Wine

A Ubuwiki wikiből

WINE-logo.png
Wine beállítások

A Wine egy olyan program, amivel lehetőség nyílik a Microsoft Windows programok egy jó részének futtatására (beleértve a DOS, Windows 3.x és Win32 futtatható állományokat) Unix alatt.

A Wine egy szabad szoftver, a GNU Lesser General Public License (LGPL) alatt kiadva. Neve egyébként szójáték: jelentése: bor, a rövidítés pedig ezt takarja: Wine Is Not an Emulator.

A Wine nem egy emulátor, hanem egy kompatibilitást biztosító szoftverréteg, amely a windowsos alkalmazások által meghívott DLL-ek alternatív implementációját biztosítja, de akár a Windows saját DLL-jeit is képes használni, amennyiben a felhasználó rendelkezik velük.

A Wine Linux, FreeBSD, Sun Solaris és NetBSD platformokon érhető el.

A szoftver elsősorban azoknak jelenthet megoldást, akik Linuxot szeretnének használni az asztali gépükön, azonban egyes, számukra kritikus fontosságú szoftverek nem készültek el a szabad operációs rendszerre, és csak Windowson működnek.

A projekt hivatalos indulásától számított tizenötödik évfordulón, 2008. június 6-án jelent meg a Wine 1.0 változata.

Jelenlegi verzió: stabil: Wine 1.4.1; fejlesztés alatt: Wine 1.6-rc3

Hivatalos oldal: Wine HQ


Creative Commons yy-sa small..png Ez a szöveg a magyar Wikipédia WINE című szócikkéből származik (a változat dátuma: 2013. június 05.). A CC-BY-SA-3.0 licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.

Személyes eszközök