Lokalize telepítése

Innen: Ubuwiki
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Lokalize egy funkciókban gazdag, számítógéppel segített fordítórendszer. A KDE alkalmazáscsomag része, ezért az Ubuntun való telepítéséhez néhány tippet adunk.

Lokalize.png

Telepítés

A Lokalize megtalálható a szoftverközpontban, egyszerűen telepíthető, csak a legszükségesebb KDE függőségeket vonja maga után.

Szoftverkozpont-lokalize.png

A telepítés nem tartalmazza a nyelvi csomagokat, ezért a magyar nyelvhez telepítsük a kde-l10n-hu csomagot is, így már magyarul használhatjuk a Lokalize-t.

A KDE alkalmazások, így a Lokalize is az Enchant rendszert használja a különböző helyesírási szótárak egységes kezelésére. Az Enchantban alapértelmezetten a következő szótársorrendek vannak beállítva (/usr/share/enchant/enchant.ordering fájlból):

*:myspell,aspell,ispell
fi:voikko,ispell,myspell,aspell
fi_FI:voikko,ispell,myspell,aspell
he:hspell,myspell
he_IL:hspell,myspell
yi:uspell
tr:zemberek
tr_TR:zemberek

Mivel a Hunspell szótárak visszafele kompatibilisek a MySpell szótárakkal, ezért az Enchant alapértelmezetten felismeri őket. Azonban a Lokalize szigorúan kezeli a nyelvi azonosítókat, ezért ha a Lokalize-ban az alapértelmezett nyelvnél a „Magyar (hu)” van beállítva, akkor nem fogja megtalálni a hu_HU.aff és hu_HU.dic név alatt szereplő Hunspell szótárakat (ezekhez a Magyar (Magyarország) (hu_HU) beállítás lenne szükséges, de ilyen nincs alapból). A legegyszerűbb megoldás, ha a hu_HU.aff és a hu_HU.dic fájlokra szimbolikus linket hozunk létre az alábbi parancsok terminálban való futtatásával:

sudo ln -s /usr/share/hunspell/hu_HU.aff /usr/share/hunspell/hu.aff
sudo ln -s /usr/share/hunspell/hu_HU.dic /usr/share/hunspell/hu.dic

Ezek után a Lokalize már használni tudja a telepített Hunspell szótárakat.

Egyéb szótárak telepítése:

  • MySpell: myspell-hu csomag (ütközik a hunspell-hu szótárral)
  • Aspell: aspell és aspell-hu csomagok

Tippek a használathoz

Szavak törlése az egyedi szótárból

A helyesírás-ellenőrzésnél lehetőségünk van új szavak felvételére. Ha véletlenül rossz szót vettünk fel az egyedi szótárba, és ezt javítani szeretnénk, akkor ezt az egyedi szótár kézzel való szerkesztésével tehetjük meg. A Lokalize az Enchant helyesírási rendszert használja, ezért a Lokalize helyesírás-ellenőrzésénél felvett szavak az Enchant mappájába kerülnek, ami a következő:

~/.config/enchant (a saját mappában lévő .config nevű rejtett mappában lévő enchant mappa)

Ebben a mappában .dic végződéssel szerepelnek az egyedi szótárak. A hu.dic fájlban azok a szavak vannak, amit a „Magyar” szótárhoz adtunk hozzá, a hu_HU.dic fájlban pedig azok a szavak vannak, amit a „Magyar (Magyarország)” szótárhoz adtunk hozzá. Az egyes szavak egymás alatt, sortöréssel elválasztva vannak felsorolva, az egyes szavakat egyszerűen át lehet szerkeszteni, illetve törölni.