Man oldalak magyar nyelven

Innen: Ubuwiki
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Mi az a man oldal?

A man oldalak – az alkalmazások parancssorból indításának lehetséges módját leíró használati utasításai (manual, ~kézikönyv). Alapvetően az adott program meghívásának módjait, a használható kapcsolókat stb. sorolják fel, és leírják ezen kapcsolók működését. Egyes konfigurációs fájloknak is van man oldaluk, ezek a fájlokban használható beállításokat ismertetik. Grafikus alkalmazások is rendelkezhetnek ilyen oldalakkal, azonban ezek nem azonosak a felhasználói súgóval, amely a Súgó menüből érhető el, és az alkalmazás használatát ismerteti.

Man oldalak magyarul

Jó néhány parancs man oldalához készült magyar fordítás is. Amennyiben szeretné elérni a magyar nyelvű man oldalakat, telepítse a csomagkezelő segítségével a manpages-hu csomagot. Amennyiben nem használ grafikus felületet, vagy más okból konzolból szeretné telepíteni, adja ki a

sudo apt-get install manpages-hu

parancsot.

Vegye figyelembe, hogy a magyar nyelvű man oldalak az egyébként is gyakran elavult eredetik közel 10 évvel ezelőtti állapotainak fordításai, és ezekhez képest is esetleg több helyen hibásak.