free /media/PENDRIVE}

fs_free

A kiválasztott eszköz szabad méretét adja vissza.

${fs_free /home}

fs_free_perc

A kiválasztott eszköz szabad méretét adja vissza százalékos arányban.

${fs_free_perc /home}

fs_size

Egy adott eszköz (teljes) méretét jeleníti meg.

${fs_size /media/PENDRIVE}

fs_type

Ebből a változóból megtudhatjuk, hogy az adott eszköz milyen fájlrendszert használ. (ntfs, ext4, vfat etc...)

${fs_type /media/PENDRIVE}

fs_used

A kiválasztott eszköz használatban lévő méretét adja vissza.

${fs_used /boot}

fs_used_perc

A kiválasztott eszköz használatban lévő méretét adja vissza százalékos arányban.

${fs_used_perc /boot}

goto

(leírás)


gw_iface

(leírás)


gw_ip

(leírás)


hddtemp

Egy adott merevlemez (Hard Disk Drive) hőmérsékletét mutatja. Fontos, hogy amennyiben nincs telepítve a hddtemp , nem fog működni. Az említett programot a következő paranccsal tudjuk telepíteni:

sudo apt-get install hddtemp

A telepítést követően, már nincs más dolgunk, mint megadni az argomentumban egy eszköz nevét, amelyet a mount paranccsal tudunk ellenőrizni.

${hddtemp /dev/sda}

head

(leírás)


hr

(leírás)


hwmon

(leírás)


i2c

(leírás)


i8k_ac_status

(leírás)


i8k_bios

(leírás)


i8k_buttons_status

(leírás)


i8k_cpu_temp

(leírás)


i8k_left_fan_rpm

(leírás)


i8k_left_fan_status

(leírás)


i8k_right_fan_rpm

(leírás)


i8k_right_fan_status

(leírás)


i8k_serial

(leírás)


i8k_version

(leírás)


ibm_brightness

(leírás)


ibm_fan

(leírás)


ibm_temps

(leírás)


ibm_volume

(leírás)


iconv_start

(leírás)


iconv_stop

(leírás)


if_empty

(leírás)


if_existing

(leírás)


if_gw

(leírás)


if_match

(leírás)


if_mixer_mute

(leírás)


if_mounted

(leírás)


if_mpd_playing

(leírás)


if_running

(leírás)


if_smapi_bat_installed

(leírás)


if_up

(leírás)


if_updatenr

(leírás)


if_xmms2_connected

(leírás)


image

Képek megjelenítését teszi lehetővé. Az argomentumában 4 opciót használhatunk: pozíció, méret, 'no-cache' zászló, 'cache flush' intervallum. A pozíció megadásnál X,Y értékeket lehet megadni, amelyek felvehetnek mínusz értéket is (pl: 10,-5). A méretmegadásnál 'x'-szel elválasztva kell megadni a szélesség ill. a magasság értékeit (pl. 32x48). A '-n' kapcsolóval tudjuk kikapcsolni a kép gyorsítótárazását, a '-f'-fel pedig a gyorsítótár frissítésének gyakoriságát adhatjuk meg (pl. -f 60). A Conky nem tesz kísérletet a kép megváltoztatására, kizárólag csak akkor, ha az argomentumában erre utasítást kap. (tehát amennyiben nem adunk meg az argomentumban egyetlen paramétert sem, úgy a képünk a 0,0 pozícióban, eredeti méretben fog megjelenni)

${image /home/user/Képek/ConkyIcons/Teszt.png}
${image /home/user/Képek/ConkyIcons/Teszt.png -p 10,10 -s 32x32}

imap_messages

(leírás)


imap_unseen

(leírás)


include

(leírás)


ioscheduler

(leírás)


kernel

A kernel verziószámának megjelenítésére szolgáló parancs.

${kernel}

laptop_mode

(leírás)


lines

(leírás)


loadavg

(leírás)


loadgraph

(leírás)


lua

(leírás)


lua_bar

(leírás)


lua_gauge

(leírás)


lua_graph

(leírás)


lua_parse

(leírás)


machine

(leírás)


mails

(leírás)


mboxscan

(leírás)


mem

A felhasznált (fizikai) memória értékét adja vissza.

${mem}

membar

A memória állapotát/kihasználtságát jelző sávot jelenít meg. Az argomentumába megadható a sáv mérete (szélesség,magasság) is, vesszővel elválasztva. Amennyiben az argomentumát üresen hagyjuk, a konfigurációs részben magadott default_bar_size értékek lépnek érvénybe.

${membar}
${membar 5,100}

memeasyfree

A még nem felhasznált, szabad (fizikai) memória értékét adja vissza, beleértve a könnyen felszabadítható memóriát. (buffers / cache)

${memfree}

memfree

A még nem felhasznált, szabad (fizikai) memória értékét adja vissza.

${memfree}

memgauge

(leírás)


memgraph

(leírás)


memmax

A (fizikai) memória maximális mérete. Alaplapi videókártyák esetén ez az érték kisebb lesz, mint a tényleges fizikai memória, hiszen az grafikus kártya lefoglal bizonyos mennyiségű memóriát.

${memmax}

memperc

A memória használatot mutatja meg, százalékosan kifejezve.

${memperc}

mixer

(leírás)


mixerbar

(leírás)


mixerl

(leírás)


mixerlbar

(leírás)


mixerr

(leírás)


mixerrbar

(leírás)


MOC zenelejátszó
Terminal-icon.png

A moc egy egyszerű, kis méretű, terminálban futtatható zenelejátszó. Ahhoz, hogy az alábbi megjelenítőket megfelelően tudjuk használni, telepítenünk kell a programot:

sudo apt-get install moc

Telepítés után terminálból indítható:

mocp

moc_album
Terminal-icon.png
A moc zenelejátszóval elindított hangfájl albumának nevét jeleníti meg.
${moc_album}

moc_artist
Terminal-icon.png
A moc zenelejátszóval elindított hangfájl előadójának nevét jeleníti meg.
${moc_artist}

moc_bitrate
Terminal-icon.png
A moc zenelejátszóval elindított hangfájl bitsűrűségét jeleníti meg. (kbps)
${moc_bitrate}

moc_curtime
Terminal-icon.png
A moc zenelejátszóval elindított hangfájl, éppen aktuális lejátszási idejét jeleníti meg. (mm:ss)
${moc_curtime}

moc_file
Terminal-icon.png
A moc zenelejátszóval elindított hangfájl fájlnevét jeleníti meg (elérési útvonallal együtt).
${moc_file}

moc_rate
Terminal-icon.png
A moc zenelejátszóval elindított hangfájl mintavételezési frekvenciáját jeleníti meg. (kHz)
${moc_rate}

moc_song
Terminal-icon.png
A moc zenelejátszóval elindított hangfájl címét jeleníti meg.
${moc_song}

moc_state
Terminal-icon.png
A moc zenelejátszó aktuális státuszát adja vissza. (PLAY, STOP, etc.)
${moc_state}

moc_timeleft
Terminal-icon.png
Megadja, hogy a moc zenelejátszóval elindított hangfájl lejátszási idejéből mennyi van még hátra. (mm:ss)
${moc_timeleft}

moc_title
Terminal-icon.png
A moc zenelejátszóval elindított hangfájl sorszámát, előadóját, címét ill. az album nevét jeleníti meg.
${moc_title}

moc_totaltime


Terminal-icon.png
Megadja, hogy a moc zenelejátszóval elindított hangfájl teljes lejátszási idejét jeleníti meg. (mm:ss)
${moc_totaltime}

monitor

(leírás)


monitor_number

(leírás)


mpd_album

(leírás)


mpd_artist

(leírás)


mpd_bar

(leírás)


mpd_bitrate

(leírás)


mpd_elapsed

(leírás)


mpd_file

(leírás)


mpd_length

(leírás)


mpd_name

(leírás)


mpd_percent

(leírás)


mpd_random

(leírás)


mpd_repeat

(leírás)


mpd_smart

(leírás)


mpd_status

(leírás)


mpd_title

(leírás)


mpd_track

(leírás)


mpd_vol

(leírás)


nameserver

(leírás)


new_mails

(leírás)


nodename

(leírás)


nodename_short

(leírás)


nvidia

(leírás)


offset

Vízszintes irányú eltolás, amely csak az adott sorra vonatkozik (legyen az szöveg vagy kép). Az értékét pixelben kell megadni.

${offset 15}

outlinecolor

(leírás)


pb_battery

(leírás)


pid_chroot

(leírás)


pid_cmdline

(leírás)


pid_cwd

(leírás)


pid_environ

(leírás)


pid_environ_list

(leírás)


pid_exe

(leírás)


pid_nice

(leírás)


pid_openfiles

(leírás)


pid_parent

(leírás)


pid_priority

(leírás)


pid_read

(leírás)


pid_state

(leírás)


pid_state_short

(leírás)


pid_stderr

(leírás)


pid_stdin

(leírás)


pid_stdout

(leírás)


pid_threads

(leírás)


pid_thread_list

(leírás)


pid_time_kernelmode

(leírás)


pid_time_usermode

(leírás)


pid_time

(leírás)


pid_uid

(leírás)


pid_euid

(leírás)


pid_suid

(leírás)


pid_fsuid

(leírás)


pid_gid

(leírás)


pid_egid

(leírás)


pid_sgid

(leírás)


pid_fsgid

(leírás)


pid_vmpeak

(leírás)


pid_vmsize

(leírás)


pid_vmlck

(leírás)


pid_vmhwm

(leírás)


pid_vmrss

(leírás)


pid_vmdata

(leírás)


pid_vmstk

(leírás)


pid_vmexe

(leírás)


pid_vmlib

(leírás)


pid_vmpte

(leírás)


pid_write

(leírás)


pid_nice

(leírás)


platform

(leírás)


pop3_unseen

(leírás)


pop3_used

(leírás)


pre_exec

(leírás)


processes

Az összes futó folyamat számával tér vissza.

${processes}

read_tcp

(leírás)


replied_mails

(leírás)


rss

(leírás)


running_processes

(leírás)


running_threads

(leírás)


scroll

(leírás)


seen_mails

(leírás)


shadecolor

(leírás)


smapi

(leírás)


smapi_bat_bar

(leírás)


smapi_bat_perc

(leírás)


smapi_bat_power

(leírás)


smapi_bat_temp

(leírás)


sony_fanspeed

(leírás)


stippled_hr

(leírás)


swap

A SWAP (virtuális memória / cserehely) használatban lévő értékét adja vissza.

${swap}

swapbar

A virtuális memória (SWAP) állapotát/kihasználtságát jelző sávot jelenít meg. Az argomentumába megadható a sáv mérete (szélesség,magasság) is, vesszővel elválasztva. Amennyiben az argomentumát üresen hagyjuk, a konfigurációs részben magadott default_bar_size értékek lépnek érvénybe.

${swapbar}
${swapbar 5,100}

swapfree

A SWAP (virtuális memória / cserehely) még nem felhasznált, szabad értékét adja vissza.

${swapfree}

swapmax

A SWAP (virtuális memória / cserehely) maximális értékét adja vissza.

${swapmax}

swapperc

A SWAP (virtuális memória / cserehely) használatot mutatja meg, százalékosan kifejezve.

${swapperc}

sysname

(leírás)


tab

(leírás)


tail

(leírás)


tcp_portmon

(leírás)


templateN

(leírás)


texeci

(leírás)


threads

(leírás)


time

Az aktuális (rendszer) időt jeleníti meg. Az argomentumában megadhatunk egyéni kapcsolókat, amennyiben csak önmagában használjuk, a dátumot és az időt jeleníti meg.

Megadható kapcsolók:

%d = nap (day)
%h = a hónap rövidített neve (jan,feb, etc.)
%m = hónap (month)
%y = év rövid formátum (14)
%Y = év (2014)
%s = 1970. január 1-je 00:00-tól eltelt idő másodpercekben
%w = hányadik hét az évben (week)
%H = óra (hour)
%M = perc (minute)
%S = másodperc (second)
%T = idő (17:21:32)
%D = dátum (01/14/14)

Néhány példa a gyakorlati alkalmazásra:

${time}
${time %H : %M}
${time %Y %m %d}
${time %D}

to_bytes

(leírás)


top

A futó folyamatokat rangsorolja, processzor terhelése alapján (a legterhelőbb folyamat áll az első helyen). Összesen 10 TOP process-t tud megjeleníteni. Az argomentumában 2 paramétert kell megadnunk: a megjelenítendő adat típusát ill. egy sorszámot, hogy hányadik a rangsorban.

Az első paraméter lehet:

name = a folyamat neve
pid = a folyamat azonosítószáma (process ID)
cpu = a folyamat processzor terhelése, százalékos arányban kifejezve
mem = a folyamat által felhasznált memória, százalékos arányban kifejezve
mem_res = a folyamat számára biztosított (rezidens) memória
mem_vsize = a folyamat virtuális memória igénye, amennyiben szükség van arra
time = a folyamat indítása óta eltelt idő
uid = a folyamat tulajdonosa (user ID)
io_perc = a folyamat I/O használata, százalékos arányban kifejezve
io_read = a folyamat I/O olvasási sebessége
io_write = a folyamat I/O írási sebessége

Ezen paraméterek ismeretében, már nincs más dogunk, csupán megadni a kívánt sorszámot:

${top name 1}
${top cpu 3}
${top time 5}
${top io_perc 7}

top_io

(leírás)


top_mem

(leírás)


top_time

(leírás)


totaldown

A legutolsó rendszerindítás óta letöltött adatmennyiség.

${totaldown}totalup

A legutolsó rendszerindítás óta feltöltött adatmennyiség.

${totalup}

trashed_mails

(leírás)


tztime

A kiválasztott időzóna dátumát és/vagy idejét jeleníti meg. Az argomentumában meg kell adnunk a kiválaszott időzóna pontos nevét, melyről a /usr/share/zoneinfo mappában tájékozódhatunk. Természetsen itt is használhatóak az idő formázására szolgáló paraméterek. (ld. ${time} -nál leírtakban)

${tztime America/New_York %H:%M}
${tztime Europe/Budapest %H:%M}
${tztime Europe/Kiev %H:%M}

gid_name

(leírás)


uid_name

(leírás)


unflagged_mails

(leírás)


unforwarded_mails

(leírás)


unreplied_mails

(leírás)


unseen_mails

(leírás)


updates

Ciklusszámláló, melynek értéke minden egyes lefutott (Conky) ciklus után eggyel nő. (hibakeresésre érdemes használni)

${updates}

upspeed

Az éppen aktuális feltöltési sebességet mutatja egy adott eszközön. Amennyiben nem tudjuk az adott eszköz nevét, használjuk (terminálban) a ifconfig parancsot. (kilistázza az adott hálózati eszközöket, névvel és egyéb információkkal)

${upspeed eth0}
${upspeed wlan0}

upspeedf

Gyakorlatilag ua. mint az sima ${upspeed}, annyi különbséggel, hogy itt kilóbájtokban jeleníti meg az értékeket. Ha a konfigurációs részben a short_units értéke yes -re van állítva, akkor nincs különbség az előbb említett parancs és ezen parancs között.

${upspeedf eth0}
${upspeedf wlan0}

upspeedgraph

(leírás)


uptime

A rendszer indítása óta eltelt időt jeleníti meg.

${uptime}

uptime_short

A rendszer indítása óta eltelt időt jeleníti meg, viszont rövidebb formában, mint az ${uptime} parancs.

${uptime_short}

user_names

(leírás)


user_number

(leírás)


user_terms

(leírás)


user_times

(leírás)


user_time

(leírás)


utime

(leírás)


voffset

Függőleges irányú eltolás, amely csak az adott sorra vonatkozik (legyen az szöveg vagy kép). Az értékét pixelben kell megadni.

${voffset 20}

voltage_mv

(leírás)


voltage_v

(leírás)


weather

(leírás)


weather_forecast

(leírás)


wireless_ap
Conky-tux.png
Kizárólag Linux alatt használható!


Megjeleníti a vezeték nélküli hálózati eszköz MAC-címét.

${wireless_ap wlan0}

wireless_bitrate
Conky-tux.png
Kizárólag Linux alatt használható!


Megjeleníti a vezeték nélküli hálózati eszköz maximális sávszélességét. (Mb/s)

${wireless_bitrate wlan0}

wireless_essid
Conky-tux.png
Kizárólag Linux alatt használható!


A vezeték nélküli hálózat SSID-ját jeleníti meg.

${wireless_essid wlan0}

wireless_link_bar
Conky-tux.png
Kizárólag Linux alatt használható!


A vezeték nélküli hálózat állapotát/jelerősségét jelző sávot jelenít meg. Az argomentumába megadható a sáv mérete (szélesség,magasság) is, vesszővel elválasztva. Amennyiben az argomentumát üresen hagyjuk, a konfigurációs részben magadott default_bar_size értékek lépnek érvénybe. Legutolsó paraméterként kell megadnunk a kívánt hálózati eszközt. Fontos! Ha méretet nem is, de az eszköz nevét mindig meg kell adnunk! A hálózati eszközök nevét terminálból a ifconfig paranccsal tudjuk ellenőrizni.

${wireless_link_bar wlan0}
${wireless_link_bar 5,200 wlan0}

wireless_link_qual
Conky-tux.png
Kizárólag Linux alatt használható!


A vezeték nélküli hálózati eszköz aktuális jelerőssége. (számértékkel kifejezve)

${wireless_link_qual wlan0}

wireless_link_qual_max
Conky-tux.png
Kizárólag Linux alatt használható!


A vezeték nélküli hálózati eszköz maximális jelerőssége. (számértékkel kifejezve)

${wireless_link_qual_max wlan0}

wireless_link_qual_perc
Conky-tux.png
Kizárólag Linux alatt használható!


A vezeték nélküli hálózati eszköz aktuális jelerőssége. (százalékos arányban kifejezve)

${wireless_link_qual_perc wlan0}

wireless_mode
Conky-tux.png
Kizárólag Linux alatt használható!


A vezeték nélküli hálózat típusa. (Managed/Ad-Hoc/Master)

${wireless_mode wlan0}

words

(leírás)


xmms2_album

(leírás)


xmms2_artist

(leírás)


xmms2_bar

(leírás)


xmms2_bitrate

(leírás)


xmms2_comment

(leírás)


xmms2_date

(leírás)


xmms2_duration

(leírás)


xmms2_elapsed

(leírás)


xmms2_genre

(leírás)


xmms2_id

(leírás)


xmms2_percent

(leírás)


xmms2_playlist

(leírás)


xmms2_size

(leírás)


xmms2_smart

(leírás)


xmms2_status

(leírás)


xmms2_timesplayed

(leírás)


xmms2_title

(leírás)


xmms2_tracknr

(leírás)


xmms2_url

(leírás)


Példaprogramok (kezdőknek)

CPU + NET + KERNEL

${color} , ${cpu} , ${downspeed} , ${upspeed} , ${alignr} , ${text} , ${kernel}


A "Hello World" programunk után lássunk neki egy kissé komolyabb konfignak, amely már valós rendszeradatokat jelenít meg. Tulajdonképpen három dolgot fogunk megjeleníteni: a processzor terhelését, a hálózati sebességeket (le/feltöltés), valamint az aktuális kernel verziószámát. Mindezek mellett használni fogjuk az előre definiált színeket és láthatjuk, hogyan kell betűtípust megadni ill. a szöveget jobbra igazítani.


A példaprogram kommentezve van, letöltés a kép alatt.

Amennyiben a processzornak csupán egy magja van, a CORE-1/CORE-2 sorokat ki kell szedni!!!

CORE-1${alignr}${cpu cpu1}%
CORE-2${alignr}${cpu cpu2}%:


MEM + Processes

${mem} , ${memmax} , ${memperc} , ${top}


Következő példaprogramunkban memória információkat fogunk megjeleníteni, ill. a "Top10" folyamatok közül az első ötöt.

Megjegyzés: mint az a nevében is benne van, a Top10 folyamatok kiíratásánál a maximális megengedett érték a 10.

${top name 10}
${top mem 10}
${top cpu 10}

lm-sensors

${execi}

Mindenekelőtt az "lm-sensors"-t kell telepítenünk. (csomagkezelőből vagy terminálból)

sudo apt-get install lm-sensors

Ezután terminálban adjuk ki a következő parancsot:

sudo sensors-detect

Ha a sensors-detect sikeresen lefutott nézzük meg, hogy mit is jeleznek valójában a szenzorok.

sensors
Terminal-sensors.png


Ezután már nincs is más dolgunk, mint a terminálban látható szövegből kiollózni azt az információt, amelyet szeretnénk megjeleníteni.

Lássunk egy példát! Szeretnénk a processzor hőmérsékletét kiíratni. Az ${execi} -vel 10 másodpercenként meghívjuk a sensors parancsot, majd a grep -pel kiíratjuk a számunkra hasznos karaktereket.


${execi 10 sensors | grep -A 0 'CPU Temperature' | cut -c 23-30}


Jelen esetben megkeressük a "CPU Temperature" sort, majd 23-30 karaktereket kivágjuk az adott sorból. (eredmény: +34.0°C)HDD Usage

${swap} , ${swapmax} , ${swap} , ${fs_used_perc} , ${fs_used} , ${fs_size}

Ebben a konfigban néhány egyszerű változót használva a merevlemezünk használatáról/méreteiről kaphatunk hasznos információkat.

A különböző változóknál mindig meg kell adni egy adott könyvárat/elérési utat, hogy mely terület méreteire vagyunk kíváncsiak. Példaprogramunkban kiíratjuk a felhasznált terület százalékos arányát, ill. megjelenítjük a felhasznált/maximális méretet is.

Példa a HOME könyvtár méretének megjelenítésére:

${fs_size /home}

Calendar (Python)

${time} , ${uptime_short} , ${execp}

A ${time} és az ${uptime_short} azt hiszem nem szorul különösebb magyarázatra. A naptár megjelenítéséért egy Python program a felelős, amelyet a Conky hív meg az ${execp} utasítással.

Amennyiben a *.py fájl valamilyen hibát tartalmaz, a Conky nem tudja azt megjeleníteni.

Ezért fontos, hogy először mindig ellenőrizzük le terminálban a *.py fájlt!

python ConkyCalendar.py

Egy nagyon egyszerű naptár: ConkyCalendar.py

Az interneten rengeteg szebb naptárat is lehet találni, ezzel csupán az megjelenítés bemutatása volt a cél.Audacious (zenelejátszó)

${audacious_status} , ${audacious_position} , ${audacious_length} , ${audacious_bar} , ${audacious_title} , ${audacious_bitrate} , ${audacious_frequency} , ${audacious_channels} , ${audacious_playlist_position} , ${audacious_playlist_length}

Amennyiben nincs telepítve az Audacious zenelejátszó, adjuk ki terminálban az alábbi parancsot:

sudo apt-get install audacious


FONTOS! Amennyiben az ${audacious_title} -nél üresen hagyjuk az argomentumot, hibakóddal leáll a Conky. Éppen ezért mindig adjuk meg, hogy hány karaktert jelenítsen meg az adott zeneszám címéből!

${audacious_title 40}Szkriptek, RSS-ek használata

AccuWeather (szkript)

Az AccuWeather használatával, egy igen tetszetős időjárás előrejelzést tudunk megvalósítani. Működése igen egyszerű, az acc_int_images szkriptet lefuttatva, lekérhetjük az aktuális időjárás paramétereit, majd ezeket a kívánt módon megjeleníthetjük. A kép és szöveg elhelyezése tetszőleges, az ábra csak illusztáció.

Telepítés menete:

Töltsük le az alábbi csomagot: AccuWeather scripts/images

Csomagoljuk ki a Saját mappánkba (jelen esetben: /home/thomas/)

Ezt követően nincs más dolgunk, mint futtatni a szkriptet, majd kiíratni a lekért adatokat.

Lássunk egy példát, amely a curr_cond fájlból kiolvassa/megjeleníti a páratartalmat, az ezt követő sor pedig egy kép (a nagy Nap) megjelenítését mutatja be.


Páratartalom: ${execpi 600 sed -n '33p' /home/thomas/Accuweather_Conky_Int_Images/curr_cond}
${image /home/thomas/Accuweather_Conky_Int_Images/cc.png -p -15,40 -s 180x108}


A képek méretét nem célszerű nagyobbra állítani, hiszen azok 180x108 méretűek.

Az elérési útvonalak (home/.../Accuweather_Conky_Int_Images) helyesen legyenek megadva, kis és nagybetűk nem egyenértékűek!

(Nem létező útvonal esetén, a szkript nem fog lefutni)


Hely kiválasztása (localization): Nyissuk meg az acc_int_images szkriptet, majd cseréljük ki az address-t, a kívánt hely címére.

address="http://www.accuweather.com/hu/hu/vac/189904/weather-forecast/189904"


Televízióműsor (RSS)

Az aktuális tévéműsorok megjelenítéséhez csupán az ${rss} objektumra lesz szükségünk. Persze ha a szöveget megfűszerezzük a csatorna logójával, sokkal szebb megjelenést érhetünk el. A képek megjelenítését az ${image}-vel fogjuk megvalósítani, ahol megadhatjuk a kép pozícióját ill. méretét is. A csatornák logói és a szöveges részek elhelyezkedése tetszőleges, az ábra csupán illusztráció.


Az elérési útvonalak (home/.../Channels/32.png) helyesen legyenek megadva, kis és nagybetűk nem egyenértékűek!


(ide fog kerülni a csatornák sorszáma: Channels.txt)


(ide fog kerülni a csatornák logója: Channels_logos.tar.bz)


Lássunk egy példát (mondjuk a kiemelt csatornát):

${color black}Kiemelt csatorna ${hr}
${image /home/thomas/Képek/Channels/32.png -p 0,250 -s 100x50}
${rss http://tv.animare.hu/rssfeed.aspx?tartalom=aktualistvmusor&tvcsatorna=32 1 item_titles 1}

Forex árfolyamok (RSS + szkript)

Élő valutaárfolyamokat is könnyedén megjeleníthetünk a Conky segítségével. Technikailag ezt úgy oldjuk meg, hogy egy RSS-ből kiszedjük a számunkra hasznos információkat (egy szkript segítségével). Minden árfolyamhoz külön szkript tartozik, tehát azok egyenként, külön-külön konfigurálhatók.

A szkripteket a ${execi} segítségével tudjuk futtatni, ahol a futtatások közti időintervallumot is megadhatjuk.

A világ zászlóinak ikonjait innen tölthetjük le: World flags (PNG)


${execi 30 /home/thomas/eur-huf.sh}
${execi 30 /home/thomas/usd-huf.sh}


Az RSS olvasó szkript letöltése: eur-huf.sh

Az elérési útvonalak (home/.../eur-huf.sh) helyesen legyenek megadva, kis és nagybetűk nem egyenértékűek!

A többi szkript megírása már gyerekjáték, csupán a "$rssPage = "http://eur.fx-exchange.com/huf.xml" sorban kell átírnunk a kívánt valuták szabványos nevét. (jelen esetben eur és huf) Amennyiben a kijelzett értékek mögött nem kívánt karakterek jelennének meg, a $maxTitleLenght-nél lévő értéket csökkentsük!


G-mail szkriptek

(leírás)


GY.I.K. (gyakran ismételt kérdések)

Indítás után nem kívánt keret marad az ablak körül:

Miután az indítópultba tettük a Conky-t, újraindítást követően az ablakbeállítások nem minden esetben működnek megfelelően. Ennek az az oka, hogy a Conky hamarabb indul, mint a rendszer/albakkezelő. A probléma könnyen orvosolható, a Conky indítása előtt késleltetést kell alkalmazni.

Megoldás:

conky -p 15

Több conky futtatása egyidőben:

Ha több Conky-t szeretnénk futtatni egyidőben, nincs más dolgunk, mint külön-külön elindítani azokat, különböző konfigurációs fájlokat használva. (Erre nyújt lehetőséget a "-c" kapcsoló)

Megoldás:

Hozzunk létre egy héj-parancsfájlt More_conky.sh névvel:

gedit More_conky.sh

A fájlba írjuk be a következő sorokat, majd mentsük el és lépjünk ki!

#!/bin/bash
sleep 15
conky -c config_01.rc&
conky -c config_02.rc&
conky -c config_03.rc

Ezen héj-parancsfájl 3 Conky-t fog elindítani (közvetlenül egymás után), 3 különböző konfigurációval.

sh More_conky.sh

A Conky villog (minden frissítésnél):

Főként akkor jelentkezik, ha own_window-ot használunk. Ebben az esetben nincs más dolgunk, mint bekapcsolni a double_buffer-t a konfigurációs részben.

Megoldás:

double_buffer yes

Az asztalra kattintáskor a Conky eltűnik:

Főként akkor jelentkezik, ha own_window_type-ot nem megfelelő értékre állítjuk.

A fent említett hiba esetén, próbáljuk a normal vagy az override értéket megadni.

Megoldás:

own_window_type override
vagy
own_window_type normal

Új betűtípus telepítése után, nem lehet az új betűtípust használni

Új betűtípus telepítése után zárjuk be az adott Conky-t, amelyben a betűtípust használni kívánjuk!

Majd terminálban adjuk ki a következő parancsot:

fc-cache -fv

A parancs lefutása után indítsuk el a Conky-t, amely immár tudja használni a kívánt betűtípust!


Letölthető konfigurációk (.conkyrc)

(Az Ubuntu közösség megosztott munkái lesznek itt elérhetőek)