„Alapértelmezett terminál beállításának központosítása” változatai közötti eltérés

Innen: Ubuwiki
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
(új cikk létrehozása)
(Nincs különbség)

A lap 2012. április 4., 15:45-kori változata

Az Ubuntu egyes részeiben külön-külön van megadva az alapértelmezett terminál emulátor, a gnome-terminal. Ezeknek az egymástól független beállításoknak a központosításával elérhetjük, hogy később egyetlen helyen módosítva az egész rendszerre kihatással legyen az alapértelmezett terminál emulátor megváltoztatása.

Alapértelmezett terminál emulátor beállítása

A központosításhoz a Debianban létező alapértelmezett-program választót, az update-alternatives programot használjuk. Tetszőleges terminálban adjuk ki a következő parancsot:

sudo update-alternatives --config x-terminal-emulator

A sudo miatt a rendszer bekérheti jelszavunkat, ezt gépeljük be (a gépelés során nem látszik semmi), majd üssünk Entert. Ezután egy listát kapunk a rendszeren már telepített terminál emulátorokról, pl.:

There are 7 choices for the alternative x-terminal-emulator (providing /usr/bin/x-terminal-emulator).

 Selection  Path               Elsőbbsé Status
------------------------------------------------------------
 0      /usr/bin/gnome-terminal.wrapper  40    auto mode
* 1      /usr/bin/gnome-terminal.wrapper  40    manual mode
 2      /usr/bin/koi8rxterm        20    manual mode
 3      /usr/bin/lxterm          30    manual mode
 4      /usr/bin/lxterminal        40    manual mode
 5      /usr/bin/urxvt          20    manual mode
 6      /usr/bin/uxterm          20    manual mode
 7      /usr/bin/xterm          20    manual mode

Press enter to keep the current choice[*], or type selection number: 

A listából a bal oldali sorszámok segítségével választhatjuk ki a kívánt terminált, gépeljük be a számát, majd üssünk Entert. Ezután az x-terminal-emulator parancs kiadásával az előbb kiválasztott terminál fog elindulni.

Parancsikon létrehozása az alapértelmezett terminál számára

A programok között található „Terminál” nevű program mindig a gnome-terminal programot indítja, ezért ha az alapértelmezett terminált szeretnénk indítani, létre kell hoznunk egy új parancsikont.

Hozzunk létre egy default-terminal.desktop nevű fájlt a saját mappánk -> .local mappa (rejtett mappa, a fájlkezelőben való megjelenítésért nyomjuk le a Ctrl+H billentyűt) -> share mappa -> applications mappán belül (~/.local/share/applications/default-terminal.desktop). (A fájlnév tetszőleges is lehet, de a .desktop végződést tartsuk meg.) Az üres fájlba másoljuk be a következő tartalmat:

[Desktop Entry]
Name=Default Terminal
Name[hu]=Alapértelmezett terminál
Exec=x-terminal-emulator
Terminal=false
X-MultipleArgs=false
Type=Application
Icon=terminal
Categories=GNOME;GTK;Utility;
StartupWMClass=Terminal
StartupNotify=true

Ez a kód néhány általános beállítást határoz meg: a parancsikon magyar neve az „Alapértelmezett terminál” lesz, ikonja pedig az alapértelmezett témában található terminál ikon, kattintásra pedig az előbb beállított terminált fogja indítani.

Mentsük el a fájlt, zárjuk be, majd a fájlkezelőben jobb egérgombbal kattintsunk rá, majd válasszuk a „Tulajdonságok” menüpontot, és a megjelenő ablakban a „Jogosultságok” fülön pipáljuk be a „Végrehajtás” mellett található rubrikát. Ezzel a parancsikon végrehajthatóvá vált, és ezentúl a fájlnév helyett a parancsikon neve, a szövegfájl ikonja helyett pedig a terminál ikonja fog látszódni. (A parancsikon továbbra is szövegfájl, ha betallózzuk a szövegszerkesztőbe, akkor könnyedén módosíthatjuk.)

Az így létrehozott parancsikont innentől kezdve megtaláljuk a programok között, valamint a fogd-és-vidd módszerrel az indítópanelre helyezhető, és kattintáskor a korábban beállított alapértelmezett terminál fog elindulni.

Az alapértelmezett terminál beállítása a GNOME programok számára

A GNOME programok általában figyelembe veszik a parancssoros alrendszerek beállításait (pl. xdg-open), azonban az alapértelmezett terminálnál ez nincs így. Pl. ha telepítjük a fájlkezelőhöz a nautilus-open-terminal kiegészítőt, amivel a mappák helyi menüjében megjelenik egy „Megnyitás terminálban” menüpont, akkor az még a gnome-terminal programot használja, nem pedig az általunk beállított terminált. Ennek a beállítása történhet parancssorosan és grafikusan is.

A parancssoros megoldáshoz terminálba egymás után illesszük be, és futtassuk le a következő két parancsot:

gsettings set org.gnome.desktop.default-applications.terminal exec x-terminal-emulator
gsettings set org.gnome.desktop.default-applications.terminal exec-arg "'-e'"

A grafikus megoldáshoz telepítsük a szoftverközpontból a „dconf szerkesztő” programot (dconf-tools csomag), majd a dashből indítsuk el a „dconf editor” nevű alkalmazást. A megjelenő ablakban járjuk be a következő útvonalat: org -> gnome -> desktop -> applications -> terminal, majd a jobb oldalon megjelenő két értékhez írjuk be a következőket:

 • exec sorba: x-terminal-emulator
 • exec-arg sorba: -e

Majd zárjuk be az ablakot.

Ezzel a változtatással az összes GNOME program, pl. a fájlkezelőhöz telepíthető „Megnyitás terminálban” helyi menü az általunk megadott alapértelmezett terminált fogja használni.