PPA

A Ubuwiki wikiből

Personal Package Archive (PPA)

Az Ubuntu alapvetően négy ellenőrzött és karbantartott tárolót használ. Az ezekből letöltött programok ellenőrzöttek, biztonságosak. Ezek a main, a universe, a multiverse és a restricted, elsősorban ezek használata javasolt.

Azonban léteznek olyan esetek, mikor külső tárolók használatára lehet szükségünk. Ilyenek lehetnek bizonyos külső fejlesztésű programok, esetleg bizonyos programoknak olyan verziószámú változata, amelyek még nem kerültek be az alaptárolókba. Ezeknek a programoknak a bemutatására és elérésre van biztosítva ez a lehetőség. Ezeket a ppa-kat azonban a fejlesztők tartják karban, ezért használatuk bizonyos fokú óvatosságot igényel.

A tároló hozzáadása viszonylag egyszerű. Nyissuk meg a terminált és írjuk be a következő parancsot.

sudo add-apt-repository ppa:ppaneve

Ezzel a paranccsal hozzáadjuk a tárolót a szoftverforrásainkhoz. Továbbá importálja a tároló azonosításához szükséges kulcsot. Ezután a következő parancsra van szükségünk:

sudo apt-get update

Ezzel frissítettük a forráslistánkat. Valójában ekkortól fog tudomást venni a rendszerünk az új tárolóról és a benne található csomagokról. Most már kiadhatjuk a telepítő parancsot a tervezett csomagra:

sudo apt-get install csomagnév

Mielőtt egy külső tárolót hozzáadnánk rendszerünkhöz, mindenképp nézzük meg, hogy az adott ppa tartalmaz-e csomagot az aktuálisan használt rendszerünkhöz (Any series listában kiválaszt és a Filter gomb), hogy mikor frissültek utoljára a feltöltött csomagok, nem állt-e le időközben a program fejlesztése?


A tároló eltávolítására, és az eredeti állapot visszaállítására használjuk a

sudo ppa-purge ppa:ppaneve

parancsot. Ez azonban nem része az alaptelepítésnek, ezért először a

sudo apt-get install ppa-purge

paranccsal telepítenünk kell.

Források

Személyes eszközök