Helyreállítási mód

Innen: Ubuwiki
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Az Ubuntu rendszerbetöltője alapértelmezetten tartalmaz minden kernelhez kapcsolódóan helyreállító módot. Ez a helyreállító mód lehetővé teszi, hogy a rendszert karakteres felülettel és rendszergazdai jogosultságokkal el tudjuk indítani. Így lehetőségünk van a különböző hibák kijavítására akkor is, ha a rendszerünk nem tud elindulni az átlagos módon.

Ez a segédlet csak a helyreállítási mód elérésében segít, nem terjed ki a különböző hibák kijavítására. Ehhez lásd a Hibaelhárítás, helyreállítás oldalt.

Helyreállítási mód indítása

Indítás a rendszerbetöltő menüpontjával

Az Ubuntu rendszerbetöltője (GRUB2) alapértelmezetten létrehoz minden kernelhez egy helyreállító mód menüpontot. Amennyiben a számítógépen csak az Ubuntu található egyetlen telepített kernelverzióval, a rendszerbetöltő nem fog automatikusan megjelenni, ezért a számítógép indulásakor, a BIOS betöltése után tartsuk lenyomva a SHIFT billentyűt, amíg a menü meg nem jelenik.

A rendszerbetöltő - Ubuntu 12.04

A rendszerbetöltő menüben a fel-le billentyűkkel lehet mozogni a menüpontok között, és az Enter billentyűvel lehet aktiválni a kiválasztott menüpontot. A helyreállítási mód indításához válasszuk ki az egyik kernelhez tartozó „(helyreállító mód)” szöveggel jelölt menüpontot. Ha a hibát, amit éppen elhárítani szeretnénk az aktuális kernel okozta, akkor válasszunk egy régebbi kernelt. Az Enter lenyomásával el fog indulni a helyreállító mód.

Helyreállító menü

A helyreállító mód sikeres indítása után megkapjuk a helyreállító menüt a következő menüpontokkal:

 • resume - Normál rendszerindítás folytatása
 • clean - Kísérlet lemezhely felszabadítására
 • dpkg - Sérült csomagok megjavítása
 • failsafeX - Indítás csökkentett grafikus módban
 • fsck - Minden fájlrendszer ellenőrzése
 • grub - A grub rendszerindító frissítése
 • network - Hálózatkezelés engedélyezése
 • root - Rendszergazdai parancsértelmező indítása
 • system-summary - Rendszer összefoglalása
A helyreállító menü - Ubuntu 12.04

Fájlrendszerek újracsatolása írhatóként

A helyreállítási mód kezdetekor a fájlrendszerek csak olvasható módon vannak felcsatolva. Ahhoz, hogy bármilyen maradandó változást hajtsunk végre a rendszeren, a fájlrendszereknek írhatónak kell lenniük. Erre több lehetőségünk van.

Fájlrendszerek újracsatolása az egyéb menüpontok részeként

Néhány menüpontban lévő feladat igényli az írható fájlrendszereket, ezeknél a feladatoknál a rendszer magától elvégezné az újracsatolást, és erre figyelmeztet is. Ezek a menüpontok:

 • clean - Kísérlet lemezhely felszabadítására
 • dpkg - Sérült csomagok megjavítása
 • grub - A grub rendszerindító frissítése
Fájlrendszerek újracsatolása a helyreállító menüben - Ubuntu 12.04

Válasszuk az igent a folytatáshoz.

A fájlrendszerek ellenőrzése (fsck) után a rendszer írható módban újra fogja csatolni őket, majd folytatja az adott feladat futtatását. A clean és dpkg feladatok a végrehajtás előtt feltesznek egy igen/nem kérdést. Ha csak a fájlrendszer újracsatolása volt a cél, nyomjunk ilyenkor N billentyűt, és a feladat megszakad.

A clean feladat megszakítása - Ubuntu 12.04

Enter lenyomása után a rendszer vissza fog térni a helyreállító menübe, és a címben már jelezni fogja, hogy a fájlrendszerek írható/olvasható módban vannak felcsatolva.

A címsávban a fájlrendszerek állapota írható/olvasható - Ubuntu 12.04

Fájlrendszerek újracsatolása a rendszergazdai parancsértelmezőben

A „root - Rendszergazdai parancsértelmező indítása” menüpont aktiválása után teljeskörű hozzáférésünk lesz a rendszerhez. A különböző fájlrendszereket kézzel is újra tudjuk csatolni a következő paranccsal:

 mount -o remount,rw /

Ha telepítéskor külön partíciókra helyeztük el az egyes fájlrendszereket (pl. /home, /var, /usr), akkor szükség esetén ezeket is csatoljuk újra:

 mount -o remount,rw /usr
A / fájlrendszer újracsatolása - Ubuntu 12.04

Ha végeztünk a fájlrendszerek újracsatolásával, akkor az exit parancs lefuttatásával vagy a Ctrl+D billentyűkombinációval tudunk visszatérni a helyreállító menübe. A helyreállító menü címsávja ilyenkor nem fog frissülni, ezért akkor is a „fájlrendszerállapot: csak olvasható” szöveget írja ki, ha a fájlrendszerek már írhatóak.