Automatikus bejelentkezés beállítása

A Ubuwiki wikiből

Ha nem kell attól tartania, hogy a számítógépét illetéktelen személyek is használhatják, és ezért feleslegesen kér jelszót a számítógépe minden bekapcsoláskor, akkor ezt a védelmi mechanizmust egyszerűen kikapcsolhatja. Indítsa el a Rendszer → Adminisztráció → Bejelentkezési képernyő beállítóprogramot. Kattintson a „Feloldás” gombra, adja meg jelszavát, majd válassza az „Automatikus bejelentkezés mint” lehetőséget. Ezután a mellette lévő legördülő menüből ki tudja választani, melyik felhasználót léptesse be a rendszer automatikusan.

Kezelje ezt az opciót körültekintéssel, hiszen biztonsági kockázatot jelenthet!

Automatikus bejelentkezés

Megjegyzés

Figyelem! Az automatikus belépés során nem kerül feloldásra a bejelentkezési kulcstartó. Alapértelmezetten a bejelentkezési kulcstartóra kerülnek fel a különböző programok által használt egyéb jelszavak, amiket a programok a bejelentkezés után felbukkanó ablakban kérhetnek be (akár egymás után több program is). A felugró ablakokat a jelszavas bejelentkezés visszaállításával vagy a bejelentkezési kulcstartó kikapcsolásával szüntethetjük meg. A bejelentkezési kulcstartó kikapcsolásához, és a korábban megadott jelszavak nem biztonságos tárolásához tegyük a következőket:

  1. Jelszavak és titkosítási kulcsok ablak megnyitása:
    • Klasszikus kétpaneles felület: Rendszer → Beállítások → Jelszavak és titkosítási kulcsok
    • Unity felület (11.04): Kikapcsoló gomb → Rendszerbeállítások → Jelszavak és titkosítási kulcsok
  2. Jelszavak: login bejegyzésre kattintson a jobb egérgombbal, majd a helyi menüből válassza ki a Jelszó megváltoztatása menüpontot:
    Jelszó megváltoztatása helyi menü
  3. A felugró ablakban a Régi jelszó mezőben adja meg bejelentkezési jelszavát, a Jelszó és Megerősítés mezőt hagyja üresen, majd kattintson az OK gombra:
    Új jelszó megadása
  4. Egy felugró ablak fogja figyelmeztetni a jelszavak titkosítatlan tárolásának veszélyeire. Amennyiben meggondolta magát, kattintson a Mégse gombra. Ha tisztában van a biztonsági kockázattal, kattintson a Nem biztonságos tárolás használata gombra. Jelszavai ezután titkosítatlanul fognak tárolódni:
    Nem biztonságos tárolás használatának megerősítése

Ha később mégis szeretné jelszavait titkosítva tárolni, ismételje meg a fenti lépéseket, a jelszó megváltoztatásánál ügyeljen arra, hogy a Régi jelszó mező marad most üresen!

Személyes eszközök