Szerkesztővita:Esőkirály

Innen: Ubuwiki
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Üdvözlet!
Köszöntjük a magyar Ubuntu dokumentációs wikiben, kedves Esőkirály! A magyar Ubuntu dokumentációs wiki célja az Ubuntu legutóbbi stabil és legutóbbi LTS kiadásának használatakor felmerülő problémák megoldásainak összegyűjtése. Ehhez szerkesztéseiddel te is hozzá tudsz járulni. A közreműködéssel kapcsolatos információkat a Közösségi portálon találsz. A személyes vitalapokat üzenőfalként használjuk, ez az üdvözlet is példa rá. A vitalapokon így írhatod alá hozzászólásaidat: ~~~~. Sok sikert és jó szerkesztést! Htibi 2012. január 24., 08:40 (CET)

Terminálparancsok

A terminálba írandó parancsokat nincs miért képekkel mutasd. Formázd meg az adott parancsot, és aki akarja használni, akár ki is másolhatja (kisebb az elgépelés esélye). A képekről ugyanezt nem tudja megcsinálni. :-)

Például a következő rész (idézve tőled) így nézne ki:

A programot könnyen telepíthetjük a csomagkezelőből, vagy terminálban adjuk ki a

sudo apt-get install conky

parancsot. (Amennyiben terminálból telepítjük, kérni fogja a root jogosultsághoz szükséges jelszót, amelyet gépelés közben nem látunk!)

A parancs formázása pedig ez lenne (a kettőspont behúzza egy kicsit):

:<code>sudo apt-get install conky</code>

A szerkesztésben használható „finomságokról” itt tudhatsz meg többet.

Tisztelettel, Htibi 2012. január 24., 09:09 (CET)


Köszönöm a segítséget, még új vagyok itt. :) Amint lehet javítom ill. bővítem a leírás.

Üdvözlettel: Esőkirály 2012. január 24., 11:14 (CET)


Látom alkul a dolog. :-) Használod az „Előnézet” gombot? Kijavíthatod az apróbb hibákat, még mielőtt elmentenéd a szerkesztést.

Néztem, hogy próbáltad a conky.rc tartalmát is szövegesen megjeleníteni. Ha többsoros kódot teszel be, akkor nem kell minden sorba a <code></code> páros. Részlet:

alignment tm
background yes
double_buffer yes
draw_borders no
draw_graph_borders no

Erre a <pre></pre> párost használd. Ad neki egy keretet, más háttérszínt, és megtartja azt a formát, ahogy begépelted (behúzás, új sor, stb.). Ez lesz az eredmény:

alignment tm
background yes
double_buffer yes
draw_borders no
draw_graph_borders no

Htibi 2012. január 25., 11:21 (CET)

Más megoldás, és még a <pre> sem kell: üres betűhellyel kezdesz minden sort. Ilyen lesz:

alignment tm
background yes
double_buffer yes
draw_borders no
draw_graph_borders no

Wikista Palackposta 2012. január 25., 15:48 (CET)


Igen, általában mentem minden apró módosítás után... persze lehet nem kellene.

Ez a <pre> dolog tetszik, köszi az ötletet. A kódot egyenlőre nem teszem bele, majd külön ahol csak kódrészletek lesznek. (sokkal jobb megoldásnak tartom a letöltés lehetőségét, mivel egy klikk és már kipróbálható a dolog) :)

Visszatérve az "előnézet" gombra... használom, de nem mindig. Az előző verziókat hogyan tudom törölni??? (mert látom a gyakori mentések miatt van egy pár)

Köszönöm a tippeket és az eddigi segítséget, üdv: Esőkirály 2012. január 25., 231:22 (CET)


Az adminisztrátor esetleg tudja törölni (nem tudom), de a Wiki ilyen, nyílvántartja a szerkesztéseket. Egy lap történetét vissza tudod követni, egy vandál ténykedése után nem kell újra megírni a szócikket, csak helyre- (vissza)állítod, szóval hasznos tulajdonság. Wikista tudna erről többet, ő gyakorlott „wikista”. :-)

Htibi 2012. január 26., 06:49 (CET)

A szoftver lényegéhez tartozik, hogy a szerver megőriz minden korábbi szerkesztést. Magasabbrendű szerkesztői jog (admin, bürokrata) kell ahhoz, hogy régebbi változat törölhető legyen. De miért is kéne törölni. Se trágárság, se rasszista uszítás, se párt és kormány szidalmazása nem történt. Wikista Palackposta 2012. január 26., 16:50 (CET)

Csak úgy általánosságban értettem.

Semmi gond, csak írjad tovább. :-) A szerkesztésbe, javításba más is besegít (ha tud, akar), a wiki tulajdonsága, hogy mindenki szerkeszthet benne. Vagyunk itt néhányan, akik alig várják, hogy szaporodjanak a szócikkek és egy valós, élő tudásbázis jöjjön létre. Hibázni pedig csak az tud, aki csinál is valamit.

Htibi 2012. február 1., 20:18 (CET)


Oké-zsoké! :) Már kezdtem magamba fordulni, hogy nem jó az, amit csinálok. Pedig szívvel-lélekkel csinálom. (remélem látszik) Tudom, hogy kicsit lassan haladok, de sajnos a szabadidőm csak ennyit enged. Szerkesztéssel kapcsolatban pedig abszolút amatőrnek számítok, de ígérem próbálok fejlődni a jövőben. ;) Köszönöm az eddigi segítséget!

Holnap (remélem) folyt.köv.

Esőkirály 2012. február 1., 20:28 (CET)

Skatulya

Alább tesztelem. Tetszik-e?

TESZT

Az életben az a fontos, hogy mindent a priori ítélettel illessünk. Úgy látszik ugyanis, a tömegeknek nincs igazuk, az egyéneknek meg mindig igazuk van. De ebből nem szabad magatartásunkra szabályokat levonni: nem kell ezeket megfogalmaznunk ahhoz, hogy betartsuk őket. Csak két dolog van: a szerelem, mindenfajta szerelem a csinos lányokkal, meg a New Orleans-i muzsika vagy a Duke Ellington-féle. A többinek el kéne tűnnie, mert a többi rút, s az alább következő néhány bizonyságul szolgáló lapnak az ereje abban a tényben rejlik, hogy a történet teljes egészében igaz, mert elejétől végig én találtam ki. A szoros értelemben vett anyagi megvalósulása lényegében a valóság ferdített és hevített hangulatú kivetítéséből áll egy szabálytalanul hullámos, torzításos referencia-síkra. Látható, hogy tán még soha nem volt szó ilyen tisztességes eljárásról.

New Orleans, 1946. március 10. – Boris Vian

A patafizika olyan képzeletbeli megoldások tudománya, amelyek jelképesen azokat a tulajdonságokat tulajdonítják a tárgyaknak, amelyek hatásuk folytán kifejezésre jutnak.

Alfred Jarry: Doktor Faustroll patafizikus tettei és véleményei (1898)
  • Zazie egy álom (vagy egy lidércnyomás).
  • A regény szereplői valóságosak, ezért képzeletbeli személyekhez való hasonlóságuk csakis a véletlen műve lehet.
Raymond Queneau


Übü király ünneplése
Übü király, Ladik Kati biciklijén
bejárta a pólusokat
és a bicikli ülése fenemód feltörte
a fenekét, ezért volt olyan furcsa,
kacsázó járása az ünnepségen
amikor átadták neki a becsületrend
tiszti fokozatát.
– Hölgyeim és uraim – kezdte Übü király
– én csak egyszerű sarkutazó vagyok, de
mindig meghat, amikor a lányok
a Champs-Elysées-n ápolt ujjacskáikkal
csókot küldenek felém. – Ezután a hölgyek és
urak a protokoll szabályai szerint
megkövezték Übü királyt és vége lett az ünnepségnek.
Koncz István, 1994.

Importáltam egy sablont. Ezt is használhatod: {{Scroll}}. Így működik: {{Scroll|Ide jön a tetszőleges szöveg}}. Üdv! Wikista Palackposta 2012. február 3., 23:23 (CET)

Scroll sablon teszt

Egy egér útra indula, és az úton előtalála egy mezői egeret. És köszene a házi egérnek, és behívá az ő házacskába, és jól kezdé ott tartani makkal, diúval, árpával etc., annak utána békével elbocsátá őtet. Midőn a házi egér dolgát elvégezte volna, betérvén a mezői egérhöz, elhívá azt vendégségbe házához. És hazajutván bevivé egy pincébe, ahol mindenféle eleség vala, és mondá: "Ídes barátom, vígan lakjál! Egyél, ím látod, hogy minden elég vagyon. Efféle jó eleséggel lakom én mindenkor." Mondá a mezői egér: "Bezzeg jól vagyon dolgod." Mikoron legjobb lakásban volnának, eljuta a kolcsár, és zörgéssel meg kezdé az ajtót nyitogatni. Megijedvén az egerek, elkezdének futni. A házi egér befutamék az ő szokott lyikába, de a mezői egér, nem tudván semmi lyikot, ide s tova kezde futni, és csak alég szaladhata el. Midőn a kolcsár elment volna, és az ajtót beszegözte volna, eljöve a házi egér, és előhívá a mezői egeret, és mondá: "Mit bánkódol e kevés futásért? Lám megijedtél. Légy vígan. Egyél a jó eledelbe." Felelé az: "Ámbátor tied legyen a jó eledel és nagy uraság. Lakjál vígan, ha meg nem rettent a mindennapi veszedelem. Én azt akarnám, hogy otthon volnék. Ott, noha nincsen külemb-külembféle drága eledelem, de békességesen élek, és minden rettegés nélkül vagyok. Félelem nélkül eszem a keveset, ami énnékem vagyon; senki nem háborgat, sem kerget. Te kedig mindenkor rettegsz, mindenkoron félelmes szüved vagyon; ím a háznak minden szurdékában egérfogó vagyon. A sok macskának nincsen száma, ki imide, ki amoda kerget. Nyughatatlan dolog a te dolgod. Ez okaért elbúcsúzom tőled" etc.

HELTAI GÁSPÁR MINDEN JÁMBOR OLVASÓKNAK KÉVÁN ISTENTŐL MIND LELKI S MIND TESTI JÓKATSzuper, erre gondoltam, köszönöm a segítséget! ;)

Esőkirály 2012. február 4., 06:58 (CET)

Konfigurációs változók Scroll dobozban

Lenne egy olyan ötletem: szétbontani a „változók” halmazát csoportokra (ha lehet, te vagy jártasabb a témában). Például színezés-, betűformázás-, elhezlyezkedésért- „felelős” változók egy-egy csoportba. Adni nekik egyenként alcímet, és jöhetne a „doboz” az oda tartozó változók leírásával. Így megjelennének a tartalomjegyzékben is a „Konfigurációs változók” alatt (ezt esetleg eggyel feljebb mozgatni, csak két „==” jel közé tenni).

Htibi 2012. február 4., 10:41 (CET)Nem szívesen szedném szét kategóriákra, mivel így minden egy helyen van és ABC-sorrendben. Szerintem ez így kerek, ha valaki keres bármilyen változót, könnyebben megtalálja, mintha kategóriák között kell bogarásznia. (nem biztos, hogy az illető ismeri a kategóriákat, lehet, hogy egyszerűen csak egy ismeretlen változó érdekli)


A "változók" halmaza után, viszont szívesen csoportosítom őket, egy leírás keretein belül.

Esőkirály 2012. február 4., 14:14 (CET)


Ez is igaz, amúgy is közelebb vagy a témához, jobban ismered mint én.

Htibi 2012. február 4., 14:21 (CET)


Az stb.-ből miért lett etc.? Magyarul stb., amit lehet írjuk magyarul. Az informatikában, számítógépek világában úgy is rengeteg kifejezés van aminek nincs jó magyar megfelelője.

Htibi 2012. február 5., 20:53 (CET)


Volt benne ez is, az is. Gondoltam javítom, hogy egységes legyen. Az észrevétel jogos, magyarra kellett volna javítom az összeset.

"Mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa." :)

Esőkirály 2012. február 5., 21:01 (CET)


Akkor lenne egy kérdésem. Van egy ilyen rész: csak UTF-8-as karaktereket használhatunk, ami azt jelenti, hogy az ékezetes betűk helyén, hibás karakterek fognak megjelenni. Ez biztos? Én ahol rajtam áll, mindenhol UTF-8-as kódolást használok, és szépen megjeleníti az ékezetes betűket. Szerintem fordítva igaz a dolog.

Htibi 2012. február 5., 21:06 (CET)


Javítva, azt hiszem így már jó.

Esőkirály 2012. február 5., 21:56 (CET)

Egy kis színezés ill. kisebb görgetési terület

Módosítottam a háttérszíneket a változóknál.

Konfigurációs változó

Megjelenítő változó

Az érték, amelyet egy változó felvehet

Ezen felül a görgethető ablakok méretét csökkentettem, hogy egymás alatt is elférjenek egy oldalon. (átláthatóbb legyen)

Véleményetek?

Esőkirály 2012. február 7., 16:22 (CET)


Mielőtt még az okostojás bélyeget rám sütnéd, szólok, hogy sokkal több tapasztalatom nincs, mint neked, és nem kötekedni akarok. :-)

1. - Ha egy szócikkel kapcsolatban akarod kikérni a véleményét másoknak, akkor azt az adott szócikk vitalapján tegyed. Később könnyen megnézheti bárki, hogy hogyan alakult a dolog. A te vitalapodat elvileg csak te figyeled (ha figyeled), mások vagy megnézik, vagy nem.

Ha konkrétan valamelyik szerkesztőt akarod megkérdezni, akkor az illetőnek a vitalapján teheted, ok ugyanaz, a sajátját figyeli az ember, de másokét nem feltétlenül nézi meg. (Arról nem is beszélve, mikor már "élő" lesz ez a wiki, és "tömegesen" [ :-) ] jelennek meg a szerkesztések.)

2. - Egy válasz arra is amit kérdeztél. A "Konfigurációs változó" régi színe nekem sötét volt, most sokkal szimpatikusabb. A "Megjelenítő változók" színét viszont nagyon rikítónak érzem, de ez csak egy vélemény, lehet a többségnek így jobban tetszik.

A "Megjelenítő változók" címet olyan csonkának érzem, én kibővíteném, például: Megjelenítésért felelős változók

Htibi 2012. február 7., 18:44 (CET)


Köszönöm a tippeket mindkét témában. :) Nem tartalak okostojásnak, hisz' eddig is sokat segítettél. A színnel (a rikítóval) tovább kísérletezem, a vitalapos dologra pedig odafigyelek a továbbiakban. ;)

Esőkirály 2012. február 7., 18:58 (CET)


Azért a zöld előtti (993300, ha nem tévedek) szín valahogy jobban illett az oldalba. :-)

Htibi 2012. február 7., 19:27 (CET)

A kategóriát miért vetted ki az aljáról. A Conky is egy program.

Htibi 2012. február 7., 19:31 (CET)

Apró, nem apró

Azért egy 2000+ karakteres változtatás nem éppen apró változtatás.

(eltér | történet) . . a! Conky használata Ubuntu alatt‎; 19:02 . . (+2 289) . . Esőkirály (vitalap | szerkesztései | blokkolás) 

Nézd csak meg mit írnak erről a szakik: Apró változtatás

Htibi Üzenj, ha baj van 2012. február 23., 20:17 (CET)


Rendben, vettem az adást.

Esőkirály 2012. február 24., 16:37 (CET)

Eltüntél!

Már nagyon rég egy árva betűt sem tettél hozzá a Wikinkhez. A Conky-s oldalon még egy rakás változó nincs megmagyarázva. Tessék aktívkodni! :-D

Htibi Üzenj, ha baj van 2012. november 16., 16:34 (CET)


Üdvözlet!

Nem tűntem el, csak dolgozom (néha több ember helyett is...). Ha lesz időm és végre utolérem magam, jövök. ;)

Esőkirály 2012. november 18., 15:07 (CET)


Újra pályán vagyok... (kicsit hosszúra sikerült a szünet sajnos...) :(

Remélem a Conky-s témát sikerül tovább bővítenem, amikor lehet jövök és szerkesztek.

Esőkirály 2013. december 21., 21:26 (CET)

Új lendület

Elkezdem/elkezdtem a megjelenítésért felelős változók fejezetet. Előre is bocsánatot kérek, ha sokszor mentek aprókat, de amikor van időm, mindig hozzáteszek egy-egy változót/parancsot. Tudom, hogy még nincs kész a "konfigurációs változók" rész sem... igyekszem majd azt is bővíteni.

Esőkirály 2013. december 26., 17:14 (CET)

Asztali parancsikon létrehozása

Szia!

Először is gratulálok az eddigi munkádhoz, fantasztikus.

A témával kapcsolatban pedig csak kérdezem. Esetleg ezekkel nem kellene kiegészíteni? Akár megjegyzésként. Mert például harmadik teljes elérési úttal egyből beállítja az ikont. Pláne, ha valaki saját ikonokat használ. Na nem mintha a javasolt módszered nem működne. :-)

Comment=

Categories=

Icon=

--Rapfen 2014. január 2., 21:14 (CET)

Szia!

Igen, jó az észrevétel, de még nincs teljesen kész a lap. Sajnos ma "csak úgy összedobtam". Képeket is cserélnem kell, mert kisbetűvel írtam az Office-t. Természetesen beleteszem az általad említett (plussz) dolgokat is, köszi mégegyszer az észrevételt és az elismerő szavakat. ;)

Üdvözlettel: Esőkirály 2014. január 2., 21:19 (CET)

Élsz még?

Jó lenne, ha felvennéd velem a kapcsolatot.

Htibi Üzenj, ha baj van 2015. április 5., 23:02 (CEST)