Szerkesztővita:Htibi/Archív05

A Ubuwiki wikiből

Archive
Ez egy korábbi vitákat és beszélgetéseket tartalmazó archiv vitalap. Ne változtass rajta. Ha fel akarsz éleszteni egy itt szereplő vitát, beszélgetést, az aktuális vitalapon tedd!

Elnézést a „scennered”-ért!

http://wiki.ubuntu.hu/index.php?title=A_Titokzatos_Termin%C3%A1l&diff=next&oldid=3415

Jól érzed, ma már valószínűleg nem írnék ilyet, ez egy régebbi cikk, melyre most csupán visszanéztem az időközben elérhetetlenné vált külső hivatkozásokat aktualizálni és az egykor vétett hibákat javítani, ám való igaz, hogy efelett átsiklottam. Eszerint korrektornak még mindig csapnivaló volnék, de nézd a jó oldalát, melyet korábbi írásaimat szemlélve én is érzékelek, azért csak tanultam a helyesírási iskoládban valamit. A javítást köszönöm!

(Remélem jó helyre írtam.) --Csuhas32 (vita) 2015. május 17., 20:36 (CEST)

Elakadtam a képernyőképek feltöltésével

Szervusz! A tegnap megjelent Ubuntu 15.10-hez igyekszem a 15.04 lapjait felhasználva elkészíteni a telepítési leírást, hogy végül majd az aktuális köztes kiadások telepítésénél lévő linkeket cserélni lehessen. A képernyőképek megvannak és a Legacy leírás is szinte teljesen. Már a munkafolyamat közepén és meggyűlt a bajom egy képernyőkép feltöltésével, azonban akkor még azt gondoltam, hogy erre majd visszatérek...

A diákról készült fényképek feltöltésénél azonban újra falba ütköztem. Az elsőt nem tudtam feltölteni, a másodikat igen, a harmadikat megint nem.

A hibaüzenet a következő: „Az általad feltöltött fájl üresnek tűnik. Ez valószínűleg azért van, mert hibásan adtad meg a feltöltendő fájl nevét. Ellenőrizd, hogy valóban fel akarod-e tölteni ezt a fájlt.” Természetesen a fájloknak van neve. Próbáltam őket újra elmenteni, átnevezni, úgy feltölteni... Semmi. :-( Nem szeretném véletlenségből széttúrni a rendszert, így hát megálltam. Ami eddig kész van, azt feltöltöttem a Pastebinre. http://pastebin.com/0CEC4y8D A 240. és 347. sor környékén van a hibás rész, ###ERROR###-ral is megjelöltem.

A kérdéses képeket eléred a https://www.dropbox.com/sh/2cj4np9o168th0z/AACG7peYGUApiy7kfcaF0SXva címen.

Hol rontom el?

Köszi! --Csuhas32 (vita) 2015. október 23., 15:52 (CEST)

Tartalomjegyzék

Ezen ne múljon. Pusztán tipográfiai szempontom volt. Üdv! Wikista Palackposta 2015. december 6., 17:49 (CET)

A szóbanforgó cikk egy széltében-hosszában hatalmas tartalomjegyzékkel kezdődik, ami kitölti az átlagos méretű monitorokat mindenestül. Első pillantásra nem is látható, hogy van-e cikk? Szóval rondának találtam én ezt így. (De sehol nincs leírva, hogy mindig igazam van...) Wikista Palackposta 2015. december 7., 16:31 (CET)

Ezzel a varázsszóval lehet eltüntetni a tartalomjegyzéket: __NOTOC__. Ha jól emlékszem... Wikista Palackposta 2015. december 8., 08:59 (CET)

A tartalomjegyzék alapértelmezetten ott van. Gondolom, ez gyárilag adott. Wikista Palackposta 2015. december 8., 09:51 (CET)

Amennyire én tudom, a tartalomjegyzék magától létrejön bizonyos számú szakasz (alcím?) esetén. Minél hosszabb (több szakaszból álló) egy cikk, annál több bejegyzés lesz a tartalomjegyzékben (annál hosszabb, és igen, igazad van, csúnyán hosszú lesz). Azonban, minél hosszabb egy cikk, annál nagyobb szükség van a tartalomjegyzékre, hiszen a felhasználók tájékoztatása, segítése során a tartalomjegyzék biztosítja nekünk azt, hogy a segítséget kérő fél számára a leírás egy konkrét szakaszát tudjuk számára behivatkozni, éppen azt amivel neki problémája van, ami számára megoldást jelenthet. A tartalomjegyzékben szereplő hivatkozások által tudunk más Wiki oldalakon hivatkozást elhelyezni egy korábban már megírt másik leírás valamely részére.

Tartalomjegyzék híján csak az egész leírásra mutató hivatkozást tudnánk elhelyezni akár a Wikin belül, akár külső oldalakon, ami szerintem nem volna szerencsés.

Mivel ezek műszaki jellegű leírások, így itt a használhatóságot én fontosabb szempontnak vélem a szépségnél. Persze jobb volna, ha a tartalomjegyzék mondjuk egy oldalsávban apróbb betűmérettel, vagy a cikk eleje helyett a végén kapna helyet, az valóban esztétikusabb volna, de a tartalomjegyzék megnyirbálásával vagy elrejtését a magam részéről nem tartanám szerencsésnek. --Csuhas32 (vita) 2015. december 8., 20:21 (CET)

Most, hogy tisztázódott a rejtés fogalmával kapcsolatos félreértés, kicsit keresgéltem és ezt találtam: https://en.wikipedia.org/wiki/Template:TOC_hidden

Remélem beválik. Üdv: --Csuhas32 (vita) 2015. december 9., 04:18 (CET)

Telitalálat! Amúgy a Tartalomjegyzék háromnál több alcím esetén jelenik meg automatikusan. Wikista Palackposta 2015. december 9., 09:24 (CET)
Személyes eszközök