„A Systemback telepítése és használata” változatai közötti eltérés

Innen: Ubuwiki
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
10. sor: 10. sor:
 
  sudo add-apt-repository ppa:nemh/systemback
 
  sudo add-apt-repository ppa:nemh/systemback
 
  sudo apt-get update
 
  sudo apt-get update
  sudo apt-get install systemback-gui
+
  sudo apt-get install systemback
  
Ha végigment a telepítés folyamata, akkor már indíthatjuk is az alkalmazás grafikus felületét a hozzátartozó indítóikon segítségével, vagy terminálban maradva root felhasználóként a <code>systembackgui</code> paranccsal. Előbbi esetben gépeljük be a megjelenő jelszóbekérő ablakba a rendszeren található egyik rendszergazdajogú felhasználó jelszavát.
+
Ha végigment a telepítés folyamata, akkor már indíthatjuk is az alkalmazás grafikus felületét a hozzátartozó indítóikon segítségével, vagy terminálban maradva root felhasználóként a <code>systemback</code> paranccsal. Előbbi esetben gépeljük be a megjelenő jelszóbekérő ablakba a rendszeren található egyik rendszergazdajogú felhasználó jelszavát.
  
 
[[Fájl:Passwordwindow.png|thumb|376px|center]]
 
[[Fájl:Passwordwindow.png|thumb|376px|center]]

A lap 2014. július 9., 14:19-kori változata

Az alkalmazás célja

A Systemback fő célja a szabványos felépítésű operációs rendszer fájljainak, és a felhasználók beállításfájljainak visszaállítási pontokba történő lementése, valamint szükség esetén ezen adatok teljes vagy részleges visszaállítása. Minden egyéb plusz funkció ezzel kapcsolható össze, de egyes esetekben lehetőség van az adatok módosítására is, hogy az eredetitől elkülönülő másolatrendszert kapjunk.


Az alkalmazás telepítése

A Systemback nem található meg az Ubuntu kiadásainak alapértelmezett csomagtárolóiban, de külső tárolóból (PPA) telepíthető és frissen tartható. Ehhez csak gépeljük be a következő parancsokat egy terminálemulátorba:

sudo add-apt-repository ppa:nemh/systemback
sudo apt-get update
sudo apt-get install systemback

Ha végigment a telepítés folyamata, akkor már indíthatjuk is az alkalmazás grafikus felületét a hozzátartozó indítóikon segítségével, vagy terminálban maradva root felhasználóként a systemback paranccsal. Előbbi esetben gépeljük be a megjelenő jelszóbekérő ablakba a rendszeren található egyik rendszergazdajogú felhasználó jelszavát.

Passwordwindow.png

Az alkalmazás használata

Első indításkor a Systemback alapértelmezett beállításai lépnek érvénybe, és normál esetben készen áll az első visszaállítási pont elkészítésére. Ha nem felelne meg számunkra az alapból beállított könyvtár (/home) ahová visszaállítási pontjaink készülnek, akkor lehetőségünk van azt első lépésként megváltoztatni. Kattintsuk az alábbi képen piros körrel bejelölt gombra, és válasszuk ki az új célhelyet.

Openingdirchooser.png

A kiválasztott könyvtárunkban a Systemback létrehoz egy 'Systemback' nevű alkönyvtárat, lényegében ebbe dolgozik a későbbiekben az alkalmazás.

Storagedir.png

Visszaállítási pont készítése előtt lehetőségünk van beállítani azt is, hogy a rendszeren található felhasználók saját könyvtáraiból mely rejtett, vagy rejtett könyvtárakban levő elemek ne kerüljenek bele. Alapértelmezetten egyébként is csak a nyolc Megabyte-nál kisebb méretű fájlok másolódnak át - az úgynevezett beállításfájlok -, de a nagyobb méretűek is látszódnak, mert a visszaállítási pontok egy kiegészítő fajtájába (Live rendszer) lehetőségünk van ezeket is belevenni - melyek a felhasználói adatfájlok csoportjába tartoznak. A kihagyandó elemek beállításához kattintsunk az alábbi képen piros ellipszissel bejelölt gombra:

Excludes.png

Majd a kihagyható elemek listájából szemezgetve rakjuk át a kihagyottakhoz azokat amelyekről azt gondoljuk, hogy nem szükséges elmenteni, illetve a későbbiekben esetlegesen visszaállítani.

Excludes2.png

Ha ezzel is megvagyunk, akkor már minden be van állítva ahhoz, hogy elkészítsük az első visszaállítási pontunkat. Szóval kattintsunk a következő, piros ellipszissel bejelölt gombra:

Newrestorepoint.png

Várjuk meg amíg a folyamatjelző végighalad, ez az első alkalommal hosszabb ideig is eltarthat. A későbbiekben már csak azok az adatok fognak fizikailag elmentődni amelyek még nincsenek benne egyetlen, már létező visszaállítási pontban sem. Ezzel nem csak időt, de rengeteg tárhelyet is megspórolunk.

Newrestorepoint2.png

Ha minden rendben ment és véletlenül sem kaptunk egyetlen hibaüzenetet sem (például kevés tárhelyről), akkor máris a birtokunkba került az első visszaállítási pontunk, ami elfoglalta a helyét a Systemback ablakában a visszaállítási pontok között.

Onerestorepoint.png

Alapértelmezetten a készítéskori aktuális dátumból és időből áll a visszaállítási pontok neve, hogy könnyen azonosítani tudjuk őket. Ugyanakkor lehetőség van az átnevezésükre is, ehhez csak írjuk át a megjelenő nevet, majd nyomjuk meg az 'Enter' billentyűt, vagy kattintsunk az alábbi képen piros ellipszissel bejelölt gombra:

Rename.png

Az új név választásánál vegyük figyelembe, hogy speciális karaktert nem tartalmazhat, és még szóközt sem. Ha olyan nevet írunk be amit nem tud elfogadni a Systemback, akkor átnevezésnél hibaüzenetet kapunk.

Tudni kell ezekről a visszaállítási pontokról, hogy nem csak arra van lehetőségünk, hogy kézzel töröljük őket az alábbi képen piros ellipszissel bejelölt gomb segítségével:

Delete.png

hanem idővel, ahogyan készülnek a továbbiak, a legrégebbiek automatikusan törlődnek. Ha eljutunk odáig, hogy egy újabb visszaállítási pont készítésénél törlődjön egy már létező, akkor vizuális figyelmeztetést kapunk róla. Az alábbi képen jól látható, hogy kettő visszaállítási pont szövegdobozának a háttere piros színűre változott:

Autodelete.png

Ez attól van, hogy a mellettük található rádiógombok segítségével be lett állítva az, hogy mennyi, úgynevezett átmeneti visszaállítási pont legyen egy időben a tárolási könyvtárban. Ez alapértelmezetten öt darab, de kattintással meghatározhatunk háromtól tízig bármennyit. A nem használt és az utolsó visszaállítási pontok automatikusan eltávolítódnak mikor egy újabb készül. De ha szükségünk van pár olyanra amit hosszabb időre megtartanánk - például a friss rendszertelepítés utáni állapotról, vagy egy korábbi Ubuntu kiadást -, akkor lehetőségünk van ezeket kiemelni az átmenetiek közül. Összesen öt darabot lehet a következő képen piros ellipszissel bejelölt gomb segítségével áthelyezünk a kiemeltek közé:

Highlighting.png

És ekkor a kiválasztott átkerül:

Highlighted.png

Ha nem szeretnénk minden egyes alkalommal kézzel indítani a visszaállítási pontok készítését - mert mondjuk van jobb dolgunk is ennél -, akkor lehetőségünk van beállítani egy ütemezőt hozzá. Ehhez kattintsunk az ablak jobb oldalán található, már jól ismert, lapozható funkciómenüből az 'Ütemezés' feliratú gombra, és engedélyezzük az alábbi képen piros ellipszissel bejelölt gomb segítségével:

Scheduler.png

Utána a nap, óra és perc értékekkel beállíthatjuk, hogy mennyi időközönként készüljön egy visszaállítási pont. Mindig az utoljára készítetthez képest kell ezt érteni, illetve az ütemező bekapcsolásától számítva. Ha letelik az idő, akkor egy felugró ablak figyelmeztet minket és láthatóan visszaszámol addig amíg el nem kezdi a visszaállítási pont készítését. Eközben lehetőségünk van későbbre halasztani a dolgot, vagyis a számlálót nullára állíthatjuk. Ezért érdemes lehet egy olyan értéket meghatároznunk ehhez, hogy még idejében dönteni tudjunk, de adott esetben ne zavarjon minket túl sokáig az ablak (habár a visszaszámlálástól független, azonnali indításra is lehetőségünk van ha gyorsan háttérbe akarjuk rakni). Mindenesetre nem csak azt tudjuk meghatározni, hogy ez a felugró ablak a képernyőn hol helyezkedjen el, de engedélyezhetünk egy csendes módot is, amikor az ütemező végig teljesen a háttérben, észrevétlenül dolgozhat (persze adott esetben annak látható jelei vannak mikor visszaállítási pont készül, ami a processzor és a háttértároló használatában merül ki).