Segítségnyújtás Skype-on

Innen: Ubuwiki
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Az Ubuntuval kapcsolatban felmerülő kérdések megválaszolásának bevált formája a fórum, melynek nagy előnye, hogy a segítők itt többen vannak, a tudás összeadódik és egymás esetleges tévedéseit is gyorsan helyre tudják tenni.

Vannak azonban olyan esetek, amikor segítséget kérő oly járatlan a számítógép használatával kapcsolatos egy-egy kérdéskörben, hogy az írásos kérdezz-felelek játék keretein belül nagyon nehézkes, vagy lehetetlen kielégítő eredményre jutni, és ekkor a személyes segítségnyújtást szokás javasolni. Ennek kétség kívül egy lehetséges megvalósítása az, ha valaki az Ubuntu felhasználók térképén keres segítőt, akivel tud személyesen találkozni. Ehhez a megoldáshoz meglehetősen hasonlít az, ha a címben említett alkalmazást használjuk fel erre a célra. Előnye a személyes találkozással szemben, hogy egyik félnek sem kell kimozdulnia otthonából, az utazás megspórolásával időt, energiát és pénzt takaríthatunk meg. Mivel itt nincs jelentősége a két fél közötti fizikai távolságnak, akár tőlünk több száz, vagy akár ezer kilométerre lévő is lehet a vonal túlvégén. Ebből a kérdező fél is sokat tanulhat, hiszen a folyamatnak részese, a feladatokat ő hajtja végre, nem úgy mint amikor a tapasztaltabb fél odaül a gépéhez, és esetleg még az egeret és billentyűzetet is magához ragadva megoldja helyette a problémát. Azonban van negatív irányú eltérés is, nevezetesen: a hardverelemekhez nem férünk hozzá manuálisan, illetve a BIOS beállításainak esetleges változtatásánál és a gép bekapcsolásánál, egy telepítés alkalmával a Live rendszer indításánál... – szóval a Skype kapcsolat létrejöttéig – nem tudunk jelen lenni.

Amennyiben Skype-on történő segítségnyújtásra vállalkozunk, akkor mindig tartsuk szem előtt, hogy a segített fél rendszerének kiindulási állapotán egy félresikerült tanáccsal akár ronthatunk is, és bár a döntés mindig a segítséget kérő fél kezében van, hiszen bármely utasításra, parancsra mondhatja azt, hogy ő ezt nem hajtja végre, azért ez a kontroll ilyen szituációban legtöbbször gyengén működik, általában a segítséget kérő bizalmát a segítőbe helyezi, ezért csak olyat javasoljunk, aminek hatásában biztosak vagyunk, ha elbizonytalanodunk, akkor segítőként is nyugodtan álljunk meg, nem szégyen az, ha legjobb szándékunk ellenére sem sikerült egy problémát megoldanunk.

A Skype használata segítségnyújtásra

Alapesetben ez végtelenül egyszerű.

Természetesen a két félnek először is kapcsolatot kell létesítenie egymással a Skype-on keresztül, illetve mindkét fél oldalán feltételezzük a szükséges mikrofon és hangszóró meglétét, ezek Skype-pal történő normális működését.

Ekkor a segítséget kérőnek a beszélgetés ablakában:

 1. Amennyiben be van kapcsolva a webkamerája ki kell kapcsolnia azt.
 2. A „+” gombra kattintania, majd a „Share screens” (Képernyő megosztása) funkciót választania.
Képernyő megosztása

A képernyő-megosztási szándék megerősítését követően a segítő képernyőjén a beszélgetés ablakában a segítséget kérő fél képernyőjének tartalma lesz látható, tapasztalatok szerint jó módszer az, ha a grafikus felületen az egérmutató helyzetéhez viszonyítva irányítjuk a másik felet az egyszerű jobbra, balra, lejjebb, feljebb... szavak segítségével.

Amennyiben linkeket, vagy mondjuk konzolos parancsokat akarunk átküldeni a másiknak, arra használhatjuk a „Csevegés a partnerrel” részt.

Link küldése a „Csevegés partnerrel” segítségével

Segítségnyújtás az Ubuntu telepítését megelőzően

Mivel a Skype több platformra is telepíthető alkalmazás, így amennyiben a segítséget igénylő fél más elterjedt operációs rendszert futtat jelenleg a számítógépén és e mellé, vagy éppen helyette szeretné feltelepíteni az Ubuntut, már ebben a fázisban is kapcsolatba tudunk lépni vele. Igény szerint segédkezhetünk a hardverinformációk összegyűjtésében, a számára legmegfelelőbb Ubuntu variáns kiválasztásában, a lemezképfájl letöltésében, ellenőrzésében és belőle telepítőeszköz készítésében. Közreműködhetünk adatmentésben, töredezettségmentesítésben, vagy például a gyors rendszerindítás kikapcsolásában.

Sőt – amennyiben a számítógép paraméterei ezt lehetővé teszik – módunkban áll valamilyen virtuális gépet feltelepíteni és abban az Ubuntu Live rendszer működését bemutatni, az Ubuntu Live rendszerre a Skype telepítését megtanítani, vagy akár a virtuális számítógépen a teljes telepítés folyamatát véghez vinni, ezzel gyakorlási lehetőséget biztosítani és a gazdarendszeren belül már működő Ubuntut a segített fél rendelkezésére bocsátani. Ez egy remek formája az újdonságokkal való ismerkedésnek, eme kis gyakorlás után, éles helyzetben már nem is lesznek a dolgok annyira ismeretlenek és rémisztőek.

Ubuntu Live rendszer fut a Windows 7-re telepített Oracle VM VirtualBoxban

Segítségnyújtás az Ubuntu telepítése közben

(Természetesen Skype-on keresztül a telepítés folyamán csak akkor tudunk segítséget nyújtani, ha a telepítés valamilyen Live rendszeren keresztül történik, és a célszámítógép elég korszerű ahhoz hogy a telepítés közben még ezt a programot is futtatni tudja.)

A Live rendszer indítása

Mint azt már korábban is említettük, amennyiben szükséges, a BIOS megfelelő beállítást és a telepítőeszközről való bootolást a segített félnek magának, vagy a számítógépet eddig is karbantartó személynek kell megoldania.

 • A hagyományos BIOS-szal rendelkező számítógép esetén, a telepítő bebootolását követően, a grafikus beállítófelületen a „Magyar” nyelvet és „A(z) Ubuntu kipróbálását” kell választani.
A(z) Ubuntu kipróbálásának választása a grafikus beállítófelületen
 • Amennyiben a betöltődés UEFI-s telepítőeszközről történt akkor a „Try Ubuntu without installing” lehetőséget kell megjelölni.
UEFI boot.JPG

A Skype telepítése Ubuntu Live rendszerre

Internetkapcsolat létesítése

 • Számítógépünket LAN kábellel az internetszolgáltató modeméhez vagy megfelelően konfigurált routerünkhez csatlakoztatva automatikusan létrejöhet az internetkapcsolat, melyet a a felső panel jobb szélén (a képernyő jobb felső sarkában) elhelyezkedő indikátor területén a két egymás mellett elhelyezkedő felfelé és lefelé mutató nyíl jelez számunkra.
Networkm01.png

(Kattintsunk az indítópanelen a Firefox ikonjára és ellenőrizzük le egy kereséssel a kapcsolat működését!)

 • Manapság a háztartásokban megszaporodott a vezeték nélküli internetkapcsolatot (WiFi) használó eszközök száma (laptop; okos telefon; tablet; ...), ezért egyre több otthonban megtalálható az ilyen szolgáltatást nyújtani képes útválasztó (router).

A számítógépekbe beépített, vagy hozzájuk csatlakoztatott vezeték nélküli hálózati kártyák közül az Ubuntu sok félét képes automatikusan felismerni és kezelni.

Vezeték nélküli hálózati kapcsolat létesítéséhez kattintsunk a Hálózati kapcsolatok ikonjára (1.), majd az általunk használni kívánt hálózat nevére (2.) ...

Networkm1.png

… Amennyiben ez egy titkosítást használó hálózat, akkor a megjelenő ablakban adjuk meg a kapcsolódáshoz szükséges jelszót. (A „Show password” előtti négyzetbe az elgépelési hibák és az esetleges billentyűzetkiosztás-felismerési probléma által okozott kellemetlenség elkerülése végett mindenképp érdemes pipát tenni, és ezzel az általunk begépelt jelszót láthatóvá tenni!)

Networkm2.png

A hálózatra történt sikeres kapcsolódásról a képernyőn megjelenő felirat tájékoztat minket, valamint az indikátoron lévő ikon kinézete is megváltozik.

Networkm3.png
 • A hálózati kapcsolatok szerkesztéséhez, valamint más típusú internetkapcsolat létesítéséhez kattintsunk az indikátor területen a hálózati kapcsolatok ikonjára, majd pedig válasszuk az „Edit Connections” opciót.
Networkm4.png
Mobile Broadband (mobil szélessáv) fül
DSL fül

Nyissunk egy terminált

(Az Ubuntu alapértelmezett Unity felhasználói környezetében ezt könnyedén megtehetjük a Ctrl+Alt+T billentyűkombináció segítségével, vagy a akár a Dash-ból is.)

Terminál nyitása a Dash-ból

Másoljuk be a következő utasítássorokat

(Honnan illesszük be az utasítássort? Innen! Nyissunk egy webböngészőt, a keresőmezőbe írjuk be, hogy „Segítségnyújtás Skype-on Ubuwiki” és akkor egykettőre ezen az oldalon találjuk magunkat...

 • i386 lemezképről vagy lemezképről készült telepítőeszközről történt bootoláskor:
sudo apt-add-repository "deb http://archive.canonical.com/ $(lsb_release -sc) partner"
sudo apt-get update 
sudo apt-get install skype 

 • Ubuntu 12.04.3 amd64 lemezképről, illetve az abból készített telepítőeszközről történt bootoláskor:
sudo apt-get install multiarch-support
sudo apt-add-repository "deb http://archive.canonical.com/ $(lsb_release -sc) partner"
sudo apt-get update 
sudo apt-get install skype
wget http://www.urbalazs.hu/blog/uploads/skype_hu_4.3.0.37.tar.gz
tar -xzf skype_hu_4.3.0.37.tar.gz 
sudo mv skype_hu.qm /usr/share/skype/lang/
sudo mv skype_hu.ts /usr/share/skype/lang/
rm skype_hu_4.3.0.37.tar.gz

Minden egyes bemásolás után szükség lehet az Enter billentyű lenyomására. A „Folytatni akarja?” kérdésre válaszul nyomjuk meg az „i” betüt, majd nyugtázzuk Enterrel. [Angol nyelvű rendszer esetén értelemszerűen „y”, majd Enter.]

A Skype indítása az Ubuntu alapértelmezett Unity felhasználói környezetében:

 • Kattintsunk a képernyő bal szélén, az indítópanel tetején elhelyezkedő Dash ikonjára
Hoss01.png
 • A megjelenő szövegmezőbe kezdjük el begépelni: „skype”
Hoss02.png
 • A találatok közül kattintsunk a Skype ikonjára
Hoss03.png

Most már a megszokott módon kapcsolatba tudunk lépni a segítőnkkel.

Az Ubuntu Live rendszer képes zavartalanul működni a telepítés ideje alatt is, ezért segítőként akár a teljes folyamatot is végig kísérhetjük.

Az operációs rendszer sikeres telepítését, és a számítógép újraindítását követően valószínűleg a segített fél már rutinosan fogja feltelepíteni a Skype-ot, ezért az eddig segítőként közreműködő ne lepődjék meg túlságosan, ha hamarosan hívást kezdeményeznek irányába és koccintásra, távsörözésre, vagy éppen kötetlen csevejre invitálja egy épp csak néhány perce Ubuntu felhasználóvá vált embertársa!

A Skype integrálása egy kiválasztott Ubuntu Live lemezképfájlba az Ubuntu személyre szabási csomag (Ubuntu Customization Kit) alkalmazás segítségével

Amennyiben úgy találjuk, hogy Skype telepítése az Ubuntu Live rendszerre túl nagy feladat az általunk segített (fele)barátunk számára és ezért inkább készítenénk részére egy olyan lemezképfájlt, ahol már erre sincs gondja, nos ennek semmi akadálya: Először is telepítsük fel Ubuntunkra az UCK-t és töltsük le azt a lemezképet, melybe integrálni szeretnénk a Skype-ot.

1. A program indítása után közvetlen egy terminálablakot és egy másik tájékoztatójellegűt (a futtatás minimális követelményei, valamint licenc-információk) kapunk, ahol mindössze OK-t kell nyomnunk.

Uck01.png

2. Egyszerű pipálással nyelvi csomagokat választunk, majd ismét OK. (A „hu” és az „en” mindenképp ajánlatos, de ha éppen nem akarunk a hellyel spórolni, akkor nyugodtan többet is bejelölhetünk.)

Uck02.png

3. A következő ablakban megjelöljük, hogy milyen nyelveken legyen lehetséges a bootolás. (Itt is legyen legalább a „hu” és az „en” is kiválasztva.)

Uck03.1.png

4. Most kiválaszthatjuk, hogy a Live rendszer alapértelmezetten milyen nyelven induljon, válasszunk a célszemély(ek)nek megfelelően.

Uck04.png

5. Kiválaszthatjuk, hogy milyen asztali környezetek összetevői kerüljenek bele a képfájlba. (Értelemszerűen legalább a kiindulásként letöltött lemezképnek megfelelő legyen bejelölve. Például: Ubuntu-Unity, Xubuntu-Other; Lubuntu-Other)

Uck05.png

6. Most kell kitallóznunk az előzetesen letöltött Ubuntu lemezképfájlt.

Uck06.png

7. Kedvünk szerint elnevezést választhatunk.

Uck07.png

8. Akarunk-e hozzáadni csomagokat a képfájlhoz? Feleljünk igennel!

Uck08.png

9. A Windowshoz kötődő fájlokat szeretnénk-e törölni? (Wubi nélkül meg lehet lenni.)

Uck09.png

10. Szeretnénk-e hibrid képfájlt készíteni? (Miért ne szeretnénk?)

Uck10.png

11. Ismét egy tájékoztató jellegű ablak.

Uck11.png

12. Most életre kel a terminálablak, kezdésnek bekéri a rendszergazda jelszavunkat.

Uck12.png

13. Kis idő múlva kapunk egy ablakot, melyben válasszuk a „Run console application” lehetőséget. (Azért indulunk ebbe az irányba, mert az Ubuntu alaptelepítésének már nem része a Synaptic, ezért az már nincs benne a Live lemezképben, márpedig a csomagkezelő futtatása opció választása esetén a program éppen azt szeretné futtatni, így hibaüzenetet eredményezne, viszont a konzol minden variáns esetében működik.)

Uck13.png

(Lubuntu ISO személyre szabása esetén sem itt, sem később nem kapunk külön ablakot, hanem a terminálban választhatunk a felsorolt lehetőségek közül az előttük lévő sorszám megadásával.)

Uck15.png

14. Nyílik egy újabb, ezúttal root terminálablak, mely az Ubuntu customization console névre hallgat,

Uck14.png

másoljuk bele a következő utasítássorokat:

apt-add-repository "deb http://archive.canonical.com/ $(lsb_release -sc) partner"
apt-get update && apt-get install skype

Majd a magyar nyelvi fájl telepítése következik:

wget http://www.urbalazs.hu/blog/uploads/skype_hu_4.3.0.37.tar.gz
tar -xzf skype_hu_4.3.0.37.tar.gz
mv skype_hu.qm /usr/share/skype/lang/
rm skype_hu_4.3.0.37.tar.gz

(Igen ez ugyanaz, mint ami a leírás korábbi részében szerepel, csak most nincsenek benne a „sudo”-k.)

Ha szeretnénk, hogy a Live rendszerben az Asztalra (és az indítópanelre is) kikerüljön a Skype ikonja, akkor a következőt másoljuk be a terminálba:

mkdir -p /etc/skel/Desktop
mkdir -p /etc/skel/Desktop
cd /etc/skel/Desktop
cp /usr/share/applications/skype.desktop .
chmod +x skype.desktop

A folyamatok lefutása után bezárhatjuk a root terminált.

15. „Continue building” és persze OK.

Uck16.png

(Ezen bejegyzés egyik szerzőjének e ponton Ubuntu 13.10 alatt elsőre hibát adott a program, de kis keresgélés után a libfribidi-bin csomag telepítésével megoldódott a probléma, és bár ekkor lehetett az egészet elölről kezdeni, de a következő kísérlet már Ubuntu, Xubuntu és Lubuntu lemezképpel is sikerrel zárult.)

16. Informális ablak

Uck17.png

17. A folyamatok lefutása után bezárhatjuk a terminált.

Uck18.png
Ubuntu 12.04.3 LTS Live integrált Skype-pal

Külső hivatkozások