A Systemback telepítése és használata

Innen: Ubuwiki
A lap korábbi változatát látod, amilyen Kendek (vitalap | szerkesztései) 2013. december 31., 21:30-kor történt szerkesztése után volt.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Az alkalmazás célja

A Systemback fő célja a szabványos felépítésű operációs rendszer fájljainak, és a felhasználók beállításfájljainak visszaállítási pontokba történő lementése, valamint szükség esetén ezen adatok teljes vagy részleges visszaállítása. Minden egyéb plusz funkció ezzel kapcsolható össze, de egyes esetekben lehetőség van az adatok módosítására is, hogy az eredetitől elkülönülő másolatrendszert kapjunk.


Az alkalmazás telepítése

A Systemback nem található meg az Ubuntu kiadásainak alapértelmezett csomagtárolóiban, de külső tárolóból (PPA) telepíthető és frissen tartható. Ehhez csak gépeljük be a következő parancsokat egy terminálemulátorba:

sudo add-apt-repository ppa:nemh/systemback
sudo apt-get update
sudo apt-get install systemback-gui

Ha végigment a telepítés folyamata, akkor már indíthatjuk is az alkalmazás grafikus felületét a hozzátartozó indítóikon segítségével, vagy terminálban maradva root felhasználóként a systembackgui paranccsal. Előbbi esetben gépeljük be a megjelenő jelszóbekérő ablakba a rendszeren található egyik rendszergazdajogú felhasználó jelszavát.

Passwordwindow.png

Az alkalmazás használata

Első indításkor a Systemback alapértelmezett beállításai lépnek érvénybe, és normál esetben készen áll az első visszaállítási pont elkészítésére. Ha nem felelne meg számunkra az alapból beállított könyvtár (/home) ahová visszaállítási pontjaink készülnek, akkor lehetőségünk van azt első lépésként megváltoztatni. Kattintsuk az alábbi képen piros körrel bejelölt gombra, és válasszuk ki az új célhelyet.

Openingdirchooser.png

A kiválasztott könyvtárunkban a Systemback létrehoz egy 'Systemback' nevű alkönyvtárat, lényegében ebbe dolgozik a későbbiekben az alkalmazás.

Storagedir.png

Visszaállítási pont készítése előtt lehetőségünk van beállítani azt is, hogy a rendszeren található felhasználók saját könyvtáraiból mely rejtett, vagy rejtett könyvtárakban levő elemek ne kerüljenek bele. Alapértelmezetten egyébként is csak a nyolc Megabyte-nál kisebb méretű fájlok másolódnak át - az úgynevezett beállításfájlok -, de a nagyobb méretűek is látszódnak, mert a visszaállítási pontok egy kiegészítő fajtájába (Live rendszer) lehetőségünk van ezeket is belevenni - melyek a felhasználói adatfájlok csoportjába tartoznak. A kihagyandó elemek beállításához kattintsunk az alábbi képen piros ellipszissel bejelölt gombra:

Excludes.png

Majd a kihagyható elemek listájából szemezgetve rakjuk át a kihagyottakhoz azokat amelyekről azt gondoljuk, hogy nem szükséges elmenteni, illetve a későbbiekben esetlegesen visszaállítani.

Excludes2.png

Ha ezzel is megvagyunk, akkor már minden be van állítva ahhoz, hogy elkészítsük az első visszaállítási pontunkat. Szóval kattintsunk a következő, piros ellipszissel bejelölt gombra:

Newrestorepoint.png

Várjuk meg amíg a folyamatjelző végighalad, ez az első alkalommal hosszabb ideig is eltarthat. A későbbiekben már csak azok az adatok fognak fizikailag elmentődni amelyek még nincsenek benne egyetlen, már létező visszaállítási pontban sem. Ezzel nem csak időt, de rengeteg tárhelyet is megspórolunk.

Newrestorepoint2.png

Ha minden rendben ment és véletlenül sem kaptunk egyetlen hibaüzenetet sem (például kevés tárhelyről), akkor máris a birtokunkba került az első visszaállítási pontunk, ami elfoglalta a helyét a Systemback ablakában a visszaállítási pontok között.

Onerestorepoint.png

Alapértelmezetten a készítéskori aktuális dátumból és időből áll a visszaállítási pontok neve, hogy könnyen azonosítani tudjuk őket. Ugyanakkor lehetőség van az átnevezésükre is, ehhez csak írjuk át a megjelenő nevet, majd nyomjuk meg az 'Enter' billentyűt, vagy kattintsunk az alábbi képen piros ellipszissel bejelölt gombra:

Rename.png

Az új név választásánál vegyük figyelembe, hogy speciális karaktert nem tartalmazhat, és még szóközt sem. Ha olyan nevet írunk be amit nem tud elfogadni a Systemback, akkor átnevezésnél hibaüzenetet kapunk.

Tudni kell ezekről a visszaállítási pontokról, hogy nem csak arra van lehetőségünk, hogy kézzel töröljük őket az alábbi képen piros ellipszissel bejelölt gomb segítségével:

Delete.png

hanem idővel, ahogyan készülnek a továbbiak, a legrégebbiek automatikusan törlődnek. Ha eljutunk odáig, hogy egy újabb visszaállítási pont készítésénél törlődjön egy már létező, akkor vizuális figyelmeztetést kapunk róla. Az alábbi képen jól látható, hogy kettő visszaállítási pont szövegdobozának a háttere piros színűre változott:

Autodelete.png

Ez attól van, hogy a mellettük található rádiógombok segítségével be lett állítva az, hogy mennyi, úgynevezett átmeneti visszaállítási pont legyen egy időben a tárolási könyvtárban. Ez alapértelmezetten öt darab, de kattintással meghatározhatunk háromtól tízig bármennyit. A nem használt és az utolsó visszaállítási pontok automatikusan eltávolítódnak mikor egy újabb készül. De ha szükségünk van pár olyanra amit hosszabb időre megtartanánk - például a friss rendszertelepítés utáni állapotról, vagy egy korábbi Ubuntu kiadást -, akkor lehetőségünk van ezeket kiemelni az átmenetiek közül. Összesen öt darabot lehet a következő képen piros ellipszissel bejelölt gomb segítségével áthelyezünk a kiemeltek közé:

Highlighting.png

És ekkor a kiválasztott átkerül:

Highlighted.png