Asztali környezetek

A Ubuwiki wikiből

A lap korábbi változatát látod, amilyen Lukibeni (vitalap | szerkesztései) 2012. március 4., 11:59-kor történt szerkesztése után volt.

Asztali környzetek

Az Ubuntu 11.10 nagy változást jelentett az asztali környezet szempontjából.

Mivel az eddig megszokott felületet teljesen elérhetetlen lett, így mindenkinek alkalmazkodni kellett valami máshoz. Az Ubuntu a saját fejlesztésű Unity felületet szállította, míg más disztribúciók más környezetet részesítettek előnyben.

Ez a cikk azoknak készült, akik nincsenek megelégedve a Unity-vel, vagy csak egyszerűen szeretnék egy kicsit testre szabni, máshogy látni sokat használt rendszerüket. Szerencsére a választék elég nagy, sok lehetőségünk van, amelyek közül legalább egy biztosan kielégíti az igényeinket.

Gnome Shell

GNOME Shell

Azért kezdeném ezzel a sort, mert talán ez a legnagyobb számban használt asztali környezet a GNOME 3 megjelenése óta.

Szerencsére ez alapértelmezetten benne van a tárolókban így jóval egyszerűbb telepíteni és használni.

  • Telepítés:
sudo apt-get install gnome-shell
  • Használat: A bejelentkező képernyőnél válasszuk ki a fogaskerék ikonra kattintva a Gnome opciót, így a jelszó beírása után már az új felületen találhatjuk magunkat.

KDE

KDE Plasma Desktop

Eddig is megtalálhattuk az Ubuntuban, a Kubuntu ezt használja alapértelmezetten. Azonban, ha nem akarjuk újra telepíteni rendszerünket, egy egyszerű paranccsal olyanná tehetjük azt, mintha Kubuntut telepítettünk volna.

  • Telepítés:
sudo apt-get install kde-plasma-desktop

Ezzel csak az alap felületet kapjuk meg minimális mennyiségű programmal, melyek elengedhetetlenek a KDE futásához.

sudo apt-get install kubuntu-desktop

Így nem csak a KDE felületet kapjuk meg, hanem a Kubuntu által hozzá kapcsolódó programokat is.

  • Használat: Hasonlóképpen az előzőhöz, a bejelentkező képernyőnél válasszuk a KDE opciót.

LXDE

LXDE

A következőkben olyan környezeteket lehet majd telepíteni, amelyeknek jóval kisebb a gépigényük, így rendszerünk gyorsabb lehet. Ilyen az LXDE is. Saját fájlkezelője, panelje, terminálja nagyban meggyorsíthatja a munkát.

  • Telepítés:
sudo apt-get install lxde
  • Használat: Hasonlóképpen az előzőhöz, a bejelentkező képernyőnél válasszuk az LXDE opciót.

XFCE

XFCE

Szintén egy nagyon népszerű és jól használható, könnyűsúlyú környezet. Hasonlóan az LXDE-hez saját fájlkezelővel, panellel rendelkezik, emelett saját képernyőkímélóje is, nagyon sok témával.

  • Telepítés:
sudo apt-get install xfce
  • Használat: Hasonlóképpen az előzőhöz, a bejelentkező képernyőnél válasszuk az XFCE opciót.

Kiegészítők

Minden asztali környezetet ki lehet egészíteni hasznos és szép külsejű programokkal. Ezek egyrészt megkönnyítik munkánkat, másrészt lehet, hogy a saját gépünkre optimálisabb más panelt, vagy más programot használnunk az alapértelmezett helyett.

Tint2

Tint2 panel

Könnyűsúlyú panel, melyen figyelemmel kísérhetjük a megnyitott alkalmazások ablakait, illetve egy értesítési mezővel is rendelkezik, ahova néhány program tudja magát minimalizálni és akár irányíthatjuk is őket innen. Mint azt a képen is látni lehet nagyon nagy mértékben témázható, ezeket a témákat több helyről is be tudjuk szerezni, ilyen például a box-look.org ahol a keresőbe beírva rengeteg témát találhatunk. Ezek általában szövegfájlok, amiket a a saját mappánkban a /.config/tint2 alkönyvtárban kell tint2rc néven elmenteni. Aki kicsit bátrabb az saját maga is szerkeszthet témákat.

Conky

Conky

A wiki oldalon már egy elég terjedelmes leírás született a conky-ról, ezért ezt nem is ragoznám nagyon, akinek a kép alapján megmozgatta a fantáziáját és felkeltette az érdeklődését a telepítésről és a beállításról szóló információkat itt találja.

Személyes eszközök