Az Ubuntu 15.10 telepítése desktop telepítőről Legacy módban

Innen: Ubuwiki
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Ezen az oldalon az Ubuntu 15.10 Legacy módban történő telepítésének lépéseit követhetjük nyomon. Figyelem! Az Ubuntu köztes kiadásai tartalmazhatnak még kiforratlan újdonságokat, mindössze a megjelenésüktől számított 9 hónapig élveznek támogatást, ezért elsődleges rendszernek inkább egy 5 évig támogatott LTS kiadás telepítése ajánlott!

A telepítőmédia előkészítése

Saját telepítőmédia készítéséhez szabadon letöltheti az Ubuntu lemezképfájlt, ezután győződjön meg róla, hogy a letöltés során az ISO fájl nem sérült-e meg.

A képfájlból telepítőt írhat USB-s eszközre (például pendrive-ra), vagy DVD-re.

Ha nincs széles sávú internetkapcsolata, akkor szerezzen be egy eredeti kiadást, mely megrendelhető a Canonical Store-ból, illetve az Ubuntu Közösség különböző rendezvényein is hozzá lehet jutni eredeti lemezhez.

Óvintézkedések a telepítés megkezdése előtt

Minden egyes Ubuntu képfájl alapos tesztelésen esik át, azonban így is előfordulhat, hogy a telepítés során nem várt hiba lép fel. A telepítés megkezdése előtt érdemes a következő lépéseket megtenni:

 • Telepítés előtt készítsen biztonsági mentést a fontosabb adatairól!
 • Egy sikertelen telepítés után az is előfordulhat, hogy a számítógépen lévő egyéb operációs rendszerek sem érhetőek el, érdemes egy alternatív Live DVD-t vagy telepítőt készenlétben tartani!
 • Gyakran előfordulhat, hogy a telepítő képfájl nem tartalmazza a számítógépéhez szükséges összes eszközmeghajtót, előfordulhat, hogy a számítógép WiFi kapcsolata nem fog megfelelően működni, ezért tartsa készenlétben az internet eléréséhez szükséges kábelt!

Az Ubuntu 15.10 telepítése Legacy módban

Amennyiben nem vagyunk biztosak benne, hogy UEFI vagy Legacy módban kell-e telepítenünk, úgy tájékozódjunk erről.

Ha Windows rendszer mellé kívánjuk telepíteni az Ubuntut, akkor ezt a leírást is érdemes lehet áttanulmányoznunk.

SSD-re telepítés esetén az AHCI mód bekapcsolt állapotának ellenőrzése

Ha az Ubuntut nem merevlemezre (HDD), hanem a korszerűbb és jóval nagyobb sebességet biztosító SSD-re kívánjuk telepíteni, akkor ellenőrizzük a BIOS-ban, hogy az AHCI mód engedélyezve van-e, ugyanis az SSD-k esetében fontos trim szolgáltatás csak ezen beállítás mellett működik.

ASUS P8H61-M AHCI
ASUS X55C AHCI


Bootolás a telepítőről

A telepítő indításához helyezzük be a telepítőlemezt az optikai meghajtóba, vagy csatlakoztassuk a pendrive-ot.

Bootolás boot-menüből

Egyes gépeknél a gép bekapcsolása vagy újraindítása után közvetlen valamely funkcióbillentyűt [F1-F8] vagy egyes esetekben a ESC billentyűt lenyomva egy boot-menüt érhetünk el, melyben kiválaszthatjuk, hogy a számítógépünk mely eszközről bootoljon. (Ha nem tudja, hogyan éri a számítógépén a boot-menüt, tájékozódjon a laptop, vagy – asztali számítógép esetén – az alaplap kézikönyvében!)

A régebbi (2011. előtt gyártott) számítógépek egyféle, míg az újabb UEFI-s társaik kétféle telepítőmédiát fognak érzékelni. Az alábbiakban néhány olyan számítógép boot-menüjét láthatjuk, melyekhez Ubuntu telepítő pendrive-ot csatlakoztattunk:

Egy régebbi laptop boot-menüje
Egy UEFI-s asztali gép boot-menüje
Egy UEFI-s laptop boot-menüje

A Legacy telepítő elindításához válasszuk a nem UEFI előtagú eszközt.

Bootolás a telepítő BIOS indítási sorrendjében történő előrehelyezésével

Győződjünk meg róla, hogy a BIOS beállításaiban a rendszerindításnál a (nem UEFI-s előtagú) telepítőmédiánk (optikai meghajtó vagy USB tárhely) az indítási sorrendben a merevlemez előtt van, mert enélkül a telepítőlemez helyett a merevlemezről fog indulni a rendszer. Ezek után indítsuk újra a számítógépet.

Egy régebbi laptop indítási sorrendje
Egy UEFI-s laptop indítási sorrendje


Indítás és indítási beállítások

Indul a telepítő

Az első képernyőn lila háttéren két ikon fogad minket jelezve, hogy az indítási beállításokhoz nyomjunk meg bármilyen gombot a billentyűzeten. Ha nem nyomunk le semmilyen gombot, akkor a telepítő folytatja a betöltést, és a következő lépés a grafikus üdvözlőképernyő lesz. Amennyiben lenyomunk egy gombot, akkor az indítási beállításokat a karakteres felületen folytathatjuk.

(Ha egy fekete GRUB-menü fogad minket, akkor elvétettük a bootolást, ez az UEFI-s telepítő választóképernyője. Térjünk vissza a bootolás a telepítőről részhez és próbálkozzunk újra!)

Az UEFI-s telepítő GRUB-menüje


A karakteres beállítófelület

A karakteres beállítófelület első lépése

A karakteres beállítófelületen első lépésként a felület nyelvét kell megadnunk, a jelölőmező alapértelmezetten az angol nyelven fog állni.

Állítsuk a nyelvet magyarra!

A jelölőmezőt az iránybillentyűkkel tudjuk mozgatni, mozgassuk a „Magyar” feliratra, majd nyomjunk Entert, ezzel a beállítófelület nyelvét magyarra váltottuk, és megjelenik a teljes felület.

Indítási menü

A karakteres beállítófelület

A karakteres beállítófelületen középen találjuk a menüt a különböző indítási lehetőségekkel. A lehetőségek között a fel-le billentyűkkel mozoghatunk, és az Enter billentyűvel választhatjuk ki őket. Az indítási lehetőségek a következőket jelentik:

 • Az Ubuntu kipróbálása telepítés nélkül: elindul a Live rendszer, a telepítőmédiáról a memóriába töltődik a rendszer, anélkül próbálhatjuk ki az Ubuntut, hogy a számítógépen bármilyen változást végrehajtana.
 • Ubuntu telepítése: elindul a grafikus telepítőfelület. A telepítés beállításait a barátságosabb grafikus felületen keresztül végezhetjük el, a telepítés megszakítására később is lehetőségünk lesz.
 • Lemez hibaellenőrzése: leellenőrizhetjük a telepítőlemezen lévő fájlok épségét. Akkor érdemes lefuttatni, ha a telepítés hibás fájlokra panaszkodva megszakad.
 • Memóriateszt: elindul a számítógép memóriájának ellenőrzése. Ezt a tesztet akkor érdemes lefuttatni, ha a számítógép véletlenszerűen magától kikapcsol.
 • Rendszerindítás az első merevlemezről: elindíthatjuk a számítógép merevlemezén lévő rendszert. Ha véletlenül indítottuk el a telepítőt vagy meg szeretnénk szakítani a telepítést, akkor itt kényelmesen visszatérhetünk a számítógép korábbi rendszeréhez.

Kisegítő és beállítási lehetőségek

A képernyő alján találjuk a különböző segítségeket és beállításokat. Ezeket a leírásuk előtt álló funkcióbillentyű lenyomásával tudjuk elérni, pl. a súgóhoz megnyitásához nyomjunk F1-et, az akadálymentesítéshez F5-öt, stb.

Súgó

A súgót az F1 billentyű lenyomásával érjük el. A súgó tartalomjegyzékéből az egyes fejezetek előtt látható funkcióbillentyűk segítségével választhatunk, az előző oldalra való visszalépésre az Escape billentyűt használhatjuk. A szövegek görgetéséhez nyomjuk le a fel-le billentyűt.

Nyelv

A nyelv beállításához nyomjuk le az F2 billentyűt. A nyelvi választómenü megegyezik azzal a menüvel, amit a karakteres beállítófelület első lépésében láttunk.

Billentyűzet

A billentyűzet beállításához nyomjuk le az F3 billentyűt. A billentyűzetválasztó nagyban hasonlít a nyelvválasztóhoz, a jelölőmezőt az iránybillentyűkkel tudjuk mozgatni és az Enter billentyűvel tudjuk a választást rögzíteni.

Módok

A módválasztóhoz nyomjuk le az F4 gombot. A különböző módok erősen függnek a telepítőmédiától, ha csak nem vagyunk tisztában a különböző módok használatával, használjuk a normál módot.

Akadálymentesítés

Az akadálymentesítési menü eléréshez üssük le az F5 billentyűt. A listában különböző akadálymentesítési segítségeket kapnak a fogyatékkal élők.

Beállítások

Az indítási beállítások listájához nyomjuk le az F6 billentyűt. A listában az Enter billentyű lenyomásával aktiválhatjuk, illetve deaktiválhatjuk a különböző indítási paramétereket.

A különböző indítási beállítások a következő problémák megoldásában segíthetnek:

 • acpi=off: kikapcsolja az ACPI (Advanced Configuration and Power Interface) rendszert, akkor érdemes ezt bejelölni, ha a számítógép egyáltalán nem, vagy rosszul támogatja a fejlett energiakezelést. Jellemző hibajelenség, ha a betöltőképernyő még látszik, azonban a grafikus telepítőnél vagy a belépőképernyőnél már kikapcsol (fekete) a kijelző.
 • noapic: kikapcsolja az APIC (Advanced Programmable Interrupt Controller) rendszert. Az APIC rendszer támogatása a PC-2001 szabvány alapkövetelménye, ezért csak nagyon régi számítógépek esetén lehet szükség a kikapcsolására.
 • nolapic: kikapcsolja a helyi (local) APIC rendszert.
 • edd=on: bekapcsolja a BIOS EDD (Enhanced Disk Drive) szolgáltatását. Erre akkor lehet szükség, ha a BIOS nem találja azt a merevlemezt, amiről a rendszernek indulnia kellene.
 • nodmraid: kikapcsolja a RAID lemezek felderítését.
 • nomodeset: kikapcsolja a Linux kernel videókezelését, és a BIOS-ra bízza a megjelenítést, amíg az X szerver be nem tölt. Általában akkor érdemes kikapcsolni, ha a töltőképernyő nem látszik.
 • Csak szabad szoftver: a kiinduló fájlrendszer átmásolása után eltávolítja a nem szabad szoftvereket, gyakorlatilag azokat a csomagokat, amik a „restricted” és a „multiverse” tárolókból érkeznek. Csak csomag alapján tud szűrni, a rendszer egyes elemei (pl. Linux kernel) tartalmazhatnak lefordított nem szabad komponenseket, ezért ha a rendszer tisztasága fontos, érdemesebb a GNU által ajánlott teljesen szabad disztribúciókat kipróbálni.

A grafikus beállítófelület

Töltődik a grafikus felület

Amennyiben az indítóképernyőn nem nyomtunk le egyetlen billentyűt sem, akkor a grafikus felület fog betöltődni a grafikus beállítófelülettel.

A grafikus beállítófelület

A grafikus felületen már lesz egérmutatónk, így az egyes elemek kiválasztása és aktiválása ismerős lesz. A bal oldali listában választhatjuk ki a rendszer nyelvét, első lépésként érdemes itt kiválasztani a magyar nyelvet, hogy a tájékozódás könnyebb legyen.

A jobb felső sarokban találjuk a különböző indikátorokat, sorrendben:

 • Rendszer indikátor: Itt állíthatjuk le a rendszert
 • Hang indikátor: a különböző hang és audioeszközökkel kapcsolatos beállításokat találjuk itt
 • Szövegbeviteli indikátor: a billentyűzettel összefüggő beállításokat érhetjük el innen
 • Hálózati indikátor: a hálózat és a hálózati eszközök beállításai vannak itt
 • Kisegítő lehetőségek indikátora: a különböző kisegítő lehetőségeket lehet ezen keresztül igénybe venni

A telepítőablakban két lehetőséget találunk, választhatjuk az Ubuntu kipróbálása és az Ubuntu telepítése lehetőséget attól függően, hogy először ki szeretnénk-e próbálni a rendszert vagy rögtön telepíteni szeretnénk.

Az Ubuntu kipróbálása telepítés nélkül

Töltődik a grafikus felület

Ha a karakteres felületből indítjuk el ezt az módot, akkor először meg kell várnunk, amíg a rendszer betölt a memóriába. Ha a grafikus felületből választottuk ki ezt a lehetőséget, akkor jóval kevesebbet kell várnunk az asztal megjelenésére.

Gyorsbillentyűk
A Live rendszer asztala

A betöltés után a Live rendszer asztala fogad minket a Unity felülettel, lehetőségünk van szabadon kipróbálni, felfedezni az Ubuntut. Amennyiben ez a felület újdonság, érdemes a használata előtt megismerkedni vele.

A billentyűzetkiosztás beállítása

A számítógépünk billentyűzete valószínűleg nem az alapértelmezett angol billentyűzetkiosztással rendelkezik, ezt már akár a Live rendszer használatához is érdemes lehet átállítanunk, de megkönnyítheti a munkánkat akkor is, ha a telepítés kezdeti lépései során az internet kapcsolat létesítéséhez különböző adatokat kell megadnunk, vagy ha az egyes partíciók méretét illetve csatolási pontját kézzel begépelve szeretnénk meghatározni.

15.10 legacy tes001.png

Ehhez kattintsunk a felső panel indikátor területén az „En” feliratú ikonra...


15.10 legacy tes002.png

majd a „Text Entry Settings...”-re.


15.04 hun keyb02.png

A megnyíló ablakban kattintsunk a „+” gombra...

15.04 hun keyb03.png

majd keressük ki és kattintsunk a megfelelő billentyűzetre, ezután nyomjuk meg a „Add” feliratú gombot.

15.04 hun keyb04.png

Az angol billentyűzetkiosztást kijelölve, majd a „-” gombot megnyomva akár el is távolíthatjuk azt,

15.04 hun keyb05.png

majd a bal felső sarokban található „X”-re kattintva zárjuk be az ablakot.

(Ha nem csak egyetlen billentyűzetkiosztás marad telepítve, akkor közülük a szövegbeviteli indikátoron tudjuk kiválasztani az általunk használni kívántat.)

15.10 legacy tes003.png


Telepítés indítása a Live rendszerből

Telepítés indítása a Live rendszerből

Ha már megismertük a rendszert, és készek vagyunk a telepítésre, akkor kattintsunk duplán az asztalon lévő telepítési ikonra, vagy az indítópanel első elemére.

A telepítőablak a Live rendszerben

A telepítőikonra kattintással megjelenik a telepítőablak, és a nyelv kiválasztása után kezdhetjük is a telepítést.

Az Ubuntu telepítése

Előkészítés, telepítési mód kiválasztása

15.10 legacy 003.png

A telepítés nyelvének kiválasztását követően a A(z) Ubuntu telepítésnek előkészítéséhez jutunk. Természetesen a billentyűzetkiosztást akár itt is átállíthatjuk.

A telepítés előkészítése

A telepítés megkezdése előtt az Ubuntu ellenőrzi, hogy van-e elég hely a számítógépen a rendszer telepítéséhez, és a telepítő eléri-e az internetet.

Figyelem, az internet elérése nem alapfeltétele a telepítésnek! Ezt csupán tájékoztatásként közli a rendszer, hogy van-e lehetőség a telepítés közben a frissítések letöltésére.

A frissítések letöltésére a telepítés után is lehetősége lesz, sőt akkor a frissítés alatt már használatba is veheti a rendszert (böngészhet, cseveghet, stb.), míg a telepítés közbeni frissítésnél kénytelen lesz kivárni a frissítés befejezését, mielőtt elindíthatja az új rendszerét. Ezért ha minél előbb használatba szeretné venni a rendszert, ne pipálja be a „Frissítések letöltése a telepítés közben” opciót.

Viszont az „Ezen szoftverek harmadik féltől származó szoftver telepítése” opciót érdemes bepipálni, mivel így a telepítés után rögtön élvezhet olyan népszerű, de zárt és licencelt formátumokat, mint az MP3 fájlok, és a Flash tartalmak.

A telepítő nem észlel másik telepített rendszert
A telepítő felismer másik telepített rendszert

Az előkészítő képernyőről továbblépve a telepítés típusa képernyőre jutunk. Itt a telepítő a számítógép merevlemezei és a merevlemezeken található operációs rendszerek felismerése után felajánl néhány lehetőséget. Ilyen lehet például a teljes merevlemez használatba vétele, vagy az Ubuntu telepítése a már létező másik rendszer mellé, illetve utolsó lehetőségként mindig ki tudjuk választani a „Valami más” lehetőséggel a kézi particionálást.

Másik rendszer mellé telepítés esetén
Az Ubuntu másik rendszer mellé történő telepítése esetén a „Folytatás” gombot megnyomva további beállítások elvégzésére nyílik lehetőségünk.
Telepítés a merevlemez törlésével
Telepítés másik rendszer mellé

A „Telepítés most” gombra kattintva minden esetben egy a változások lemezre írásával kapcsolatos párbeszédablakot kapunk.

Figyelem, itt a „Folytatás” gombra kattintva a kezdeményezett változások lemezre íródnak, a telepítés a rendszer beállításával folytatódik.

Kézi particionálás

A „Valami más” lehetőség választása

Ha a telepítő egyik felajánlott megoldása sem megfelelő, akkor a „Valami más” lehetőséggel válasszuk ki a kézi particionálást.

A particionáló ablaka

A particionáló ablakban látni fogjuk a számítógépben lévő merevlemezeket, és a rajtuk lévő partíciókat. (Csak abban az esetben látunk üres listát, mint a képen, ha valóban particionálatlan a merevlemezünk.)

Új partíciós tábla létrehozása

A particionáló ablaka

Abban az esetben ha a merevlemezünk particionálatlan, illetve ha teljesen új particionálást szeretnénk kialakítani a merevlemezen, akkor kattintsunk az „Új partíciós tábla…” gombra.

Figyelmeztetés új partíciós tábla létrehozása előtt

Az új partíciós tábla létrehozása előtt kapunk egy figyelmeztetést, hogy a korábbi partíciós táblák törlésre kerülnek, de később visszavonható ez a művelet. A különböző particionálási műveletek csak akkor kerülnek alkalmazásra, ha a későbbiekben a „Lemezre írjam a változásokat?” ablakban a „Folytatás” gombra kattintunk (ekkor a telepítés is elindul), a „Vissza” gombra kattintva minden módosításunk semmis lesz.

Új partíció létrehozása, létező partíció módosítása

15.10 legacy 015.png

A „Szabad terület”-et kijelölve aktiválódik a „+” gomb, ahol új partíciót tudunk létrehozni a szabad területen, illetve létező partícióra kattintva aktiválódik a „Change…” gomb, amivel a létező partíciót tudjuk módosítani. Mindkét lehetőség a partíció tulajdonságai ablakot nyitja meg különböző felirattal, illetve különböző tulajdonságokat tudunk módosítani.

 • Méret: a partíció méretét adhatjuk meg. Ügyeljünk arra, hogy az Ubuntu mértékegység szabályzat alapján a merevlemez méretekhez az SI mértékegységeknek megfelelően az 1000-es váltószámot használjuk (1000 MB = 1 GB).
A partíció méretének megadása
 • Partíció típusa: egy merevlemezen belül maximum négy elsődleges partíció lehet. Ha ennél több partícióra van szükségünk, akkor logikai partíciót is használnunk kell, amik egyetlen kiterjesztett partíción belül helyezkednek el.
A partíció típusa
 • Partíció helye: megadhatjuk, hogy az új partíció a kiválasztott szabad hely melyik részén helyezkedjen el.
 • Használat: megadhatjuk a partíció fájlrendszerét:
Használat
 • Csatolási pont: megadhatjuk, hogy az adott partíciót a fájlrendszeren belül hová csatoljuk:
Csatolási pont

Ha végeztünk a partíció létrehozásával vagy módosításával, kattintsunk az „OK” gombra,...

A partíció beállításainak véglegesítése


és a változás meg fog jelenni a partíciók listájában.

Amíg van szabad hely, addig a „+” gombra kattintva egymás után létre tudjuk hozni a további partíciókat.

15.10 legacy 022.png


Példa egy szokásos particionálásra (az arányok a rendelkezésre álló terület miatt csalókák lehetnek))

Amennyiben a számítógép megfelelő mennyiségű RAM-ot (legalább 4 GiB) tartalmaz, úgy a telepítésünk akár egyetlen rendszerpartíció létrehozásával is sikeres lehet, ám általában az Ubuntu számára érdemes létrehozni három külön partíciót:

egyet az operációs rendszer számára (/),

egyet a felhasználók számára (/home)

és esetleg a cserehelynek (swap).

A partíciók méretét befolyásolja egyrészt a merevlemez mérete, másrészt, hogy mire fogjuk a rendszert használni.

Általános asztali használatnál egy idő után a felhasználók képei, zenéi, videó nagyobb helyet foglalnak el, mint a rendszerfájlok és programok, ezért érdemes a /home-nak szánni a nagyobb helyet, azonban már az Ubuntura is elérhetőek több száz megabájt nagyságú játékok, programok, így érdemes a rendszernek is elegendő helyet adni.

A cserehelynek általános szabályként érdemes legalább a számítógép memóriájának megfelelő méretű partíciót szánni, hiszen hibernáláskor ide kerül a memória tartalma. Cserehelyet azonban SSD-re az eszköz élettartamával kapcsolatos okokból nem szokás létrehozni. Amennyiben biztosak vagyunk benne, hogy nem lesz szükségünk a cserehelyre, illetve a cserehelyet egy fájlon belül szeretnénk megoldani, akkor el is hagyható.

Particionálás befejezése, a változások alkalmazása

Ha végeztünk a particionálással, és készek vagyunk a változásokat alkalmazni, és a telepítést megkezdeni, akkor még ellenőrizzük le, hogy a „Rendszerbetöltő erre az eszközre kerül” mezőben a megfelelő eszköz szerepel, kattintsunk a „Telepítés most” gombra. Ha a változásokat nem szeretnénk megtartani, és vissza szeretnénk térni az eredeti állapothoz, akkor kattintsunk a „Vissza” gombra.

15.10 legacy 025.png
 • Amennyiben nem adtunk meg cserehelyet, akkor a „Telepítés most” gombot megnyomva erről egy figyelmeztetést kapunk...
15.10 legacy 023.png

... majd a lemezre írandó változásokról egy figyelmeztetést láthatunk.

 • Ha megadtunk cserehelyet, akkor „Telepítés most” gombot megnyomva egy a lemezre írandó változásokkal kapcsolatos figyelmeztetés tárul elénk.
15.10 legacy 027.png

A „Folytatás” gombot megnyomva mindkét esetben megkezdődik a tényleges telepítés.

A rendszer beállítása a telepítés alatt

A rendszer telepítése a számítógép teljesítményétől, illetve a frissítések telepítése esetén az internet sávszélességétől függően 20-60 percet vehet igénybe. Ezért már a folyamat elejétől lehetőségünk van a rendszer beállításait megadni.

Hol tartózkodik?

Hol tartózkodik?

Először a rendszerre vonatkozó időzónát kell megadnunk. Magyar nyelvű telepítés esetén a rendszer automatikusan felajánlja Budapestet, ha szükséges módosítsuk ezt.

Billentyűzetkiosztás

Billentyűzetkiosztás

A billentyűzetkiosztás ablakban pontosan beállíthatjuk a billentyűzet típusát a billentyűk száma, az Y-Z, .-, gombok elhelyezkedése és a halott billentyűk tiltása, illetve engedélyezése alapján. A teszteléshez nyugodtan használjuk a bemeneti mezőt.

Kicsoda Ön?

A következő ablakban a rendszer első felhasználójának adatait adhatjuk meg.

Kicsoda Ön? - kitöltve

A név kitöltése után a telepítő automatikusan felajánl egy számítógépnevet és egy felhasználónevet, természetesen ezeket módosíthatjuk. A jelszó kitöltésénél a telepítő a jelszó bonyolultsága alapján értékeli a jelszót, erős jelszóhoz használjunk kicsi és nagybetűket, számokat, esetleg írásjeleket is. A jelszóval kapcsolatban beállítható a bejelentkezés módja, valamint, hogy saját mappánkat szeretnénk-e titkosítani. Titkosítás esetén a jelszó nélkül senki nem tud a mappánkban lévő fájlokhoz hozzáférni. A megadott jelszavunkat feltétlen jegyezzük meg, mert arra már a telepített rendszerünkbe történő első bejelentkezésünkhöz is szükségünk lesz!

A rendszer bemutatása

A beállítások után néhány, a rendszert bemutató dia kerül levetítésre. A diák között a bal és jobb oldalon található nyilak segítségével is váltogathatunk. Alul folyamatosan látjuk a telepítés állapotát, ha a telepítésből még sok van hátra, és a diákat is végignéztük, érdemes felállni a számítógéptől, sétálni, nyújtózni kicsit.

Üdvözli az Ubuntu 15.10
Fedezze fel a többi alkalmazást is!
Vigye magával zenéit
Szórakoztató képkezelés
Hozza ki a legtöbbet a webből
Minden, amire szüksége lehet az irodában
Akadálymentesítés mindenkinek
Maradt még kérdése?

A telepítés befejezése

A telepítés befejeződött

A telepítés befejezéséről egy felugró ablak értesít minket, ilyenkor kattintsunk az „Újraindítás most” gombra, hogy a telepítő szabályosan leállhasson. A telepítőmédia eltávolítására később fog minket figyelmeztetni, addig ne távolítsuk el azt.

Az első bejelentkezés újraindítás után

Újraindítás után a telepítés során létrehozott felhasználói adatokkal léphetünk be.

A frissen telepített asztal

Belépés után pedig egy új Ubuntu 15.10 fogad minket!