Szerkesztővita:Rapfen

Innen: Ubuwiki
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Tanulni jöttem ide magam is.

Üdvözlet!
Köszöntjük a magyar Ubuntu dokumentációs wikiben, kedves Rapfen! A magyar Ubuntu dokumentációs wiki célja az Ubuntu legutóbbi stabil és legutóbbi LTS kiadásának használatakor felmerülő problémák megoldásainak összegyűjtése. Ehhez szerkesztéseiddel te is hozzá tudsz járulni. A közreműködéssel kapcsolatos információkat a Közösségi portálon találsz. A személyes vitalapokat üzenőfalként használjuk, ez az üdvözlet is példa rá. A vitalapokon így írhatod alá hozzászólásaidat: ~~~~. Sok sikert és jó szerkesztést! Htibi 2012. február 1., 16:45 (CET)

Annyira nem sietek! :-)

Szerintem maradhat így: Akkor itt lehet „veszekedni” velem, mint „szerkesztővel”!

Mint adminnal, nem lehet veszekedni velem, mert kitiltom az illetőt. :-)

Egyébként önként dugtam be a nyakam a hurokba. Remélem nem bánom meg se én, se Gábor, se pedig az a néhány felhasználó, aki ránéz erre az „Ubuwiki”-re.

Htibi 2012. február 4., 15:44 (CET)

Bízom benne, hogy nem bánod meg. :-) Rapfen 2012. február 4., 18:44 (CET)

Spam

Tulajdonképpen nem olyan nagy probléma (MÉG!). Volt egy időszak a tavaly, amikor kilóra jöttek a linkcsomagok, de akkor még regisztráció nélkül is lehetett szerkeszteni. Akkor ezt letiltotta(-tatta) Gábor, és nyugi volt. Most egy néhány napja (hete?) valami robot megint ránk talált, és rendszeresen jön valami marhaság. Tapasztalatom nekem sincs, ezt-azt hallva, beszélgetve, azt szűrtem le, hogy inkább maradjon minél egyszerűbb a dolog (eleinte még regisztrálni sem kellett). Egyébként Wikista már régi motoros a magyar Wikipédián, esetleg őt lehet megkérdezni, hogy ott ezt hogyan kezelik.

Htibi 2012. február 4., 20:18 (CET)

Ha már rám szóltál!

Írtad nekem: ...De ne felejtsd el kijavítani az elején a "szerkesztővel"-t...

Hogyha már rám szóltál, kijavítom, igaz kicsit késve. :-)

Amúgy valami szerkesztésről is olvastam, amit te akarsz elkövetni, de azóta sem látom semmi eredményét! Tessék dolgozni! :-)

Htibi Üzenj, ha baj van 2012. február 25., 10:30 (CET)

Könytár <> mappa

Láttam, hogy lecserélted egy helyen a „mappát” „könyvtárra”. Azt nem tudom, hogy miért, de jellemzően a Linux doksikban, leírásokban mappa szerepel. Szerintem jó lenne, ha itt is megtartanánk ezt a szokást. (Egyébként én is hajlamos vagyok könyvtárról beszélni. :-) )

Másik dolog az idézőjelek. Helyesen, (igényes?) magyar szövegben használjunk rendes idézőjeleket („”), és csak a kódsorokban ezeket: "",'' (ott viszont ez a szabvány, szabály). Már csak azért, hogy később kevesebbet kelljen javítani. Amúgy is képtelenség hiba nélkül írni, becsúszik egy-egy hiba, legalább erre ne kelljen figyelni.

Htibi Üzenj, ha baj van 2012. március 1., 22:25 (CET)

Nagybetű-kisbetű

Hagyd csak így.

A hivatkozásokat úgy kell írni, hogy jó helyre mutassanak. Automatikusan nem lesz egyik cikkben sem hivatkozás, aki meg szerkeszti, az figyeljen oda. :-)

Htibi Üzenj, ha baj van 2013. december 22., 22:11 (CET)

fstab

Egy példa az NTFS fájlrendszer csatolására:

# NTFS Windows 7 partition

/dev/sda1 /mnt/Windows ntfs-3g defaults,locale=hu_HU.UTF-8,noatime 0 0;

(Az uid a felhasználóazonosító, a gid pedig a csoportazonosító.)
– a fstab szócikkben

A zárójeleben szereplő mondatot nem tudom hogyan kössem az előtte lévő dolgokhoz. Az uid, a gid hol szerepel?

Htibi Üzenj, ha baj van 2013. december 24., 09:50 (CET)

saját homokozó

Jó neked!

A ?tavaszi? gépproblémák idején az Ubuwiki localhoston futó példányának az adatbázisát nem mentettem, most meg az élesen szerkesztgetek és hullik a hajam rendesen a wiki lassúsága miatt. Most raktam fel egy mediawikit a munkahelyi gépre, de ez még távol van nagyon az Ubuwiki környezetétől. Ráadásul nincs meg a stílusbeállító csomag se, pedig azt én csináltam annak idején.

Ezért eszem én a kefét. :-(

Htibi Üzenj, ha baj van 2013. december 24., 10:30 (CET)


Egy szócikk szerkesztésnél nem is hiányzik a kinézet (egy kicsit csak), de például a sablonnál már jó lenne, hogy lássam miként fog mutatni. Egyébként fogok változtatni az idézet-sablonon, de a blokkos kinézete marad. (Wikipédiáról koppintva :-)).

Nektek is békés, boldog karácsonyt!

Htibi Üzenj, ha baj van 2013. december 24., 12:21 (CET)

NVIDIA

Szóval az NVIDIA legyen mindenhol NVIDIA. Ők a logójukon nVidiá-t használnak, de szövegben NVIDIÁ-t írnak.

Az ATI egy kicsit más káposzta. A grafikuskártya-piacon ATI-t meg NVIDIÁ-t ismernek, az emberekben ez él (még mindig). Az AMD lenyelte az ATI-t, ezzel megszűnt, de a köztudatban ez még nem "rögzült".

Szerintem a címben lehetne egy ilyet ATI (már AMD) és NVIDIA. Így bármelyik szóra keres, kap választ.

Htibi Üzenj, ha baj van 2014. január 2., 21:14 (CET)

Sablonhasználat

A Terminál parancsok szócikkben a Hiányos jelzéseket áttettem a szakaszcímek elejére. Ott van a helye, ha meg akarod jelölni az adott szakaszt.

A másik dolog a sablonhasználattal függ össze. Mikor írtad, akkor a sablont a {{subst:Hiányos}} módon írtad bele a szócikkbe. Ha a sablon leírásában külön nem szerepel, akkor a szócikkekben ne használd a subst: előtagot, mert akkor későbbi szerkesztéskor nem a sablon, hanem a valamikori tartalma lesz, amit nehezebb szerkeszteni, és nem is kapcsolódik az adott szócikk tartalmához. A másik esetben, mindig a sablonjelölő lesz látható szerkesztéskor, és nem zavar a cikk átírásánál, vagy akár a sablonparaméterek változtatásánál.

Jó példa az Üdv sablon. Ha megnyitod szerkesztésre a vitalapodat, akkor az elején nem azt találod, hogy {{subst:Üdv}}, hanem egy formázott (összetett) szöveget. Ez már nem fog változni akkor sem, ha a sablont átalakítom valami egészen másra. De ha azt írtam volna bele annak idején, hogy {{Üdv}}, akkor most is az látszana benne szerkesztéskor, ráadásul átszerkesztve a sablont (Menj el táncolni szerkesztőkém... kezdetűre :-D), akkor a te vitalapodon is megváltozna a szöveg, de akiknek subst: előtaggal van, ott maradna a régi.

Régen írtad az elején emlegetett szócikket, azóta lehet, hogy már tudod mikor melyik változatra van szükség. Akkor bocs a zavarásért, ha meg nem, akkor... remélem hasznos és érthető a billentyűkoptatásom eredménye. :-D

Htibi Üzenj, ha baj van 2014. január 3., 09:03 (CET)