A Systemback telepítése és használata

Innen: Ubuwiki
A lap korábbi változatát látod, amilyen Kendek (vitalap | szerkesztései) 2013. december 28., 21:27-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „== Az alkalmazás célja == A Systemback fő célja a szabványos felépítésű operációs rendszer fájljainak, és a felhasználók beállításfájljainak visszaáll…”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Az alkalmazás célja

A Systemback fő célja a szabványos felépítésű operációs rendszer fájljainak, és a felhasználók beállításfájljainak visszaállítási pontokba történő lementése, valamint szükség esetén ezen adatok teljes vagy részleges visszaállítása. Minden egyéb plusz funkció ezzel kapcsolható össze, de egyes esetekben lehetőség van az adatok módosítására is, hogy az eredetitől elkülönülő másolatrendszert kapjunk.


Az alkalmazás telepítése

A Systemback nem található meg az Ubuntu kiadásainak alapértelmezett csomagtárolóiban, de külső tárolóból (PPA) telepíthető és frissen tartható. Ehhez csak gépeljük be a következő parancsokat egy terminálemulátorba:

sudo add-apt-repository ppa:nemh/systemback
sudo apt-get update
sudo apt-get install systemback-gui

Ha végigment a telepítés folyamata, akkor már indíthatjuk is az alkalmazás grafikus felületét a hozzátartozó indítóikon segítségével, vagy terminálban maradva root felhasználóként a systembackgui paranccsal. Előbbi esetben gépeljük be a megjelenő jelszóbekérő ablakba a rendszeren található egyik rendszergazdajogú felhasználó jelszavát.

Passwordwindow.png


Az alkalmazás használata

Első indításkor a Systemback alapértelmezett beállításai lépnek érvénybe, és normál esetben készen áll az első visszaállítási pont elkészítésére. Ha nem felelne meg számunkra az alapból beállított könyvtár (/home) ahová visszaállítási pontjaink készülnek, akkor lehetőségünk van azt első lépésként megváltoztatni. Kattintsuk az alábbi képen piros körrel bejelölt gombra, és válasszuk ki az új célhelyet.

Openingdirchooser.png