Asztali környezetek

Innen: Ubuwiki
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Asztali környezetek

Az Ubuntu 11.10 nagy változást jelentett az asztali környezet szempontjából.

Mivel az eddig megszokott felületet teljesen elérhetetlen lett, így mindenkinek alkalmazkodni kellett valami máshoz. Az Ubuntu a saját fejlesztésű Unity felületet szállította, míg más disztribúciók más környezetet részesítettek előnyben.

Ez a cikk azoknak készült, akik nincsenek megelégedve a Unity-vel, vagy csak egyszerűen szeretnék egy kicsit testre szabni, máshogy látni sokat használt rendszerüket. Szerencsére a választék elég nagy, sok lehetőségünk van, amelyek közül legalább egy biztosan kielégíti az igényeinket.

Gnome Shell

GNOME Shell

Azért kezdeném ezzel a sort, mert talán ez a legnagyobb számban használt asztali környezet a GNOME 3 megjelenése óta.

Szerencsére ez alapértelmezetten benne van a tárolókban így jóval egyszerűbb telepíteni és használni.

  • Telepítés:
sudo apt-get install gnome-shell
  • Használat: A bejelentkező képernyőnél válasszuk ki a fogaskerék ikonra kattintva a Gnome opciót, így a jelszó beírása után már az új felületen találhatjuk magunkat.

KDE

KDE Plasma Desktop

Eddig is megtalálhattuk az Ubuntuban, a Kubuntu ezt használja alapértelmezetten. Azonban, ha nem akarjuk újra telepíteni rendszerünket, egy egyszerű paranccsal olyanná tehetjük azt, mintha Kubuntut telepítettünk volna.

  • Telepítés:
sudo apt-get install kde-plasma-desktop

Ezzel csak az alap felületet kapjuk meg minimális mennyiségű programmal, melyek elengedhetetlenek a KDE futásához.

sudo apt-get install kubuntu-desktop

Így nem csak a KDE felületet kapjuk meg, hanem a Kubuntu által hozzá kapcsolódó programokat is.

  • Használat: Hasonlóképpen az előzőhöz, a bejelentkező képernyőnél válasszuk a KDE opciót.

LXDE

LXDE

A következőkben olyan környezeteket lehet majd telepíteni, amelyeknek jóval kisebb a gépigényük, így rendszerünk gyorsabb lehet. Ilyen az LXDE is. Saját fájlkezelője, panelje, terminálja nagyban meggyorsíthatja a munkát.

  • Telepítés:
sudo apt-get install lxde
  • Használat: Hasonlóképpen az előzőhöz, a bejelentkező képernyőnél válasszuk az LXDE opciót.


XFCE

XFCE

Szintén egy nagyon népszerű és jól használható, könnyűsúlyú környezet. Hasonlóan az LXDE-hez saját fájlkezelővel, panellel rendelkezik, emelett saját képernyőkímélóje is, nagyon sok témával.

  • Telepítés:
sudo apt-get install xfce
  • Használat: Hasonlóképpen az előzőhöz, a bejelentkező képernyőnél válasszuk az XFCE opciót.


Kiegészítők

Minden asztali környezetet ki lehet egészíteni hasznos és szép külsejű programokkal. Ezek egyrészt megkönnyítik munkánkat, másrészt lehet, hogy a saját gépünkre optimálisabb más panelt, vagy más programot használnunk az alapértelmezett helyett.

Tint2

Tint2 panel

Könnyűsúlyú panel, melyen figyelemmel kísérhetjük a megnyitott alkalmazások ablakait, illetve egy értesítési mezővel is rendelkezik, ahova néhány program minimalizálni tudja magát és akár irányíthatjuk is őket innen.

Mint azt a képen is látni lehet nagyon nagy mértékben témázható, ezeket a témákat több helyről is be tudjuk szerezni, ilyen például a box-look.org ahol a keresőbe beírva rengeteg témát találhatunk. Ezek általában szövegfájlok, amiket a saját mappánkban a /.config/tint2 almappába kell tint2rc néven elmenteni. Aki kicsit bátrabb az saját maga is szerkeszthet témákat.

  • Telepítés:
sudo apt-get install tint2
  • Használat: ha el szeretnénk indítani akkor a terminálba írjuk be a tint2 parancsot, majd bezárhatjuk a terminált. Ha azonban szeretnénk, hogy programunk induláskor elinduljon, akkor GNOME esetében helyezzük el az indítópultban, más esetben járjunk el a felhasználói felület szerint (openbox, xfce, lxde, stb).

Conky

Conky

Egy elég terjedelmes leírás született a conky-ról, akinek a kép alapján megmozgatta a fantáziáját és felkeltette az érdeklődését a telepítésről és a beállításról szóló információkat itt találja.