Az Ubuntu One szolgáltatás használata

Innen: Ubuwiki
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Az Ubuntu One szolgáltatás 2014. július 31-én megszűnt!

Az Ubuntu One ismertetése

Az Ubuntu One egy kifejezetten Ubuntu felhasználók számára elérhető szolgáltatás, amelynek segítségével biztonságosan tárolhatja, szinkronizálhatja és megoszthatja ismerőseivel adatait. A felhasználók számára a Canonical 5 GByte online tárhelyet biztosít ingyenesen, míg havi 2,99 USD vagy évi 29,99 USD díj ellenében +20 GByte adatot tárolhatunk.

Feliratkozás a szolgáltatásra

Az Ubuntu One szolgáltatás igénybe vételéhez szükséges egy Ubuntu single sign on hozzáférésre. Ha még nem rendelkezik ilyennel, akkor az Ubuntu One használatának megkezdése előtt lesz lehetősége regisztrálni.

Az Ubuntu One használatának megkezdéséhez kattintson a Unity Launcher-en az Ubuntu One ikonra.

Az Ubuntu One első indításakor az Ubuntu One telepítője fogadja. Itt a Telepítés gombra kattintva, a hitelesítés után megkezdheti az Ubuntu One telepítését.

Ubuntu One telepítés
Hitelesítés

A telepítés végezetével választhat, hogy meglévő fiókját használja, vagy ha még nem regisztrált akkor itt megteheti.

Ubuntu One üdvözlő ablak

Amennyiben még nincs fiókja, kattintson a Még nincs fiókom-újat szeretnék gombra, vagy böngészőjéből az Ubuntu One weblapján is regisztrálhat egyet. (Amennyiben rendelkezik már Launchpad hozzáféréssel, az ott használt e-mail cím és jelszó párossal szintén be tud jelentkezni.) Ezután egy új ablakban megjelenik a regisztrációs felület, ahol neve, e-mail címe és jelszava megadása után gépelje be a megjelenő dobozban látható két, torzított betűkkel írt szót, majd fogadja el az Ubuntu One szerződési feltételeit és adatvédelmi irányelveit, majd kattintson a Fiók létrehozása gombra. Ezután az e-mail fiókjába kapott ellenőrző kód segítségével aktiválhatja fiókját.

Regisztráció
Ellenőrző kód

Az ellenőrző kód megadása után a megadott e-mail címével és jelszavával bejelentkezhet az Ubuntu One szolgáltatásba, ahol kiválaszthatja, hogy mely fájlokat, mappákat szeretné szinkronizálni a felhőjéből, és mely mappákat szeretné szinkronizálni a számítógépéről a felhőjével. Ezek kiválasztása után már használhatja a szolgáltatást.

Bejelentkezés
Felhő szinkronizálása
Számítógép szinkronizálása
Ubuntu One

Ha már korábban regisztrált, de elfelejtette a jelszavát, a Bejelenkezés meglévő fiókkal gomb megnyomása után a bejelentkező ablakban az „Elfelejtettem a jelszavam” opció segítségével kérhet új jelszót, amit az e-mail címére küld el a rendszer.

Miután sikeresen belépett, 5 GByte online tárhelyet kap, mely mellé havi 2,99 USD vagy évi 29,99 USD díj ellenében +20 GByte tárhelyet kap.

Számítógép hozzáadása a szolgáltatáshoz

Nyissa meg a személyes menüt a felső panelen a felhasználónevére kattintva, majd itt válassza az Ubuntu One pontot.

Ha még nem használta korábban ezen a számítógépén az Ubuntu One-t, vagy valamilyen módon törölte a hozzáférési engedélyt (például a rendszer újratelepítésével, vagy az Ubuntu One webes felületét használva) akkor engedélyeznie kell a szolgáltatást. Ilyenkor automatikusan megnyílik az alapértelmezett böngészőben a one.ubuntu.com weboldal, és bejelentkezés után felajánlja a számítógép hozzáadását. Ennek elfogadásához kattintson az Add this computer gombra. Ettől kezdve a számítógépe készen áll arra, hogy szinkronizálja az adatokat az Ubuntu One segítségével.

Fájlok és mappák szinkronizációja az Ubuntu One segítségével

Az Ubuntu One mappa szinkronizációja Ubuntu segítségével

Miután a számítógépén aktiválta az Ubuntu One szolgáltatást, a saját mappájában automatikusan létrejön egy Ubuntu One elnevezésű mappa. Az itt létrehozott könyvtárak valamint az ide bemásolt fájlok automatikusan szinkronizálódnak az Ubuntu One tárhelyével. Ha szeretne valamit törölni, egyszerűen csak törölje le, mint bármilyen más fájlt vagy könyvtárt, és így automatikusan törlődik az Ubuntu One-ból is. Ha több számítógépén is használja az Ubuntu One szolgáltatást, úgy a szinkronizálás azonnal és automatikusan megtörténik minden gépen. A szinkronizáció állapotáról a képernyőn megjelenő üzenetek formájában tájékoztatja az Ubuntu One. Így azonnal értesülhet a fel- és letöltés megkezdéséről és befejeződéséről.

Tetszőleges mappa szinkronizálása az Ubuntu One segítségével

Az Ubuntu One segítségével a Saját mappáján belül bármely tetszőleges mappát is szinkronizálhatja. Ehhez kattintson jobb egérgombbal a mappára a fájlböngészőben, majd válassza a Szinkronizálás Ubuntu One segítségével opciót.

A webes felület használata

A fájlok és mappák kezelésére nem csak az Ubuntu fájlkezelőjét használhatja, hanem az Ubuntu One webes felületét is. Így olyan helyen is hozzáférhet az adataihoz, ahol nincs lehetősége szinkronizációra (például egy internet kávézóban vagy ismerősénél). A webes felület természetesen Ubuntu mellett minden korszerű böngészővel rendelkező operációs rendszeren elérhető és használható.

Az Ubuntu One webes felületének eléréséhez keresse fel a one.ubuntu.com weboldalt, és jelentkezzen be a Launchpad azonosítóját használva. A fájlokat a Files fülre kattintva érheti el. A bal oldalon található My Files pontra kattintva láthatja a mappáit fa struktúrába rendezve, míg jobb oldalon a kiválasztott mappa tartalmát láthatja.

Ha szeretne feltölteni egy fájlt, válassza ki azt a mappát, ahol tárolni szeretné, majd kattintson az Upload gombra. A megjelenő ablakban kattintson a Choose File gombra, válassza ki, amit fel szeretne tölteni, majd kattintson az Upload gombra.

Új mappa létrehozásához először a bal oldalon található fa struktúrában válassza ki azt a helyet, ahol az új mappát létre szeretné hozni, majd kattintson a felső menüsorban a New gombra, és a felugró ablakba írja be az új mappa nevét. A Create Folder gombra kattintva létrejön a kívánt mappa.

Ha törölni szeretne valamit, keresse meg a fájlt, majd kattintson a fájl neve előtt található kis jelölődobozra. Egyszerre több fájlt is kijelölhet ezzel a módszerrel. Ha kiválasztotta a törölni kívánt fájlt vagy fájlokat, kattintson a felső sorban található Delete gombra.

Mappák megosztása

Az Ubuntu One arra is lehetőséget nyújt, hogy megosszon egy mappát másokkal. Ezt megteheti az Ubuntu fájlkezelőjéből, a Nautilusból, vagy a webes felületet használva.

Nautilusból

Válassza ki az Ubuntu One mappáján belül azt a mappát, amit szeretne megosztani ismerősével az Ubuntu One segítségével.

Kattintson jobb egérgombbal a mappára, majd válassza a Megosztás Ubuntu One segítségével opciót. A felugró ablakban adja meg az ismerőse Launchpad azonosítójához tartozó e-mail címét, és adjon nevet a megosztásnak.

A címzett egy e-mailben értesül a megosztásról, amit jóváhagyva már láthatja is az ön által megosztott mappa tartalmát.

Figyeljen arra, hogy az így megosztott mappa folyamatosan szinkronizálódik minden félnél, így csak olyasmit másoljon be ide, amit valóban meg szeretne osztani.

Böngészőből

Keresse meg a megosztani kívánt mappát az Ubuntu One weboldalán: one.ubuntu.com

Kattintson a fent található menüben a Sharing gombra.

A felugró ablakban adja meg az ismerőse Launchpad azonosítójához tartozó e-mail címét, és adjon nevet a megosztásnak, majd kattintson a Share gombra. Ha azt szeretné, hogy partnere csak olvasni tudja a mappát, de ne tudjon oda fájlokat bemásolni, pipálja ki a felugró ablakban a Read only jelölődobozt.

Megosztás visszavonása

Keresse meg azt a mappát az Ubuntu One weboldalán (one.ubuntu.com), aminek szeretné visszavonni a megosztását.

Kattintson a fent található menüben a Sharing gombra.

A név mellett található Stop sharing gombra kattintva visszavonhatja az adott személytől a megosztást. Ezzel megszűnik a hozzáférése és a mappa nem lesz elérhető számára a következő szinkronizációtól kezdődően.

Publikussá tétel

Az Ubuntu One arra is lehetőséget nyújt, hogy egy-egy fájlt mindenki számára nyilvánosan elérhető tegyen weben keresztül. Ehhez kattintson egy már Ubuntu One-nal szinkronizált fájlra a fájlkezelőben, és válassza a Közzététel Ubuntu One-on opciót.

Hozzáférések megváltoztatása

Hozzáférések megváltoztatása webes felületen

Az Ubuntu One hozzáférések kezeléséhez keresse fel az Ubuntu One weboldalát (one.ubuntu.com), jelentkezzen be, majd kattintson a My Account fülre.

Ha szeretne törölni egy gépet a megosztásból, kattintson a Manage the computers on your Ubuntu One account pontra. Itt látja felsorolva a megosztásban résztvevő számítógépeit. Ha valamelyiket szeretné eltávolítani, kattintson a gép azonosítója melletti jelölődobozra, majd távolítsa el a 'Remove selected computers gomb segítségével. Egyszerre több gépet is eltávolíthat így.

Ha szeretne értesítéseket kapni az Ubuntu One-nal kapcsolatos fejlesztésekről, vagy éppen ellenkezőleg, szeretné lemondani az ezzel kapcsolatos leveleket, akkor értelemszerűen jelölje be, vagy vegye ki a jelölést a Yes! Email me tips and updates about Ubuntu One products and services. pont elől.

Ha szeretné megváltoztatni az előfizetés módját (például ingyenesről a nagyobb tárhelyet biztosító fizetősre), Az Ubuntu One Plans pont alatt kattintson a View Details or Make Changes szövegre, ahol elvégezheti az igényelt módosításokat.

Hozzáférések megváltoztatása a kliensből

Az Ubuntu One hozzáféréséhez rendelt számítógépeket a kliensprogram segítségével is módosíthatja. Ehhez kattintson a felső panelen a felhasználónevére a személyes menü eléréséhez, és ebben válassza az Ubuntu One pontot.

A megjelenő ablakban válassza az Eszközök fület. Itt láthatja az Ubuntu One hozzáféréséhez tartozó összes számítógépet. Ha valamelyiket szeretné eltávolítani a szinkronizálandók közül, egyszerűen kattintson az Eltávolítás gombra.

Ugyanitt kapcsolódhat a számítógépével az Ubuntu One szolgáltatáshoz a Kapcsolódás gombra kattintva, vagy ha már csatlakozott, bonthatja a kapcsolatot a Bontás gombra kattintva. Ha pedig az Újraindítás gombra kattint, újraindíthatja a számítógépén futó Ubuntu One kliensszoftvert.

Alkalmazások adatainak szinkronizációja

Tomboy jegyzettömb

Az Ubuntu One segítségével a Tomboy jegyzettömbben tárolt feljegyzéseit is szinkronizálhatja számítógépei között, sőt, arra is van lehetősége, hogy akár a webes felületen kezelje azokat.

Indítsa el az alkalmazást: Alkalmazások → Kellékek → Tomboy jegyzettömb

Kattintson a legördülő menüben a Módosítás pont Beállítások alpontjára. Itt válassza a Szinkronizálás fület, majd a Szolgáltatás pontnál válassza ki a Tomboy Web opciót.

Kattintson a Kapcsolódás a kiszolgálóhoz gombra. Ekkor elindul a böngésző, és hozzáadhatja a számítógépét az Ubuntu One-hoz a már korábban ismertetett módon (a Tomboy Ubuntu One-nal történő használatához újra engedélyeznie kell a gépét, függetlenül attól, hogy korábban már megtette-e a fájlok szinkronizációjánál, hiszen itt egy újabb szolgáltatásról van szó). A sikeres engedélyezés után kattintson a Mentés gombra.

Innentől kezdve a legördülő menüben az Eszközök pont Jegyzetek szinkronizálása alpontjára kattintva szinkronizálhatja jegyzeteit az Ubuntu One segítségével.

Evolution címjegyzék

Indítsa el az Evolution levelezőklienst: Alkalmazások → Internet → Evolution levelező

Itt kattintson a Névjegyek gombra, majd jelölje ki az Ubuntu One címjegyzéket.

Ezt követően válassza a Műveletek menüben a Címjegyzék tulajdonságai pontot, majd itt pipálja ki a Megjelölés alapértelmezett címjegyzékként opciót.

Ezután másolja át a személyes címjegyzékéből az adatokat az Ubuntu One címjegyzékbe. Ehhez jelölje ki a Személyes címjegyzéket, majd a Műveletek menüben válassza az Összes névjegy másolása pontot, és válassza ki az Ubuntu One címjegyzéket. Ezzel végzett a szükséges beállításokkal, és innentől kezdve folyamatosan szinkronizálódnak a címtárban tárolt adatok.

Firefox könyvjelzők

Telepítse a csomagkezelő segítségével a bindwood csomagot. A Firefox elindítása (Alkalmazások → Internet → Firefox webböngésző) vagy újraindítása után engedélyezze a Bindwood számára a hozzáférést. Innentől kezdve a Firefox könyvjelzői automatikusan szinkronizálódnak az Ubuntu One segítségével.