Rendszergazdai jogosultságok Ubuntuban

Innen: Ubuwiki
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Rendszergazdai jogosultságok Ubuntuban

Az Ubuntuban nincs rendszergazda felhasználó, a jogaival a telepítéskor létrehozott felhasználó élhet, a saját jelszava megadása után. A grafikus felületen végzett, rendszergazdai jogosultságokat igénylő műveletek esetén (például a csomagkezelő használatakor) az Ubuntu automatikusan megkérdezi ezt a jelszót.

A feloldás gomb

Bizonyos beállítások elvégzéséhez (mint például az Idő és dátum beállítások módosításához) fel kell oldania a beállító alkalmazást. Ehhez kattintson a Feloldás gombra, és adja meg a jelszavát.

A feloldás gomb

Az előbbi megoldás kifinomultabb változata esetén a programokban kijelölheti a kívánt módosításokat, és csak érvényesítésük előtt kell megadnia jelszavát, ezt a következő ablakban teheti meg:

A feloldás ablak

Előfordulhat, hogy valamilyen feladat végrehajtásakor (például egy konfigurációs állomány kézi szerkesztéséhez) külön szeretne kérni rendszergazdai jogosultságot. Ebben az esetben használja a sudo parancsot, ha szöveges alkalmazást szeretne elindítani, vagy a gksu parancsot, ha a grafikus felületű programot szeretné használni. Például az xorg.conf konfigurációs állomány szerkesztéséhez adja ki az alábbi utasítások valamelyikét a konzolban:

  • ha a szöveges felületű nano szerkesztőt szeretné használni:
 sudo nano /etc/X11/xorg.conf
  • ha a grafikus felületen futó gedit-et szeretné futtatni:
 gksu gedit /etc/X11/xorg.conf