Asztali környezetek

A Ubuwiki wikiből

A lap korábbi változatát látod, amilyen Lukibeni (vitalap | szerkesztései) 2012. március 2., 16:57-kor történt szerkesztése után volt.

(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Asztali környezetek

Az Ubuntu 11.10 nagy változást jelentett az asztali környezet szempontjából. Mivel az eddig megszokott felületet teljesen elérhetetlen lett, így mindenkinek alkalmazkodni kellett egy valamilyen máshoz. Az Ubuntu a saját fejlesztésű Unity felületet szállította, míg más disztribúciók más környezetet részesítettek előnyben.

Ez a cikk azoknak készült akik nincsenek megelégedve a Unity-vel, vagy csak egyszerűen szeretnék egy kicsit testre szabni, máshogy látni sokat használt rendszerüket. Szerencsére a választék elég nagy, sok lehetőségünk van amelyek közül legalább egy biztosan kielégíti az igényeinket.

Gnome Shell

Azért kezdeném ezzel a sort, mert talán ez a legnagyobb számban használt asztali környezet a GNOME 3 megjelenése óta. Szerencsére ez alapértelmezetten benne van a tárolókban így jóval egyszerűbb telepíteni és használni.

  • Telepítés:
sudo apt-get install gnome-shell
  • Használat: A bejelentkező képernyőnél válasszuk ki a fogaskerék ikonra kattintva a Gnome opciót, így a jelszó beírása után már az új felületen találhatjuk magunkat.

KDE

Eddig is megtalálhattuk az Ubuntuban, a Kubuntu ezt használja alapértelmezetten. Azonban, ha nem akarjuk újra tenni rendszerünket, egy egyszerű paranccsal olyanná tehetjük azt, mintha Kubuntut telepítettünk volna.

  • Telepítés:
sudo apt-get install kde-plasma-desktop

Ezzel csak az alap felületet kapjuk meg minimális mennyiségű programmal, melyek elengedhetetlenek a KDE futásához.

sudo apt-get install kubuntu-desktop

Így nem csak a KDE felületet kapjuk meg, hanem a Kubuntu által hozzá kapcsolódó programokat is.

  • Használat: Hasonlóképpen az előzőhöz, a bejelentkező képernyőnél válasszuk a KDE opciót.

LXDE

A következőkben olyan környezeteket lehet majd telepíteni, amelyeknek jóval kisebb a gépigényük, így rendszerünk gyorsabb lehet. Ilyen az LXDE is. Saját fájlkezelője, panelje, terminálja nagyban meggyorsíthatja a munkát.

  • Telepítés:
sudo apt-get install lxde
  • Használat: Hasonlóképpen az előzőhöz, a bejelentkező képernyőnél válasszuk az LXDE opciót.
Személyes eszközök